بررسي تاثير برنامه هاي آموزش مداوم بر عملكرد پرستاران
عنوان فرايند :
بررسي تاثير برنامه هاي آموزش مداوم بر عملكرد پرستاران شاغل در دانشگاه علوم پزشكي اراك در سال 88
صاحبان فرايند و همكاران :
سیامک دالوندی -ابوالفضل سراجی - لادن سالمی - دکترافسانه نوروزی - مريم رفيعي
محل اجراي فرايند :
دانشگاه علوم پزشكي اراك
نام دانشگاه :
دانشگاه علوم پزشكي اراك
گروه فرايندي:
كميته آموزشي نظام پرستاري اراك و دفتر آموزش مداوم دانشگاه علوم پزشكي اراك
تاريخ اجرا (مدت اجراي فرايند):
در سال 88 حين برگزاري دوره هاي آموزشي
مقدمه( هدف و اهداف اختصاصي) :
با توجه به پيشرفت هاي روز افزون تكنولوژي و رشد بي سابقه اي كه در زمينه اطلاعات علوم پزشكي صورت گرفته است ، نياز به آموزش و بهسازي نيروي انساني پرستاري در وضعيت كنوني يك ضرو رت است ، هر چند اهميت و لزوم آن مورد توجه بسياري از محققين و صاحب نظران قرار گرفته و بر اجراي صحيح ، جامع و كامل آن تاكيد دارند ، ولي متاسفانه آموزش و بهسازي نيروي انساني پرستاري درگير مسايل و مشكلاتي است كه براي رفع آن ، نياز به تلاش وكوشش همه جانبه مي باشد.
اينمطالعهباهدف:
تعيين وضعيت آموزش مداوم و تاثير آن بر عملكرد از ديدگاه پرسنل پرستاري شاغل در بيمارستان هاي وابسته به دانشگاه علوم پزشكي اراك انجام شد.
با توجه به لزوم بحث آموزش مداوم نیروهای درمانی به خصوص کارشناسان پرستاری که ارتباط مستقیم و طولانی مدت با بیمار در مدت بستری در مراکز درمانی را دارند و همچنین اضافه شدن مباحث نوین و اطلاعات جدید در بخش درمان و لزوم بروزرسانی اطلاعات کادر پرستاری و بالابردن سطح اطلاعات و سطح کیفیت مراقبتهای پرستاری ، دانشگاه علوم پزشکی اراک با همکاری سازمان نظام پرستاري اقدام به برگزاری دوره های آموزشی نموده است.
در پی برگزاری دوره های آموزشی خلاء بررسی میزان اثر گذاری مطالب ارائه شده در دوره بر روی شرکت کنندگان احساس گردید که با توجه به اینکه یک سری فرم های ارزشیابی دوره و اساتید در زمان برگزاری دوره بین شرکت کنندگان توزیع می گردید ،ولی درخصوص میزان تاثیر مطالب برروی کیفیت کار پرستاری اطلاعاتی به ما نمی داد ،لذا با استفاده از فرم های اثر بخشی ایزو در این خصوص نیز يک ارزشیابی بعمل آورد که علاوه بر ایجاد امکان بررسی میزان تاثیر گذاری آموزش در این دوره ها و مقدار کاربردی بودن مطالب ارائه شده این سازمان را در جهت بالابردن کیفیت و هرچه بهتر شدن دوره ها یاری نمود که نتایج آن به پیوست و بهمراه نمودار های اثر بخشی بیان می گردد.
نحوه اجرا:
اين بررسي يك مطالعه توصيفي است و جامعه پژوهش در اين مطالعه پرسنل پرستاري ( اعم ازكارشناس وكارشناس ارشد پرستاري شاغل در بيمارستان هاي تابعه دانشگاه علوم پزشكي اراك) مي باشند
جهت اجرای این فرایند در ابتدا گروهی تعیین گردید که بررسی داده های جمع آوری شده را بررسی نمایند و همانطور که در همه دوره های آموزشی فرم های نظر سنجی و ارزیابی دوره بین شرکت کنندگان توزیع می شود در هر برنامه با تاکید برکامل نمودند و تحویل این پرسشنامه ها در پایان هر دوره آموزشی (9دوره در سال 88) اقدام به ارزیابی دوره و همچنین اساتید و کیفیت مطالب ارائه شده نموده است که معایب و محاسن دوره مشخص و سعی در رفع معایب و بهبود محاسن هر دوره می شود.
پس از پایان هر دوره و بررسی پرسشنامه های جمع آوری شده ، اطلاعات آنها دسته بندی و به صورت داده در برنامه نرم افزاری وارد گردیده و میزان اثر بخشی آن بر روی نمودار نشان داده می شود و اطلاعاتی در خصوص چگونه برگزار شدن دوره و میزان رضایت و بهره وری علمی از این دوره ها را در اختیار ما قرار می دهد و ما را در خصوص هرچه بهتر برگزار نمودن دوره های بعدی یاری می نماید.
در قسمتی از این پرسشنامه ها در خصوص برنامه های در خواستی شرکت کنندگان سوال می شود که ایشان انتظار دارند چه دوره هایی برایشان جهت آموزش و ارتقاء سطح علمی آنها برگزار شود و برنامه سالیانه آموزشی پرستاري را بر اساس همین نظر سنجی ها در دوره ها و با توجه به نمودار های اثر بخشی و با مشارکت شرکت کنندگان و همچنین نظر کمیته آموزشی پرستاری استان متشکل از نماینده دفتر آموزش مداوم دانشگاه علوم پزشکی اراک و ریاست دانشکده پرستاری اراک و ریئس سازمان نظام پرستاری استان و با توجه به این موضوع که در چه زمینه هایی آموزش بیشتر لازم است و همچنین با توجه به نظر مسئولین دانشگاه و چارت نیاز سنجی ارائه شده دانشگاه علوم پزشکی اراک برنامه ریزی می نماید .
همچنین از پرسشنامه های ایزو نیز در این دوره ها استفاده می شود که میزان اثر بخشی هر دوره و سطح علمی و آموزشی و رضایت شرکت کنندگان را نیز ارزیابی می کند و میزان یادگیری و درصد تاثیر این دوره در میزان اطلاعات علمی و همچنین کاربرد مطالب ارائه شده را نشان می دهد.
قابل ذکر است که این امر دربالابردن سطح علمی وکیفیت مطالب ارائه شده و بروزرسانی اطلاعات قبلی و همین طور رضایت شرکت کنندگان از حضور در این دوره ها تاثیر بسزایی داشته است.
اصلاح وضعيت آموزش مداوم پرستاران و نحوه برگزاري برنامه هاي آموزشي نيازمند مطالعات بيشتري مي باشد، لذا توصيه مي شود كه برنامه ريزان آموزشي قبل از طراحي محتواي برنامه ها نياز سنجي نمايند.
نتايج حاصل بيانگر اين است كه :
· اغلب پرستاران خواستار اين بودند كه در برنامه هاي آموزش بيشتر جنبه عملي و كاربردي مورد توجه قرار گيرد . به نظر مي رسد كه برنامه هاي طراحي شده براي پرستاران معمولاً با مواردي كه عملاً با آن سر وكار دارند هماهنگي خاصي ندارند.
· مي توان ارتقا ي كيفي وضعيت سخنراني را از طريق توجه به توالي مناسب و منطقي سخنراني ها ، فراهم نمودن امكان مشاركت حاضرين در بحث ها امكان پذير ساخت
· مي توان با انطباق موضوعات آموزش با نيازهاي شغلي پرستاران، سبب تحكيم اطلاعات صحيح قبلي و ايجاد علاقه به مطالعه در پرستاران شد.
· لزوم باز نگري در موضوعات برنامه هاي آموزش مداوم و بررسي و نياز سنجي مستمر قبل از بازآموزي
· ضروري است تا برنامه هاي بازآموزي بر اساس نيازهاي آموزشي شركت كنندگان ارايه شود.
· طراحي برنامه ها با گنجاندن بخش پرسش و پاسخ هدايت شده توسط كارگاه در ايجاد شرايط آموزشي تعاملي مناسب ، مي تواند مؤثر واقع شو د، به نحوي كه شركت كنندگان قادر باشند با تبادل نظر و بيان تجربيات، جلسات بازآموزي ر ا از حالت سخنراني صرف خارج نمايند تا جذابيت و اثر بخشي بيشتري داشته باشد
نتایج و پیامد ها:
1) تعيين راهكار آموزشی
2) در دست بودن نظرات و درخواست ها پرسنل پرستاري
3) آشنايي با نيازهاي آموزشي پرستاران
4) بررسي جامع تر برروي موضوع مورد آموزش
5) ارزیابی مطالب ارائه شده
6) امکان بررسی مطالب آموزشی از دید شرکت کنندگان
7) بالا بردن سطح کیفی آموزش
8) بالا بردن انگیزه در خصوص شرکت در امر آموزش
نتیجه گیری:
پس از بررسی اطلاعات و نمودار هایی که بر این اساس تهیه گردید ،نشان داده شدکه با بکارگیری از این روش می توان در امر آموزش یک ارتباط دوسویه از طرف برگزار کننده و شرکت کننده برقرار شود که شرکت کننده با ارائه نتایج عملکردی خود قبل و بعد از آموزش برگزار کننده را در هرچه پربار تر و بهتر برگزار نمودن دوره های آموزشی یاری نماید و برگزار کنندگان نیز از میزان تاثیر آموزش برروی عملکرد گروه آموزش دیده آگاه شده و سعی در گسترده نمودن امر آموزش در بین گروه هدف می نمایند.
در اين مطالعه مسئله مهم اثر بخشي برنامه ها ي آموزش مداوم در عملكرد پرستاران بر اي او لين بار در دانشگاه علوم پزشكي اراك موردبررسي قرار گرفت .در مورد محتو اي برنامه هاي آموزش مداوم بد يهي است اگر عناو ين و مباحث انتخاب شده برا ي باز آموزي از جذابيت برخوردار نبوده و بر اساس نيازپرستاران شركت كننده انتخاب نشده باشد ، موجبات جلب توجه كا في شركت كنندگان را فراهم ننموده و در نتيجه از تاثير كا في برخوردار نخواهد بود.
عامل مهم د يگري كه به نظر مي رسد نقش مهمي در تاثيربرنامه هاي آموزش مداوم داشته باشد و يافته ها ي مطالعه حاضر را تا حد ي توضيح دهد ، انگيزش شركت كنندگان است،و بديهي است در صورت وجود انگيزه هاي كم و نامناسب درشركت كنندگان، حتي اگر از محتوا و روش ها ي مطلوب آموزشي نيز استفاده شود، اثربخشي برنامه مطلوب نخواهد بود.
مطالب مشابه :
ارزشیابی و اثربخشی دوره های آموزشی (آموزش و بهسازی منابع انسانی)
ارزیابی اثربخشی دوره های آموزشی: 1- طراحی و اجرای فرم نظر سنجی از درخواست کننده
مقاله: سنجش اثربخشی دوره های آموزشی
عنوان مقاله: سنجش اثربخشی دوره های آموزشی یک فرم پرسشنامه با پرسشهای بسته طراحی کنید. 3.
اثربخشی آموزشی
فرم درخواست است لذا آگاهی از میزان اثربخشی دوره های آموزشی و بازدهی حاصل از آنها
رابطه هوش هیجانی واثربخشی دوره های آموزشی بهبود مدیریت +تحقیق کامل
هيجانی مدیران می توان اثربخشی دوره های آموزشی ميانگين نمره فرم
الگوی ارزشیابی و اثربخشی آموزشی کرک پاتریک
الگوی ارزشیابی و اثربخشی آموزشی برای یک دوره آموزشی های آموزشی
دستورالعمل آموزشهای HSE در مجاری عرضه فرآورده های نفتی
عبارتست از دورههای آموزشی های فرم نیازسنجی آموزشی و فرم اثربخشی آموزشی
بررسي تاثير برنامه هاي آموزش مداوم بر عملكرد پرستاران
در پی برگزاری دوره های آموزشی خلاء بررسی که در همه دوره های آموزشی فرم های نظر
لیست پایان نامه های گروه علوم تربیتی
تدوین دستورالعمل ارزیابی اثربخشی دوره های آموزشی اثربخشی دوره های در فرم ارزشیابی
معرفی خودم
در طراحی آموزشی(دوره دورههای آموزشی با توجه به میزان اثربخشی دوره
ارزشيابی اثربخشی آموزش کارکنان
ارزشيابی اثربخشی فرم نظرسنجی و آزمون پايان دوره کافی است؟
برچسب :
فرم اثربخشی دوره های آموزشی