پژو پارس

خودرویی با همان شخصیت پژو ۴۰۵ که به عنوان یک گام کوچک در خودروسازی داخلی بشمار میرود. ظاهری جذاب و زیبا با چهره نسبتا خشن که بیشتر مورد علاقه مصرف کنندگان قرار گرفت.
این خودرو در روزهای اول با عنوان داخلی X9 تولید و سپس با نام پژو پرشیا به بازار عرضه شد ولی بدلیل مشکلات مالکیت معنوی چندی بعد به پژو پارس تغییر نام داد.

شباهت عینی فضای داخلی پارس با ۴۰۵ می تواند یک امتیاز منفی برای این خودرو باشد به طوریکه داشبورد در داخل کابین تقریبا همان پژو ۴۰۵ است البته با کمی تغییرات. گاهی اوقات نمی توان تفاوت ۴ میلیون تومانی این خودرو را با پژو ۴۰۵ درک کرد ولی به هرحال راحتی بیشتر صندلی ها، فرمان پذیری برتر، طراحی مناسب غربیلک فرمان، عملکرد بهتر جعبه دنده و کلاچ از جمله چهره خودرو تغییراتی هستند که این برتری نسبی را برای این خودرو فراهم کرده است.
از دید فنی خودروی پارس به عنوان یک برگ برنده برای کارخانه محسوب می شود چنانچه سازنده می تواند در شرایط خاص قیمت این محصول را کم و زیاد کند تا نتایج اقتصادی بهتری را بدست آورد.
این خودرو در اواسط سال ۷۸ به طور رسمی وارد بازار خودرو ایران شد البته قیمت این خودروی لوکس کشور همواره در نوسان بود که الان به عنوان خودروی بالای ۱۵ میلیون کشور مطرح است.
پس از تولید این خودرو در طی چند سال اول با نام پرشیا یا پارس مدل جدیدی به نام پارس ELX طراحی و تولید شد که از نظر ظاهری تغییرات زیادی نکرد و تنها کمی آپشن های خودرو افزوده شد اما موتوری جدید و پر قدرتی برروی این خودرو قرار گرفت و سواری با آن را جذاب تر نمود ولی بازهم این مدل نسبت به امکاناتش قیمت بالاتری بخود گرفت.
مشخصات پژو پارس
این خودرو وزنی معادل ۱۱۰۰ (KG) داشته و حداکثر وزن مجاز آن ۱۵۵۰ (KG) است. وزن بر روی محور اکسل جلو ۷۰۰ و در اکسل عقب ۴۴۰ کیلوگرم است.
طول این خودرو ۴٫۵ و عرض آن ۱٫۷ متر است و ارتفاعی معادل۱٫۴ متر دارد.
پوشش رنگ این خودرو نوع متالیک در رنگهای مورد تقاضای بازار است. سپر جلو و عقب تزریقی بوده و یک نوار محافظ جانبی سراسر بدنه را با زه نقره ای در بر میگیرد.
نور چراغ های ترمز عقب بسیار خیره کننده بوده و تفاوت شدت نور در لحظه روشن شدن چراغ ترمز عقب کمی زننده است. چراغ سوم ترمز بر روی طاقچه عقب نصب شده است همچنین دارای شیشه های رنگی با گرمکن عقب بوده و مجهز به سنسور دنده است. باک این خودرو ۷۰ لیتری است و مصرف ترکیبی آن ۹٫۶ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر است و مصرف آن در شهر به ۱۳٫۲ لیتر نیز میرسد.
صندلی راننده دارای مکانیزم تنظیم ارتفاع بوده و کاملا ارگونومیک است. کمربندهای ایمنی جلو آن قابل تنظیم با گیره نگهدارنده است. کلیدهای شیشه بالابر درهای عقب روی کنسول وسط قرار دارد که گاهی دسترسی را بر خلاف هدف طراحی سخت میکند، زیر آرنجی تا شونده در وسط صندلی عقب ،آیینه بیرونی برقی، چراغ نقشه خوان، سیستم Immobilizer ضدسرقت و سیستم ترمز ABS از جمله دیگر امکانات این خودرو به شمار می رود.

پژو پارس تاکنون در چهار نوع پارس معمولی، پارس ۱۶ سوپاپ ، پارس اِگزک (Pars Exec) و پارس ئی‌ال‌اکس(Pars ELX) تولید و عرضه شده است.
مشخصات موتور پژو پارس
موتور پژو پارس چهار سیلندر خطی در کلاس حجمی ۱۷۶۱ cc است که در دو نوع معمولی و ۱۶ سوپاپ تولید می شود. نوع موتور معمولی این خودرو همچون دیگر موتورها از ۸ سوپاپ استفاده میکند به طوریکه هر سیلندر دارای یک سوپاپ وردی یعنی سوپاپ گاز و یک سوپاپ خروجی یعنی سوپاپ دود است که قدرتی معادل ۱۰۰ اسب بخار تولید می کند ولی در نوع دیگر از موتورهای تولیدی همچون موتور پارس ELX از ۱۶ سوپاپ استفاده شده است یعنی هر سیلندر دارای ۲ سوپاپ گاز و ۲ سوپاپ دود است که این باعث افزایش قدرت در موتور تا ۱۱۰ اسب بخار می شود.
موتورهای ۱۶ سوپاپ در مرحله مکش گاز یا مخلوط بنزین و هوا را به واسطه دو دهانه راحت و بهتر دریافت کرده و در مرحله تخلیه نیز دود را سریعتر از موتور خارج می کنند به عبارتی دیگر موتور در دورهای بالا که نیاز به تنفس بیشتری دارد به علت کافی نبودن زمان مکش و همچنین اینرسی و کندی گاز ورودی، موتور به سختی نفس میکشد که در این حالت موتور های ۱۶ سوپاپ با افزایش سطح مقطع دهانه سوخت را به بهتر دریافت کرده و به سرعت تخلیه می کنند.

تیپ های ارائه شده پژو پارس
موتور LFZ پژو پارس معمولی
موتور پژو پارس معمولی همان XU7JP موتور پژو-سیتروئن است که در اروپا با نام LFZ و در ایران L3 خوانده می‌شود. L3 یک پیشرانه ۴ سیلندر خطی به حجم ۱٫۸ لیتر با سوخت رسانی انژکتوری است که میل سوپاپ آن بر روی سرسیلندر بوده و یا به اصطلاحی OHC است که دارای ۸ سوپاپ و حداکثر توان ۱۰۰ اسب بخار در ۶۰۰۰ دور در دقیقه و حداکثر گشتاور ۱۵۳ نیوتن در متر در ۳۰۰۰ دور در دقیقه است. این پیشرانه توسط یک ECU مرکزی SAGEM SL96 کاربری و هدایت می‌شود. این موتور در خودروی سمند و ۴۰۵ در ایران و در پژو ۳۰۶، I 1.8 هشت سوپاپ و سیتروئن سارا ۱٫۸ I هشت سوپاپ بکار رفته که در ایران عرضه نشده است. این پیشرانه بهمراه مبدل کاتالیزوی اصلی دارای سطح استاندارد Euro II است.
پژو پارس ELX

موتور LFY پارس ELX
موتور این خودرو XU7JP4 پژو-سیتروئن است که در اروپا LFY و در ایران L4 خوانده می‌شود. L4 یک پیشرانه ۴ سیلندر خطی به حجم ۱٫۸ لیتر و سوخت رسانی تزریقی چند نقطه‌ای است که دارای دو ردیف میل سوپاپ در بالای سر سیلندر است که اصطلاحا به آن DOHC گفته می شود. در این موتور ۱۶ سوپاپ با تنظیم خودکار هیدرولیکی استفاده شده است. حداکثر توان ۱۱۰ اسب بخار در ۵۵۰۰ دور در دقیقه و حداکثر گشتاور ۱۵۵ نیوتن بر متر در ۳۵۰۰ دور در دقیقه است. این پیشرانه توسط یک ECU Bosch از خانواده Bosch Motronic MP 7.3 کاربری و هدایت می‌شود. این پیشرانه پیش از ئی‌ال‌اکس توسط پژو-سیتروئن در پژو ۴۰۶ LX 1.8 I سیتروئن زانتیا SX 1.8I شانزده سوپاپ و سیتروئن سارا VTS 1.8 I شانزده سوپاپ بکار رفته است این موتور بهمراه مبدل کاتالیزوی اصلی دارای سطح استاندارد یEuro III است.
استفاده از سیستم ترمز مجهز به ABS و EBD از دیگر تجهیزات این خودرو است بطوریکه دیسک‌ چرخ جلو پره‌دار و هوا-خنک و دیسک‌چرخهای عقب توپُر است.

پارس ELX (اِگزک سابق)
پارس ELX در ابتدای تولید با نام پارس اِگزک که مختصر executive بمعنی خودروی مدیران است تولید و به بازار عرضه شد، که با تولید بیشتر و افزایش تقاضا به ئی‌ال‌اکس تغییر نام یافت. حرفE در ابتدای نام ELX کماکان اشاره به گروه خودروهای تجملی مدیران دارد.
در مقایسه با پارس، امکانات اضافی پارس ئی‌ال‌اکس شامل امکانات مختلف از جمله سنجش مصرف سوخت لحظه‌ای دزدگیر، حسگرهای کمک به پارک، صندلی‌های برقی ورزشی بهمراه گرم‌کن و سردکن، داشبورد طرح چوب، آفتابگیر سرنشین، پیشرانه پر قدرت‌تر ۱۶ سوپاپه، ترمزهای دیسکی در هر ۴ چرخ بهمراه ای‌بی‌اس و ئی‌بی‌دی و بالاخره رینگ‌های آلومینیومی است.

پارس ۱۶ سوپاپ
این خودرو که به اندازه ELX مجهز و آراسته نیست، تنها یک پارس بهبود یافته در زمینه‌ موتور و ترمز عقب است. موتوری پرقدرت‌ تر که ۱۶ سوپاپ دارد با ترمزهای دیسکی در چرخهای عقب همانند چرخهای جلو است اما بر خلاف ELX دارای ABS و EBD نیست. ۱۶ سوپاپ از همان تقویت کننده خلأ یا vacuum booster سیلندر اصلی، با توزیع کننده و خطوط هیدرولیک پارس معمولی استفاده می‌کند.
تولید ۱۶ سوپاپ تنها در سال ۱۳۸۲ صورت پذیرفت و بلافاصله با ELX جایگزین شد. این خودرو بواسطه وزن کمتر نسبت به زانیتا و پژو ELX از شتاب بهتری برخوردار است و بدلیل سادگی قطعات استهلاک کمتری دارد.

تفاوت‌های ظاهری
ئی‌ال‌اکس دارای تایر ‎۱۸۵/۶۵ R15 است یعنی رینگ ۱۵ اینچ دارد که خودرو بالاتر می‌ایستد. قاب پشتی آینه بغل های ئی‌ال‌اکس دارای قسمت رنگی در بالا هستند، در حالی که پارس معمولی و پارس ۱۶ سوپاپ پشت آینه کاملاً رنگی دارند. آنتن رادیویی ELX کوتاه‌تر است چراغ سوم ترمز عقب ئی‌ال‌اکس در بالای شیشه قرار گرفته و از نوع LED است، در حالی که در پارس معمولی و پارس ۱۶ سوپاپ این چراغ در پایین شیشه و از نوع لامپی است. چهار حسگر دنده عقب بسیار برجسته روی سپر عقب وجود دارد. دیسک‌های ترمز عقب ELX از لابلای پره‌های رینگ آلومینیومی مشخص است. ردیف بالایی چراغ‌های عقب در ELX ‌های تیره رنگ با سایه تیره و در ELX ‌هایی با رنگ بدنه روشن نیمه شفاف هستند، درحالیکه این قسمت در پارس معمولی و پارس ۱۶ سوپاپ صورتی رنگ می‌باشد.
پارس ۱۶ سوپاپ هیچ تفاوت ظاهری با پارس معمولی ندارد. تنها در صورتی که از پشت و از زاویه کمی بالاتر به قسمت داخلی چرخ‌های عقب پارس ۱۶ سوپاپ نگاه کنید، با کمی دقت شلنگ ترمز هیدرولیک که بصورت خمیده و آویزان از اکسل به سمت قسمت زیر پیستون ترمز دیسکی رفته را می بینید که در پارس معمولی بجای این شلنگ، یک لوله نازک بطور مستقیم و از بالا وارد محفظه ترمز کاسه‌ای می‌شود که از نگاه عقب نمایی ندارد.
سیستم روغنکاری پژو پارس
روغن مورد استفاده در موتور پژو پارس روغنی با درجه گرانروی SAE 20 W 50 با کیفیت و سطح کارایی API SJ است. حجم روغن موتور مورد نیاز با فیلتر ۴،٨۵ لیتر است
انتخاب درست موجب افزایش طول عمر موتور و کاهش مصرف سوخت می شود.
کارکرد مثبت و طولانی، کاهش سایش قطعات، نقطه جوش بالا، جلوگیری از اکسیداسیون موتوری و عدم آلودگی محیط زیست از مزایای یک روغن مناسب است.
زمان مناسب برای تعویض روغن وابسته به کیلومتر کارکردی خودرو است و باید روغن در زمان پیشنهادی تعویض شود. البته کیلومتر خودرو نشان دهنده مسیر سپری شده است و باید دانست روغن موتور در خودروهایی شهری به دلیل وجود ترافیک و پرفشار بودن موتور روغن زودتر خراب می شود در صورتی که کیلومتر ثبت شده برابر زمانی است که خودرو بدون ترافیک حرکت میکرد.
هنگام چک کردن روغن خودرو توسط گیج، موتور باید خاموش باشد و خودرو در سطح صافی قراربگیرد، سپس گیج را پاک کنید و در قلاف خود قرار دهید. باید روغن تاخط بالایی باشد و اگر روغن کم شود از خط پایین کمتر نشود.
روغن به مرور زمان از رنگ شفاف کهربایی یا سبز خود به حالت تیره و سیاه درمیآید و نه تنها سیاه شدن رنگ دلیل بد بودن آن نیست بلکه نشان دهنده کارکرد درست روغن است ، روغن هیچگاه سفید یا شیری رنگ نشود زیرا علامت قاطی کردن آب با روغن است.
به یاد داشته باشید خروج دود آبی از اگزوز نشانه روغن سوزی است.
سرعت زیادخودرو، رانندگی پر بار، ترافیک سنگین، رانندگی در سرما قبل از گرم شدن موتور، خاموش و روشن کردن موتور به ویژه در سرما، رانندگی در هوائی مرطوب و پرگرد و غبار باعث کاهش عمر روغن می شود.

سیستم خنک کاری پژو پارس
آب کم کردن در موتور امری عادی نیست و باید بررسی شود. معمولا آب کم کردن دلایل مختلفی دارد ولی احتمال خرابی درب رادیاتور زیاد است سعی کنید در طول رانندگی به آمپر آب توجه کنید. بالا رفتن آمپر آب علتی دارد که باید بر طرف شود. موتور پارس بنا به ارتفاع بیشتر نسبت به رادیاتور نیاز به هواگیری دارد بنابراین هیچگاه هنگام گرم بودن موتور درب رادیاتور را باز نکنید.
آمپر آب به ۵ قسمت تقسیم می شود که از حالت C یعنی سرد تا به حالت H یعنی گرم مشخص شده است. آب به کمک ترموستات که مانع خروج آن از موتور به رادیاتور می شود زود گرم می شود و درجه آب به حالت وسط آمپر می رسد در این حالت ترموستات باز شده و آب خنک می شود و اگر آب گرم تر از حد نرمال شود فن رادیاتور روشن شده و رادیاتور و آب را خنک می کند.
در سیستم خنک کاری میزان دما توسط یک سنسور سنجیده شده و به قسمت ECU اطلاع داده می شود سپس واحد پردازش با مقایسه این دما با مقدارهایی که در واحد حافظه خود از قبل توسط استانداردهای معرفی شده توسط طراح موجود است، فرمانی را به پایه های مناسب مدار مجتمع ارسال می کند و رله مناسب توسط فرمان واحد پردازش فعال شده و با فعال شدنش رله و مدار فن شروع به کارمی کند به این بوسیله کنترل بیشتر و بهتری را در زمان خاموش و روشن بودن فن ها خواهیم داشت.
در این سیتم از دو فن استفاده شده که با توجه به شرایط متفاوت دمای موتور راه اندازی شده و با دور مناسبی جهت خنک کاری رادیاتور توسط کنترل رله ها بکار میروند.
جوش آوردن موتور
اگر آمپر آب تا خط چهارم بالا رفت موتور گرم است در این حالت اگر موتور را خاموش کنید فن به نشانه گرمای غیر معمول روشن می مانند اگر چراغ قرمز باطری روشن شده است به کناری بروید و قبل از گرمتر شدن موتور آن را خاموش کنید خواهید دید که تسمه پاره شده است. سعی کنید آن را تعویض کنید ولی اگر چراغ باطری روشن نیست موتور را خاموش نکرده و به حرکت خود ادامه دهید. با روشن کردن بخاری حرارت موتور را کم کنید این کار مثل پاشو کردن فردیست که تب دارد و اگر حرارت پایین نیامد به کناری بروید، پیاده شوید و بدون خاموش کردن موتور شرایط آن را بازدید کنید.
اگر نتوانستید موتور را خنک کنید و آمپر نیز به خط پنجم یعنی HOT رسید بدون خاموش کردن موتور با ریختن آب بر روی رادیاتور بدنه آن را خنک کنید توجه کنید که به هیچ وجه نباید بر روی موتور آب ریخته شود زیرا باعث ترک برداشن سرسیلندر و موتور میشود.
در این شرایط درب رادیاتور را شل کنید و با گذاشتن دستمالی خیس که آب آن گرفته نشده است بر روی رادیاتور مانع از سوختن دستتان و پاشش آب به سمت خود شوید.
دقت کنید که سوختگی حاصل از پاشش آب موتور بسیار شدید است و باید فاصله خود را از موتور در این شرایط حفظ کنید.
به این نکته خوب دقت کنید گاهی خودرو به علت خطایی جوش می آورد که در آن لحظه جبران پذیر نیست مثلا پارگی شلنگ آب یا سوراخ شدن رادیاتور، که روشن نگه داشتن موتور در این شرایط خطرناک است بنابراین موتور را باید خاموش کرد ولی اگر حرارت موتور بالاست باید هر ۲۰ ثانیه تک استارت بزنید تا مانع از چسبیدن قطعات و سوختن موتور شوید. برای اینکه موتور روشن نشود باید سیم کوئل دوبل قطع کنید تا شمعها جرقه نزنند این کار را تا ۱۵ دقیقه انجام دهید.
این خودرو همانند دیگر خودروها از نوع آب خنک است و با گردش آب توسط واتر پمپ که آب را از موتور به رادیاتور میرساند خنک می شود. حجم سیستم خنک کننده ۴،٧ لیتر است. نیمی از این حجم را ضد یخ و نیم دیگر را آب مقطر تشکیل می دهد.

به این نکات توجه کنید
درجه حرارت نرمال آب موتور در حدود ۸۰ تا ۹۳ درجه سانتیگراد است.
درب رادیاتور را هنگام گرم بودن موتور باز نکنید.
ضد یخ در هر چهار فصل استفاده می شود زیرا علاوه بر کاهش نقطه انجماد آب باعث افزایش نقطه جوش، جلوگیری از خوردگی و زنگ زدگی نیز می شود.
ضد یخ از خانواده الکلها بوده و در دو نوع اتانول و متانول گلیکول استفاده می شود.
بهترین زمان تعویض ضد یخ ابتدای فصل سرما است.
در مسافرتهای پر کار و گرم موتور را ناگهان خاموش نکنید.
اگر با خاموش کردن موتور فن سیستم خنک کننده روشن بماند موتور را خاموش نگذارید و روشن کنید و بعد از چند دقیقه و چند بار گاز دادن موتور را خاموش کنید و مطمئن شوید که فن خاموش شده است.
ترموستات موتور چهار فصلی است و هیچگاه برداشته نمی شود.
بخاری موتور با آب گرم فعال می شود و ترموستات باعث زود گرم شدن بخاری می شود.
هر ۱۵ روز یا بعد از گذشت ۱۰۰۰ کیلومتر، سطح آب را در رادیاتور بازدید کنید.
هر ۱۰۰۰۰ کیلومتر سالم بودن تسمه پروانه را بررسی کنید توجه کنید که خلاصی تسمه بافشار دادن انگشت دست بر روی آن به اندازه ۱cm قابل قبول است.

سیستم انتقال قدرت پژو پارس
کلاچ این خودر از نوع تک صفحه ای خشک بوده و سیستم انتقال نیروی پدال از نوع سیمی می باشد.
گیربکس ۵ سرعته می باشد یا ۵ دنده دستی طراحی آلمان است. دیفرانسیل در محور جلو نیرو را به چرخها می رساند.
بیشترین گشتاوری که این گیربکس می تواند انتقال دهد ۱۸۰نیوتن بر متر می باشد. جنس پوسته ی این گیربکس از آلومینیوم بوده و وزن آن بدون روغن ۷٫۳۲ کیلوگرم می باشد.
حجم روغن گیربکس مورد نیاز ۲٫۵ لیتر با درجه گرانروی SAE 75 دبیلو ۸۰ است.

در خودروهای اتومات
هرگز هنگام حرکت خودرو را در دنده N قرار ندهید. در سرعتهای بالای ۱۵۰ کیلومتر دسته دنده را در وضعیت ۳ یا ۲ و ۱ قرار ندهید.
قبل از توقف کامل دسته دنده را در وضعیت R یا P قرار ندهید.
برای دستیابی به حداکثر قدرت پدال را تا انتها فشار دهید. این عمل باعث کاهش دنده یا معکوس می شود که به این عمل کیک دان می گویند.
در خودرو های گیربکسی اتومات باید جلوی خودرو را بلند کرد. در غیر این صورت می توان با اضافه کرن ۲ لیتر روغن گیربکس اتومات با سرعت ۵۰ کیلومتر در ساعت در مسافت ۵۰ کیلومتر خودرو را بکسل کرد در این حالت دسته دنده در حالت N خواهد بود و د ر انتها باید روغن اضافی را تخلیه نمود.

نوع تایر ۱۸۵/۶۵R14 فشار باد تایر در ۲۹ تا ۳۰ PSI است که در خودرو های گاز سوز تا ۳۴ PSI نیز باد زده می شود که باید هنگام سرد بودن باد تایر را تنظیم کرد.
•هیچگاه پای خود را بی جهت برای مدت طولانی روی پدال کلاچ نگه ندارید زیرا بلبرینگ کلاچ درگیری بیشتری پیدا می کند و عمر آن کم می شود.
•نیم کلاچ طولانی باعث سوختن صفحه کلاچ می شود.
•اگر پدال کلاچ بالا و بالاتر عمل می کند لنت صفحه کلاچ ضعیف شده و در حال تمام شدن است.
•اگر در حالت حرکت در دنده های بالا بخصوص هنگام شتابگیری خودور بی جهت گاز می خورد صفحه در حال تمام شدن است.
•اگر در ابتدای نیم کلاچ کردن خودرو میلرزد دیسک کلاچ خودروی شما تاب دارد که با گرم تر شدن کلاچ و کولر کشیدن در سر بالاییها بیشتر دیده می شود.
•اگر دنده به سختی جا می رود کلاچ را رها کنید و یک بار دیگر کلاچ بگیرد.
•اگر دنده در سرما بد جا رفته و با گرم شدن خودرو دنده راحت جا می رود روغن واسکازین غلیظ است.
•اگر دنده راحت جا می رود ولی با گرم شدن موتور بد جا می رود فنرهای دیسک کلاچ ضعیف شده است.
•پس‌ از طی ‌هر ۴۰۰۰۰ تا ۴۵۰۰۰ کیلومتر لازم‌ است‌ میزان‌ واسکازین بازدید شود و در فاصله‌ ۸۰۰۰۰ تا ۹۰۰۰۰ کیلومترکاملا تعویض‌ گردد.
•دنده برنجی در گیربکس وظیفه هم سرعت کردن دو دنده درگیر شونده را دارد.
•دنده عقب به علت استفاده از یک دنده آزاد در ارتباط بین دنده ها معمولا بد جا می رود و با صدای زوزه خاصی کار می کند در صورت جا نرفتن دنده عقب ابتدا دنده ۲ یا ۳ رابگیرد وسپس به دنده عقب بروید.
•صدای زوزه در دورهای بالا ناشی از خلاصی دنده های دیفرانسیل است ولی اگر صدای زوزه در دورهای پایین شنیده می شود نشانه خلاصی دنده های گیربکس است.
•نشتی روغن در پارکینک خودرو از قسمت گیربکس و دیفرانسیل نشانه نشتی واسکازین است که ناشی از خرابی کاسه نمد یا ترک پوسته آن می باشد.
•هیچ وقت بادنده مرده بخصوص هنگامی که موتور زیر بار است رانندگی نکنید.

سیستم کنترل حرکت:
فرمان پارس از نوع دنده شانه ای با سیستم هیدرولیکی ست که قابلیت تغییر ارتفاع بر حسب قد راننده را دارد.
تعداد دور چرخش فلکه فرمان ۱/۳ دور است یعنی از وسط فرمان ۱٫۵ دور به سمت راست و ۱٫۵دور به سمت چپ می چرخد و قطر دایره چرخش خودرو۱۱ متر است.
ترمز این خودرو هیدرولکی دومداری ضربدری است. به این مفهوم که یک لوله از سه راهی پمپ ترمز به چرخ سمت راست جلو و سمت چپ عقب و از لوله دیگر به چرخ سمت چپ جلو و چرخ راست عقب ارتباط می یابد.
سیستم ترمز مجهز به بوستر خلائی بوده که نیروی پای راننده را به هنگام ترمز گیری افزایش می دهد. در پارس معمولی ترمز چرخ های عقب از نوع کفشکی و ترمز چرخ های جلو از نوع دیسکی است که در نوع پارس ۱۶ سوپاپ ترمز های عقب نیز دیسکی توپر و جلو دیسکی پردار استفاده شد و در پارس ELX از سیستم ABS استفاده شد.
لاستیکها در پارس معمولی ۶۵/۱۸۵ R14 و در ELX تایر ‎۱۸۵/۶۵ R15 است یعنی رینگ ۱۵ اینچ دارد که داراس سرعت بیشتری است.
سیستم تعلیق این خودرو در محور جلو مستقل از نوع مک فرسون و در محور عقب مستقل از نوع فنر پیچشی یا تورشن بار است.
•هیچگاه در سرپایینی ها موتور خودرو را خاموش نکنید چون همانطور که در کتاب دو نیز صحبت شد بوستر ترمز به موتور وابسطه است و از کار می افتد.
•کم شدن روغن ترمز بررسی و از نشتی آن جلوگیری شود، هیچگاه روغنهای ترمز از رنگهای مختلف را با هم ترکیب نکنید.
•لنتهای ترمز جلو همیشه زودتر از عقب تمام می شوند. روشن شدن چراغ لنت روی داشبورد نشاندهنده خرابی لنتهای جلو است.
برق خودرو پارس:
باتری مورد استفاده در این خودرو باطری ۱۲ ولتی از نوع سربی اسیدی با توان ۶۰ آمپر است. برای شارژ از سیستم آلترناتور یا همان دینام استفاده میشود. آلترناتور که حرکت خود را از موتور به وسیله تسمه می گیرد به هنگام روشن بودن موتور ولتاژی برابر ۱۴ولت و شدت جریانی معادل با ۸۰آمپر را تولید می کند.
استارت این خودرو موتور الکتریکی می باشد که با برق ۱۲ ولت شروع به کارکردن می کند و همچنین توانی حدود ۱٫۱ کیلو وات را دارا می باشد.
خالی شدن باطری از جمله معایب احتمالی ست که ناشی از روشن ماندن چراغهای کوچک، چراغ صندوق و غیره و یا از برق دزدی سیم کشی خودرو است که با بازکردن اتصال سرباطری و خالی نشدن آن میتوان به برق دزدی خودرو پی برد.
هیچگاه آب باطری کم نشود. در صورت کم شدن آب باطری از سطح صفحات باطری به آن آب مقطر اضاف کنید در باطریهایی که MF یا اتمی هستند چشمی باطری را نگاه کنید که باید سبز رنگ باشد سیاه شدن چشمی نشان دهنده ضعیف بودن و دشارژ بودن باطری است.
ابتدا سنسورها که وظیفه ارسال اطلاعات به ECU رادارند
۱٫سنسور دور موتور: وظیفه تشخیص چرخش میل لنگ را دارد که بر روی فلایویل است.
۲٫سنسور کیلومتر: وظیفه ارسال اطلاعات سرعت خودرو را دارد محل نصب ان روی دیفرانسیل است.
۳٫سنسور اکسیژن: تشخیص مقدار اکسیژن در دود اگزور که در ابتدای منیفولد خروجی بسته می شود.
۴٫سنسور دریچه گاز: مقدار باز شدن دریچه گاز یا مقدار فشار پدال گاز را ارسال می کند روی دریچه گاز بسته می شود.
۵٫سنسور ضربه: خودسوزی های بنزین و ناکینگ موتور را گزارش میدهد و روی بدنه قراردارد.
۶٫سنسور دمای هوای ورودی: دمای هوا را گزارش می دهد کنار دریچه گاز یا داخل سنسور مپ نصب می شود.
۷٫سنسور دمای آب : دمای آب خنک کاری را گزارش می دهدکه روی سر سیلندر پشت ترموستات بسته می شود.
۸٫سنسور میل سوپاپ : تشخیص وضعیت پیستون شماره یک موتور که در ابتدای میل سوپاپ قراردارد.
۹٫سنسور فشار هوای منیفولد یا سنسور مپ : اختلاف فشار هوای منیفولد را گزارش داده که روی منیفود گاز بسته می شود.

اجرا کنندگان و عملگرها
۱٫رله دوبل: رله اصلی که برق تجهیزات مهم موتور را وصل می کند.
۲٫کوئل دوبل: تقویت کننده برق برای شمعا که دارای چهار برجک فشار قوی است.
۳٫انژکتور :عامل تزریق سوخت در موتور
۴٫پمپ بنزین : عامل ایجاد فشار در پشت انژکتور و ارسال سوخت
۵٫شیر برقی کنیستر: شیر ارتباط بخارات بنزین باک از کنیستر(تبدیل کننده بخار بنزین به مایع بنزین ) به موتور
۶٫گرمکن دریچه گاز : گرم کننده نوک استپر برای جلوگیری از یخ زدگی و تنظیم درست دور آرام موتور
۷٫گرمکن سنسور اکسیژن : پیش گرم کننده سنسور اکسیژن برای فعالیت بهتر سنسور
۸٫رله فن خنک کار : فعال کننده فن سیستم خنک کاری رادیاتور
۹٫رله کولر : کنتاکت فرمان دهنده کولر برای فعال سازی یا قطع کولر
۱۰٫استپر یا موتور پله های : تنظیم کننده دور آرام در حالت در جا و شرایط پر بار
۱۱٫چراغ عیب یاب داشبورد: آگاه ساز از عیب سیستم هوشمند الکترونیکی روی داشبورد

ECU یا واحد کنترل الکترونیکی که کنار بوستر قراردارد و وظیفه دریافت اطلاعات تحلیل و ارسال دستور را دارد.
پارس جزو اولین موتورهای انژکتوری به کاررفته در محصولات ایران است.
بازدید از سیستم سوخت وجرقه
•شمعهای این موتور همگی در فاصله ۲۵۰۰۰ تا ۳۰۰۰ کیلومتر باید تعویض شود
•بیاد داشته باشیم نقش شمع در کارکرد صحیح موتور و کاهش مصرف سوخت مهم بوده وزمان سرویس آن نیز از وظایف مصرف کننده است
•فاصله دهانه شمع در موتورهای انژکتور ۰٫۹ میلیمتر است که بعد از تمیز شدن دهانه شمع توسط آچار فیلر این فاصله اندازگیری می شود
•وایرهای شمع که برق تقویت شده کوئل را به شمع می رسانند به مرور زمان دارای مقاومت کاری شده و باعث ضعف جرقه می شوند که تا فاصله ۸۰۰۰۰ کیلومتر باید تعویض شود
•فیلتر هوا در فاصله ۸۰۰۰ کیلومتر تعویض گردد که و در این فاصله با فشار باد و تکان دادن آن باید تمیز شود
•صافی بنزین در سیستم انژکتور باید در فاصله ۲۰۰۰۰ کیلومتر تعویض شود
•استپر، دریچه گاز، سنسور دور موتور ریل و سوزن انژکتور در سیستم انژکتور باید هر ۱۰۰۰۰ کیلومتر بازدید و درصورت نیاز توسط شوینده انژکتور تمیز شود
•سر وصدای زیاد موتور بخصوص در ابتدای روشن شدن موتور ناشی از لقی سوپاپها بوده که باید فیلر گیری شود
•صدای جیغ تسمه در ابتدای گاز دادن نشانه شل بودن تسمه است که در صورت نو بودن تسمه برای کاهش صدا، چند قطره مایع ظرف شور روی آن بریزید
•هیچ گاه نگذارید در موتور های انژکتوری بنزین تمام شود زیرا احتمال سوختگی پمپ بنزین وجود دارد
•پمپ بنزین روا بر روی بدنه در زیر خودرو بسته می شود

اگر موتور روشن نمی شود…
اگر در جایی موتور خودروی شما روشن نمی شود به این نکات توجه کنید:
اگر استارت ضعیف میزند و یا اصلا نمیزند و صدای تقه ممتد شنیده می شود بی شک باطری ضعیف است که با هل دادن و باطری به باطری می توان مشکل را برطرف کرد.
ولی اگر موتور استارت می زند و موتور روشن نمی شود قبل از هرچیز سویچ اینرسی که در سمت گلگیر شاگرد قراردارد را فشار دهید که در صورت قطع شدن برق تجهیزات اصلی قطع می شود و اگر وصل است ابتدا باید از وجود بنزین در ریل سوخت و جرقه در سرشمع مطمئن شد. بنابراین ابتدا شلنگ ورودی بنزین به ریل سوخت را باز کرده و در داخل ظرفی قرار می دهیم و سوئیچ را باز می کنید. با باز کردن سوئیچ بنزین از لوله خارج می شود اگر بنزین داریم ولی پمپ ینزین کار نمیکند ابتدا فیوزها را با توجه به تصاویر چک کنید و اگر فیوزها سالمند به خرابی رله دوبل و سوختگی پمپ بنزین شک کنید.
در مرحله بعد جرقه سر شمع را بازدید کنید برای اینکار یکی از وایرهای شمع را باز کرده و کنار بدنه قرار داده و استارت بزنید اگر جرقه در سر شمع دیده شد نشانه سلامتی رله دوبل و سوختگی پمپ بنزین است .
اما در شرایطی که بنزین به موتور میرسد وجرقه سر شمع رویت نمی شود مشکل از سیستم برق خودرو است که مجددا به سلامتی رله دوبل و سوختگی کوئل دوبل شک خواهیم کرد.
رله دوبل همانطور که از اسمش مشخص است دارای دو رله است که احتمال خرابی هر دورله وجود دارد که حتی میتوان این رله را باز کرد وکنتاکتهای آن را با دست به هم متصل کرد.
از احتمالات دیگر خرابی سنسور آب یا سنسور دور موتور و حتی خرابی ECU می باشد.
خرابی ECU باید توسط افراد متخصص بازدید و بررسی شود. معمولا برای تشخیص درست خطا از دستگاه دیاگ استفاده می شود.
دیاگ یا عیب یاب با تعریف فضای نرم افزای و برنامه الگوریتمی ECU اطلاعات مربوط را از خودرو دریافت نموده و در تصویر به کاربر نشان میدهد. ECU از طریق یک کابل ارتباطی به دستگاه متصل می شود و هر خودرو دیاک مخصوص به خود را دارد.
یکی از نکات قابل توجه در خودروهای انژکتور حافظه موقت و دائمی ECU است که می تواند دچار خطا شود. بطوریکه موجب عدم تحلیل درست اطلاعات شده و خودرو با لرزش زیاد خاموش شدن، سکته یا CUTOFF در دورهای بالا مواجه است که نیاز به دوباره خوانی یا اصطلاحاتجدید حافظه است.
اما بازخوانی یا تجدید حافظه ECU جهت تثبیت یک روال کار تنظیم شده و کاملا مشخص برای موتور است. برای اینکه موتور بتواند این مقادیر را سریعتر بازیافت کرده و به کارکرد عادی و ایده آل خود نزدیک شود لازم است مراحلی به موتور یاد داده شود.
در این روش
سوئیچ را حداقل به مدت ۱۰ ثانیه ببندید.
سوئیچ را حداقل به مدت ۱۰ ثانیه باز نگه دارید.
استارت زده و بدون گاز دادن خودرو را روشن کنید و تا ۱۵ ثانیه گاز ندهید.
حداقل به مدت ۱۵ دقیقه خودرو را برانید. در این حالت سعی کنید سرعت خودرو را در تمامی حالات اعم از دور آرام و فول گاز برسانید و به ویژه در دورهای ۲۵۰۰ الی ۳۵۰۰ حرکت نمایید.
برای انجام این کار باید موتورگرم باشد.
دور موتور بالای ۴۰۰۰ RPM برده چندین بار به مدت بیش از ۵ ثانیه سرعت را کاهش دهید و برای مدت ۲ ثانیه تا به انتها پدال گاز را فشار دهید.
دنده ها را معرفی کنید:
با همه دنده ها ۵۰ متر حرکت کنید به غیر از دنده عقب
حال به مدت ۱۵ دقیقه در دنده های مختلف این به حالت پرگاز حرکت می کنیم تا شرایط مختلف و نوسان آن برای ECU تفهیم شود.
سعی کنید در هنگام تجدید حافظه خودرو تک سرنشین باشد و در یک سطح کفی قرار بگیرید.
توجه کنید که اگر عیب دائمی باشد و حتی با پاک شدن موقت از حافظه موقت ecu با باز شدن دوباره سوئیچ این عیب مجددا در حافظه بازمیگردد.
روشن شدن چراغ چک انژکتور نیز میتواند ناشی از خطاهای موقت قطعات در ECU باشد که گاه می توان با برداشتن سر باطری قطب منفی به مدت ۱۵ دقیقه و یا ۴۰ بار روشن و خاموش شدن خودرو که در طول مدت طولانی باید صورت گیرد میتوان این چراغ را خاموش کرد.
تسمه ها: دو نوع تسمه در موتور پژو پارس استفاده می شود. نوع اول تسمه شارژ است که دیده می شود و می توان با لمس کردن و دیدن شرایط ظاهری آن را تشخیص داد. البته باید این تسمه را در فاصله ۳۵۰۰۰ کیلومتر تعویض کرد و در طی ۱۰۰۰۰ از نظر سلامت و کشش و شرایط ظاهری بازدید و بررسی کنید. هرگونه پوسیدگی و ترک نشانه خرابی و احتمال پارگی این تسمه است.
اگر کنار گلگیر سمت شاگرد بایستید این تسمه را به راحتی می بینید. این تسمه نیروی چرخشی موتور را به دینام پمپ، فرمان هیدرولیکی، کمپریور کولر میرساند. پارگی این تسمه موجب روشن شدن چراغ قرمز باطری و سفت شدن فرمان می شود و در صورت ادامه دادن آمپر آب بالا رفته و موتور جوش می آورد. در این حالت علت جوش آوردن از کارافتادن واتر پمپ نیست بلکه بواسطه کار نکردن دینام باطری ضعیف شده و برق فن سیستم خنک کاری تامین نمی شود و موتور جوش می آورد. دقت کنید در این ارتباط واتر پمپ توسط تسمه تایم با موتور درگیر است.
تسمه دوم که دیده نمی شود تسمه تایم است و برای تعویض آن باید به کیلومتر خودرو توجه کرد. در خودروی پارس عمر این تسمه ۸۰ هزار کیلومتر است که در تایم خود باید تعویض شود. عدم تعویض به موقع و پاره شدن این تسمه موجب خاموشی موتور میشود و آسیب جدی به موتور خواهد شد. در خودروهایی از جمله پارس تعویض این تسمه کاملا اقتصادی تر از زمانیست که این تسمه خود پاره شود. شتاب زیاد معکوس کشیدن و خودرو را با دنده روشن کردن از دلایل پارگی این تسمه می باشد.


مطالب مشابه :


پژوی پارس

پژو پارس محصول مرکز تحقیقات ایران‌خودرو است که در سال 79 به بار نشست. این خودرو در ابتدا با




قیمت خودرو + سامانه قیمت خودرو

58 rows · پژو پارس elx: 42,000,000: ایران




مقایسه پرشيا و 206 صندوقدار مدل V8 .

٭ Peugeot 206 SD پژو 206 صندوقدار car206sd.blogfa.com




پژو پارس

پژو پارس تاکنون در چهار نوع خالی شدن باطری از جمله معایب احتمالی ست که ناشی از روشن




دوو اسپرو یا پژو پرشیا؟

پژو پارس یا خدمات پس از فروش این خودرو است که واقعا رضایت بخش نیست.از دیگر معایب این




ورنا

اطلاعات،شناسایی،عملکردقطعات و معایب موجود در پراید، پژو 405، پژو 206، دوو سیلو، پژو پارس و




لیست قیمت روز زاگرس خودرو پروتون

لیست قیمت روز انواع مدلهای پژو 405 و پارس لیست قیمت روز انواع مدلهای پژو 206 .




برچسب :