جزوه اصول سرپرستی
بخش هفتم
بهداشت کار
زندگی صنعتی، امروزه اثرات نامطلوبی بر سلامتی کارکنان باقی میگذارد. برای مقابله با اين مشکل و ايجاد محيط کار سالم جامعه پزشکان رشتهای به نام طب کار (طب صنعتی) را به وجود آوردند که با توجه به جنبه پيشگيری آن به نام بهداشت کار يا بهداشت حرفهای نيز ناميده میشود.
مفهوم بهداشت کار شامل تمام موارد بهداشتی درباره کار افراد در موسسات صنعتی و معدنی، خدماتی، بازرگانی، جنگلداری، کشاورزی، پيشهوری، دريانوردی و هوا نوردی است.
هدف بهداشت کار
هدف نهايي در بهداشت کار در حقيقت با اهداف بهداشت عمومی که ﺗﺄمين سلامت انسانها است تفاوتی ندار. البته برای استقرار بهداشت حرفهای میبايد بهداشت عمومی در نهايت شدت خود رعايت گردد، زيرا سلامت جامعه موجب کار و تلاش بيشتر افراد میشود و هدف از بهداشت حرفهای تنها يک امر اقتصادی نيست بلکه هدفهای اجتماعی نيز در آن مورد نظر است. بنابراين بهداشت حرفهای عبارت از ايجاد محيط سالم منطبق با اصول ايمنی، پيشگيری از بيماريها و حادثههای صنعتی، تقويت نيروی کار و در نتيجه ازدياد و کارايي افراد است که از عوامل اصلی افزايش بهرهوری محسوب میشود.
دامنه بهداشت کار
در آغاز، بهداشت کار منحصر به پارهای از بيماريهای ناشی از کار میگرديد و از پزشکان عمومی در واحدهای ـ صنعتی تنها به منظور درمان بيماران استفاده میکردند و طب پيشگيری و بهداشت مورد توجه نبود البته در ابتدای توسعه صنعت به علت سادگی فنون و عدم وجود ماشينهای پيچيده، کارها اغلب به صورت دستی بوده و کارگر خود مراقبت از وسايل و جان خويش را به عهده داشت و حادثههای صنعتی و بيماريهای شغلی به شدت امروز نبود ولی به تدريج با رشد صنعت و پيشرفت علوم و فنون بهداشت کار نيز توسعه يافت و دامنه آن از صنايع نيز فراتر رفت و به خدمات کشاورزی، هوانوردی، دريايي، اداری و غيره کشيده شد. زيرا کاربرد مواد جديد و ماشين آلات در شغلهای مزبور موجب شد که کار در اين زمينهها جنبه صنعتی به خود بگيرد و لذا نياز بيشتری به بهداشت حرفهای پيدا شود، به همين ترتيب بهداشت حرفهای که در ابتدا منحصر به صنعت و بخصوص صنايع سنگين بود گسترش چشمگيری يافت. امروزه در هر محيطی که انسانی کار میکند نياز به بهداشت کار در آن محيط وجود دارد.
روانشناسی کار
دنيای کنونی با سرعتی سرسام آور رو به پيشرفت میباشد و دستاوردهای علمی و فنآوری هر لحظه انسان را با شرايط پيچيدهای رودررو مینمايد. زندگی امروزه بدون وجود ماشين امکانپذير نيست اما همين امر مشکلاتی را نيز برای انسآنها ايجاد کرده است. فشارهای عصبی، بيماريهای روانتنی، افسردگی، خستگی عصبی و ... عوارض زندگی جديد هستند برای کاهش مشکلاتی که زندگی ماشينی به دنبال داشته، علم روانشناسی تدابيری را در نظر گرفته تا بهداشت روانی افراد ﺗﺄمين گردد.
روانشناسها سعی دارند تا شرايط مناسب محيطی را برای انجام کار فراهم نمايند. شناخت انگيزههای کار کردن افراد، توجه به عوامل زيستی، روانی و اجتماعی مربوط به کار باعث انسانی شدن شرايط و فضای کار میشود.
مطالعات روانشناسی نشان داده است که انسان بعد از انجام کارهای طولانی، خسته میود، اين خستگی هم جنبه جسمی و هم ذهنی دارد. خستگی جسمی قابل اندازهگيری است ولی خستگی ذهنی قابل اندازهگيری نيست اما تعيين نشانههای خستگی فکری امکانپذير است. عواملی مانند بیعلاقگی به کار، رابطه سرد با همکاران، بيماريهای شغلی و ... برخی از نشانههای خستگی ذهنی و فکری هستند.
برای پيشگيری از خستگی فکری از راههای زير میتوان استفاده کرد :
1ـ جذاب کردن کار و شرايط انجام آن
2ـ ايجاد روابط انسانی مطلوب ميان همه کارکنان
3ـ ﺗﺄمين (مالی، جانی، شغلی، اجتماعی و روانی) کارکنان
4ـ ايجاد فرصتهای شغلی و تحصيلی برای کارکنان
5ـ چرخش شغلی برای ايجاد تنوع و افزايش کار آيي کارکنان
6ـ گردشهای دسته جمعی و خانوادگی
7ـ استفاده از خدمات مددکاری و روانشناسی.
رابطه کار و انسان
اگر افراد در هنگام شروع کار تحت آزمايشهای روانی قار گيرند، اغلب آنها تطابق لازم را با کار نخواهند داشت و علاوه بر کار نامطلوب، هر لحظه بايد منتظر خطراتی برای آنها بود. برای اطلاع از تطابق کار با انجام دهنده آن بهترين وسيله، آزمونهای روان ـ حرفهای است. گاهی اين آزمايشها هنگام کار و به وسيله گفتگو با فرد ميسر است؛ ولی میتوان با معاينات پزشکی واکنشهای افراد را در مقابل کار تشخيص داد.
سر و صدا، محيط کار نامنظم، حرارت زياد، محيط آلوده، روابط نامطلوب ميان کارکنان، تنش ميان کارکنان و مديران، فشار کار و ... موجب اختلالات روانی خواهد شد.
آزمونهای روان ـ حرفهای
اندازهگيری توانهای کارکنان ـ اگر میتوانستيم بدون استفاده از روشهای علمی افراد را انتخاب کنيم، استخدام و به کارگيری افراد کاری ساده بود ولی از آنجا که افراد متفاومت هستند و هر کاری ويژگيهای خاص خود را دارد بنابراين از روشهای علمی مانند مصاحبه، آزمون، پرسشنامه و مشاهده برای انتخاب افراد استفاده مینماييم. ﻣﺆثرترين ابزار برای اندازهگيری توانايي کارکنان آزمونهای روان ـ حرفهای میباشد.
ايمنی کار
سانحه همواره در راه است و در مواردی نيز غير منتظره میباشد اما در بيشتر مواقع امکان پيشگيری وجود دارد. نسبت دادن سانحه به شانس و اقبال نيز امری رايج ولی بینتيجه است، ناشناخته بودن عوامل ايجاد سانحه موجب ارتباط آن به شانس گرديده ولی با گسترش تحقيقاتی که در زمينه علل و عوامل ايجاد سانحه انجام میگيرد ديگر جايي برای توجيه رفتارهای غلط که منجر به سانحه میشوند وجود ندارد و کاربرد مفهوم شانس به حداقل میرسد تحقيقات نشان میدهد که حدود 98% سانحههای صنعتی به دلايل زير اتفاق افتادهاند:
•ـ نظارت ناقص
•ـ نداشتن مهارت
•ـ بینظمی و شلوغی محل کار
•ـ بیدقتی
•ـ روش کار خطرناک و ناايمن
•ـ ناسازگاری جسمی و روانی با کار
البته تمامی اين عوامل با تظارت کامل و هدايت افراد قابل پيشگيری هستند. اين تحقيقات همچنين نشان داد که عامل شخصيت افراد انجام دهنده کار تنها 2% در بروز سانحهها ﺗﺄثير گذار بوده است. پس میتوان نتيجه گرفت که نيروی انسانی مهمترين عامل ايجاد سانحه میباشد ولی با آموزش، تجهيز و انگيزش کارکنان میتوان آنها را هدايت کرده و از بروز سوانح جلوگيری کرد.
عوامل فردی ايجاد سانحه
تحليل تمامی عوامل فردی مربوط به سانحه کاری دشوار است ولی مهمترين اين عوامل عبارتند از :
1ـ بينايي
آزمون بينايي در انتخاب افراد اهميت بسياری دارد. دقت بينايي در برخی از کارها تعيين کننده است. ايجاد معاينههای دورهای بينايي سنجی ضروری است زيرا فراوانی سانحه با ميزان بينايي دارای ارتباط معناداری میباشد. مطالعات نشان میدهد افرادی که از لحاظ بينايي دارای دقت لازم هستند کمتر دچار سانحه میشوند تا افرادی که از بينايي کافی برخوردار نيستند.
2ـ سن افراد
تحقيقات نشان میدهد که بين سن افراد و ميزان حادثهپذيری ارتباط قابل توجهی وجود دارد بطوريکه ميزان حادثه برای افراد جوان بيشتر از ديگران میباشد و افراد مسن نيز نسبت به افراد ميان سال بيشتر دچار سانحه میشوند برای پيشگيری از سانحه میتوان افراد جوانی را برای کارهايي که دقت و احتياط کمتری میطلبد انتخاب کرد و با افزايش سن آنها کارهای دقيقتر را به آنها واگذار نمود و در مورد افراد سالخورده نيز بايد کارهايي را در نظر گرفت که با شرايط سنی آنها سازگار باشد.
3ـ سابقه افراد
ميزان تجربه و سابقه افراد با حادثهپذيری آنها ارتباط دارد. افراد کم تجربه به طور طبيعی بيشتر دچار سانحه میشوند و افراد با تجربه به علت آشنايي و درک نکات مهم کار و مشاهده و تحليل حوادث قبلی کمتر سانحه برايشان رخ میدهد.
4ـ عوامل هيجانی
بلوغ هيجانی و شرايط هيجانی با ميزان حادثهپذيری ارتباط نزديکی دارند، مهمترين عوامل هيجانی عبارتند از :
ـ عصبانيت ـ ترس ـ حرکتهای غير ارادی ـ اضطراب ـ افسردگی ـ رفتار ناآگاهانه ـ عدم تمرکز
5ـ هوش
تحقيقات نشان دادهاند که افراد باهوش کمتر دچار سانه میشوند. ميزان هوش برای انجام هر کاری متفاوت است. برخی از کارها هوش بالا میخواهد و بعضی از کارها با هوش پايين و با هوش متوسط انجام میشوند.
6ـ ادراک جسم و زمان واکنش عضلانی
7ـ ساير عوامل روانی
مطالعات نشان داده است که عواملی مانند رابطه ميان کارکنان و ميران احترام آنها به يکديگر بر حادثهپذيری آنها ﺗﺄثير میگذارد. افرادی که رابطه خوبی با همکاران داشته و از احترام برخوردارند کمتر دچار سانحه میشوند و افرادی که در ايجاد رابطه با ديگران مشکل دارند و مورد احترام قرار نمیگيرند بيشتر دچار سانحه میشوند.
روشهای جلوگيری از بروز سانحه
برای پيشگيری از سانحه انتخاب مناسب افراد برای هر کار، آموزش ايمنی، وسائل حفاظت فردی، معاينههای دورهای راههای مطمئن و شناخته شدهای میباشند که در اينجا به شرح هر يک میپردازيم :
1ـ انتخاب افراد
در انتخاب افراد میتوان از آزمونهای روانی، هوش، شخصيت و ادراک استفاده کرد و شيوههای مصاحبه مشاهده و پرکردن پرسشنامههای مناسب هر شغل به مديران و سرپرستان کمک میکند تا بهترين افراد را گزينش نمايند.
2ـ آموزش ايمنی و بهداشت کار
تجربه نشان داده است که افراد کم تجربه و آموزش نديده بيشتر از ديگران دچار سانحه میشوند. داشتن برنامه مدون ايمنی، تدوين سياستهای ايمنی با ﺗﺄکيد بر جنبههای پيشگيری و آموزش منظم و مداوم همه کارکنان بسيار ﺗﺄثير گذار بوده و سوانح را به حداقل میرساند.
3ـ وسايل حفاظت فردی
استفاده از وسايل حفاظت فردی مانند کفش ايمنی، کلاه ايمنی، کمربند ايمنی و ... اساس رفتار پيشگيرانه در مسايل ايمنی و بهداشت کار هستند البته عادت به استفاده صحيح و مداوم اين وسايل مهمتر از داشتن آنها میباشد.
4ـ معاينههای دورهای
برای پيشگيری از بيماريهای شغلی (بيماريهايي که شغل افراد برای آنها ايجاد میکند) لازم است که معاينههای برنامهريزی شده دورهای به طور منظم انجام گيرد. برای اين منظور میتوان از پزشکان پاره وقت، نيمه وقت و در سازمانهای بزرگ پزشکان تمام وقت استفاده کرد. معاينههای منظم دورهای موجب شناخته شدن نوع بيماريهای شغلی رايج، علائم، عوارض و در نهايت درمان و بهبود وضع افراد میگردد.
برنامههای بهداشت کار
کشورهای در حال توسعه، در برنامه همهجانبه توسعه پايدار، بخشی از توسعه نيروی انسانی را به برنامه ارتقاء سطح بهداشت کارکنان اختصاص میدهند. گستره اين برنامه بستگی به سرعت توسعه دارد، امکانات و منابع و اهداف در برنامههای بهداشت کار مهمترين عوامل به شمار میآيند. با اهميتترين بخشهای يک برنامه بهداشت کار عبارتند از :
1ـ آزمايشهای پزشکی قبل از استخدام
2ـ معاينههای پزشکی دورهای
3ـ معاينههای خاص
4ـ برنامه بهداشت محيط کار
5ـ برنامههای ايمنی و بهداشت کار
6ـ ايجاد امکانات درمانی و کمکهای اوليه
7ـ برنامههای آموزش بهداشت عمومی
8 ـ برنامههای تغذيه
9ـ برنامههای بهداشت روانی
طبقهبندی بيماريهای شغلی
بيماريهای شغلی طبقهبندی گوناگونی دارد ولی بهترين روش طبقهبندی اين بيماريها توجه به عوامل ايجاد اين بيماريها میباشد، در اين نوع طبقهبندی بيماريها را به پنج دسته تقسيم میکنند
1. بيماریهای ناشی از عوامل فيزيکی
2. بيماريهای ناشی از عوامل مکانيکی
3. بيماريهای ناشی از عوامل شيميايي
4. بيماريهای ناشی از عوامل زيستی
5. بيماريهای ناشی از عوامل روانی .
اصول اساسی بهداشت کار
برای رسيدن به سلامت و بهداشت کارکنان اصول کلی پيشگيری به اين شرح تدوين گرديده است :
1ـ اصل جايگزينی
استفاده نکردن از مواد خطرناک و جايگزينی مواد بیخطر و کم خطر به جای آنها يکی از اصول اساسی پيشگيری میباشد.
2ـ اصل جداسازی
جدا کردن قسمتهای آلوده و خطرناک از ساير قسمتها و دور کردن افراد از محيطهايي که خطراتی به دنبال دارند.
3ـ اصل تهويه عمومی
رقيق کردن آلوده کنندههای محيط کار به وسيله ورود هوای تازه و تميز و خروج هوای آلوده از محيط کار.
4ـ اصل تهويه مصنوعی (موضعی)
استفاده از بادبزن و هواکشها در بخشی از محل کار برای بيرون راندن هوای آلوده .
5ـ اصل مرطوبسازی
استفاده از اب برای جلوگيری از پخش ذرههای گرد و غبار در محيط کار( اين روش قدمتی تاريخی دارد).
6ـ اصل استفاده از وسائل حفاظتی
نقش پيشگيری کننده وسايل حفاظتی اهميت زيادی دارد و در مواردی نيز تنها راه حفاظت از خطر میباشد.
7ـ اصل رعايت بهداشت فردی
رعايت بهداشت فردی در پيشگيری از بيماريها و مسموميتهای ناشی از کار اهميت بسياری دارد.
8ـ اصل بهداشت محيط کار
بهداشت کارگاه و سلامت کارکنان در هنگام کار بايد ﺗﺄمين گردد. از ديدگاه روانشناسی کار زيبايي و نظافت کارگاه بر روی افراد ﺗﺄثير مثبت گذاشته و آنها را به رعايت اصول بهداشت فردی و اجتماعی پايبند میسازد.
9ـ آموزش بهداشت
آموزش بهداشت با هدفهای آشنا نمودن کارکنان به روش صحيح انجام کار، خطرهای موجود در محيط کار، نحوه استفاده صحيح از وسائل حفاظت فردی، رعايت اصول بهداشت و پيشگيری از بيماريها و انجام کمکهای اوليه انجام میگيرد.
10ـ مراقبتهای پزشکی
تشخيص بموقع بيماريهای ناشی از کار و اقدامهای درمانی و پيشگيری کننده مناسب، انجام معاينههای قبل از استخدام و دورهای در حفظ سلامت نيروی انسانی ﺗﺄثير فراوانی دارد.
وظيفه سرپرست در پيشگيری از سوانح
نيروی انسانی عامل اصلی سوانح میباشد. آگاهی افراد و نظارت بر رفتار آنها از بروز بسياری از سوانح پيشگيری میکند.
سرپرست با آموزش ايمنی به افراد، نظارت بر روش کار آنها و از همه مهمتر ارائه رفتارهای مناسب در هنگام انجام کار، نقش مهم و تعيين کنندهای در جلوگيری از سانحه بر عهده دارد.
در اينجا وظايف افراد از نظر ايمنی و بهداشت کار که با هدايت و راهنمايي سرپرست انجام میگيرد شرح داده میشود :
•افراد بايد از خطرهای محل کار خود، آگاهی داشته باشند و راههای پيشگيری از آنها را بدانند.
•طرز استفاده صحيح از وسائل ايمنی را فرا گرفته و از اين وسائل به خوبی استفاده نمايند. سرپرستها میتوانند نمونه خوبی برای ديگران از جهت استفاده از وسائل ايمنی باشند.
•بازديد و مراقبت منظم دستگاهها، ابزار، وسائل به وسيله سرپرست و افرادش امری ضروری میباشد.
•انجام کار طبق استاندارد و سرعت مجاز و رعايت اصول ايمنی مطابق دستورالعملهای کاری.
• ايمنی و بهداشت بايد وظيفهای همگانی تلقی شود، اگر فردی نا ايمن کار میکند، ديگران را نيز در معرض خطر قرار میدهد بنابراين حساسيت در برابر خطر بايد همگانی باشد.
مهمترين علتهای سانحه
تحقيقات بهداشت کار مهمترين علتهای سانحه را به اين ترتيب ذکر میکند :
•ضرب ديدن ناشی از سقوط اجسام
•سقوط افراد
•پا گذاشتن بر روی اجسام و يا برخورد با آنها
•جابجايي و انتقال اجسام (به روش غلط) به وسيله افراد
•ابزار و وسائل کار
•برق، انفجار و آتشسوزی
•انتقال اجسام با ماشين آلات
•ماشين آلات
•نامشخص
•موارد متفرقه .
اعمال دور از احتياط در کارگاه
•نداشتن اجازه برای بکار انداختن دستگاه و فراموش نمودن احتياطهای لازم حفاظتی.
•انجام اعمالی که وسايل حفاظتی را بلا اثر سازد ( بازکردن حفاظ يا از کار انداختن سيستم حفاظتی ) .
•قرار گرفتن در وضع و حالت دور از احتياط ضمن کار مانند جابجائی و بلند کردن بار به طرز غلط و نا ايمن، قرار دادن بدن در معرض خطرات، قرار گرفتن زير بارهای معلق .
•عدم احتياط در بار کردن انباشتن مصالح و مواد.
•استفاده نادرست از لباس کار و مسائل حفاظت فردی .
•شوخی حين کار از قبيل پرت کردن حواس، سربهسر گذاشتن.
•حرکات خطرناک از قبيل دويدن، پريدن و رفتن روی مواد خطرناک.
•اعمال دور از احتياط ديگری که ناشناخته و غير منتظره میباشند.
تعريف شرايط نا ايمن کار
شرايطی که استقرار آن باعث بروز حادثه میگردد و مواردی که اگر برطرف نشوند، موجب حادثه میشوند. اين شرايط عبارتند از :
•دستگاههائی که حفاظ ندارند و يا حفاظ آنها ناقص است.
•خطا در طراحی، ساخت و نصب دستگاهها
•عوامل معيوب (تجهيزات ، ابزار ، دستگاه)
•لباسها و تجهيزات خطرناک
•فقدان اطلاعات، مهارت و آموزش لازم
•فقدان نظم و ترتيب در کارخانه (وجود مواد، مصالح در معابر)
•سيستم نا ايمن کار
•ساير شرايط نا ايمن فيزيکی و يا مکانيکی غير قابل پيشبينی .
شش اصل درباره جلوگيری از سوانح
اصول کلی جلوگيری از سوانح بارها گفته شده است؛ ولی چون غالباً آنها را ناديده میگيرند، باز هم آنها را تکرار میکنيم :
•جلوگيری از سوانح وظيفه همه مديران و کارکنان خوب میباشد.
•مديران و کارکنان بايد در امر جلوگيری از سوانح صميمانه همکاری کنند.
•مديران ارشد بايد برای برقرار کردن حفاظت در موسسه پيش قدم شوند.
•هر کارگاه بايد مقررات حفاظتی خاصی داشته باشد و همه از آن مقررات آگاه باشند.
•تشکيلات و وسائل برای اجرای مقررات حفاظتی بايد وجود داشته باشد.
•آخرين اطلاعات و بهترين روشها بايد مورد استفاده قرار گيرد.
اين اصول صرفنظر از اهميت يا نوع کار موسسه بايد رعايت شود. بررسی اين اصول نقش مهم سرپرست را در جلوگيری از سوانح نشان میدهد؛ چون او بيش از هر فرد ديگر با کارکنان و کار آنها تماس نزديک دارد.
هدف آموزش حفاظت کار برای سرپرستان
•ـ بالا بردن اطلاعات سرپرست درباره جنبههای فنی حفاظت که با کار او ارتباط دارد.
•ـ آشنا ساختن سرپرست با آنچه که برای جلوگيری از سوانح بايد انجام دهد.
•ـ به سرپرست کمک شود تا با حسن تفاهم با مسئول ايمنی و بهداشت کار همکاری نمايد.
•ـ آموزش در استقرار اصول ايمنی کمک میکند، ولی اثرات آن باقی نخواهد ماند، مگر اينکه برای برقراری حفاظت حرکتی وسيع و دائمی آغاز گردد.
بنابراين توصيه میشود که آموزش حفاظت کار هنگامی شروع شود که مديران ارشد موارد زير را برای سرپرستان روشن کرده باشند :
•ـ سياست سازمان درباره جلوگيری از سوانح (خط مشی ايمنی و بهداشت کار) .
•ـ وضع خاص سرپرست در پيشرفت امر حفاظت و بهداشت کار.
•ـ تعهدات سرپرست نسبت به سازمان و کارکنان در امر جلوگيری از سوانح.
•ـ تعيين روشهای آموزش حفاظت کار به منظور جلوگيری از سوانح.
سانحه صنعتی چيست؟
سانحه : هر اتفاقی که مانع پيشرفت معمولی عمليات میشود.
سانحه با يک يا چند عامل زير سر و کار دارد :
• انسان
•وسائل
•مواد
•ماشين آلات
•زمان
•شرايط محيط کار
گزارش حفاظت و بهداشت کار
يکی از وظيفههای سرپرستها تهيه گزارش برای مديران مافوق میباشد؛ اين گزارش از جهت ارائه چگونگی وضع ايمنی موجود و پيشگيری از سوانح اهميت فراوانی دارد.
مديريت ايمنی
مديريت در همه سازمانها و در تمامی کارها نقش حساس و تعيينکنندهای دارد؛ برای استقرار و سازماندهی صحيح بهداشت کار نيز مبحث مديريت ايمنی ايجاد گرديده و با گسترش سازمانهای توليدی و خدماتی و افزايش تنوع فعاليتهای کارکنان، ايمنی و بهداشت اهميت فوقالعادهای يافته و مورد توجه جدی مديران و کارکنان قرار گرفته است. برای افزايش کميت و بهبود کيفيت، مديريت ايمنی امری ضروری بوده و بقای سازمان و کارکنان به آن بستگی دارد. اصول مديريت ايمنی عبارتند از:
•ايجاد نظم و توزيع عادلانه اختيارات و مسئوليتها در سازمان
•جلوگيری از کارکردن افرادی که آموزشهای کار، خاصه آموزشهای ايمنی را نديدهاند.
•انتخاب سرپرستهای آگاه و متخصص در امر ايمنی و بهداشت کار.
•ايجاد کميته حفاظت کار و مراکز بهداشت صنعتی در کارگاه .
•آموزشهای عمومی و تخصصی ايمنی و بهداشت کار .
•اعمال روشهای صحيح مديريت و سرپرستی: گرايش به شيوههای مديريت مشارکتی و دوری از مديريتهای فردی و استبدادی .
• آگاهی از استانداردهای ايمنی و بهداشت کار و سازگار نمودن شرايط کار با آخرين استانداردهای موجود برای پيشگيری از بروز سانحه.
مطالب مشابه :
جزوه اصول سرپرستی
جزوه اصول سرپرستی . بهداشت کارگاه و سلامت کارکنان در هنگام کار بايد ﺗﺄمين گردد.
دانلود رایگان پاورپوینت درس اصول سرپرستی
دانلود رایگان جزوه تصويري آشنايي با پاورپوینت درس اصول سرپرستی. عوامل کارگاه
جزوه درس اصول سرپرستی استاد چهرازی
برچسبها: دانلود جزوه اصول سرپرستی استاد کارگاه مدیریت و سنجش شبکه های
کلاس اصول سرپرستی
کلاس کارگاه طراحی صفحات سوالات تست فصل 1 دانلود. کلاس اصول سرپرستی.
دانلود جزوه درس مفاهیم TCP/IP استاد رضا فرشیدی
دانلود جزوه درس مفاهیم tcp/ip استاد رضا کارگاه مدیریت و سنجش شبکه های درس اصول سرپرستی.
درس حریم خصوصی و امنیت اینترنت
دانلود جزوه درس حریم خصوصی و امنیت اینترنت کارگاه مدیریت و سنجش شبکه درس اصول سرپرستی.
درس شبکه های کامپیوتری استاد زبرجد
دانلود جزوه درس شبکه های کامپیوتری استاد کارگاه مدیریت و سنجش شبکه های درس اصول سرپرستی.
درس آشنایی با سرویس دهنده اینترنتی استاد شامدیل
دانلود جزوه های دانشگاه علمی کارگاه مدیریت و سنجش شبکه های درس اصول سرپرستی.
درس مدیریت و سنجش شبکه های گسترده
دانلود جزوه. دانلود کتاب مهندسی اینترنت دکتر کارگاه مدیریت و سنجش شبکه درس اصول سرپرستی.
درس گزارش نویسی
دانلود جزوه درس گزارش نویسی استاد کارگاه مدیریت و سنجش شبکه های درس اصول سرپرستی.
برچسب :
دانلود جزوه اصول سرپرستی کارگاه