سهم نگهداری ماشین آلات درهزینه ی پروژه

سهم نگهداری ماشین آلات درهزینه ی پروژه

در اين مطلب سعي شده است از يك زاويه جديد به اهميت به كارگيري روشهاي نوين نگهداري و تعميرات ماشين آلات در پروژه هاي عمراني نگريسته شود. ارزيابي كلي از وضعيت پروژه هاي بزرگ عمراني در كشور به وضوح فقدان نگرش و رويكرد علمي به مقوله كنترل و مديريت پروژه را نمايان خواهد ساخت. بطور يقين نگرش پيمانكارانه به كنترل پروژه بجاي نگرش مهندسي يكي از عوامل مهم افت محسوس بهره وري و در نهايت افزايش قيمت تمام شده پروژه هاي عمراني بزرگ ميباشد. در اين مقاله فقر موجود در سازماندهي ماشين آلات عمراني در كارگاهاي ساختماني به عنوان يكي از شاخصهاي بارز عدم وجود رويكرد علمي و كارشناسي در كنترل و مديريت هاي پروژه هاي عمراني مطرح شده است. با توجه به تنگناهاي موجود در زمينه سودده ي اجراي پروژه هاي بزرگ عمراني كشور "كاهش هزينه هاي ناشي از ماشين آلات به عنوان يك راه حل مناسب جهت افزايش بهره وري و در نتيجه سود دهي قابل تأمل مي باشد. براي افزايش بهره وري ماشين آلات و كاهش هزينه هاي راهبري آنها استفاده از متدهاي نوين نگهداري و تعميرات اجتناب ناپذير مينمايد.
روش مراقبت وضعيت از طريق آناليز روغنCONDITION MONITORING به عنوان يك تكنيك برتر "موثر و ساده" قطعاً پاسخ مناسبي به دغدغه هاي مديران پروژه ها در زمينه مديريت و راهبري مناسب ماشين آلات مي باشد.





طبقه بندی ماشین آلات راه سازی و ساختمانی
اصولاً ماشین آلاتی كه در كارگاه مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:
1. ماشین آلات سنگین مانند: لودر، بلدوزر، گریدر، اسكریپر _ غلتك، غلتكهای استاتیكی و دینامیكی، بیل مكانیكی.
2. ماشین آلات نیمه سنگین مانند: كمپرسی، آبپاش، جرثقیل كامیونی، تراك میكسر، پمپ بتون فینشر.
3. سایر ماشین آلات كارگاهی (ماشینهای متفرقه) مانند: ویبراتور _ دستگاه بتون بتونیر _ موتور جوش _ تسمه نقاله _ سنگین شكن _ ماسه شور و شن شور _ ماسه ساز و غیره.
بلدوزر
اصولاً تراكتور وسیله ای است برای هل دادن و كشیدن اسكریپرها _ واگنها _ غلتكها. اگر به ابتدای این وسیله یك تیغه نسبتاً بزرگ هم برای حمل مواد وصل شود و این تیغه ثابت باشد ماشین حاصله بلدوزر نامیده می شود. یك تیغه متحرك باشد به آن آنگلدوزر گویند.
در آنگلدوزر، زاویه چرخش در صفحه قائم حدود 30 الی 40 درجه است. همچنین به بلدوزر چرخ لاستیكی مفصل دار و كمرشكن نیز گویند كه این مفصل باعث زیاد شدن قدرت مانور ماشین می شود.
موارد استفاده بلدوزر ها عبارتند از:
1) تسطیح زمین و پاكسازی آنها از بوته و كنده های درخت.
2) جا بجا كردن توده خاك به صورت فشار دادن آن تا مسافتی حدود 300 فوت (91.44m) (توضیح اینكه حدوداً حداكثر فاصله حمل توسط بلدوزر را 90 متر در نظر می گیرند)
3) ایجاد راههای اولیه در كوهستانها و زمینهای سنگلاخی.
4) كمك و فشار دادن به اسكریپها.
5) پخش كردن خاك در خاكریزها.
6) پشته كردن خاك در كنار نهرهای ایجاد شده.
7) تسطیح و پاكسازی بقایای مانده از عملیات ساختمانی.
8) نگهداری راههای موقت خاكی.
9) پاكسازی محل گودال قرضه و گودالهای كف معادن.
انواع تیغه های بلدزورها:
1. تیغه مستقیم.
2. تیغه یونیور سال.
3. تیغه كوشن.
4. تیغهV شكل.
5. تیغه انگل دورز.
لودر
اصولاً لودر یا بیل باركن یكی از مهمترین ماشین آلات ساختمانی می باشد كه در انواع مختلفی طراحی و ساخته می شود. این ماشین از نظر شكل ظاهری به لودر معمولی، لودر معدن، آرم لودر (Arm liader) و اورهد لودر (overhead liader) تقسیم بندی می شود كه به طور كلی در دو نوع چرخ لاستیكی و چرخ زنجیری كه هر دو آنها به صورت هیدرولیكی كار می كنند ساخته شده است. همچنین لودر دارای جامهای مختلفی از قبیل: جامهای معمولی، جام سنگ گیر _ جام سنگ گیر _ جام كنده گیر _ جام پوشال گیر و جام مواد سبك دانه و جام همه كاره است كه هر كدام برای كار مشخص ساخته شده اند. همچنین دو نوع جام یكپارچه و چند پارچه وجود دارد كه نوع چند پارچه آن دارای انعطاف پذیری بیشتری بوده می تواند مانند كلامشان جهت خاك برداری قائم مورد استفاده قرار گیرد. همچنین نوع دیگری از جام وجود دارد كه می تواند عمل تخلیه را از پهلو انجام دهد.
كامیون
كامیون معمولترین روش برای حمل و نقل مواد خاكی است و با انعطاف پذیری زیاد بین پروژه ها سفر می كند و دارای نوع كمپرسی كه مخصوص حركت در جاده و خارج جاده است ساخته می شود كه انواع مخصوص خارج از جاده دارای ابعاد بزرگتر و ظرفیتهای چند صد تنی است.
اصولاً تریلی های مخصوص حمل خاك از واگن مخصوص حمل خاك به علاوه یك تراكتور یا كامیون تشكیل می شود و مواد حاصل حمل شده در آنها اصولاً از عقب یا كف یا از پهلو تخلیه شده در محل تخلیه كاربرد دارد.
مانند پهن كردن شن در لایه های اساس و زیر اساس میزان بار كامیون یا بار مجاز كامیون به مسائل زیر بستگی دارد:
ظرفیت افقی خاك.
ظرفیت گود شده خاك.
ظرفیت اندازه گیری شده در كارخانه ساخت ماشین.
باید به اندازه ماشینها، بارگیری انجام شود تا از فرسودگی و قدرت مانورشان كاسته نشود در ضمن می توان با اضافه كردن تخته هایی در بالا ظرفیت بار بند را اضافه كرد.
سیكل حمل مواد به وسیله كامیون شامل دو سیكل ثابت و متغیر است.
سیكل ثابت:
مدت زمان لازم برای بارگیری، حمل، تخلیه، بازگشت، مدت زمان لازم برای نوبت مجدد كامیون.
سیكل متغیر:
بستگی به نوع و سرعت كامیون دارد كه در كامیونهای مختلف متفاوت است.
گریدر
گریدر موتوردار اصولاً برای تنظیم شیب _ شكل دادن شیبها و تسطیح دامنه خاكریزها و خاك برداریها _ كندن جوی و مخلوط كردن و پراكندن مخلوط خاك و مواد قیری به كار می رود. از این ماشین در راه سازی و عملیات ساختمان نیز استفاده می شود. همچنین برای برف روبی و برداشتن لایه های سست سطح زمین (پاكسازی زمین) نیز كاربرد دارد. در ضمن با دقت در عملیات گریدر می توان مقدار قابل ملاحظه ای از هزینه پروژه ها را كم كرد.
اصولاً عمل خاكبرداری از قسمتهای بلند و خاكریزی در گودالها را عمل بالانس (تعادل) گویند و شكل بندی و تنظیم نهایی هر لایه از راه راه عملیات اصلاح گویند.
حداكثر تلرانس ها یا رواداریهای قسمتهای مختلف راه كه توسط گریدر تنظیم می شود عبارتند از:
• Subgrade (سابگرید) 8-4mm در متر.
• Sub base (زیر اساس)4-2mm در متر.
• Base (اساس)1mm در متر.
• در رویه رواداری mm در متر.
كه البته این مقادیر در مورد فرودگاهها و شاهراه ها كمتر هم خواهد شد.
مقدار خطای مجاز قابل قبول در راه سازی را تولرانس یا رواداری گویند. اصولاً اگر در نگهداری و حفاظت جاده ای از گریدر استفاده و در بالا بردن تولید و كم كردن هزینه تأثیر به سزایی دارد و این میزان ازدیاد تولید تا 20% هم می تواند باشد.
انواع غلتكها
اصولاً غلتكها وسیله ای برای متراكم كردن مصالح خاكی و سنگی هستند كه از چهار پارامتر وزن استاتیكی _ ضربه _ ارتعاش و كنترل برای كوبیدن خاك استفاده می كنند كه وجود این پارامترها بستگی به نوع غلتك دارد. تمام ماشین آلات متراكم كننده وزن استاتیكی دارند و بهترین ماشین برای تراكم یك خاك به خصوص ماشینی است كه از تغییر محل جانبی خاك در اثر تراكم جلوگیری می كند و تغییر حركت جانبی را به صورت تغییر حركت عمودی در بیاورد.
نیروهای ضربه و ارتعاش دارای شكل نیرویی مشخص و مثل هم هستند و فقط فرق آنها در تعداد تواتر آنهاست كه در ضربه تعداد تواتر 10 ضربه در ثانیه و در ارتعاش تعداد تواتر 80 ضربه در ثانیه است. همچنین پارامتر ارتعاش در مورد خاكهای غیر چسبنده از تأثیر بسیار زیادی برخوردار است.
انواع غلتكها عبارتند از:
1) پارچه بزی یا زایده دار.
2) با چرخ فولادی صاف.
3) غلتك پنوماتی.
4) غلتكهای لرزنده.

ماشین آلات ساختمانی
 جهت حمل مصالح ساختمانی و بلوکهای ساختمانی کامیون ، Dump Truk ، مناسبترین وسیله می باشد. ظرفیت کامیونها بین 4 تا 40 متر مکعب می باشد. این وسیله بهترین وسیله حمل و نقل مصالح در کارگاههای بزرگ می باشد.
 دامپر وسیله حمل و نقل کوچک و قابل استفاده در داخل کارگاه می باشد.
 بتونیر دستگاه سازنده بتن در ظرفیتهای کم می باشد.
 برای کارهای نماسازی ساختمانهای بلند ، اسکای کلایمر مناسبترین وسیله می باشد.
 ماشین بتن کش گردان تراک میکسر نامیده می شوند. این وسیله جهت حمل سریع بتن از کارخانه بتن ساز تا محل بتن ریزی استفاده می شود. سرعت گردش تانک آن 4 تا 12 دور در دقیقه می باشد.
یادآوری : درصد تورم خاک را از فرمول زیر می توان محاسبه کرد :
Sw = ((B/L) - 1) x 100
 لوله پمپ هدایت بتن حداکثر از قطعات سه 3 متری تشکیل شده است.
 کج بیل در حفاری و گودبرداری جهت لوله کشی و گازرسانی مورد استفاده قرار می گیرد.
 از ویبراتور جهت ویبره کردن سطوح استفاده می شود.
 کمپکتور برای آماده نمودن کف سازی و کوبیدن محوطه های کوچک استفاده می شود.
 از کمپرسور جهت سوراخ کردن سطوح استفاده می شود.
 تیفور از وسایل بالابر می باشد.
 تاور کردن بهترین وسیله حمل و نقل مصالح به طبقات مرتفع ساختمان می باشد.
 در شمع کوب ارتفاع افتادن چکش بر روی کلاهک نباید از سه 3 متر بیشتر شود.
 در تثبیت خاکها از آهک ، سیمان و قیر به کار می رود.
 در حفاری وسیع جهت زدن چاه های معمولی و اکتشافات دریایی از کمپرسور هوا استفاده می شود. سوخت آن گازوئیل می باشد.
 لودر جهت جابجایی و حمل توده مواد ، بارگیری کامیونها و در خاکبرداری کاربرد دارد .
لودر چرخ لاستیکی در زمین های سخت و متوسط استفاده می شود و در زمین های نرم و شنی از لودر چرخ زنجیری استفاده می کنند.
 با بیل مکانیکی از نوع چرخ زنجیری از زمین های با شیب تا 40 درصد می توان گودبرداری کرد.
چنگک منقاری شکل (کلامشل) در کندن چاه ، پی کنی و انتقال مواد از محل دپو به انبار مورد استفاده قرار می گیرد.
جامها پوست پرتقالی جهت کندن زمین های سخت مناسبند.
از بیل معکوس جهت کندن خندق ، ریختن خاک برای پوشاندن کف ، قرار دادن لوله در محل و خاکریزی بر روی ان استفاده می شود.
 دیناموتر وسیله ایست که برای اندازه گیری مقاومت غلت استفاده می شود.
مقاومت غلتشی ؛ مقدار کیلوگرم نیروی کششی لازم جهت به حرکت در آوردن هر تن وزن ناخالص ماشین آلات روی سطح صاف می باشد که به نوع مواد به کار رفته در سطح بستگی دارد و برای وسایل دارای چرخ لاستیکی به نوع عاج یا برش روی لاستیک و فشار باد تایر بستگی دارد.
 در تسطیح محوطه سازی - جاده سازی - هموار کردن پستی و بلندی ها بولدوزر وسیله مناسبی می باشد. این وسیله جهت پخش مواد خاکی در بستر راه و پر کردن گودیها در راهسازی به کار می رود. جهت برش خاک برای راهسازی، برداشت خاکهای سطحی زمین یا ته نشست های معدنی، ساختمان زهکش ها نیز بکار می رود.
بهترین دستگاه برای بغل بُری کوه ها و کندن زمین های سخت و سنگی بدون انفجار است. این دستگاه تا شیب 100 درصد (45 درجه) قادر به کار می باشد.
بولدوزر چرخ لاستیکی در زمین های سخت و متوسط استفاده می شود و در زمین های نرم و شنی از بولدوزر چرخ زنجیری استفاده می کنند.
 اسکریپر وسیله ایست که سطح زمین را خراش داده و خاک آن را حمل و پخش می کند. این وسیله توسط تراکتور حرکت و انتقال داده می شود و در ساختن فرودگاهها و بزرگراه ها و محوطه سازی از آن استفاده می کنند.
در عملیات خاکبرداری، خاکریزی، حمل و نقل خاک و ایجاد جاده با سطح ذوزنقه ای نیز از اسکریپر استفاده می شود.
 گریدر جهت حفر کانالهای عریض یا ذوزنقه ای شکل استفاده می شود. جهت پخش مواد خاکی و تنظیم سطح راه و شیب دادن سطح راه از این وسیله استفاده می کنند. همچنین برای برف روبی در جاده نیز کاربرد دارد.
عملیات تنظیم شیب و تسطیح دامنه خاکریز ها و خاکبرداری ها نیز توسط این وسیله انجام می شود.
در جاده های خاکی ، مناسبترین زمان استفاده از گریدر ، پس از بارندگی کوتاه مدت و کم شدت است.
 راندمان اسکریپر به ظرفیت مخزن ، سختی زمین و فاصله حمل بستگی دارد.
جهت پخش یا برداشتن رویه خاک یا رگلاژ خیلی دقیق خاک و لایه های اساس و زیر اساس مناسب می باشد.
 فنیشر جهت آسفالت ریزی جاده ها و نیز برای تنظیم و شکل دادن به کنار جاده و همچنین پخش کردن و کوبیدن آسفالت جاده ها به کار می رود.
 ریپر جهت کندن سطح اسفالتهای کهنه و کندن ریشه های درختان و شکستن رویه های بتن راه مناسب است. از این وسیله همچنین برای نرم کردن خاکهای محکم و سفت استفاده می شود.
 اکسکاواتور ، به نهرکن معروف است و برای گودبرداری در زمین های مرطوب و آبدار ، دپو کردن مواد خاکی و لایروبی کانالها مورد استفاده قرار می گیرد.
مناسبترین اکسکاواتور برای کار در زمین های سست نوع با تراکتور چرخ زنجیری آن است.
نهرکن نوع چرخی ، ترانشلیز نام دارد.
 در مخازن بتن ساز ، 10 درصد آب را قبل از بارگیری سایر مواد و 80 درصد را حین بارگیری و 10 درصد را بعد از بارگیری سایر مواد وارد می کنند.
 برای حمل بتن از میکسر به کامیون و در جا دادن بتن به قالبها از شوت استفاده می شود.
حداکثر طولی که جهت بالابردن بتن توسط تسمه نقاله انجام می گیرد 10 متر می باشد.
عمل تخلیه بتن در قالبها را جادادن بتن می نامند.
مضرس کردن بتن قبل از سخت شدن ، توسط فشار آب و جاروی سیمی انجام می گیرد.
مضرس کردن بتن بعد از سخت شدن ، توسط فشار ماسه و اره کردن سطح بتن انجام می گیرد.
به بتنی که توسط لوله به محل ریختن منتقل شده و با فشار و سرعت زیاد بر روی یک سطح پاشیده و جاداده شود، شاتکریت گویند.
بالا بردن سطح بتن تا تراز مطلوب و تشکیل بافت ظاهری سطح بتن را فینیشینگ گویند.
 هزینه استهلاک ؛ هزینه ای است که جهت کاهش ارزش ماشین آلات در اثر مصرف و یا عمر آنها محاسبه می شود. روشهای محاسبه هزینه استهلاک ماشین آلات به شرح زیر می باشد :
 خط مستقیم
در این روش محاسبه استهلاک فرض بر این است که ارزش ماشین آلات به طور یکنواخت از قیمت کل اولیه کاهش پیدا می کند.
 دو برابر کردن
 تسهیم به نسبت معکس
 هزینه ای که در اثر دارا بودن ماشین آلات صرفنظر از مقدار بهره گیری از آنها محاسبه می شود ، سرمایه گذاری نام دارد. مالیاتهای مربوط به ماشین آلات ، بیمه و کرایه توقفگاه نیز جز این نوع هزینه ها محسوب می شوند.
مصرف سوخت و روغن ماشین آلات جزء هزینه های تعمیرات و نگهداری می باشد. هزینه نگهداری و تعمیرات ماشین آلات به نحوه بهره گیری و نحوه نگهداری بستگی دارد.
 چند اصطلاح :
 مصالح پر کننده ؛
موادی که جهت دوباره پر کردن خاکبرداریها و گودبرداری ها مورد استفاده قرار می گیرند.
 پشته ؛
توده خاکی که بالای سطح زمین قرار گرفته و یا خاکی که از وضعیت اولیه حفاری گشته می باشد.
 حجم طبیعی ؛
اندازه گیری حجم خاک در وضعیت طبیعی قبل از حفاری است. حجم خاک اندازه گرفته شده در محل قرضه و کانال نیز محسوب می شود.
 حجم آزاد ؛
حجم خاک بعد از کنده شدن از وضعیت طبیعی و ریختن آن در کامیون می باشد.
 تورّم ؛
افزایش حجم خاک نسبت به حجم طبیعی را می گویند.
 انقباض ؛
کاهش حجم خاک نسبت به حجم طبیعی را می گویند.
 قرضه ؛
محلی است که مواد خاکرز از آنجا تامین می شود.
 خاکریز ؛
ریختن و پهن کردن خاک به طوری که سطح روی آن از زمین اطراف آن بالاتر باشد.
 خاک بکر ؛
خاک در وضعیت طبیعی و دست نخورده می باشد.
 اساس ؛
قشر ساخته شده از مصالح در راه و یا باند فرودگاه که روی آن روسازی قرار می گیرد.
 رطوبت بهینه ؛
درصد وزنی وطوبتی می باشد که با آن خاک بیشترین مقاومت را در اثر تراکم می دهد.
سيستم كامپيوتري رهيابي ماشين آلات راهسازي
امروزه صنعت عمران در حال عبور از يك گذرگاه تكاملي است. ديدگاه اين صنعت اكنون بر فرايندهاي اصلي متمركز شده است. هدف از اين نوع نگرش اين است كه مشخص گردد در كدام فرايندهاي عمراني پيشرفتهاي مطلوبي تحقق يافته و در كدام حوزه ها نياز به بهبود و تقويت از دو ديدگاه فناوري و فرايندها احساس مي گردد.
در حال حاضر پس از عبور این صنعت از یک فرایند گام به گام با عنوان « بهبود مستمر فرایندها » میتوان اذعان نمود که:
• ماشين آلات عمراني كنوني از سرعت، امنيت، كارايي و آسايش افزونتري برخوردار هستند.
• ابزارهاي نقشه برداري امروزي دقت بالاتري نسبت به ابزارهاي قديمي دارند.
• اكثر نقشه ها و طراحي هاي مهندسين به كمك رايانه انجام مي گيرد.
اما متأسفانه بسياري از روشهاي اجرايي كنوني همچنان وابسته به فرايندهاي سنتي بوده و از كاربردهاي وسيع فن آوري در عصر اطلاعات بي بهره هستند.
به عنوان مثال در اكثر پروژه هاي عمراني فرايندها همچنان وا بسته به نقشه برداري دستي و فرايندهاي پيكه گذاري سايت هستند . از آنجا كه چيدن پيكه هاي عمليات تسطيح در سايت، ساعاتي از عمليات عمراني را به خود اختصاص مي دهد و همچنين به دليل بالابودن احتمال وجود خطا و اشتباه و دوباره كاري در اين نوع روشهاي اجرايي، اتلاف زماني، افزايش هزينه ها و كاهش راندمان توليد معمول است.
در يك فرايند آماده سازي و تسطيح اراضي در حالت عادي فعاليتهايي كه صورت مي گيرد عبارتند از: نقشه برداري، طراحي، برآورد، جانمايي، تسطيح و عمليات روكش و آسفالت.
در روش سنتي پس از اجراي عمليات نقشه برداري، اطلاعات بدست آمده از سايت مورد بررسي و تجزيه و تحليل گرفته سپس سايت توسط پيكه ها شبكه بندي مي شود. گاهي اوقات عمليات شبكه بندي چندين بار بايد تكرار و اصلاح گردد. در اين مرحله اپراتور بايد ماشين را بين پيكه ها حركت داده و تراز را حدس بزند. در بسياري از موارد پيكه ها بين 8 تا 10 متراز هم فاصله دارند و هرچه مهارت اپراتور كمتر باشد، تعداد رفت و برگشتهاي بيشتري براي اتمام كار نياز است. عمليات تراز نهايي به روش سنتي كار بسيار دشواري بوده و نيازمند اپراتور بسيار ماهر است. در اين روشها همچنين مجبور به بكارگيري حداكثر توان فيزيكي نيروهاي كاري هستيم.
اما مسلماً روش بهتري براي انجام اين عمليات وجود دارد. بكارگيري فن آوري اطلاعات(IT) در اين صنعت تحول چشمگيري را براي بهبود روشهاي اجرايي، افزايش راندمان توليد و كاهش هزينه ها ايجاد نموده است.
استفاده از سيستم CAES به عنوان يكي از انواع موقعيت ياب هاي جهاني(GPS[2]) بر روي ماشين آلات راهسازي، موجب تسهيل و تسريع در اجراي عمليات عمراني گرديده است.
معرفي سيستم CAES
CAES) سيستم ماهواره اي رهيابي ماشين آلات راهسازي)، يكي از انواع موقعيت يابهاي جهاني (GPS) است. اين ابزار بطور اخص در صنايع معدن و دفن زباله و بطور عام در فرايند تسطيح مربوط به پروژه هاي مختلف عمراني ازجمله ساخت جاده و بزرگراه، خطوط راه آهن، باند فرودگاه، ساختمان سازي و ... مورد استفاده قرار مي گيرد. سیستم CAES بر روی دوزرها، موتورگریدرها، اسکریپرها و بیل های مکانیکی قابل نصب است. توسط اين سيستم امكان اندازه گيري ميزان تراكم در عمليات دفن زباله همچنين تشخيص تفاوت بين ماده معدني و كاني فراهم مي گردد.
CAES ابزاري الكترونيكي براي بهبود فرايند توليد است. اين ابزار به ماشين اين قابليت را داده تا در هنگام جابجايي مواد، به دقت از محل نقشه برداري نموده و در كليه مراحل عملياتي، ميزان تراز و شيب مناسب را كنترل نمايد. همچنين اين سيستم اپراتور را قادر مي سازد تا به سهولت تشخيص دهد براي دستيابي به شيب و تراز مطلوب، چه قسمتي از زمين بايد برداشته و چه قسمتي بايد پر شود و به چه ميزان از طریق این سیستم اپراتور می تواند به سرعت پیشرفت عملیات را پیگیری نموده و با مقایسه آن با نقشه مورد نظر، تغییرات لازم را اعمال نماید.
با بكارگيري اين ابزار، ديگر نيازي به پيكه هاي تراز درنقشه برداري محل نبوده، همچنين دوباره كاري ها كاهش يافته و ضرورت حضور نقشه برداران در حوزه حركت ماشين حذف مي گردد.
صفحه نمايش بزرگ و كيفيت مناسب نمايش اين سيستم، همچنين امكان فعال نمودن صفحه از طريق تماس دست و استفاده از رنگهاي كد بندي شده در صفحه نمايش، كاربرد آن را آسان نموده بطوريكه اپراتور به سهولت قادر به كنترل عمليات تسطيح و شيب بندي در هر شرايط آب و هوايي و هر زمان از شبانه روز خواهد گرديد.
در صفحه نمايش داخل كابين همچنين موانع موجود در سايت كاري و مرحله پيشرفت عملياتي قابل نمايش هستند. سپس نتايج عملياتي از طريق امواج راديويي با پهناي باند وسيع به دفتر سايت ارسال مي گردند و در آنجا اين نتايج به گزارشات مطلوبي براي كنترل ميزان توليد بر اساس پارامترهاي نوع ماشين، نوع عمليات، شيفت كاري و اپراتور تبديل مي گردند.
سهولت اپراتوري سيستم
انتقال و ظهور سريع و به هنگام بر روي صفحه نمايش قابل تنظيم، امكان تطبيق سريع ميزان پيشرفت با نقشه مورد نظر را فراهم مي نمايد. از ديگر فوايد اين روش آن است كه تفسير نقشه هاي الكترونيكي سهل تر از برآورد از طريق پيكه ها و پرچمهاي تراز سايت بوده همچنين ميزان دقت عملكرد با تغيير شرايط ديد كاهش نمي يابد.
در صورت ايجاب هرگونه تغيير در طرح ضمن كار، اپراتور مي تواند بدون حدس و گمان و يا هرگونه كمك خارجي، شيب و تراز جديد را انتخاب نمايد. اين سيستم موجب بهبود کارایی اپراتورها با هر سطح مهارتی خواهد شد.
شبكه اطلاعاتي
در سيستم CAES اطلاعات به هنگام عمليات توليد در يك شبكه اطلاعاتي شامل ماشينها، اپراتورها، مهندسان و مديريت پروژه مبادله مي گردد. مهندسين مي توانند بطور لحظه اي از طريق يك نرم افزار تحت Windows از پيشرفت كار مطلع گرديده و لحظه به لحظه پيشرفت اپراتور را با نقشه مورد نظر مقايسه نمايند. اين نرم افزار همچنين امكان گزارش گيري بر مبناي فاكتورهاي كليدي عملياتي از قبيل ميزان كارايي هر اپراتور، حجم ماده جابجا شده، زمان هر سيكل كاري و ... را برای مهندسان فراهم می نماید.
اين فاكتورها تصويري واقعي از ميزان توليد ايجاد نموده و فرصتي را براي بهبود مداوم عمليات فراهم مي آورند.
اجزاء سيستم
اين سيستم متشكل از بخشهاي ذيل است:
يك مجموعه سخت افزاري كه بر روي ماشين نصب مي شود شامل:
گيرنده فرستنده راديويي
آنتن
پردازشگر
يك مجموعه نرم افزاري شامل:
نرم افزار METS manager كه در محيط Windows NT اجرا شده و مديريت شبكه راديويي را انجام مي دهد. اين نرم افزار مي تواند اطلاعات خروجي از يك نرم افزار مهندسي را به عنوان داده هاي ورودي دريافت نموده و پردازش كند. همچنين انتقال اطلاعات بين سايت و دفتر از طريق اين نرم افزار صورت مي گيرد.
نرم افزار CAES office: اين نرم افزار لحظه به لحظه عمليات ماشين را پايش نموده و با نقشه مرجع مقايسه مي كند.
شبكه بي سيم: اطلاعات به صورت سيگنال از طريق آنتن GPS در يك شبكه ماهواره اي انتقال مي يابد. فركانس امواج 450 و يا 900 مگاهرتز با پهناي باند وسيع بوده و سرعت انتقال اطلاعات بسیار بالا است.
ايستگاه مرجع GPS: به منظور سنجش مختصات هر نقطه از زمين توسط موقعيت ياب جهاني، ايستگاهي به عنوان مرجع انتخاب و مختصات نقاط نسبت به آن سنجيده مي شود.
مزاياي كاربرد CAES
دقت و يكنواختي عمليات:
به دليل كنترل تراز توسط ماشين در كل اجراي عمليات، كار طاقت فرساي تخمين توسط اپراتور در فاصله بين پيكه هاي تراز كه احتمال خطا و دوباره كاري در آنها بالا بوده حذف گرديده و درصد دقت و یکنواختی تراز در کل سطح عملیاتی افزایش می یابد.
افزايش راندمان توليد:
راندمان توليد و سود حاصله در شرايط استفاده از اين سيستم به دلايل متعدد افزايش مي يابد. صرفه جويي در زمان به دليل حذف زمان بيكاري ماشين در هنگام كنترل تراز توسط تيم نقشه برداري، يكي از علل مهم افزايش توليد است.
كاهش مواد جابجا شده:
مزيت مهم ديگر، جابجايي حجم صحيحي از ماده در مرتبه اول است كه باعث صرفه جويي در هزينه مي شود.
ايمني بيشتر:
به دليل عدم نياز به نيروي انساني براي كنترل تراز در كنار ماشين، ايمني در سايت كاري افزايش مي يابد.
كاهش نيروي انساني مورد نياز
اجراي عمليات در شب
كاربرد بهينه ماشين و كاهش هزينه ها
به طور كلي كاربرد اين سيستم در حدود 90 درصد كاهش هزينه ها را در نقشه برداري و هزينه هاي پيكه گذاري، 66 درصد در كنترل تراز و 30 الي 50 درصد كاهش هزينه را به دليل بهبود توليد به دنبال خواهد داشت.
منابع:
• www.civilica.com
• www.sheshmim.com
• www.tarsim.persianblog.ir


مطالب مشابه :


قرارداددرپروژه های عمرانی و ريزمتره

و هزینه ساعتی ماشین آلات توسط سازمان محاسبه بدین حجم عملیات خاکی براساس




فهرست بهاي واحد پايه رشته ابنيه فصل سوم

عملیات خاکی با ماشین. حجم عملیات خاکی، بر اساس کار اجرا شده طبق نقشه ها، دستور کارها و




سهم نگهداری ماشین آلات درهزینه ی پروژه

ماشین آلات درصد تورم خاک را از فرمول زیر می توان محاسبه این وسیله جهت پخش مواد خاکی در




قابلیت های نرم افزار لند دسکتاپ

محاسبه حجم عملیات خاکی مقاطع عرضی،محاسبه احجام عملیات خاکی،ترسیم ماشین آلات




دانلود رایگان نرم افزار راهسازی راهکار

انجام عملیات خاکی محاسبه کل حجم عملیات خاکی و محاسبات ماشین آلات




برچسب :