ناگفته هایی از همکاری ناجا و نفت در اجرای کارت هوشمند سوخت همکاری نیروی انتظامی موفقیت سهمیه بندی بن

جایگاه سوخت کارت هوشمند سوخت بنزین 20

شانا _ گروه پالایش و پخش: اجرای بزرگترین پروژه آی تی کشور برای انجام سهمیه بندی بنزین و توزیع سوخت به صورت هوشمند نیازمند اطلاعات به روز ناوگان حمل و نقل بود و امروز تردیدی نیست که همکاری نیروی انتظامی در ساماندهی بانک اطلاعات خودرویی کشور موفقیت سهمیه بندی بنزین را تضمین کرد.

در زمان اجرای پروژه کارت هوشمند سوخت، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی نقش چشمگیری در شکل‌گیری آن داشت. همه اطلاعات مربوط به مالکان و دارندگان خودرو و موتور سیکلت در اختیار ناجا بود، اما مشکلاتی وجود داشت. این که سهمیه‌بندی و توزیع بنزین از طریق کارت هوشمند سوخت در قانون بودجه سال ١٣٨٦ بر دولت تکلیف شد، ضرورتی ایجاد شد تا ناجا بانک اطلاعاتی یاد شده را بر اساس یک آمارگیری دقیق به روز کند و در اختیار پروژه قرار دهد.بر همین اساس، در نشست‌های مربوط به پروژه کارت هوشمند سوخت در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، ناجا نمایندگانی داشت، یکی از نمایندگان نیروی انتظامی جمهوری اسلامی در این جلسات، مهندس محمدعلی قوی؛ مسئول وقت فناوری اطلاعات ناجا و عضو هیئت مدیره شرکت پژوهش و توسعه ناجی بود، به همین منظور برای تشریح نقش نیروی انتظامی در اجرای طرح ملی کارت سوخت و سهمیه‌بندی بنزین، با وی گفت‌وگو کرده‌ایم.

محمدعلی قوی، متولد سال ١٣٤٤ در استان خراسان جنوبی است، ایشان  پس از ٢٧ سال خدمت (با رسته کامپیوتر) در حوزه تخصصی فناوری اطلاعات و ارتباطات در سازمانهای  مختلف و نیروی انتظامی، در حال حاضر بازنشسته شده و به‌عنوان مشاور مدیرعامل و عضو هیئت مدیره در شرکت پژوهش و توسعه ناجی مشغول به خدمت می‌باشد.


شانا: در زمان اجرای پروژه کارت هوشمند سوخت، شما به‌عنوان یکی از نمایندگان نیروی انتظامی در جلسات حضور مستمر داشتید، نقش نیروی انتظامی جمهوری اسلامی در این پروژه ملی را تشریح کنید.
از آغاز پروژه کارت هوشمند سوخت روشن بود که یکی از شناسه‌های اصلی این پروژه، خودرو و موتورسیکلت است. و از آنجایی که پلاک عامل اصلی حرکت این وسایل نقلیه به شمار می‌رفت و تولید و توزیع آن در دست پلیس بود، لذا اجرای موفق آن به نیروی انتظامی ختم می‌شد تا بتواند با کمترین مشکل اجرا شود.در روزهای شروع پروژه کارت هوشمند سوخت باید روزی ٢٥٠ هزار کارت سوخت را پاکت می‌کردیم و به پست تحویل می‌دادیم تا به درب منازل مردم ارسال کند، برای این منظور هم با مشکلات زیادی روبه ‌رو شدیم؛ برای مثال در آن زمان در نیروی انتظامی بانک اطلاعات مکانیزه مناسب و مورد اعتمادی وجود نداشت چون این موضوع با آغاز اجرای طرح تعویض پلاک خودروها تلاقی پیدا کرده بود.در یک اقدام جالب و حساب شده، بخشی از اطلاعات خودروها روی شبکه اینترنت (سامانه استعلام کارت سوخت) قرار دادیم تا صاحبان خودروها در یک فاصله کوتاهی بیایند و اطلاعات خودرو و کارت سوخت خود را ملاحظه کنند، جالب است بدانید که در یک بازه زمانی کمتراز یک هفته بیش از ١٦ میلیون مراجعه به این سایت  صورت گرفت.شانا: با توجه به این حجم مخاطبانی که وارد سایت شما می‌شدند، با مشکلات فنی و از سوی دیگر مشکلات امنیتی و اطلاعاتی روبه‌رو نشدید؟

از لحاظ امنیتی نباید بانک اطلاعات خودرو کشور را روی اینترنت قرار می گرفت، اما با توجه لزوم نجات مردم از سردرگمی با توافق بخشی از داده خودرو کارت سوخت که آسیب کمتری داشت قرار داده شد تا مردم از کارت سوخت خودروی خود مطلع شوند، یک تیم فنی زبده را هم آماده کردیم تا در طول این یک هفته، به‌صورت شبانه‌روزی و پیوسته از سرور سایت مواظبت کنند تا در صورت تلاش برای سرقت اطلاعات از این کار جلوگیری کنند؛ حتی نگاه این بود که به محض ورود مشکوک، بصورت فیزیکی سرور قطع شود و سایت پایین بیاید. خوشبختانه در این مدت با تلاش همکارانم هیچ اتفاقی برای این سایت رخ نداد و کمک بسیار زیادی برای رفع مشکلات مردم انجام شد که مورد رضایت هموطنان عزیز قرارگرفت.

شانا: مزیت‌ها و دستاوردهای اجرای طرح کارت هوشمند سوخت برای نیروی انتظامی جمهوری اسلامی چه بود؟بخش فنی و فناوری اطلاعات در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی که از توانمندی بسیار بالایی برخوردار بود در جریان اجرای طرح سامانه کارت هوشمند سوخت، آبدیده تر شد، از سوی دیگر این طرح سبب شد که همه سازمان های درگیر پروژه تجربه کنند که یک پروژه ملی که همه مردم طرف حسابش هستند را چطور باید اداره کرد!اجرای این طرح، بانک اطلاعات خودرو در نیروی انتظامی و شرکت پخش فرآورده‌های نفتی را زنده و به‌روز کرد و هم‌اکنون نیز در هر لحظه در حال به‌روزرسانی است، به نظر بنده این بزرگترین سرمایه حاصل از اجرای طرح سامانه کارت‌های هوشمند سوخت به شمار می‌رود.اگر پروژه کارت سوخت و سهمیه‌بندی بنزین یک سال با تأخیر اجرا می‌شد تا طرح تعویض پلاک‌ خودروها به پایان برسد، با هیچ مشکلی اعم از تأخیر در صدور کارت‌های هوشمند سوخت ومشکل آدرس مالکین و... روبه ‌رو نمی‌شدیم.به‌منظور یافتن راهکارهای مناسب برای صدور کارت و تخصیص سهمیه بنزین به بخش‌های خاصی مثل تاکسی‌ها و مسافربران شخصی، جلسات بسیار سنگینی برگزار شد و سرانجام با هم‌ فکری و رایزنی همکاران در نیروی انتظامی و شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، مشکلات یکی پس از دیگر برطرف می‌شد، اما نباید فراموش کرد که حل این مشکلات در حالی باید انجام می‌شد که سوخت‌رسانی در جایگاه‌ها به مردم یه صورت مستمر انجام  و نمی توانستیم آن را متوقف کنیم.شانا: برای خودروهای با پلاک‌های غیرایرانی الزامی بود که ابتدا تعویض پلاک شوند و بعد کارت هوشمند سوخت برای آنها صادر شود؟

در آن زمان چون برای اجرای این پروژه زمان محدودی داشتیم و دولت برای افزایش ظرفیت روزانه شماره‌گذاری خودروها، به مراکز تعویض پلاک فشار می‌آورد؛ در عین حال با توجه به ضرورت سوخت‌گیری مستمر و بدون وقفه برای مردم، نمی‌توانستیم ارائه کارت سوخت و بنزین خودروها را به تعویض پلاک آنها وابسته کنیم، چون مردم باید به زندگی طبیعی و روزمره خود می‌رسیدند.

اما در هر صورت با توجه به شرایط برای همه خودروها با پلاک غیرملی یک شماره شناسایی (VIN) مشترک درست کرده بودیم، کار ما درست مثل کار سازمان ثبت احوال بود، این سازمان برای صدور کارت ملی برای مردم، ابتدا برای هر فرد یک شماره ملی صادر کرد و سپس به مرور زمان، صدور کارت آنها را آغاز کرد، ما هم برای همه پلاک‌های «غیر ایران» شماره شناسایی کارت سوخت درست کردیم و از طریق آنها می‌توانستیم خودروها را شناسایی کنیم.

شانا: نقش ناجا در حوزه‌های امنیتی مربوط به کارت سوخت به‌ویژه حفاظت از داده‌ها و اطلاعات پروژه چه بود؟

در مقطعی در آن دوران مقرر شد که کارت‌های هوشمند سوخت برای شخصی سازی به خارج از کشور ارسال شوند؛ اما با توجه به مسائل امنیتی از این کار جلوگیری شد.

کمک نیروی انتظامی جمهوری اسلامی به اجرای طرح سامانه هوشمند سوخت و سهمیه‌بندی بنزین، به بومی کردن این طرح بسیار کمک کرد، زیرا اگر ناجا از خروج کارت‌ها و اطلاعات خودروهای مردم برای شخصی‌سازی به خارج از کشور، جلوگیری نمی‌کرد، هیچ گاه متخصصان ما به دنبال اجرای این کار در داخل کشور نمی‌رفتند.

از سوی دیگر،‌نخستین ارتباط وزارت نفت با نیروی انتظامی جمهوری اسلامی در اجرای پروژه کارت سوخت و برای دسترسی به بانک اطلاعات خودروهای کشور شکل گرفته است، در حالی که پیش از این، بسیاری از نهادها و سازمان‌های مختلف کشور، این بانک اطلاعاتی را درخواست کرده بودند، اما در اختیار آنها قرار داده نشده بود.

این را هم در نظر داشته باشید که حضور نیروی انتظامی جمهوری اسلامی در اجرای این طرح ضروری بود و در جلب اعتماد نهادهای مختلف اطلاعاتی، امنیتی و نظارتی نقش داشت و به نوعی اجرای پروژه را تضمین می‌کرد؛ پس با وجودی که این پروژه مزیت‌های زیادی داشت، اما در اجرای آن، اگر این کلید نبود، شاید به بن‌بست می‌خورد، پس می‌توان گفت حضور نیروی انتظامی جمهوری اسلامی شرط لازم در اجرای این پروژه بود.

شانا: در آن زمان برای اجرای این پروژه یک همدلی در میان دستگاه‌های اجرایی وجود داشت، اما بعضا برخی سازمان‌ها یک سری مسائل را فرافکنی می‌کردند؛ برای مثال برخی اختلاف نظرها درباره نشانی‌های غلط و ثبت نشده در بانک اطلاعاتی ناجا و تأخیر پست در ارسال کارت‌‌ها، میان شرکت پست و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی وجود داشت، این اختلاف‌ها به چه علتی پیش می‌آمد؟

بله، درست است، بالاخره ناجا تا به آن روز به همه بانک اطلاعاتی خود مراجعه نکرده بود تا صحت آن را در بیاورد، از سوی دیگر طبق قانون مردم موظف هستند که هر تغییری در آدرس خود می‌دهند به اطلاع برسانند، در حالی که تا آن زمان این کار از سوی مردم صورت نگرفته بود، پس طبیعی است که ما نمی‌توانستیم به مردم چیزی بگوییم و باید کار را با داشته‌های خودمان جلو می‌بردیم.

کاملا طبیعی است که در آن زمان نه ما مقصر بودیم نه اداره پست؛ باید یک سری اتفاقات رخ می‌داد تا همه چیز به روز شود. شاید یکی از دلایلی که امروزه پلاک‌های ایران به نام فرد صادر می‌شود، همین  باشد که نشانی فرد هر بار که خودروی خود را تعویض می‌کند، به‌روز شود. قاعدتا با توجه به این که امروزه خودرو با پلاک به فروش نمی‌رسد و با توجه به اینکه هر فرد یک شماره و نشانی مشخص دارد، اجرای این طرح هم‌اکنون بسیار آسان‌تر از سال اجرای آن در ١٣٨٦ است.

به یاد دارم وقتی در زمینه صدور کارت‌های هوشمند سوخت موتورسیکلت‌ها به مشکل برخوردیم، وزارت کشور به‌صورت جداگانه و بدون هماهنگی با سایر نهادها یک سایت برای ثبت نام از موتور‌سیکلت‌ها راه‌اندازی کرد، وقتی اطلاعات این ثبت نام را برای ما ارسال کردند، متوجه شدیم که مشکلاتی وارد است که باید برطرف شود ، برای مثال یک نفر پنج بار برای دریافت کارت سوخت موتورسیکلت خود در سایت درخواست کرده بود  و درخواستش ثبت شده بود.

برای به‌روزرسانی و ثبت اطلاعات خودروها و موتورسیکلت‌ها، فعالیت‌های زیادی انجام شد و پس از اجرای طرح کارت هوشمند سوخت به با راه‌اندازی مرکز پاسخ‌گویی تلفنی، بیش از ٨٠ نفر در همین مرکز برای پاسخ‌گویی به مردم استخدام کردیم تا جوابگوی مشکلات احتمالی هموطنان باشند.

 من فکر می کنم شرکت پست، نیروی انتظامی، شرکت پالایش و پخش، شرکت مخابرات، وزارت کشور، وزارت صنایع، وزارت اطلاعات و مردم عزیزمان همگی دست به دست هم دادند تا طرح سامانه کارت‌های هوشمند سوخت و سپس سهمیه‌بندی بنزین اجرا شود.

شانا: خاطره‌ای از جلسات کاری اجرای طرح کارت هوشمند سوخت به خاطر دارید.

به خاطر دارم در یکی از این جلسات، یکی از حاضران به مهندس نعمت‌زاده گفت: «ما نباید به موتورها و خودروهای سرقتی بنزین بدهیم!» مهندس نعمت‌زاده به او پاسخ داد: «آقا ما نفت فروشیم، کاری نداریم موتور سرقتی هست یا نیست، در جایگاه‌ها باید به همه سوخت داد» و موارد زیاد دیگری.

شانا: در زمان اجرای طرح سامانه هوشمند سوخت، سردار احمدی مقدم فرماندهی  نیروی انتظامی جمهوری اسلامی را بر عهده داشت، دیدگاه ایشان درباره اجرای این طرح چگونه بود؟

سردار احمدی‌مقدم، فرماندهی ناجا و همه نیروی انتظامی به اجرای این پروژه کمک کردند و همیشه ایشان در جلسات مختلف بر اجرای این طرح و حمایت همه‌ جانبه بخش‌های دیگر ناجا از آن تأکید می‌کردند.

همان طور که می‌دانید هم‌اکنون کارت‌های هوشمند سوخت خودروها پس از تولید و استخراج داده‌های مربوط از بانک اطلاعاتی شرکت پژوهش و توسعه ناجی، ساخته و سپس در شرکت صقا شخصی‌سازی می‌شوند و دوباره به «شرکت ناجی» بر می‌گردند و پس از آنکه داده‌های موجود در آن در این مرکز ثبت شد، پاکت حاوی کارت سوخت برای ارسال به آدرس مالکین خودرو به اداره پست تحویل داده می‌شود.

شانا: ویژگی خاص پروژه پیاده کردن سامانه هوشمند سوخت از نظر شما چیست؟

طرح سامانه هوشمند سوخت و سهمیه‌بندی را می‌توان یکی از طرح‌های بزرگ ملی و ویژه جمهوری اسلامی ایران برشمرد، زیرا نمونه این طرح با این حجم در هیچ جای دنیا اجرا نشده است.لذا جادارد از همه سازمانها و نهادهایی که از ابتدا تا انتهای این طرح بزرگ ملی همکاری کردند تقدیر شود.

گفت و گو از امیرحسین هاشمی جاوید


مطالب مشابه :


سامانه پیگیری کارت سوخت

کارت سوخت - سامانه پیگیری کارت سوخت - کارت هوشمند ثبت نام کارت موتور سیکلت ثبت نام کارت




جدول سهمیه‌بندی بنزین انواع خودرو و موتور سیکلت

کارت سوخت - جدول سهمیه‌بندی بنزین انواع خودرو و موتور سیکلت - کارت سوخت و سهمیه بندی بنزین




شرح مختصری از پروژه کارت هوشمند سوخت

شرح مختصری از پروژه کارت هوشمند سوخت چون بانک اطلاعات موتور سیکلت ،تکمیل و به روز




ناگفته هایی از همکاری ناجا و نفت در اجرای کارت هوشمند سوخت همکاری نیروی انتظامی موفقیت سهمیه بندی بن

ناگفته هایی از همکاری ناجا و نفت در اجرای کارت هوشمند سوخت از موتورسیکلت‌ها




نحوه دریافت المثنی کارت هوشمند سوخت

مدارک لازم جهت صدور المثنی کارت سوخت. کارت ملی)وکپی ۳ خودرو و موتور سیکلت هر خدمتی که




سامانه پیگیری وضعیت کارت هوشمند سوخت

سامانه پیگیری وضعیت کارت هوشمند سوخت سامانه پیگیری وضعیت کارت هوشمند سوخت موتور سیکلت.




266کارت بنزین درجیب یک یزدی !

دیگر , 157عدد کارت سوخت موتور سیکلت و کارت سوخت موتور سیکلت و 109کارت سوخت




برچسب :