نمونه یک طرح تحقيقاتی (پروپوزال)
نمونه یک طرح تحقيق
ارتباط بین کیفیت زندگی کاری با بهره وری نیروی انسانی
مقدمه
امروزه شتاب تغييرات در سطح جهاني بسيار زياد است و به همين دليل سازمانها بايد همگام با اين تغييرات پيش بروند و خود را با اين تغييرات وفق بدهند و حتي از آنها پيشي بگيرند. بهرهوري مفهومي است حامع و کلي که افزايش آن به عنوان يک ضرورت ، جهت ارتقاي سطح زندگي انسانها و ساختن اجتماعي مرفهتر که هدفي ملي براي همه کشورهاي جهان است ، همواره مدنظر صاحبنظران مديريت، سياست و اقتصاد است . به همين دليل يکي از مزيتهاي رقابتي سازمانهاي امروزي داشتن بهرهوري بالا است و بهرهوري مقوله اي نيست که تاريخ گذشته شده باشد بلکه دائماً بايستي مورد توجه و نظر سازمان باشد، و همگام با روند تغيرات مديران سازماني بايد از سازو کارهاي مناسب براي افزايش بهرهوري استفاده بکنند. آنچه در سازمان خميرمايه و پايه و اساس بهرهوري محسوب ميشود،بهرهوري نيروي انساني است، در صورتي که انسانها در فکرو انديشه بهرهور باشند به راحتي ميتوانند از ساير منابع موجود در سازمان براي افزايش بهرهوري به شکل بهترين ترکيب استفاده بکنند. يکي از مقوله هايي که در دهههاي اخيربه منظور افزايش بهرهوري نيروي انساني مطرح شده است ،کيفيت زندگي کاري(Q.W.l) ميباشد . دراين پژوهش نيز محقق ابتدا کيفيت زندگي کاري و سپس بهرهوري و شاخصهايش ، و درنهايت رابطه بين اين دو متغير را مورد تحليل و بررسي قرار داده است.
تعريف موضوع(بيان مساله)
كيفيت زندگي كاري عبارت است از ميزان توان اعضاي يك سازمان كاري در برآورده نمودن نيازهاي مهم فردي خود در يك سازمان از طريق تجربيات خود. بهرهوري عبارت است از به دست آوردن حداکثر سود ممکن از نيروي کار ،توان،استعداد و مهارت نيروي انساني ،زمين،ماشين،پول،تجهيزات،زمان و مکان براي ارتقاء سطح رفاه جامعه(ابطحي، 1383،ص22 ). تحقيقات انجام شده قبلي نشان ميدهد كه كيفيت زندگي کاري نقش موثري در بهرهوري نيروي انساني در سازمانها دارد و با توجه به مطالعات اوليه انجام شده محقق در استانداری اصفهان پيشفرض اين است که بين کيفيت زندگي کاري و بهرهوري نيروي انساني بستگي وجود دارد و براي روشن شدن موضوع محقق تلاش دارد تا اين کار تحقيقي را انجام دهد، تا نقش مؤلفههاي کيفيت زندگي کاري بر بهرهوري نيروي انساني را بررسي کند.
اهميت و ضرورت تحقيق
کار شما مهم است،اما زندگي شما مهمتر از آن است،بنابراين سازمانها بايد راهحلهايي را به منظور اينکه شما هر دو را باهم داشته باشيد ارائه نمايند.(www.nsa.gov)
بدون شک امروزه نيروي انساني والاترين سرمايهاي است که سازمانها در اختيار دارند و يکي از راهکارهايي که ميتواند سازمانها را ياري رساند تا موفق باشند اين است که مديران بتوانند از سرمايه انساني به نحو احسن استفاده کنند به عبارت ديگر داراي نيروي انساني بهرهور باشند، پس اهميت اين تحقيق از يک طرف بستگي به اهميت بهرهوري نيروي انساني در حيات و تداوم زندگي سازمانها و از طرف ديگر بستگي به اهميت کيفيت زندگي کاري و نقش بسزا و مستقيم آن بر بهرهوري نيروي انساني دارد .
با توجه به تحقيقات قبلي به انجام آمده و ادبيات نظري ،کيفيت زندگي کاري ميتواند به عنوان يک مقدمه و زيرساخت براي حفظ و افزايش بهرهوري نيروي انساني باشد، چون تا زماني که کارکنان در درون يک سازمان احساس عدالت،آرامش و رضايت نکنند انگيزهاي براي کار کردن نخواهند داشت در نتيجه بهرهوري نيروي انساني و به تبع آن بهرهوري کل سازمان پايين خواهد آمد.با توجه به مطالب گفته شده ضرورت دارد تا تحقيقي در خصوص بستگي بين كيفيت زندگي كاري با بهرهوري نيروي انساني در استانداری اصفهان به عمل آيد و نقش مؤلفه هاي کيفيت زندگي کاري بر بهرهوري نيروي انساني بررسي شود ، چون نتايج به دست آمده از اين تحقيق به مديران سازماني کمک خواهد کرد که نقاط قوت و ضعف برنامه هاي کيفيت زندگي کاري را بهتر بشناسند و براي مديريت منابع انساني و افزايش بهرهوري سازمان تصميم گيري کنند.
هدف تحقيق
اگر سازمان تمايل دارد که نيروي انساني پويا و کارآمدي داشته باشد بايد دلايل صحيح و قابل قبولي نيز براي نگهداري و تامين رضايت شغلي پرسنل خود بيابد و آنها را تقويت کند. به عبارت ديگر بايد عوامل و شرايطي که باعث انگيزش کارکنان ميشود فراهم گردد تا نيروي انساني بتواند با کارآيي بالا نيروي کار خود را عرضه نمايد.و مدير بايد اين مهم را بداند که فقط دست و مغز انسانها نيست که کار ميکند بلکه روان و دل آنها نيز در بهرهوري مؤثر است.با توجه به گفتههاي بالا اين تحقيق به طور خلاصه هدف زير را دنبال ميکند:
« بهبود مديريت منابع انساني و بهبود بهرهوري نيروي انساني ميباشد»
سوألات پژوهش
پرسش اصلي تحقيق (مسأله تحقيق ):
- آيا بين كيفيت زندگي كاري(QWL) و بهرهوري نيروي انساني بستگي وجود دارد؟
- پرسش اصلي فوق در بر گيرنده پرسشهاي فرعي زير ميباشد:
- 1) آيا بين پرداخت منصفانه و کافي و بهرهوري نيروي انساني بستگي وجود دارد.
- 2) آيا بين محيط كاري ايمن وبهداشتي و بهرهوري نيروي انساني بستگي وجود دارد.
- 3) آيا بين تأمين فرصت رشد و امنيت مداوم و بهرهوري نيروي انساني بستگي وجود دارد.
- 4) آيا بين وابستگي اجتماعي زندگي كاري و بهرهوري نيروي انساني بستگي وجود دارد.
- 5) آيا بين فضاي كلي زندگي و بهرهوري نيروي انساني بستگي وجود دارد.
- 6) آيا بين توسعه قابليتهاي انساني و بهرهوري نيروي انساني بستگي وجود دارد.
فرضيات تحقيق:
فرضيه اهم:
بين کيفيت زندگي کاري و بهرهوري نيروي انساني بستگي وجود دارد.
فرضيههاي فرعي:
- بين پرداخت منصفانه و کافي و بهرهوري نيروي انساني بستگي وجود دارد.
- بين محيط كاري ايمن وبهداشتي و بهرهوري نيروي انساني بستگي وجود دارد.
- بين تأمين فرصت رشد و امنيت مداوم و بهرهوري نيروي انساني بستگي وجود دارد.
- بين وابستگي اجتماعي زندگي كاري و بهرهوري نيروي انساني بستگي وجود دارد.
- بين فضاي كلي زندگي و بهرهوري نيروي انساني بستگي وجود دارد.
- بين توسعه قابليتهاي انساني و بهرهوري نيروي انساني بستگي وجود دارد.
فرضيههاي مربوط به متغيرهاي تعديل کننده
- عامل جنسيت بر رابطه بين کيفيت زندگي کاري و بهرهوري تاثيرگذار ميباشد.
- عامل ميزان تحصيلات بر رابطه بين کيفيت زندگي کاري و بهرهوري تاثيرگذار ميباشد.
- عامل سابقه کاري بر رابطه بين کيفيت زندگي کاري و بهرهوري تاثيرگذار ميباشد.
- عامل سن بر رابطه بين کيفيت زندگي کاري و بهرهوري تاثيرگذار ميباشد.
- عامل نوع استخدام بر رابطه بين کيفيت زندگي کاري و بهرهوري تاثيرگذار ميباشد.
محدوديتهاي تحقيق:
1- مشکل تهيه منابع علمي مورد نياز، به دليل اينکه تحقيقات وسيع و دامنه داري پيرامون بستگي بين کيفيت زندگي کاري و بهرهوري صورت نگرفته است.
2- با توجه به شرايط خاص پرسشنامه کارآيي ، عدم همکاري مناسب مديران در تکميل پرسشنامههاي مربوطه، که اين امر باعث شد تا وقت زيادي براي اين بخش از پايان نامه صرف شود.
متغيرهاي تحقيق:
الف) متغير وابسته: بهرهوري نيروي انساني (کارآيي و اثربخشي)
ب)متغير مستقل: کيفيت زندگي کاري(پرداخت منصفانه و کافي، محيط کاري ايمن و بهداشتي،تامين فرصت رشد و امنيت مداوم ، وابستگي اجتماعي زندگي کاري،فضاي کلي زندگي، توسعه قابليتهاي انساني ، )
ج) متغيرهاي ميانجي: جنسيت ، مدرک تحصيلي، سابقه کاري ، سن و نوع استخدام.
نوع روش تحقيق:
برحسب هدف : تحقيق حاضر از نوع كاربردي ميباشد كه كاربرد نظريه هاي مربوط به کيفيت زندگي کاري و بهرهوري نيروي انساني مورد بررسي قرار ميگيرد.
بر حسب نحوه گردآوري داده ها: تحقيق حاضر يك تحقيق توصيفي از نوع همبستگي(پيمايشي)ميباشد.
روش گردآوري اطلاعات
روش گردآوري اطلاعات به صورت ميداني ميباشد.
ابزار گردآوري اطلاعات
ابزار گردآوري اطلاعات پرشسنامه ميباشد.
روش تجزيه وتحليل اطلاعات
براي تجزيه و تحليل اطلاعات از آمار توصيفي و استنباطي استفاده شده است. آمار توصيفي(پارامترهاي مرکزي و پراکندگي ازقبيل: ميانگين،ماکزيمم ،مينيمم ،جداول فراواني ، نمودارها ،انحراف استاندارد و واريانس) براي متغيرهاي جمعيت شناختي و آمار استنباطي (آزمونهاي ضريب همبستگي) براي آزمون فرضيههاي تحقيق به کار رفته است(براي تجزيه و تحليل از نرم افزاي آماري اس پي اس اس استفاده شده است).
تعاريف عملياتي:
1- کيفيت زندگي کاري: كيفيت زندگي كاري عبارت است از ميزان توان اعضاي يك سازمان كاري در برآورده نمودن نيازهاي مهم فردي خود در يك سازمان از طريق تجربيات خود.
1-1) پرداخت منصفانه وكافي :منظور ، پرداخت مساوي براي كار مساوي ونيز تناسب پرداختها با معيارهاي اجتماعي ومعيارهاي كاركنان وتناسب آن باديگر انواع كار ميباشد.
2-1) محيط كاري ايمن وبهداشتي : منظور، ايجاد شرايط كاري ايمن از نظر فيزيك و نيز تعيين ساعات كار منطقي است. همچنين محيط كاري بايستي اثرات آلودگي را كه ميتواند تأثير معكوسي بر وضعيت فيزيكي و ذهني كاركنان در محيط كار بر جاي گذارد، كاهش دهد.
3-1) تأمين فرصت رشد و امنيت مداوم: به معناي فراهم نمودن زمينه بهبود تواناييهاي فردي، فرصتهاي پيشرفت و فرصتهاي بكارگيري مهارتهاي كسب شده و تأمين امنيت درآمد و اشتغال ميباشد. كاركنان نميبايست تحت شرايط ثبات كاري و درآمدي در آينده كار كنند.
4-1) وابستگي اجتماعي زندگي كاري: به چگونگي برداشت (ادراك) كاركنان در مورد مسئوليت اجتماعي سازمان اشاره دارد. اين مؤلفه اقداماتي كه در جهت افزايش درك كاركنان نسبت به مقاصد و اهداف سازمان و اهميت مشاركت آن در تحقق آن اهداف انجام ميگيرد را نيز شامل ميشود.
5-1) فضاي كلي زندگي: اين مؤلفه به برقراري توازن و تعادل بين زندگي كاري و ديگر بخشهاي زندگي كاركنان كه شامل اوقات فراغت، تحصيلات و زندگي خانوادگي ميشود، مربوط ميباشد. اين عامل توجه به فعاليتهاي غيركاري كه افراد خارج از محيط كار درگير آن ميباشند و بررسي تأثير فعاليتهاي كاري بر روي زندگي خصوصي كاركنان را نيز شامل ميشود.
6-1) توسعه قابليتهاي انساني: به فراهم بودن فرصتهايي چون استفاده از استقلال و خود كنترلي در كار، بهرهمند شدن از مهارتهاي گوناگون، دسترسي به اطلاعات متناسب با كار و برنامهريزي كار براي كاركنان اشاره دارد.
2- بهرهوري نيروي انساني : بهرهوري نيروي انساني عبارت است از به کارگيري مؤثر و کارآمد نيروي كارموجود در سازمان براي ارائه کارآمد و اثربخش خدمات سازماني.
1-2) کارآيي : عبارت است از انجام دادن درست کارها .و شاخصهاي آن عبارت است از: مهارت شغلي ،خلاقيت و نوآوري، زمان ، صرفهجويي در هزينه ، قوانين و مقررات ، استفاده از منابع ، ميزان ضايعات ، ترک خدمت ، وجدان کاري ، ميزان حذف و ادغام فرآيندهاي زايد کاري .
2-2) اثربخشي: عبارت است از انجام دادن کارهاي درست.
مطالب مشابه :
نمونه پروپوزال حسابداری
کارشناسی ارشد حسابداری - نمونه پروپوزال حسابداری - - کارشناسی ارشد نگارش رزومه کاری.
نمونه پروپوزال
نمونه پروپوزال ارتباط بین انگیزش را از طریق ترکیب ویژگیهای شغلی و حالت اثربخشی کاری و
نمونه ساختاری یک تحقیق طبق اصول روش تحقیق
علوم اجتماعی - نمونه ساختاری یک تحقیق طبق اصول روش تحقیق - مطالبی درارتباط باتاریخ
نمونه پروپوزال
مقالات حسابداری،ارشد - نمونه پروپوزال - رفاقت و مطالعه به امید ارشد! مسعود کاری
محافظه کاری حسابداری
به عنوان نمونه براساس رهنمودهای حسابدار بدهی های جایگاه محافظه کاری در مفاهیم نظری
پروپوزال
پروپوزال در پژوهش حاضر برانیم که تاثیر فرهنگ سازمانی را بر کیفیت زدگی کاری نمونه و
نمونه یک طرح تحقيقاتی (پروپوزال)
M o D i R - E - i R a N i - نمونه یک طرح تحقيقاتی (پروپوزال) - بانک مقالات و دانستنی های متنوع در مورد
برچسب :
نمونه پروپوزال کاری