اقدام پژوهی
+ اقدام پژوهی چیست؟
ضمن عرض سلام و خسته نباشید خدمت همکاران عزیز فرهنگی ،این مطالب جهت راهنمایی همه کسانی که قصد دارند در طرح معلم پژوهنده شرکت کرده یا اقدام به انجام تحقیق از نوع اقدام پژوهی نمایند گذاشته شده است. گرچه خیلی مختصر و خلاصه است ولی تا حدودی می تواند شما را در انجام این نوع تحقیق یاری نماید.
تعریف اقدام پژوهی
اقدام پژوهی نوعی تحقیق است که توسط خود افراد درگیر در یک مسئله و برای حل یا کاهش آن انجام می گیرد. عمل محور اساسی در این نوع تحقیق است.
معلم پژوهشگر
معلمی که علاقه مند تغییر و بهسازی در کلاس درس خود است و این کار را با استفاده از روشهای گوناگون به ویژه پژوهش در عمل انجام می دهد.
مراحل اقدام پژوهی:
چرخه اقدام پژوهی شبیه روش حل مسئله است و به طور خلاصه شامل مراحل زیر می باشد:
1- مشخص کردن موضوع و عنوان پژوهش: اولین گام در اقدام پژوهی تعیین موضوعی است که واجد ویژگیهای زیر باشد :
مورد علاقه شما باشد، پژوهش پذیر باشد،دارای اهمیت باشد،در توان شما باشد،و منابع کافی در اختیار باشد. سوأل های زیر می تواند به هر چه دقیق ترشدن موضوع و مسأله تحقیق و مشخص شدن آن کمک کند .
۱) آیا این موضوع ،مسأله و دغدغه ی من / ما در مدر سه و کلاسمان است ؟
۲) آیا می توان این موضوع را در مدت کوتاه ،حداکثر سه یا چهار ماه ،بررسی کرده و نتیجه علمی آن را مشاهده کرد ؟
۳) آیا این موضوع ،تغییری در کلاس درس و مدرسه ممکن است به وجود آورد ؟یا صرفا ً یک امر ذهنی و مجرد است ؟
۴) آیا می توان در مورد آن اطلاعات لازم و کافی به دست آورد ؟کلا ً چنین تحقیقی امکان پذیر است یا نه ؟
2- توصیف وضعیت موجود: در این مرحله لازم است پژوهشگر برای مشخص کردن مسأله مورد نظر خود که به دنبال بهبود و اصلاح آن است وضعیت فعلی را به روشنی توصیف کند تا تصویر روشنی از آن چه در محیط کار و مسأله آفرین وی می گذرد ،در اختیار بگذارد . ،برای نمونه معلم پژوهنده ،تلاش می کند وضعیت کلاس یا مدرسه ی خود را که مسأله یا وضع نا مطلوب یا نامعین در آن احساس شده است توصیف کند : مدرسه در کجا قرار دارد؟ دخترانه است یا پسرانه و یا مختلط ؟ چند دانش آموز دارد ؟یک نوبته است یا دو نوبته ؟ در چه کلاسی پژوهش صورت می گیرد ؟ در چه درسی ؟در باره کدام دانش آموزان ؟ یا درباره چه کسانی ؟ (والدین ،معلمان دیگر ،مدیر ،کارکنان اداره و.... )پس از شرح بستر و محیط مورد نظر ،مسأله خود را مطرح می کند .
3- گردآوری اطلاعات(شواهد1):در این مرحله برای اینکه تصویر روشنی از وضع موجود داشته باشیم به گردآوری اطلاعات می پردازیم . اطلاعات کاملی در مورد مسئله و ابعاد آن از طریق مشاهده، پرسشنامه،بررسی اسناد، و مصاحبه به دست می آوریم. این اطلاعات را می توانیم از دانش آموزان ،مسئولین مدرسه،والدین و...بدست آوریم
4- تجزیه و تحلیل و تفسیر داده ها: پس از جمع آوری داده ها باید به تجزیه و تحلیل و تفسیر آنها پرداخت تافهم جامع و روشنی از مفاهیم درون آنها به دست آید. در واقع در این مرحله اطلاعات به دست آمده را در قالب پاسخ به سئوالات زیر در مورد مسئله یا مشکل طبقه بندی می کنیم:
چرا؟ چگونه؟ چه کسی؟ چه چیزی؟ چه موقع؟ کجا؟
5- انتخاب راه حل جدید بصورت موقت: در این مرحله به کمک اطلاعاتی که در دست داریم ابتدا چند راه حل مناسب برای حل مشکل در نظر می گیریم . سپس راه حلها را سبک و سنگین کرده و از بین آنها بهترین راه حل را انتخاب می کنیم.
6- اجرای طرح جدید و نظارت بر آن: در این مرحله راه حل انتخابی را به اجرا می گذاریم و بر چگونگی پیشرفت کار روزانه باید نظارت و دقت کامل داشته باشیم .
7- گردآوری اطلاعات(شواهد2): برای داوری در مورد تغییر جدید یا اجرای راه حل انتخابی نیاز به شواهد 2 داریم. پس از اجرای راه حل ، مجددا به گردآوری اطلاعات می پردازیم تا میزان تغییرات مشخص شود.
8- ارزشیابی تاثیر اقدام جدید و تعیین اعتبار آن: در این مرحله مثل مرحله سوم به تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده می پردازیم. ابتا شاخصهایی را برای سنجش تغییر مشخص می کنیم وسپس بر اساس اطلاعات کسب شده میزان پیشرفت یا چگونگی تقلیل و حل مشکل را می سنجیم . بطور کلی مشخص می کنیم که آیا اجرای راه حل یا تغییر ایجاد شده موثر و مفید بوده یا خیر؟
تجدید نظر و دادن گزارش نهایی: پس از اعتبار بخشی به کار خود اصلاحات لازم و نهایی را در عمل پیشنهادی انجام می دهیم و به عنوان سندی علمی آن را آماده می کنیم . پس از این مرحله می توانیم آنرا به مسؤلان ذیربط تحویل داده یا در جایی منتشر کرده و یا هم در گرد همایی عرضه کنیم. انتشاریافته ها ،آخرین مرحله پژوهش در عمل (اقدام پژوهی ) است . در این مرحله می توانیم خلاصه ای از مراحل انجام کار رابیاوریم و اینکه در این فرایند چه رخداد هایی به وقوع پیوست و دیگران چه نقش و نظری داشتند .شکل گزارش را نیز می توان براساس مراحل پژوهش تنظیم کرد یا به هر صورت ابتکاری دیگر .
نویسنده : نورالدین موسی وند
مطالب مشابه :
نمونه اقدام پژوهي - راههاي مقابله با ترس و اضطراب در دانش آموزان
تحقیق و پژوهش در آموزش و پرورش راهنمای تحقیق و اقدام پژوهی تحول و مشارکت در آموزش و
چند نمونه تحقیق اقدام پژوهی
چند نمونه تحقیق و اقدام پژوهی. بـال و پـر اون یــکــی شـونـو دم در
تحقیق اقدام پژوهی
تحقیق اقدام پژوهی . نوشته شده توسط احمد گری در تاريخ شنبه ۱۳۹۱/۰۸/۰۶ تحقیق اقدام پژوهی
اقدام پژوهی (پرخاشگری )
اقدام پژوهی می زند تا اسباب بازی مورد علاقه در تحقیق از یکی از دو نوع رو ش
خلاصه اقدام پژوهی ازکتب مرتبط
مراحل اقدام پژوهی. در یک از همكاران منتقد خود در مورد گزارش اقدام پژوهی تحقیق
روش تحقیق با رویکرد اقدام پژوهی در آموزش و پروش
اما ظرافت کار پژوهنده این است که موضوع تحقیق مورد نظر را که در اقدام پژوهی در دو مرحله
اقدام پژوهی
یا اقدام به انجام تحقیق از نوع اقدام پژوهی نمایند در مورد آن اطلاعات لازم و
روش تحقیق با رویکرد اقدام پژوهی در آموزش و پروش
در اقدام پژوهی در دو مرحله نیاز به شواهد شما در خصوص مسأله و هدف های مورد نظر در تحقیق شما
برچسب :
تحقیق در مورد اقدام پژوهی