آزمایش های علوم سوم راهنمایی
آزمايش كنيد صفحه 2
از روي حركات جسم داخل جعبه مي توان به شكل و جنس آن پي ببريم و با بررسي رفتار جسم ميتوان در مورد شكل و ويژگي هاي آن حدس هايي زد . اما دقيق نيست . هر چه شكل و ويژگيهاي پيشنهادي درباره جسم بيشتر باشد مي توان حدس تقريباً درست تري زد .
آزمايش كنيد صفحه 21
1- لامپ روشن نمي شود . چون هيچ اثري از توليد گاز در اطراف دو الكترود كه حاكي از عبور جريان است ديده نمي شود پس نتيجه مي گيريم آب مقطر الكتروليت نيست .
2- لامپ ضعيف روشن مي شود . زيرا در آب معمولي جهت تصفيه تركيب شيميايي وجود دارد كه بر اثر حل شدن در آب به يون تفكيك مي شود و مي تواند به عنوان الكتروليت به كار مي رود .
3- نور لامپ قويتر مي شود و رسانايي الكتريكي مايع افزايش مي يابد . زيرا با افزودن نمك خوراكي (Nacl) يا هر تركيب يوني محلول در آب تعداد يون ها در محلول افزايش يافته و رسانايي الكتريكي نيز افزايش مي يابد .
4- شدت روشنايي لامپ افزايش مي يابد . زيرا هرچه مقدار يون هاي موجود در محلول الكتروليت بيشتر باشد جريان برق بهتر هدايت مي شود .
5- شكر : غيرالكتروليت سركه : الكتروليت الكل : غيرالكتروليت
آبليمو : الكتروليت جوش شيرين : الكتروليت
موادي كه به صورت مولكولي حل مي شوند رساناي جريان برق نيستند . (تركيبات مولكولي) .
6- كلسيم كربنات وكلسيم سولفات هر دو در آب نامحلولند و جزو غيرالكتروليت ها به شمار ميآيند.
توجه : در مورد كربنات ها ( ) فقط كربنات هاي گروه يك جدول تناوبي عنصر و NH4CO3 محلولند و الكتروليت به شمار مي روند و در مورد سولفات ها (نقره سولفات ، جيوه سولفات ، سرب سولفات ، استرونسيم سولفات ، كلسيم سولفات ، باريم سولفات) نامحلولند و غيرالكتروليت بقيه سولفات ها الكتروليت به شمار مي آيند .
آزمايش كنيد صفحه 22 و 23
1- كيوي : اسيد سيب : اسيد پرتقال : اسيد گوجه فرنگي : اسيد
جوش شيرين : باز صابون : باز قرص آسپرين : باز
اسيدباتري : اسيد مايع ظرفشويي : باز شامپو : باز نوشابه گازدار : اسيد
2- رنگ آبي كم كم از بين مي رود . زيرا برم تيمول بلو و جوش شيرين خاصيت بازي دارند و رنگ محلول آبي مي شود . وقتي به داخل محلول مي دهيم كربن دي اكسيد (Co2) وارد محلول شده و با آب تركيب مي شود و اسيد كربنيك (H2Co3) تشكيل مي دهد و اثر باز (محلول جوش شيرين) خنثي مي شود و رنگ آبي از بين مي رود . اگر مقدار كربن دي اكسيد بيشتر باشد محلول خاصيت اسيدي پيدا مي كند و رنگ محلول زرد مي شود .
واكنش دهنده ها |
فرآورده ها |
3- HCL+ NaOH.........NaCl + H20
4- شروع به واكنش كرده و گازي از محلول آزاد مي شود .
بلي – اگر چوب كبريت افروخته اي را به آن نزديك كنيم انفجار خفيف روي مي دهد كه نشان دهنده وجود گاز هيدروژن است كه با اكسيژن هوا تركيب شده و آب توليد مي شود .
(بهتر است براي جمع آوري گاز پس از شروع واكنش چند لحظه سر لوله آزمايش با چوب پنبه بسته شود) .
5- حباب هاي گاز آزاد مي شود كه نشان دهنده وجود گاز كربن دي اكسيد است .
بلي – اگر چوب كبريت افروخته اي را به آن نزديك كنيم چوب كبريت خاموش مي شود كه بيانگر وجود گاز كربن دي اكسيد است .
اگر تخم مرغ در اسيد بماند پوسته آهكي در اسيد حل مي شود و با اسيد تركيب مي شود و پوسته نرم مي شود .
آزمايش كنيد صفحه 28
قسمت هاي گوشتي ، چربي و پوست تجزيه مي شود (قسمت هاي نرم) و فقط قسمت سخت يعني استخوان باقي مي ماند . البته رنگ تيره پيدا مي كند و بوي نامطبوعي از آن به مشام مي رسد .
عوامل ايجاد كننده تغييرات : تجزيه كنندگان يا تك سلولي هاي موجود در خاك و هوا .
آزمايش كنيد صفحه 41
ابتدا دو قطعه مقوا از هم جدا و دور مي شوند و به سمت كناره هاي ظرف حركت مي كنند . وقتي دو قطره جوهر را در كناره هاي ظرف مي چكانيم ابتدا به صورت تقريباً عمودي به سمت پايين مي شوند سپس به سمت وسط حركت مي كنند و از قسمت وسط به طرف بالا مي آيند .
آزمايش كنيد صفحه 70
طول بازوي محرك |
طول بازوي مقاوم |
با انجام آزمايش هاي مختلف به اين نتيجه مي رسيم كه طول بازوي محرك و بازوي مقاوم به جاي تكيه گاه بستگي دارد و با كمك معادله مزيت مكانيكي = مزيت مكانيكي و اندازه گيري بازوها و محاسبه مزيت مكانيكي در نهايت به اين نتيجه مي رسيم كه اگر بازوي محرك برابر بازوي مقاوم باشد ماشين (اهرم) با تغيير جهت نيرو كمك مي كند و مزيت مكانيكي برابر يك است . اگر طول بازوي محرك بيشتر از طول بازوي مقاوم باشد اهرم به افزايش نيرو كمك مي كند و مزيت مكانيكي بيشتر از يك است و اگر طول بازوي محرك كمتر از طول بازوي مقاوم باشد اهرم با افزايش مسافت و سرعت اثر نيرو كمك مي كند و مزيت مكانيكي كمتر از يك است . پس مزيت مكانيكي اهرم نوع اول به علت متغير بودن تكيه گاه مي تواند برابر يك يا بيشتر از يك يا كمتر از يك باشد . مزيت مكانيكي اهرم نوع دوم بيشتر از يك و اهرم نوع سوم كمتر از يك است .
آزمايش كنيد صفحه 71
طول بازوي محرك |
طول بازوي مقاوم |
در قرقره ثابت نيرويي كه نيروسنج نشان مي دهد با وزنه برابر است يعني نيروي محرك برابر نيروي مقاوم است و به همين جهت مزيت مكانيكي برابر يك است . اما در قرقره متحرك نيروي نيروسنج نصف وزنه است يا نيروي مقاوم دو برابر نيروي محرك است و به همين جهت با محاسبه در فرمول مزيت مكانيكي ، = مزيت مكانيكي ، مزيت مكانيكي قرقره متحرك برابر 2 است .
آزمايش كنيد صفحه 72
در چرخ و محور ، چون محور به چرخ متصل است و شعاع چرخ بيشتر از شعاع محور است ، اگر محور ثابت باشد با نيروي كمتري مي توان چرخ را چرخانيد . يعني دانش آموز هر چه قوي تر باشد نمي تواند محور را نگه دارد و از چرخش آن جلوگيري كند و ميله داخل دست او مي چرخد . يعني در اين حالت افزايش نيرو وجود دارد .
در حالتي كه چرخ را ثابت نگه داريم و بتوانيم محور را بچرخانيم كاهش نيرو صورت مي گيرد .
در افزايش نيرو مزيت بيشتر از يك و در كاهش نيرو مزيت كمتر از يك است .
آزمايش كنيد صفحه 74 و 75
طول بازوي محرك |
طول بازوي مقاوم |
براي محاسبه مزيت مكانيكي سطح شيبدار ابتدا بايد وزنه چهارچرخه را كه نقش نيروي مقاوم را دارد با كمك نيروسنج به دست آوريم . سپس نيرويي كه نيروسنج به طور موازي با سطح شيبدار چهارچرخه را بالا مي برد و نقش نيروي محرك را دارد بخوانيم . بعد با استفاده از فرمول مزيت مكانيكي ، = مزيت مكانيكي ، مزيت مكانيكي سطح شيبدار را محاسبه كرد. بايد توجه كرد كه شيب نقش مهمي در اندازه نيروها و كم و زياد شدن مزيت مكانيكي دارد .
1- اگر شيب سطح شيبدار زياد باشد مزيت مكانيكي كمتر مي شود . زيرا با زياد شدن شيب طول سطح شيبدار (بازوي محرك) كاهش مي يابد و ارتفاع (بازوي مقاوم) افزايش مي يابد در اين صورت با كم شدن طول سطح شيبدار مزيت مكانيكي كمتر مي شود .
2- سطح شيبدار طويل . زيرا در سطح شيبدار هر چه نسبت طول به ارتفاع بيشتر باشد بازوي محرك از بازوي مقاوم بيشتر مي شود و مزيت مكانيكي افزايش مي يابد .
3- خير . به دو دليل :
الف) چون نيرويي كه جسم را به موازات سطح شيبدار بالا مي برد نقش نيروي محرك را دارد و هميشه از نيروي مقاوم (وزن جسم) كمتر است . پس هميشه مزيت مكانيكي بزرگتر از يك خواهد بود.
ب) چون سطح شيبدار مانند مثلث قائم الزاويه است و در مثلث قائم الزاويه طول وتر (طول سطح شيبدار يا همان بازوي محرك) هميشه از اندازه دو ضلع ديگر بيشتر است . پس طول سطح شيبدار بيشتر و مزيت بيشتر از يك مي شود .
آزمايش كنيد صفحه 76
كار عملي براي دانش آموزان
البته مزيت مكانيكي اهرم ها – قرقره ها – چرخ و محور – سطح شيبدار در آزمايش هاي قبلي مطرح شده است .
آزمايش كنيد صفحه 78
2- در حالتي كه نيروي وزن را روي نوك انگشت مي اندازيم فشار بيشتر را احساس مي كنيم زيرا نيروي وزن روي سطح كوچكي توزيع مي شود . يعني فشار وارد بر يك سطح با مساحت سطح نسبت عكس دارد .
آزمايش كنيد صفحه 81
3- آب از سوراخ پاييني با فشار بيشتر و از سوراخ بالايي با فشار كمتري خارج مي شود . نتيجه ميگيريم كه هر چه ارتفاع آب بيشتر باشد فشار زيادتر است به عبارت بهتر فشار در مايعات به ارتفاع آنها بستگي دارد .
آزمايش كنيد صفحه 83
1- بدنه قوطي به سمت داخل فرو مي رود . زيرا بر اثر سرما ، بخار آب داخل قوطي بر اثر عمل ميعان به مايع تبديل شده حجمش كم مي شود و فشار داخل قوطي كم مي شود و چون فشار هواي بيرون بيشتر از فشار درون قوطي است بدنه قوطي به سمت داخل فرو مي رود .
2- ورقه كاغذ به در ليوان مي چسبد و آب از ليوان نمي ريزد . چون هوا از پايين به كاغذ فشار ميآورد و مانع ريختن آب مي شود .
آزمايش كنيد صفحه 87
2- بادكنك و پارچه مالش داده شده ، هر دو تكه هاي كاغذ را به خود جذب مي كنند .
3- بادكنك به سمت پارچه حركت مي كند . يعني جذب پارچه مي شود .
4- بادكنك ها از هم دور مي شوند .
نتيجه : اجسام داراي بار الكتريكي به يكديگر نيرو وارد مي كنند . اين نيروگاه ربايشي و گاه رانشي است . از همين دو ، دو نوع بارالكتريكي وجود دارد .
آزمايش كنيد صفحه 89
1- ميله هاي شيشه اي مالش داده شده يكديگر را مي رانند . زيرا بارهاي آنها همنام هستند .
2- ميله پلاستيكي مالش داده شده جذب ميله شيشه اي آويخته شده مي شود .
پارچه پشمي و ميله شيشه اي يكديگر را مي رانند . زيرا بارهاي آنها همنام هستند .
نتيجه : بار ميله هاي شيشه اي و پارچه پشمي شبيه به هم (مثبت) و بار ميله پلاستيكي و نايلون هم شبيه به هم (منفي) است .
آزمايش كنيد صفحه 90
1- ميله پلاستيكي را با مالش به پارچه پشمي و ميله شيشه اي را با مالش با كيسه نايلوني باردار ميكنيم .
2- ورقه هاي الكتروسكوپ هنگام نزديك شدن ميله هاي باردار به كلاهك بدون آنكه با آن تماس داشته باشند از هم دور مي شوند و هنگام دور شدن ميله ها ، ورقه ها به حالت اول برمي گردند .
3- با تماس دادن ميله شيشه اي يا پلاستيكي به كلاهك ، ورقه ها از هم دور مي شوند و با دور شدن ميله ها از كلاهك به همان حالت باقي مي مانند .
4- اگر درمرحله 3 برق نما با ميله شيشه اي باردار شده باشد با نزديك ميله شيشه اي به كلاهك ورقهها دوباره بازتر مي شوند و با نزديك كردن ميله پلاستيكي ورقه ها بهم نزديك مي شوند و به هم مي چسبند . اما اگر برق نما با ميله پلاستيكي باردار شده باشد با نزديك كردن ميله پلاستيكي به كلاهك ورقه ها بازتر و با نزديك كردن ميله شيشه اي ورقه ها به هم نزديك مي شوند .
الف) جسم مورد نظر را به كلاهك برق نما نزديك مي كنيم اگر ورقه هاي برق نما حركت كنند يا باز شوند جسم باردار است . اگر ورقه ها حركتي نداشتند جسم بي بار است . بايد توجه داشته باشيم كه برق نما قبل از آزمايش بي بار باشد .
ب) ابتدا برق نما را با يك جسم باردار كه نوع بارش را مي دانيم باردار مي كنيم . سپس جسم موردنظر را به كلاهك برق نما نزديك مي كنيم . اگر ورقه ها بازتر شوند بار جسم مورد آزمايش با بار برق نما مشابه و همنام است . اما اگر ورقه هاي برق نما به هم نزديك شوند يا بچسبند بار جسم با بار برق نما مخالف است يا ناهمنام است .
آزمايش كنيد صفحه 97
كار عملي براي دانش آموزان و تفهيم شدت جريان و توجه به اينكه ميوه هاي انتخابي بهتر است ترش باشند (كيوي ، گريپ فروت ، گوجه فرنگي و ...) و توضيح رابطه ولتاژ با شدت جريان با اندازه گيري شدت جريان با كمك آمپرسنج در يك مدار ساده
لامپ |
آمپرسنج |
ولت سنج |
شدت جريان
|
- در شكل ظاهري ، رنگ ، ميزان سختي و مقاومت با يكديگر متفاوتند . استخوان تازه رنگ روشن و شفاف دارد و سخت است . استخوان جوشيده به علت حل شدن بعضي از مواد آن در آب تغيير رنگ داده و سختي آن كمتر است .
- وقتي استخواني حرارت مي بيند مواد پروتئيني آن مي سوزند . استخوان انعطاف خود را از دست مي دهد و بسيار شكننده مي شود .
- استخواني كه در اسيد قرار گرفته است ، اسيد تركيبات كلسيم و فسفر را در خود حل كرده و سختي استخوان را از بين برده است و به همين جهت استخوان بسيار نرم است .
آزمايش كنيد صفحه 136
هيدر كه جانور كوچكي از گروه كيسه تنان است و نيز بسياري از اسفنج ها به روش جوانه زدن توليدمثل مي كنند . هيدر در آب هاي شيرين به سر مي برد و توانايي توليدمثل جنسي نيز دارد . در اين جانور هنگام توليدمثل غيرجنسي ، گروهي از سلول ها تقسيم مي شوند و جوانه اي ايجاد ميكنند. سپس جوانه رشد كرده و بازوهايي مثل هيدر اوليه پيدا مي كند . هيدر جوان ممكن است از هيدر مادر جدا شود يا متصل به آن باقي بماند .
آزمايش كنيد صفحه 137
كپك نان و كپك روي ميوه هايي مثل مركبات در گروه هاي مختلفي از قارچ ها قرار دارند . آنها از نظر شكل ظاهري ، نحوه زندگي ، توليدمثل و نيز شكل هاگدان و هاگ هاي خود متفاوتند . هاگ هاي كپك نان درون هاگدان كروي شكل قرار دارد و هاگ ها سياه رنگ هستند ولي هاگ هاي كپك مركبات مانند دانه هاي تسبيح در انتهاي رشته هاي ويژه باريكي در كنار هم قرار گرفته اند و هاگ ها تقريباً قهوه اي رنگ هستند .
آزمايش كنيد صفحه 141
هسته رويشي لوله گرده باعث ايجاد اين لوله و خروج آن از سوراخ هاي سطحي پوسته بيروني دانه گرده مي شود . درون اين لوله دوگامت نر از تقسيم هسته زايشي دانه گرده به وجود مي آيند . اين عمل وقتي كه دانه گرده روي كلاله مادگي قرار مي گيرد رخ مي دهد . لوله گرده در كلاله نفوذ ميكند ، وارد خامه مي شود و پس از عبور از آن به تخمك مي رسد . اين عمل درون مادگي گل اتفاق مي افتد .
مطالب مشابه :
آزمایش های علوم سوم راهنمایی
آزمایش های علوم سوم راهنمایی. آزمايش كنيد صفحه 2.
سال ۲۰۱۴ از دریچه دوربین عکاسان
موضوعات علمی علوم مختلف - سال ۲۰۱۴ از دریچه دوربین عکاسان هفته سوم دی
جواب پرسش های کتاب درسی علوم تجربی سال اول راهنمایی فصل 1 تا 7
علوم تجربي تحقیق کنید 61. انیمیشن های علوم سوم راهنمایی.
جواب تمام فکر کنید های کتاب حرفه و فن سال سوم راهنمایی
جواب تمام فکر کنید های کتاب حرفه و فن سال سوم راهنمایی تحقیق - جستجو قوانین راهنمایی
جواب های بحث گروهی کتاب حرفه و فن سال سوم راهنمایی
جواب های بحث گروهی کتاب حرفه و فن سال سوم راهنمایی می توان با تحقیق وپژوهش به این
تحقيق و فعاليت گروهي آموزش حرفه وفن - كار با برق
دانش آموزان گرامي. براي پاسخ دادن به تحقيق و فعاليت هاي گروهي واحد كار با برق كتاب هاي حرفه و
جواب فعالیت های کتاب علوم سال دوم راهنمایی(فصل دنیای زنده)
جواب فعالیت های کتاب علوم سال دوم راهنمایی موضوعات تحقیق کلاس سوم راهنمایی در درس
پاسخ فكر كنيد هاي فصل 9 علوم دوم راهنمیی
نمونه سوالات تکمیلی علوم سوم راهنمایی ; نمونه سوالات فصل کار ; نرم افزار علوم دوم راهنمایی
پاسخ برخی اطلاعات جمع آوری کنیدههای کتاب علوم راهنمایی پایه دوم
پاسخ برخی اطلاعات جمع آوری کنیدههای کتاب علوم راهنمایی پایه ریاضیات سوم راهنمایی
پاسخ سوالات کتاب علوم دوم راهنمایی
پاسخ سوالات کتاب علوم دوم راهنمایی. تحقیق کنید در حالت سوم واکنش دهندها و فراوردها
برچسب :
تحقیق کنیدهای علوم سوم راهنمایی