تاخیر در تحویل مسکن مهر تهران = رشد اجاره بها, در شهر تهران
تاثیر «تاخیر در تحویل مسکن مهر» بر رشد اجاره بها در تهران محرز است 2 هزار تهرانی متقاضی مسکن مهر که قرار بود طبق وعده و تعهد سال گذشته مسوولان شهریور امسال صاحب خانه شوند باز هم باید صبرکنند
مسوولان حوزه مسکن ضمن تایید رشد اجاره بها در تهران به دنبال راه های فرعی می گردند تا بتوانند نرخ های اجاره را لااقل برای سال آینده کنترل کنند، غافل از اینکه ناکامی های پی درپی طرحی که سه سال پیش برای صاحب خانه کردن نیم میلیون تهرانی به اجرا گذاشته شد، هم اکنون به عنوان محرک اصلی اجاره بها در شهر تهران خودنمایی می کند.
براساس تعهد مستند مسوولان مسکن مهر که اواسط سال گذشته با تبلیغات فراوان رسانه ای اعلام شد، قرار بود 2 هزار واحد مسکونی از طریق «روش اختراعی» وزارت مسکن و «5 شیوه نوین ساختمانی وارداتی از کشورهای خارجی»، ظرف 8 ماه احداث و به متقاضیانی که دو سال است انتظار مسکن مهر را می کشند، تحویل داده شود، اما پیگیری های دنیای اقتصاد و شواهد موجود در زمین های 99 ساله اطراف پایتخت که مثل روز روشن است، حاکی از ناکامی آشکار متولیان مسکن مهر در تحقق این وعده رویایی است.
به این ترتیب پرونده مبهم مسکن مهر در تهران که باید با توجه به حساسیت بازار مسکن این شهر بیشتر از سایر استان ها و شهرهای دیگر در کانون توجه مسوولان باشد، یکبار دیگر بر ابهاماتش اضافه می شود تا شاید این بار، جدی تر از گذشته به این چالش بزرگ رسیدگی شود.
در حال حاضر آمارها نشان می دهد که نزدیک به 100 هزار واحد مسکونی مهر در شهرهای جدید اطراف تهران در مراحل ابتدایی ساخت –پی ریزی و فونداسیون- قرار دارد که حداقل برای تابستان سال آینده آماده بهره برداری خواهد شد. حال اگر تابستان 90 را در خوش بینانه ترین حالت ممکن روز موعود مسکن مهر در تهران فرض کنیم، یعنی اینکه یک سال دیگر باید وضعیت موجود در بازار اجاره مسکن در پایتخت را تحمل کرد و به همین اندازه به کاسه صبر تهرانی های متقاضی مسکن اضافه کرد.
پاییز سال گذشته بعد از آنکه تغییر و تحولات مدیریتی در وزارت مسکن پدید آمد، مسوولان ارشد این وزارتخانه که خیلی زود به شرایط ویژه مسکن مهر در تهران واقف شدند به پروژه سریع سازی از طریق صنعتی سازی روآوردند. در این راه وزارت مسکن دو اقدام را آغاز کرد. اقدام اول حمایت از مپسا برای بسیج 22 شرکت تازه تاسیس ساختمانی بود تا این شرکت ها ظرف 8 ماه 1100 واحد مسکونی مهر در پرند احداث کنند.
اقدام دوم نیز فشار فنی به مرکز تحقیقات مسکن و ساختمان برای تکمیل اختراع منحصر به فرد این مرکز تحت عنوان «پروژه 45 روزه سازی» بود که با چندین ماه تاخیر در زمان دوره قبل، سرانجام در دی ماه سال گذشته با اصرار فراوان مقامات، این اختراع به نتیجه رسید و در شهر جدید هشتگرد با تکمیل یک ساختمان دو طبقه دو واحدی، آماده تولید انبوه شد.
علی نیکزاد، وزیر مسکن در روز افتتاح پروژه 45 روزه سازی در جمع خبرنگاران اعلام کرد 1000 واحد مسکونی مهر با این روش در هشتگرد ساخته خواهد شد که ظرف 6 ماه آینده تحویل متقاضیان می شود.
اما پیگیری های روز گذشته دنیای اقتصاد از جمشید نورصالحی معاون وزیر مسکن و مدیر عامل شرکت عمران شهرهای جدید مشخص کرد که این 1000 واحد هنوز ساخته نشده اند، چون پیمانکار پروژه، محل را ترک کرده و تازه دو ماه پیش یک پیمانکار دیگر مسوولیت ساخت این واحدها به روش 45روزه را برعهده گرفته است. 1000 واحد وعده داده شده باید تیرماه یعنی ماه گذشته تحویل می شد!
درباره پروژه 1100 واحدی مپسا نیز، حرف ها و البته موضع گیری ها، فراوان است. در این پروژه از همان روز اول کلنگ زنی، نوعی تضاد افکار بین مسوولان بخش مسکن با بخش صنعت وجود داشت که تاحدی هم این اتفاق طبیعی به حساب می آید. مسوولان بخش مسکن به خاطر تاخیر طولانی مسکن مهر دوست دارند سرعت این پروژه به سرعت نور برسد و واحدها تحویل داده شود. مسوولان بخش صنعت اما نظر دیگری دارند، آنها می گویند 1100 واحدی که آذر پارسال کلنگ زنی شد، اولین تجربه صنعتی سازی مسکن در کشور است که باید تحت شرایط خاص و بدون عجله و دستپاچگی جلو رود.
از سوی دیگر، دو طرف برای آنکه بر موضع خودشان تاکید کنند، هر کدام راهی را که خود در پیش گرفته اند ادامه می دهند که نتیجه آن تاکنون عدم آمادگی کل پروژه برای تحویل به مردم است.
طبق آخرین اطلاعاتی که خبرنگار دنیای اقتصاد کسب کرده، شهریور امسال که زمان وعده داده شده از سوی وزارت مسکن و مپسا است، فقط 430 واحد مسکونی از 1100 واحد مسکونی مهر در این پروژه تحویل خواهد شد.
نیکزاد، وزیر مسکن 22 آذر سال گذشته در مراسم کلنگ زنی پروژه 1100 واحدی مپسا بعد از قول گرفتن از مجری، از تحویل این واحدها در شهریور خبر داد. شواهد نشان می دهد که عمده تاخیرها در این پروژه به فراهم نبودن زمینه ساخت وساز، تاخیر در پرداخت تسهیلات و البته تاخیر برخی شرکت ها به خاطر مشکلات گمرکی برای ترخیص ماشین آلات مخصوص شان مربوط می شود که ریشه همه این موارد، همان تضاد عقیده در بین بانیان کار است.
آثار ناکامی در تحویل 2 هزار واحد مسکونی مهر به تهرانی ها که درست در وسط فصل نقل و انتقال مستاجران رخ داده، در نابسامانی بازار اجاره محرز و غیرقابل انکار است.
شاید برخی متولیان مسکن مهر تصور کنند عدد 2هزار در بخش عرضه مسکن به بازار تهران، رقمی نیست که بتواند در بازار اثرگذار باشد. در پاسخ به این شبهه باید گفت اگرچه 2 هزار واحد در بین نیم میلیون واحد مسکونی که باید برای تهرانی در قالب مسکن مهر ساخته شود رقمی نیست، اما تحویل نشدن همین 2 هزار واحد مترادف است با هجوم دوباره 2 هزار متقاضی به بازار اجاره مسکن تهران.
در حال حاضر همه کسانی که در صف مسکن مهر در تهران قرار دارند، مستاجر هستند که این تعداد به اضافه قشری که توان خرید مسکن داشته، اما تمایل دارند به عنوان مستاجر باقی بمانند، مجموعه تقاضای اجاره نشینی در تهران را تشکیل می دهند.
آن دسته از مستاجران تهرانی که منتظر تحویل مسکن مهر نیز هستند، با این امید که ظرف ماه های آینده واحدهای آنها ساخته خواهد شد، هیچ تلاشی برای خرید نمی کنند و حتی سعی می کنند با خواسته های موجران برای افزایش نرخ ها کنار بیایند. در این میان اگر عطش تهرانی ها با تکمیل تدریجی مسکن مهر و عرضه آن به متقاضیان رفته رفته فروکش کند، به همان نسبت نیز از میزان تقاضا در بازار اجاره کاسته می شود که نتیجه طبیعی آن می تواند تعدیل نرخ های اجاره باشد. شرایط موجود بازار مسکن تهران تاکید می کند که وضعیت مه آلود مسکن مهر در پایتخت باید مورد توجه ویژه مسوولان قرار بگیرد. هر چند مسوولان ارشد حوزه مسکن نسبت به این موضوع هوشیار هستند.
به نظر می رسد حتی لازم است جریمه هایی برای عدم تمکین به تعهدات داده شده که در متن قراردادها در نظر گرفته شده، به اجرا گذاشته شود.
دفاعیه مپسا: صنعتی سازی مسابقه نیست
گروه مسکن: سید حسن قلعه نویی، مدیرعامل شرکت مدیریت پروژه های ساختمانی ایران (مپسا)، عدم تحویل به موقع پروژه صنعتی سازی پرند را به دلیل پایلوت بودن این پروژه، امری کاملا طبیعی می داند و می گوید: برخی تصور می کنند اجرای پایلوت صنعتی سازی نوعی مسابقه است که باید هر چه سریع تر به اتمام برسد. اگر چه سریع سازی در حوزه صنعتی سازی مولفه بسیار مهمی است، اما با در نظر گرفتن اینکه پروژه 1100 واحدی در قالب آزمایشی اجرا شده است، «فاکتور زمان» باید از اولویت خارج شود و مهم تر از هرچیز دستیابی به تجربه های لازم در این زمینه به منظور نهادینه کردن صنعتی سازی در کل کشور است. وی در عین حال روند کنونی صنعتی سازی در کشور را روبه رشد و رضایت بخش عنوان کرد و گفت: شواهد و قرائن حاکی از قرار گرفتن صنعتی سازی مسکن در مسیر پیشرفت است. به عنوان مثال در نمایشگاه ساختمان بازتاب اجرای پایلوت صنعتی سازی مسکن به خوبی مشخص بود. به طوری که بسیاری از شرکت ها آمادگی خود را به منظور همکاری در این زمینه اعلام کردند. وی گفت: اجرای آزمایشی صنعتی سازی باعث دستیابی به تجربه های خوبی در این زمینه شده است؛ به طوری که باعث شده نقاط ضعف و قوت فرآیند کار به خوبی مشخص شود. قلعه نویی در تشریح دلایل عدم تحویل پروژه 1100 واحد صنعتی پرند در موعد مقرر گفت: با توجه به اینکه این پروژه آزمایشی بود، در نتیجه بسیاری از شرکت ها در خصوص برآورد نیروی انسانی، دریافت تسهیلات، محاسبات فنی و مالی و... به آمار دقیقی دست پیدا کردند که انتقال این تجربه ها در مراحل بعدی ساخت باعث می شود که فاکتور سریع سازی در کنار سایر شاخصه های صنعتی سازی محقق شود. قلعه نویی همچنین گفت: با برنامه ریزهای اتخاذ شده قطعا در آینده ای نه چندان دور شرکت های داخلی توان رقابت با شرکت های خارجی را پیدا خواهند کرد. این مقام مسوول در شرکت مپسا همچنین در خصوص برخی از اظهارنظرهای اعلام شده از سوی کارشناسان که عنوان می کنند فن آوری های به کار گرفته شده در امر صنعتی سازی مسکن در پروژه پرند، در کشورهای اروپایی از رده خارج است، گفت: این دیدگاه ها به هیچ وجه کارشناسی نیست و فن آوری های به کار گرفته شده نیز کاملا جدید و به روز هستند و عمده آنها در کشورهای خارجی مورد استفاده قرار می گیرد.
دفاعیه پرند: وضعیت صنعتی سازی رضایت بخش نیست
گروه مسکن- مریم علیزاده: مدیرعامل شهر جدید پرند که هم اکنون مسوولیت مستقیم نظارت و کنترل بر ساخت نزدیک به 95 هزار واحد مسکونی مهر در این شهر را برعهده دارد، از اوضاع کنونی صنعتی سازی مسکن راضی نیست.
سعید صابونی در این باره به دنیای اقتصاد گفت: بدیهی ترین مزیت ساخت وساز صنعتی، سرعت اجرای عملیات در عین حفظ کیفیت کار است که متاسفانه در برخی از پروژه هایی که در پرند در حال اجرا است، این موضوع دیده نمی شود.
این مسوول در نهاد زیرمجموعه وزارت مسکن در توضیح بیشتر، تصریح کرد: از 93 هزار واحد مسکونی مهر در حال ساخت در پرند، 82 درصد واحدها معادل 76 هزار و 260 واحد از طریق صنعتی سازی در حال احداث است که در این روش قطعات مورد نیاز براساس نقشه های از پیش تعیین شده در کارخانه تولید و در محل پروژه نصب و مونتاژ می شود.
صابونی با بیان اینکه در روش صنعتی سازی از صفر تا 100 عملیات ساخت وساز قابل برنامه ریزی و مدیریت است، گفت: در این روش سرعت و کیفیت ساخت افزایش و هزینه ها کاهش پیدا می کند. مدیرعامل پرند با بیان اینکه از پروژه 1100 واحدی مپسا انتظار می رود سرعت کار را افزایش دهد، تصریح کرد: اگر قرار باشد درباره سرعت ساخت در این پروژه حرف زده نشود، با ماهیت فعالیت صنعتی سازی مسکن سازگاری نخواهد داشت.
این مسوول بخش مسکن در ادامه با اشاره به اینکه هم اکنون نزدیک به 30 هزار واحد مسکونی مهر از طریق شرکت های خارجی با روش های صنعتی در پرند در حال ساخت است، افزود: طبق تفاهمی که با شرکت ها داریم، در صورتی که واحدها در تعهد زمانی تحویل نشود، به میزان درصد کاستی در کار، از تسهیلاتی که بانک ها به انبوه ساز پرداخت می کنند، در مراحل بعدی کسر می شود.
منبع :
دنیای اقتصاد
مطالب مشابه :
افزاش شتاب صنعتی سازی مسکن در شهر جدیدپرند
شرکت مپسا (تحت پوشش ایدرو) طبق تفاهم نامه سه جانبهای که پیشتر بین وزارت مسکن، وزارت تعاون
صنعتي سازي مسکن در شهر جديد پرند شتاب ميگيرد
شرکت مپسا (تحت پوشش ايدرو) طبق تفاهم نامه سه جانبهاي که پيشتر بين وزارت مسکن، وزارت تعاون
دستور نیکزاد برای عدم واگذاري پروژه جدید مسکن مهر در پرند
دیگر به "مپسا" هیچ پروژهای نخواهیم داد گفت: با مپسا مشکلی نداریم و نه این شرکت بلکه دیگر
سید طاهر طاهری استاندار البرز شد
هیأت مدیره شرکت بازرسی و مهندسی کالا i.e.i ؛ عضو هیأت مدیره شرکت مپسا ؛ریاست هیات
تاخیر در تحویل مسکن مهر تهران = رشد اجاره بها, در شهر تهران
جدیدترین اخبار تعاونیهای مسکن مهر - تاخیر در تحویل مسکن مهر تهران = رشد اجاره بها, در شهر
زمان بندی تحویل مسکن مهر در تهران
پروژه مپسا طی دو ماه اخیر به خاطر وعده ای که شرکت عمران شهرهای جدید تاکنون بیش از 100
دعوت نامه کنفرانس ملی صنعتی سازی سازه ها
سردار قلعه نویی مدیرعامل شرکت مدیریت پروژه های ساختمانی ایران (مپسا)
طرح بزرگ صنعتي سازي ساختمان
انعقاد قرارداد با شرکت مهندسین مشاور صنعتی ایران انجام اصلاحات ساختاری در شرکت مپسا
برچسب :
شرکت مپسا