پروین اعتصامی ، رکن خانه هستی
سلام دوستان خوبم مطلبی که در زیر مشاهده می کنید نوشته دوست خوبم علی هست امید وارم که لذت ببرید.
پروین به عنوان اولین شاعر زنی که اشعارش به طور ر سمی در تاریخ ادبیات ایران زمین در اختیار دوستدارانش قرار میگیرد همواره از مظلومیت زن و نارسایی ها و مشکلات مردم بخصوص زنان سخن گفته است.دیوان پروین، شامل ۲۴۸ عدد شعر می باشد که در قالبهای قصیده، قطعه ،مثنوی و قطعه سروده شده است ، که از آن میان ۶۵ قطعه به صورت مناظره است. اشعار پروین بیشتر در قالب قطعات ادبی است که مضامین اجتماعی را با دیدهٔ انتقادی به تصویر کشیده است. اشعار او را میتوان به دو دسته تقسیم کرد: دسته اول که به سبک خراسانی گفته شده و شامل اندرز و نصیحت است و بیشتر به اشعار ناصر خسرو شبیه است. دسته دوم اشعاری که به سبک عراقی گفته شده و بیشتر جنبه داستانی به ویژه از نوع مناظره دارد و به سبک شعر سعدی نزدیک است. این دسته از اشعار پروین شهرت بیشتری دارند.
گوهر چرخ ادب پروین اعتصامی در سال پیروزی انقلاب مشروطیت ( ۱۲۸۵ هجری شمسی ) و در خانواده ای فرهنگی به دنیا آمد. فضای فرهنگی - مبارزاتی در خانه پدری از یکسو و رشد فضای نو خواهی در جامعه آن روزگاران ایران از سوی دیگر او را در شکل گیری و حرکت در جهت خواسته های تازه برای همنسلان خود یاری بخشید تا او با تکیه بر شخصیتی متفاوت ـ برخاسته از تعلیمات داخل و خارج از منزل ـ در مسیری نو قدم بردارد. آشنایی نزدیک با روشنفکران و نویسندگان بزرگی همانند علی اکبر دهخدا و ملک الشعرای بهار که از چهره های انقلابی ،متفکر ،شاعر و با نفوذ آن سالها به حساب می آمدند فضای ذهنی پروین نوجوان را در پردازش هایی اصولی نسبت به جامعه و مردم به شکلی آماده کرد تا او ذوق شاعرانه خود را در راههای آزدای طلبی برای توده مردم به کار گیرد. این آزادی طلبی حرف دل اکثریت طبقات جامعه اعم از کودک و زن و مرد بود که در سالهای استبداد رضاخانی توسط بانویی با نغمه های ساده و رسا به گوش مردم رسید. با توجه به این که پایان حکومت رضاخان و رخت بستن پروین هر دو در سال ۱۳۲۰ هجری شمسی اتفاق افتاد بیشتر و بهتر به نقش پروین در شفاف سازی افکار عمومی می توان پی برد. گر چه او یک شاعر انقلابی و آزدایخواه چریک همانند میرزاده عشقی یا فرخی یزدی که در سالهای نزدیک به او بوده اند به حساب نمی آید اما به هیچ عنوان اثر طبع روان او را در آگاهی مردم نیمتوان کم مقدار دانست. شهامت او در سرایش اشعار انتقاد آمیز و روحیه آزاد اندیش که او در زندگی خصوصی او منجر به جدایی از همسر که روحیات نظامی داشت از او چهره ای جسور و نو اندیش بوجود آورد. او به عنوان نماینده مجازی ولی تام الاختیار جمعیت نسوان ایرانی مقام زن را بسیار بالاتر از آنچه که در جامعه آن روز وجود داشت مطرح کرد.
در آن سرای که زن نیست انس و شفقت نیست در آن وجود که دل مرد مرده ست روان
به هیچ مکتب و دیباچه قضا ننوشت برای مرد کمال و برای زن نقصان
زن از نخست بود رکن خانه هستی که ساخت خانه بی پای بست و بی بنیان
بانوی شعر فارسی در سرایش مناظره هایی که زبان روز مردم عامی کوچه و بازار بود و استفاده از لغاتی همگان فهم و رسایی و شیوایی او در زبان شعر از پروین شاعری مردمی ساخت که اشعارش توسط همه آحاد مردم خوانده می شد. او با توجه به ذهن پویا و زبان ساده خود مسایل زمان خود را در قالب اشعاری که عموما به شکل قطعه سروده شده اند و به مناظره معروف شده اند بیان داشته است. بانوی شعر فارسی نه تنها به مشکلات متعدد زنان در جامعه پرداخته بلکه به عنوان مدعی العموم سخنگوی همه طبقات مستضعف می باشد. او در قطعه "اشک یتیم" نارسایی های جامع خود را از زبان کودکی یتیم به گوش مخاطبان خود میرساند و هزار نکته باریکتر از مو اینجاست که در این گفت و شنود پیر زنی در مقام جواب دادن به کودک یتیم بر می آید. قدر مسلم اگر شاعر این شعر مردی بود شخصیت راهنما و پاسخ دهنده در این قطعه به پیرمردی تغییر می کرد همانند آنچه که همواره در شعر فارسی مرسوم بوده است.
زبان مردمی و شکل ساده اشعار پروین از او شاعری ساخت که تا امروز مورد توجه عموم طبقات جامعه قرار گرفته و دیوان او با چاپهای متعدد بیانگر آن است که او برای همیشه در صفحه تاریخ شعر پارسی جاویدان باقی خواهد ماند .
مطالب مشابه :
پروین اعتصامی ، رکن خانه هستی
بوی خوش دوستی شعر, آنچه که همواره در شعر که تا امروز مورد توجه عموم طبقات
شعر طنز در مورد دو بیت حافظ بی چاره
شعر طنز در مورد دو این چه نوع بخششی است خود با چنین بخشش معما در معما را دوستی
پرسش و پاسخ دوستی با جنس مخالف
شما سالمین چون یه حس نوع دوستی اونم از نوع جنس مخالف در شما در مورد سازگاری و ارتباط
مقاله نقش دوستی در رشد اجتماعی
دفتر شعر جوان محسن طرفین به ملاك های مورد قبول در خصوص دوستی نوع دوستی هم بین نوجوانان
کوزه گر - تنوره ی آسمان
در مورد شعر نمینشیند شاید به دلیل نوع جمله بندی باشد هم در شعر دارم "دوستی
«دوستی در پیرهن دارم که با من دشمن است»: نگاهی به مجموعه غزل «ضد» سروده ی فاضل نظری
در شعر نو، دیگر قالبی از پیش در مورد صنایع بلاغی هم این دوستی در پیرهن دارم که با من
دوستی دختر و پسر خوب یا بد
دوستی دختر و شما را میدهد، چون نوع بشر تفکر منطقی دارد شعر های زیبا در مورد
موسیقی
دوستی. انسان کامل در مورد استفاده از موسیقی باید توجه داشت که از شعر، ریتم و آهنگ مناسب
دوستی با جنس مخالف (کامپلیت!)
بعضی ها برای اینکه بگن بزرگ شدیم به دنبال دوستی میرن در این نوع رفتار، زن در مورد كوچ
تاثیر دوستی های دنیا در قیامت
اگر کسی این نوع دوستی را رها کرد و دل به نا اهلان و ناپاکان سپرد و شعر های زیبا در مورد
برچسب :
شعر در مورد نوع دوستی