سوالات متداول معاملات آنلاین

۱. معاملات اوراق بهادار در بورس تهران در چه ساعاتی انجام میگیرد؟
معاملات اوراق بهادار از ساعت 09:00 تا 12:00 روزهاي شنبه تا چهارشنبه هر هفته به جز روزهاي تعطیل انجام می شود. همچنین ساعت پیش گشایش بازار که در آن امکان انجام معاملات وجود ندارد از 8:30 شروع میشود و تا 09:00 ادامه می یابد که در آن امکان ورود سفارشات و تغییر قیمت وجود دارد.

2. دامنه روزانه نوسان قیمت در بورس تهران چند درصد است؟
در حال حاضر دامنه نوسان روزانه قیمت سهام در هر روز نسبت به قیمت پایانی روزگذشته، می تواند از 4+ درصد تا 4- درصد، تغییرکند و حق تقدم سهام دو برابر این میزان امکان نوسان دارد. در فرابورس نیز دامنه نوسان سهام 5+ تا 5- درصد میباشد. در عرضه اولیه سهام و روز بازگشایی نماد معاملاتی مطابق شرایطی که در دستورالعمل معاملات ذکر شده است بدون محدودیت در نوسان معامله خواهد شد.

3. آیا سازوکار خاصی براي خرید سهام شرکتهایی که براي اولین بار در بورس عرضه میشوند، وجود دارد؟
بله، عرضه سهام شرکتهاي تازه پذیرفته شده هم بر اساس سازوکار حراج انجام میشود اما تفاوتهایی با معاملات معمول دارد. خریداران سفارشهاي خرید خود را با قیمتهاي پیشنهادي ازطریق کارگزاران وارد سامانه معاملاتی میکنند. درپایان نشست معاملاتی، فروشنده براساس قیمت هاي پیشنهادي خریداران، قیمت فروش خود را اعلام میکند و بر اساس آن معامله انجام میشود. در این مرحله درصدي از سهام شرکت براي فروش عرضه میشود. البته در روز عرضه اولیه، محدودیت دامنه نوسان روزانه اعمال نمیشود.

4. اولویت بندي سفارش ها در سامانه معاملات، چگونه انجام میشود؟
اولویت سفارشهاي وارد شده به سامانه، ابتدا براساس قیمت میباشد و براي سفارشات با قیمت یکسان، اولویت زمانی مطرح میگردد که باعث تشکیل صف خرید و فروش میشود. براساس اولویت قیمت، یک سفارش خرید (فروش) اوراق بهادار با بیشترین(کمترین) قیمت در ابتداي صف خرید(فروش) قرار میگیرد و براساس اولویت زمان، سفارشی که زودتر وارد سامانه معاملات شود جلوتر از سفارش هم قیمت خود قرارمی گیرد. معامله هنگامی انجام می شود که سفارش هاي خرید و فروش قیمت یکسان داشته باشند.

5. تسویه معاملات چیست و چگونه انجام می شود؟
پس از انجام معاملات، تسویه معاملات بین فروشنده و خریدار توسط کارگزار فروشنده و کارگزار خریدار از طریق شرکت سپرده گذاري مرکزي اوراق بهادار و تسویه وجوه انجام میشود. شرکت سپرده گذاري مرکزي اوراق بهادار و تسویه وجوه به عنوان امین نقش اتاق پایاپاي صورت می گیرد. ( T+ را ایفا میکند. تسویه معاملات سه روز کاري بعد از انجام معامله( 3

6. کارگزار ناظر کیست و چه نقشی بر عهده دارد؟
با راه اندازي سامانه جدید معاملات دارایی سهامداران در هر یک از نمادهاي معاملاتی زیر نظر یک کارگزار قرار گرفت که به آن کارگزار ناظر گفته میشود و از آن پس سهامداران دارایی سهام خود را در هر نماد معاملاتی صرفاً از طریق کارگزار ناظر خود در آن نماد معاملاتی می توانند به فروش برسانند. هرچند سهامداران می توانند با مراجعه به هریک از کارگزاران نسبت به خرید سهام اقدام نمایند. ممکن است دارایی سهامدار در یک نماد معاملاتی زیر نظر یک کارگزار ناظر و در نماد معاملاتی دیگر زیر نظر کارگزار ناظر دیگري باشد.

در زمان راه اندازي سامانه معاملاتی جدید کارگزار ناظر بر اساس سوابق فعالیت سهامدار با کارگزاران مختلف در بورس اوراق بهادار تعیین گردید.
نکته: سهامدارانی که مشخصات شناسایی آنان مانند شماره ملی، در سامانه بعد از معاملات بورس اوراق بهادار کامل نباشد، با راه اندازي سامانه معاملاتی جدید قادر به انجام هیچگونه معامله اي از جمله خرید یا فروش تا زمان رفع نواقص نخواهند بود. کدهاي سهامداري متعلق بخش
www.csdiran.com به این گروه از افراد در سایت شرکت سپرده گذاري مرکزي اوراق بهادار و تسویه وجوه به نشانی اعلام گردیده است. «سامانه بررسی فعال بودن کد سهامداري» سرویسهاي الکترونیکی به سهامداران در قسمت در صورتی که کد سهامداري فردي به این دسته تعلق دارد باید با مراجعه حضوري به شرکت سپردهگذاري مرکزي اوراق بهادار و تسویه وجوه و دفاتر این شرکت در تالارهاي منطقه اي بورس با در دست داشتن اصل و تصاویر شناسنامه، کارت ملی و گواهینامه هاي نقل و انتقال و سپرده سهام جهت اصلاح مشخصات خود در سامانه بعد از معاملات اقدام نماید.
سهامداران براي آگاهی از کارگزار ناظر خود در هر نماد معاملاتی، در زمان راه اندازي سامانه معاملاتی جدید میتوانند به یکی از روشهاي زیر اقدام نماید:
در سایت اینترنتی شرکت سپرده گذاري « مشاهده کارگزار ناظر »

 1. مراجعه به بخش سرویس هاي الکترونیکی به سهامداران قسمت
.1387/09/ از تاریخ 16
www.csdiran.com مرکزي اوراق بهادار و تسویه وجوه به نشانی اینترنتی سهامداران حقیقی با ارائه شماره ملی و سهامداران حقوقی با ارائه کد سهامداري به این سامانه، میتوانند در هر یک از نمادهاي معاملاتی که در آن سهام دارند، کارگزار ناظر خود را مشاهده نمایند.
2. رویت گواهینامه نقل و انتقال و سپرده سهام: سهامداران جهت آگاهی از کارگزار ناظر خود در هر نماد معاملاتی که درآن سهام دارند می توانند با تطبیق دادن کد کارگزار خریدار یا 1387 با جدول شناسایی کدهاي کارگزاري در /09/ فروشنده قید شده در آخرین گواهینامه نقل و انتقال و سپرده سهام صادره پیش از 16 از کارگزار ناظر خود در آن نماد معاملاتی مطلع شوند.
www.csdiran.com سایت اینترنتی
قابل توجه اینکه که اگر کد کارگزار خریدار یا فروشنده درج شده در آخرین گواهینامه نقل و انتقال و سپرده سهام صادره پیش از 666 یا 11 باشد، سهامداران تنها از طریق ارائه شده در روش قبل (استفاده از سرویس الکترونیکی ،777 ، 1387/09/16 برابر 888، 999 می توانند از کارگزار ناظر خود مطلع ( www.csdiran.com سایت شرکت سپرده گذاري مرکزي اوراق بهادار و تسویه وجوه به آدرس
شوند.

7. روش هاي تغییر کارگزار ناظر چیست؟
سهامداران می توانند جهت تغییر کارگزار ناظر خود به یکی روشهاي زیر اقدام نمایند:
1. مراجعه حضوري به شرکت سپردهگذاري مرکزي اوراق بهادار و تسویه وجوه و ارائه اصل و تصویر شناسنامه و کارت ملی
2. تکمیل درخواست غیرحضوري و اخذ گواهی امضاء از دفاتر اسناد رسمی (فرم این درخواست از سایت شرکت سپردهگذاري به نشانی
قابل دریافت است) و ارسال آن از طریق پست سفارشی آن به دفتر مرکزي شرکت سپرده گذاري مرکزي اوراق
www.csdiran.com
بهادار و تسویه وجوه.
3.مراجعه به یکی از دفاتر کارگزاري که تمایل دارند در آن نماد معاملاتی به عنوان کارگزار ناظر فعالیت نمایند.
8. چگونه مشتریان گواهی سپرده و وجوه نقد خود را در اختیار کارگزار قرار میدهند؟
مشتریان باید همزمان با تکمیل فرم سفارش خرید یا فروش، وجوه نقد و گواهی سپرده سهام یا اصل برگه سهام خود را تحویل کارگزار نمایند و کارگزاران مسئول انجام تسویه معاملات با شرکت سپرده گذاري هستند. البته در عمل بیشتر مشتریان ترجیح میدهند که گواهی سپرده سهامی که قبلا خریداري کردهاند نزد کارگزار باقی بماند تا در زمان فروش نیازي به تحویل آن نباشد. همچنین پرداخت وجه خرید
سهام هم ازطریق واریز به حساب کارگزاري انجام میشود.

۹. آیا مشتریان می توانند نزد چند کارگزار حساب داشته باشند؟
بله، هر مشتري می تواند نزد هر کارگزار یک حساب داشته باشد هرچند به دلیل دریافت خدمات بهتر توصیه میشود هر مشتري فقط با
یک کارگزار کارکند.


۱۰. P/E و EPS ، DPS  چیست؟
DPS: بخشی از سود هر سهم شرکت است که بین سهامداران تقسیم می شود.

نسبت قیمت سهم به P/E سود هر سهم بعد از کسر مالیات است. به عبارت دیگر سود خالص شرکت تقسیم بر تعداد سهام آن EPS و  DPS اعلام شده توسط شرکت است. 

11 . قیمت یک سهم در بازار چگونه تعیین می شود؟ میزان تاثیر بازار و خود شرکت چقدر است؟
تعیین قیمت سهم تابع عوامل مختلفی است که مهمترین آن سودآوري شرکت، انتظار سودآوري آتی شرکت و شرایط کلان اقتصادي کشور است.
12 . حجم مبنا را تعریف نمایید؟
تعداد اوراق بهادار از یک نوع است که هر روز باید مورد داد و ستد قرار گیرد تا کل درصد تغییر آن روز، در تعیین قیمت روز ،« حجم مبنا » بعد ملاك باشد.

13.محدودیت حجمی در ورود سفارشات به چه معناست؟
حداکثر تعداد اوراق بهاداري است که در هر نماد معاملاتی طی هر سفارش در سامانه ي معاملات وارد میشود. این ،« محدودیت حجمی» است. « واحد پایهي معاملاتی متعارف » رقم مضرب صحیحی از

14. بازار گردان چیست و به چه منظور انجام می پذیرد؟
کارگزار یا کارگزار/معاملهگري است که با اخذ مجوز لازم با تعهد به افزایش نقدشوندگی و تنظیم عرضه و تقاضاي اوراق ،« بازارگردان »
بهادار معین و تحدید دامنه نوسان قیمت آن، به داد و ستدآن اوراق میپردازد.


15 . آیا ممکن است کسی در اولین دقایق بازار بورس سهامی را بخرد و ساعتی بعد همان را بفروشد؟
بله. با راه اندازي سیستم جدید معاملاتی امکان فروش سهامی که همان روز اقدام به خرید کردهاید را دارید.


16 . چگونه ممکن است حجم مبناي شرکتی " 1 "اعلام شود؟
پس از بازگشایی نمادهایی که دامنه نوسان آن آزاد است (مثلا بعد از مجمع عادي سالانه یا فوقالعاده) حجم مبناي آن نماد یک خواهد بود. همچنین در فرابورس نیز حجم مبنا یک منظور شده است.

17. منظور از "ح"که گاهی در پایان اسم یک شرکت یا نماد آن آورده میشود چیست؟
ح نمایانگر حقتقدم سهام مورد نظر است که به انتهاي نماد شرکت اضافه میشود و همچنین در ابتداي نام شرکت نیز خواهد آمد.


18. منظور از بهترین عرضه یا بهترین تقاضا چیست؟
بهترین عرضه: منظور پایینترین قیمتی است که براي فروش یک سهم در سیستم معاملات وارد شده است.
بهترین تقاضا: منظور بالاترین قیمتی است که براي خرید سهام در سیستم معاملات وارد شده است.


19 . چنانچه یکی از شرکتهاي بورسی آگهی پذیره نویسی سهام از حق تقدمهاي استفاده نشده را منتشر کند،براي پذیره نویسی آیا علاوه بر قیمت اسمی سهام ( 100 تومان) باید مبلغ دیگري به ازاي هر سهم به حساب شرکت واریز کرد؟ این مبلغ چگونه تعیین میشود؟
حق تقدم اوراقی است که در اختیار سهامداران قبلی شرکت قرار میگیرد و این سهامداران میتوانند از آن استفاده کنند و در افزایش سرمایه شرکت کنند و یا اینکه آنها را در بازار بفروشند. در صورت شرکت نکردن در افزایش سرمایه (واریز نکردن مبلغ 1000 ریال به ازاي هر سهم) و نیز نفروختن آنها در بازار در این مهلت، دوباره آگهی عرضه عمومی ارائه میشود و در یک فرصت مشخص این اجازه را میدهند تا حق تقدمهاي باقیمانده براي تکمیل افزایش سرمایه شرکت در بازار به هر نرخی که عرضه و تقاضا تعیین کند بفروشند. این مبلغ به حساب دارندگان حقتقدم که از آن استفاده نکردهاند واریز میشود. شخصی که اوراق حقتقدم را به دست آورد باید با واریز مبلغ 1000 ریال به حساب شرکت در افزایش سرمایه شرکت نماید.


20 . حق تقدم به چه کسانی تعلق میگیرد؟ شرایط خرید آن چیست؟
به کسانی که سهام شرکت را در تاریخ مجمع فوقالعاده در اختیار داشته باشند حقتقدم تعلق میگیرد. این افراد میتوانند حق تقدم خود را در بورس به سایر سرمایهگذاران واگذار نمایند. براي خرید حق تقدم در بازار نیاز به شرایط خاصی نیست. تنها باید بتوانید در مهلت مقرر شده یا دوباره آن را بفروشید یا اینکه با پرداخت
مبلغ اسمی سهام (واریز مبلغ 1000 ریال به حساب شرکت) در افزایش سرمایه شرکت کنید.


21 . منظور از سهام ترجیحی چیست؟
سهام ترجیهی بخشی از سهام شرکت است که در راستاي برنامه هاي خصوصی سازي به کارکنان خود شرکت واگذار شده است.


22 . چگونه از میزان دارایی سهام خود در شرکت هاي بورس مطلع شویم؟
با مراجعه به شرکت سپرده گذاري مرکزي و ارائه اسناد و مدارك خود، یک کد و رمز عبور دریافت میکنید که از طریق آن میتوانید در هر
زمانی با ورود به اینترنت و سایت شرکت سپرده گذاري مرکزي اطلاعات سهام خود را دریافت نمایید. همچنین می توانید به کارگزاري که سهام را براي شما خریده (و حساب شما نزد وي بوده) مراجعه نمایید و یا تماس بگیرید تا اطلاعات حساب شما را در اختیارتان قرار دهد. به نرم افزار خاصی نیاز است؟ Online 23 . براي استفاده از نرم افزار نرم افزار معاملات آنلاین نرم افزاري تحت وب است و نیازي به نصب نرم افزاري بر روي سیستم کامپیوتر مشتري نیست. بنابراین فقط با اجراي نرم افزار مرورگر سیستم عامل خود می توانید از این سرویس استفاده کنید. البته توجه به دو نکته ضروریست: 

اول:یکی از نرم افزارهاي جانبی براي استفاده بهینه از سرویس آنلاین تریدینگ Flash Player می باشد که معمولا به صورت پیش فرض بر روي مرورگرها نصب گردیده است. در صورت نصب نبودن آن، نرم افزار آنلاین تریدینگ به صورت اتوماتیک به کاربر پیغام داده و لینک دانلود آن را در اختیار شما می گذارد.
دوم: سازنده هر نرم افزاري براي استفاده از نرم افزار خود بهینه ترین مشخصات را ذکر میکند. شرکت تدبیرپرداز به عنوان پدید آورنده این نرمافزار مرورگرFireFox را به عنوان بهترین نرم افزار براي کاربري سیستم آنلاین تریدینگ  معرفی نموده است.

24. وقتی نماد سهم را انتخاب میکنم تابلوي مربوط به آن سهم را نمایش نمیدهد .
احتمالا اشکال در نرم افزار جانبی   FlashPlayer  است که با نصب این نرم افزار جانبی این مشکل مرتفع خواهد شد. احتمال دوم قطع ارتباط با سرور میباشدکه اینمشکل را میتوان از چراغ نمایشگر وضعیت ارتباط با سرور که به دو رنگ سبز و قرمز است مطلع شد.

25 . وقتی می خواهم با نام کاربري و کلمه عبور خود وارد بخش خرید و فروش آنلاین شوم با پیغام خطاي نام کاربري شما مسدود است مواجه می شوم. علت چیست؟
چنانچه تا سه بار نام کاربري و کلمه عبور خود را به اشتباه وارد نمایید با توجه به مسائل امنیتی کاربري شما مسدود می شود و با تماس با بخش پشتیبانی کارگزاري امکان استفاده مجدد سیستم را خواهید داشت.

26. با اینکه فیش واریزي خود را در سیستم ثبت نمودم و در حساب اینترنتی من سند واریزي ثبت شده و مانده حسابم افزوده شده است اما در حساب آنلاین همچنان مانده حسابم افزایش نیافته است. دلیل این مغایرت چیست؟
در معاملات آنلاین مانده حسابهاي کاربر در ابتداي وقت معاملات بروز می شود و پس از آن در طول ساعات معاملاتی این مانده حسابها با عملیات خرید و فروش تغییر میکنند. بنابراین چنانچه تمایل به استفاده از مبلغ واریزي در معاملات آنلاین را دارید یک روز قبل نسبت به واریز مبلغ و ثبت فیش واریزي اقدام نمایید و در شرایط استثنایی با بخش مفید آنلاین تماس حاصل فرمایید.


27 . هنگام ارسال سفارش فروش با پیغام مانده سهم کافی نیست مواجه میشوم در حالی که این تعداد سهام را دارا میباشم .
سه احتمال وجود دارد:
 تعداد سهام را صحیح وارد نمی کنید .
  همان سهم را طی سفارش مجزاي دیگر )چه خودتان و به صورت آنلاین و یا کارگزار بر اساس سفارش حضوري و یا اینترنتی
شما (وارد سامانه معاملات شده است .
کارگزار ناظر شما در این سهم کارگزار سرویس دهنده معاملات آنلاین نیست .

۲۸. در صورت بروز مشکل در استفاده از نرم افزار چگونه مشکل را رفع نمایم؟
شما می توانید با تماس با واحد پاسخگویی با مشتریان شرکت کارگزاري مشکل را با کارشناس بخش آنلاین در میان بگذارید.


مطالب مشابه :


25 در صد سود

بورس3 آدان تحلیل راتین




نحوه داد وستد سهام دربورس

بورس3 آدان تحلیل راتین




روایت 26 آبان 92

15. بورس3 ماهانه 20




روایت 15 اسفند 92

تالار بورس، آموزه ها، تجربه ها، سودها - روایت 15 اسفند 92 - نگارش تجربه های خرید و فروش سهام




سوالات متداول معاملات آنلاین

15. بورس3 ماهانه 20




بررسی وضعیت 100 سهم (7)

15. بورس3 ماهانه 20




مفاهیم اولیه بازار بورس

15. بورس3 ماهانه 20




برچسب :