منابع

قزوین  
... قزوین= قزوین= معرب کَسپین یا کاسپین = سرزمین کسپی ها یا کاسپی ها ( نامی ایرانی و مربوط به اقوام آریایی کاسپی است. ظاهرا کاسپی ها گروهی از مادها بودند که از جانب کرانه های غربی دریای قزوین وارد فلات ایران شده و در نواحی جلگه های جنوبی و کوهپایه های جنوبی البرز ساکن شدند. کاسپی به کبودچشم نیز معنا میشود. مردم قزوین، گیلان، مازندران، کاشان(کاسان) از بازمانده های مردم کسپین یا کاسپیان می باشند. قزوین ( تلفظ راهنما·اطلاعات)(به پارسی میانه: کاسپین) یکی از شهرهای بزرگ ایران در باختر ایران و مرکز استان وشهرستان قزوین است. این شهر در بلندای ۱۲۷۸ متری از سطح دریا واقع شده است. قزوین در زمان حکومت صفوی پایتخت ایران بوده است و به همین دلیل دارای اماكن و موزه های تاریخی بسیاری می باشد.قزوين ازنظرتعداداثرتاريخي رتبه اول رادرايران وسوم رادرجهان دارد[۹] قزوین پایتخت خوشنویسی ایران است و از جمله خوشنویسان معروف می توان به میرعماد قزوینی اشاره کرد.[۱۰] در شهر قزوین آثار کهن و باستانی گوناگونی از جمله حمام قجر، کاخ چهل‌ستون، امامزاده حسین قرار دارد.
قزوین به دلیل قرار گرفتن در گلوگاه ارتباطی استان‌های شمالی و غربی کشور، نزدیکی به تهران، دارابودن چندین شهر صنعتی و نیز برخورداری از چندین دانشگاه -از جمله دانشگاه‌های بین‌المللی امام خمینی، علوم پزشکی و آزاد اسلامی- و شماری دانشگاه غیردولتی از موقعیت خوبی برخوردار است.[۱۱]

قزوین به علت دارا بودن ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار باغستان[۱۲] در اطراف شهر و وجود بوستان ۱۴۰۰ هکتاری باراجین در سال ۱۳۹۲ از سوی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور به عنوان شهر پاک ایران انتخاب شد .[۱۳]
فارسی زبان رایج در بین عموم اهالی قزوین است.[۱۴] قزوینی ها،اصالتا فارسی زبان هستند. بعد از فارسی زبانهای ترکی و تاتی از زبانهای بومی قزوین می باشد و گویشوران بسیاری دارد و عمده روستاهای دشت قزوین ترک زبان هستند.از آنجا که این شهر بمانند شهرهای تهران و کرج یکی از شهرهای مهاجر پذیر است، برخی از ساکنان این شهر که به قزوین مهاجرت کرده اند به زبان های مختلفی از قبیل تاتی،مراغی، کردی، لری، ترکی و رمانلویی نیز سخن می‌گویند.[۱۵] ره آورد شهر قزوینپسته ، باقلوا و شیرینی است.
  شهرستان آوج
شهرستان آوج یکی از شهرستان‌های استان قزوین، و به مرکزیت شهر آوج می‌باشد. این شهرستان با مساحت ۲۷۷۶ کیلومترمربع در طول جغرافیایی ۶َ و ۴۹ تا ۴۵َ و ۴۹ شرقی و عرض جغرافیایی ۲۵َ و ۳۵ تا ۴۷َ و ۳۵ شمالی قرار دارد.[۱].
مرکز شهرستان شهر آوج در فاصله ۱۲۵ کیلومتری قزوین و ۱۱۵ کیلومتری شهر همدان در منطقه‌ای کاملاً کوهستانی واقع شده‌است که این امر باعث گردیده که دارای تابستان‌های بسیار خنک و زمستان‌های پر برفی باشد. جمعیت ساکن در این شهرستان در حدود چهل و پنج هزار نفر می‌باشد.
مکان‌های دیدنی فراوانی در این شهرستان وجود دارد که از جمله مهمترین آنها می‌توان به برج‌های دوگانه خرقان واقع در روستای حصار ولیعصر، کاروانسرای شاه عباسی آوج، آبگرم معدنی شهر آبگرم، چشمه علی در روستای ارتش آباد، درخت کهنسال روستای پروان، آبشار شاه دره آوج، آبشار روستای منصور، غار قلعه کرد، امامزاده‌های روستای کلنجین، کوه بلند آق داغ، طبیعت روستای مشانه، روستاهای دیدنی کامشکان، اسماعیل‌آباد، نیریج، شهیدآباد، قهوج، هرائین، قرخ بلاغ (چهل چشمه)، توآباد، منصور، امامزاده علاالدین، چنگوره و... نام برد.
این شهرستان با شهرستان‌های تاکستان و بوئین زهرا وبا استان‌های زنجان، همدان، و مرکزی همسایه می‌باشد. محصولات مهم در این شهرستان انواع سیب، انواع هلو، زردآلو، گردو، بادام، گندم، گوجه فرنگی و... می‌باشد. این شهرستان دارای دو بخش به نام‌های آوج و آبگرم است. همچنین دهستان‌های شهید آباد، خرقان غربی و حصار ولیعصر در بخش آوج و دهستان خرقان شرقی در بخش آبگرم این شهرستان قرار دارد.
  شهرستان آبیک
شهرستان آبیِک یکی از شهرستان های استان قزوین ایران است.


آبیک شهری مهاجرنشین است و اقتصاد غالب آن بر اساس کشاورزی می باشد.
عملیات اجرایی شهرک صنعتی آبیک نیز در سال ۱۳۸۵ خورشیدی آغاز شده‌است.[۱]
با وجود بخش‌های تازه‌ساز ولی بافت اصلی این شهر هنوز تابعالگوی روستاشهری است. محله‌های تازه‌ساز شهر آبیک عبارت‌اند از شهرک خرم، شهرک قدس، کوی فرهنگیان، محله اداره برق و محله سپاه.[۲]
آبیک شهری است زلزله‌خیز که در مسیر توسعه آتی مترو کرج - تهران قرار دارد. بزرگ‌راه تهران به قزوین و خط راه‌آهن تهران به تبریز نیز از کنار آبیک می‌گذرد.
روستای احمدآباد، محل زندگی و درگذشت دکتر محمد مصدقاز توابع آبیک است. دیگر اماکن دیدنی پیرامون آبیک عبارت‌اند ازمقبرهٔ رئیس‌المجاهدین و امام‌زاده علی شکرناب[۳]
این شهر همچنین دارای ۵ دانشگاه به نام‌های دانشگاه بصیر،دانشگاه غیاث الدین جمشید کاشانی، دانشگاه مولانا، دانشگاه آبا و پیام نور است. تنها شهر دیگر در شهرستان آبیک، شهر کوچک خاکعلی است.
آلودگی شدید هوا (۵ برابر استاندارد) در نتیجه فعالیت کارخانه سیمان آبیک از مشکلات این شهرستان است.[۴]
برج بین المللی کاسپین، بزرگترین و بلند ترین برج ۶۶ طبقه توریستی کشور می باشد که با ۲۳۰ متر ارتفاع در شمال آزاد راه تهران – قزوین، مرکز ثقل ۳ استان تهران – البرز – قزوین و دروازه ورودی ۱۰ استان شمالی و غربی و محور ورودی چهار کشور همسایه به پایتخت کشورمان می باشد.
  شهرستان البرز شهرستان اَلبُرز یکی از شهرستانهای استان قزوین ایران است. مرکز این شهرستان، شهر الوند است. جمعیت این شهرستان بر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵، برابر با ۱۸۲٫۱۲۶ نفر بوده است. شهرستان بوئین‌زهرا  
شهرستان بوئین‌زهرا یکی از شهرستان‌های استان قزوینایران است. مرکز این شهرستان، شهر بوئین‌زهرا است و دارای شش بخش به نام‌های مرکزی، آبگرم، آوج، دشتابی، رامند و شال و نیز چهارده دهستان و ۳۲۰ آبادی دارای سکنه است. جمعیت این شهرستان بر طبق سرشماری سال ۱۳۹۰، برابر با ۱۶۴٬۷۲۳ نفر در ۴۷٬۰۲۹ خانوار بوده است.[۲] استان قزوین تقریباً زلزله‌خیزترین استان کشوراست و شهرستان بوئین زهرا نیز لرزه‌خیزترین شهرستان آن[نیازمند منبع]. در سال ۱۳۴۱،زلزله‌ای در آن رخ داد و ۲۰٬۰۰۰ نفر جان باختند.[۳] این شهرستان با وسعتی حدود ۵۹۸۸ کیلومتر مربع از شمال به شهر قزوین و از جنوب به استان مرکزی و همدان و از شرق به استان تهران و از غرب با شهرستان تاکستان هم‌مرز است. شهرستان بوئین زهرادر درجه اول از نظر پسته و سپس گردو و انگور کشت خوبی دارد. در این شهرستان پیاز و پنبه نیز کشت می‌شود. البته با توجه به آب و هوای بسیار مساعد بوئین زهرا برای کشت پسته ظرف چند سال گذشته سرمایه‌گذاری‌های بسیار عمده‌ای توسط بخش خصوصی برای توسعه اراضی زیر کشت پسته در این شهرستان صورت گرفته است. شهر بوئین زهرا در محل تلاقی راه‌های قزوین به ساوه وکرج به همدان قرار دارد. و ۳۰ کیلومتری بخش رامند در در شهرستان بوئین زهرا بخشی از طوایف ایل شاهسوننیز زندگی می‌کنند.   شهرستان تاکستان   شهرستان تاکستان یکی از شهرستان‌های استان قزوین ایران است. مرکز این شهرستان، شهر تاکستاناست. خرمدشت، اسفرورین، نرجه و ضیاءآباد دیگر شهرهای آن هستند. نام پیشین این شهر- یعنی قبل از سال ۱۳۱۴ - سیاه‌دهن (به تاتی: سیادون) بوده است. شهرستان تاکستان، مهمترین منطقهٔ تات‌نشین ایران و حتی جهان است.   آبگرم (شهر)  
آبگرم شهری است در بخش آبگرم شهرستان آوج استانقزوین و در ایران واقع شده است.[۱]
این شهر دارای آبگرم طبیعی است و یکی از سایت‌های معروف آب معدنی استان به نام حمام ارشیا در این شهر قرار دارد که پذیرای مسافران و توریستها در تمام فصول سال مخصوصا تابستان و تعطیلات عید می‌باشد و یکی از نواحی خوش آب و هوای استان بوده و محلی به نام چشمه علی (علی بلاغی) و محلی بنام چهل چشمه (قرخ بلاغ) و غاری بنام مغار که در حاشیه شهر آبگرم می‌باشد و برجهای دو قلوی خرقان که از آثار بی نظیر دوران مغولها میباشد در شهرک حصار ولیعصر آبگرم همچنین دو دهنه پل هم که در ورودی شهر قرار گرفته‌است از نقاط دیدنی شهر آبگرم می‌باشد.
از روستاهای مهم پیرامون آبگرم می‌توان عباس آباد،کلنجین،آسیان، ساغران، ارتش آباد و شینگیل و نصرت آباد قاراداش حصار ولیعصر، اردلان،دشتک و بهشتیان را نام برد. یکی از مشاغل رایج این شهر قصابی ،خوارو بار فروشی و آهن فروشی ،لوازم خانگی،بوتیک ،سفال فروشی و مرغ فروشی است . که حتی از شهرهای اطراف مانند آوج نیز برای خرید روزمره به شهر آبگرم مراجعه میکنند.
  ارداق  
اَرداق شهری است در بخش دشتابی شهرستان بوئین‌زهرا استان قزوین ایران.
ارداق منطقه‌ای قدیمی تقریباً هم‌زمان با قزوین است که جدیداً به درجه شهر ارتقاء یافته.
ارداق دارای باغهای انگور و زمینهای کشاورزی مناسبی می‌باشد که در آنها محصولات زیادی از قبیل یونجه گندم جو ذرت و غیره بعمل می‌آیدو دارای آثارباستانی همچون قلعه((نامش مشخص نیست))و غضنفرتپه است.. اسفرورین شهر اِسفَروَرین مرکز بخش اسفرورین در شهرستان تاکستان، استان قزوین، ایران است. اقبالیه  
اِقْبالیّه شهری است در بخش مرکزی شهرستان قزویناستان قزوین ایران.[۲]
این شهر پیشتر به سلطان‌آباد بعدها به اسلام‌آباد معروف شد واکنون این شهر را با نام اقبالیه می‌شناسند. این شهر که جمعیتی حدود ٧۰هزار نفر را دارا می‌باشد یکی از شهرهای قدیمی استان قزوین می‌باشد. بیشتر جمعیت این شهر راافراد غیر بومی تشکیل می‌دهد.
اقبالیه شهری کوچک است که در ۳۶ و ۱۴ عرض شمالی و ۴۹ و ۵۵ طول شرقی واقع شده‌است و حدود ۴۷/۳ کیلومتر مربع وسعت دارد. اقبالیه دارای موقعیتی دشتی است و دردهستان اقبال غربی از بخش مرکزی شهرستان قزوین و ۱۰ کیلومتری جنوب غربی شهر قزوین، بر سر راه اصلی این شهر به همدان و زنجان قرار دارد.
اهالی اقبالیه شیعی مذهب و زبان رایج آنان فارسی و ترکی است. نا گفته نماند که روستایی هم در بخش ساوجبلاغ به نام اقبالیه وجود دارد این روستا حدود 500 نفر جمعیت دارد و مردم ان فارس و ترک و شاهسوند هستند. بیشه عمده مردم این روستا دامداری و به خصوص گاوداری است و روزانه صدها تن شیر در این روستا تولید و روانه بازار می شود .
  الوند (شهر)
اَلوَند شهری است در شهرستان البرز در استان قزوین.[۱]
شهر الوند دومین شهر بزرگ استان قزوین در ۱۴ کیلومتری جنوب شرقی شهر قزوین واقع شده. شهر صنعتی البرز و همچنین ناحیه صنعتی لیا در محدوده مستقیم شهر الوند واقع شده‌اند
 
. خاکعلی خاکعلی یکی از شهرهای استان قزوین ایران است. این شهر در بخش بشاریات شهرستان آبیک قرار دارد. جمعیت خاکعلی طبق سرشماری سال ۱۳۸۵، برابر با ۳٫۱۴۶ نفر بوده‌است. خرمدشت (تاکستان) خرمدشت شهری است در بخش خرمدشت شهرستان تاکستان استان قزوین ایران است. دانسفهان دانِسفِهان از شهرهای استان قزوین و از توابع شهرستانبوئین زهرا است.دانسفهان در دامنه رشته کوه رامند (از چین خورده گیهای ارومیه-دختر) واقع گردیده‌است و جمعیتی بالغ بر 30000 نفر در آن زندگی می‌کنند. این شهر در زلزلهٔ سال ۱۳۴۱ بوئین زهرا خسارات شدیدی از نظر جانی و مالی متحمل شد، به طوری که قسمت‌هایی از آن به کل ویران و در دوران ساخت و ساز به قسمت‌های دیگری از منطقه انتقال داده شده . که در زبان محلی به باقی‌مانده آثار زمین‌لرزه «کهنه ده»امروزه مرکزیت تجاری بین شهرها وروستاهای اطراف دارد.ازجمله: انواع فروشگاه های موادغذالباس- فرش وموکت- کیف وکفش- طلاوجواهر و... قدمت دانسفهان به بیش از دوهزارسال یی-میرسد.دردوران مختلف دانسفهان حوادث مختلفی را به خوددیده است.ازجمله زلزله سال 1341  (1255 هجری خورشیدی دانسفهان. خمیرمایه ی حیات دردانسفهان قدیم وابسته به قنات لاو بوکه قدمت آن به دوهزارسال میرسد. دردامنه های کوه رامند دربالای دانسفهان قله ای است که ده دمردم به آن ماجاوء کوه میگویند ودر نزد نیاکان دانسفهانی ها دارای ارزش واحترام بوده است مردمنطقه و مناطق اطراف آن به زبان تاتیصحبت می‌کنند. گرداگرد دانسفهان را روستاهای تات زبان احاطه کرده‌اند.   رازمیان رازمیان شهری است در بخش الموت غربی، شهرستان قزوین و استان قزوین و درکشور ایران. از همسایگان رازمیان می‌توان به بهرام آباد و شهرستان‌های علیا و سفلی اشاره نمود.این شهر طبق سرشماری سال ۲۰۰۶ ۹۶۵ نفر جمعیت دارد. سگزآباد
سگزآباد یا به گفته بومیان سزجوه یکی از شهرهایاستان قزوین است که در بخش مرکزی شهرستان بوئین‌زهرا قرار دارد. جمعیت این شهر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵، برابر با ۴٫۹۵۸ نفر بوده‌است.
تپه سگزآباد واقع در دشت قزوین در منطقه بوئین زهرا یکی از تپه‌های باستانی ایران است که به اواخر هزاره دهم پیش از میلاد تا دوره هخامنشی باز می‌گردد. آثار بدست آمده از این تپه به هزاره دوم پیش از میلاد تا دوره هخامنشی برمی‌گردد. همچنین در این دوره استقرار عصر آهن نیز مشهود است.[۱] تپه سگزآباد یکی از قدیمیترین مناطق سکونت و یکجانشینی انسان در فلات ایران است. انسان‌هایی که حتی با فناوری ذوب فلزات هم آشنایی داشتند. تپه سگزآباد یکی از تپه‌های سه گانه باستانی ای می‌باشد که در فاصله‌ای نزدیک به هم در منطقه بوئین زهرا در جنوب شرقی استان قزوین قرار گرفته‌اند. این سه تپه بنام‌های تپه زاغه، تپه قبرستان و تپه سگزآباد با قدمتی بین هفت تا نه هزار سال، یکی از قدیمیترین سایت‌های باستان‌شناسی دنیا می‌باشند.
تپه سگزآباد در فاصله هشت کیلوتری شمال سگزآباد و در بین مزارع گندم و جو قرار گرفته‌است. ارتفاع تپه زیاد نیست ولی در بین مزارع پست و کم ارتفاع منطقه به راحتی قابل تشخیص است. متأسفانه این تپه ارزشمند باستانی در وضعیت بسیار نامناسبی نگهداری می‌شود. راه رسیدن به آن بسیار ناهموار و خاکی است و دور تا دور تپه هیچ حصار و مانع و نگهبان یا حتی تابلویی که به بازدیدکنندگان تنها کمی اطلاعات بدهد، وجود ندارد. احتمالاً این تپه بزودی شخم هم بخورد و برای کشت گندم و جوی دیم مورد استفاده قرار بگیرد. اگر از سمت شمال وارد تپه شوید تعداد بسیار زیادی سفال شکسته طرح دار و حتی تعدادی استخوان غیر قابل تشخیص بسیار فرسوده توجه شما را به خود جلب خواهد کرد.
«مطالعات باستان‌شناسی در منطقه­ی فلات مرکزی ایران، نسبت به منطقه­ غرب به ویژه جنوب غربی بسیار جدید است و سابقه­ آن به سال ۱۹۳۰ می­رسد. تا پیش از حفریات دانشگاه تهران در دشت قزوین، آثار به دست آمده از تپه­ی «سیلک» کاشان، شاخص ادوار مختلف دوران نوسنگی در فلات مرکزی ایران بود. ولی، با حفریات در دشت قزوین و مطالعات انجام شده پسین بر روی آثار به دست آمده از تپه­های سه­گانه­ «زاغه»، «قبرستان» و تپه «سگزآباد» مشخص شد که تاریخ گونه­گونی فرهنگ را در فلات مرکزی ایران از دوران نوسنگی تا میانه­ی دوره­ هخامنشی می‌توان در این سه تپه­ باستانی مورد مطالعه دقیق قرار داد.»
مارکوپولو در سفرنامه خود از شهر سگزآباد نام برده و آن را سر راه جاده ابریشم خوانده‌است[۵]. جلال آل احمدنیز در کتاب معروف تات‌نشین‌های بلوک زهرا به معرفی سگزآباد و مقایسهٔ آن با ابراهیم‌آباد پرداخته‌است.
 
  سیردان سیردان یکی از شهرهای استان قزوین ایران است. این شهرمرکز بخش طارم سفلی در شهرستان قزوین قرار دارد. جمعیت این شهر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵، برابر با ۴۶۸ نفر بوده است. مناطق دیدنی سیردان جنگل شامه دشت_ خرمابه_اخته_دربند_عینعین_چنار با قدمت هزار سال_واماکن مقدس مسجد جامع _ امامزاده یحیی واز مناطق تاریخی حمام قدیمی تکه سنگ های هزاران ساله و معدن زاج را میتوات نام برد سیردان دارای مناطق خوش آب و هوا و شهری سرسبز با مردمی خونگرم و مهمان نواز است . شال (شهر)  شال شهری است در بخش شال شهرستان بوئین‌زهرااستان قزوین ایران در بستر رودخانه خرود واقع شده که این رودخانه اسفرورین و شال را از هم منفک می‌کند . اما جریان اصلی این رودخانه در قسمت اراضی شمالی شال پخش می‌گردد و این رودخانه که در زمستان و اوایل بهار متناسب با بارندگی از کوههای ابهر و زنجان سرجشمه می‌گیرد. شال با جمعیت11000 نفر شهری کهن بوده و مردم شال به زبان تاتی صحبت می‌کنندولی در بعضی از مناطق وروستا هامانند روستای طزرک ،قلعه هاشم خان به ترکی آذربایجانی سخن می گویند.∗   ضیاءآباد
ضیاءآباد یکی از شهرهای استان قزوین می باشدکه در فاصلة ۶۰ کیلومتری جنوب غربی این استان واقع شده و جمعیت آن بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ مرکز آمار ایرانبالغ بر ۲۱۴۹۹ می‌باشد.از شخصیت‌های علمی و مفاخر این شهر میتوان به مرحوم حاج میرزا احمد زرگریان، دکتر عباس سعیدی, آیت‌الله سید محمد ضیاءآبادی، دکتر محسن جهانگیری، مرحوم حجت‌الاسلام حاج شیخ محمد لشگری و شهید تیمسار خلبان حسین لشگری اشاره نمود. عمدهٔ اقتصاد منطقه بر کشت و زراعت محصولات کشاورزی به ویژه انگور و گردو استوار است که از میان آن، گردوی این شهر شهرتی جهانی دارد
آثار تاریخی از آثار تاریخی شهر ضیاءآباد می‌توان بهامامزاده ولی به شماره ثبت ۲۶۲۱مربوط به دوران صفویه و امامزاده کمال به شماره ثبت ۳۳۱۶ متعلق به دوران تیموری در قرن ۹ قمری اشاره نمود.
قیزقلعه نیز یکی از اثار تاریخی در فاصله ۱۵ کیلومتری ضیاءاباد است. متعلق به دوران قبل از ساسانیان.
سوغاتی از سوغاتی‌های ویژهٔ این شهر می‌توان به انگور، گردو، کشمش و شیرهٔ انگور اشاره نمود، گرچه محصولات لبنی آن نیز قابل توجه می‌باشد.
  محمدیه (قزوین)
مُحمدیه (زیباشهر) شهری ، در بخش محمدیه شهرستان البرز استان قزوین ایران است.
این شهر دارای ۷ منطقه و یک ناحیه شهری به نام مهرگان می‌باشد و روستاهای شترک، باورس، حصار، شریف آباد، کبریتمیان، ورس از توابع آن هستند که در مسیر تهران قزوین قرار دارد.و حدود ۱۲ کیلومتر از شهر قزوین و۱۴۵ کیلومتری تهران می‌باشد ،این شهر در سال ۱۳۸۵ دارای ۴۱۷۶۶ نفر جمعیت می‌باشد،جمعیت حال حاضر در حدود ۷۰۰۰۰ نفر است در حال حاضر دو دانشگاه علمی کاربردی علوم و فنون قزوین و دانشگاه غیر انتفاعی البرز در این شهر فعالیت دارند و دارای مسجد جامع ، بازارچه ، پارک تمدن، پارک بانوان ، سرای محله و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و... می‌باشد. در ابتدا این شهرک به دلیل اینکه در ۳ کیلومتری جنوب روستای قدیمی باورس قرار داشته(روستای باورس در شمال بزرگراه تهران - قزوین است) آن را شهر جدید باورس مینامیدند.اما به تدریج به زیباشهر تغییر نام داد.
ارتقای این شهرک به شهر و تغییر نام آن به محمدیه در سال ۱۳۷۴ خورشیدی صورت گرفت.
 
  محمودآباد نمونه
محمودآباد نمونه شهری است در استان قزوین ایران. این شهر در 7کیلومتری مرکزاستان قزوینبخش مرکزیشهرستان قزوین قرار دارد.
جمعیت محمودآباد نمونه در سال 1390، برابر با 28000 نفر بوده‌است [۲].
در تاریخ ۲۵ فروردین ۱۳۷۸ روستای محمودآباد نمونه مرکز دهستان اقبال غربی از توابع بخش مرکزی شهرستان قزوین، به شهر تبدیل و عنوان شهر محمودآباد نمونه شناخته شد .
  معلم‌کلایه
معلم‌کِلایه شهری است در بخش رودبار الموت شهرستان قزوین استان قزوین ایران.
این شهر در منطقهٔ کوهستانی استان قزوین واقع شده والموت‌رود در فاصله‌ای از جنوب آن می‌گذرد.
 
  نرجه
نَرجه یکی از شهرهای استان قزوین ایران است. این شهر در بخش مرکزی شهرستان تاکستان قرار دارد. جمعیت این شهر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵، برابر با ۵٫۱۱۸ نفر بوده است [۱].
شهر کوچک نرجه در جنوب غربی استان قزوین و در کیلومتر ۵ جاده تاکستان- همدان قرار دارد.
طبق مصوبه دی ماه ۱۳۸۳ وزارت کشور این مکان به لحاظ وسعت و کثرت جمعیت از روستا به شهر نرجه ارتقا یافت.
در لغتنامه دهخدا درباره نرجه پیش از شهر شدن آمده: "قصبه ای است از دهستان دودانگه بخش ضیاآباد شهرستان قزوین، در ۱۸هزارگزی مشرق ضیاآباد در جلگه معتدل هوائی واقع است و ۲۳۳۹ تن سکنه دارد. آبش از رودخانه خررود، محصولش غلات و کشمش و بادام و گردو، شغل اهالی زراعت است.        
     

شکلک های محدثه


مطالب مشابه :


آغاز ثبت نام کارشناسی ناپیوسته پودمانی ومدارک لازم ثبت نام

ارائه فیش واریزی ۸۵% کل شهریه به حساب جاری همراه ۱۱۴۵۷۲۱ نزد بانک رفاه شعبه مرکزی قزوین بنام مرکز آموزش علمی _ کاربردی علوم و فنون قزوین قابل واریز در کلیه




لیست آدرس وب دانشگاهها و مراکز آموزش عالی ایران

دانشگاه علوم كشاورزي و منابع طبيعي گرگان · http://www.gau.ac.ir. دانشگاه علوم و فنون دريايي خرمشهر. دانشگاه فردوسي .... دانشگاه جامع علمی- کاربردی واحد استان چهارمحال و بختياری · http://www.chp-uast.ac.ir .... وزارت علوم تحقیقات و فناوری ایران




تاسیس و ثبت اولین شرکت تعاونی دانشجویی علمی – کاربردی استان قزوین در مرکز آموزش علمی کاربردی علوم وف

به گزارش مدیریت دانشجویی مرکز ، اولین شرکت تعاونی دانشجویی علمیکاربردی استان قزوین در مرکز آموزش علمی کاربردی علوم وفنو ن قزوین دانشجویی مرکز با




نتایج قرعه کشی حج عمره دانشگاهیان استان قزوين

نتایج قرعه کشی حج عمره دانشگاهیان استان قزوين. برای اطلاع از نتایج قرعه ... گنجینه فرهنگ علوم وفنون قزوین ... نمونه سئوالات آزمون جامع دانشگاه علمي - كاربردي




مقدمه کتاب ایمنی و بهداشت در محیط کار

در اینجا لازم می‌دانیم از دانشجویان دانشگاه‌ علمی کاربردی علوم و فنون قزوین که انگیزه تهیه این کتاب را در ما ایجاد کردند، تشکر کنیم. همچنین از ریاست محترم مرکز




معرفي برگزيدگان چهارمين جشنواره ملي علمي‌ - كاربردي

به گزارش روابط عمومي دانشگاه جامع علمي كاربردي ، نيازعلي گودرزي، داو‌د شجاعي ... آموزش علمي كاربردي جهاد دانشگاهي مشهد ، مركز آموزش علمي كاربردي علوم و فنون قزوين و




منابع

قزوین= قزوین= معرب کَسپین یا کاسپین = سرزمین کسپی ها یا کاسپی ها ..... در حال حاضر دو دانشگاه علمی کاربردی علوم و فنون قزوین و دانشگاه غیر انتفاعی البرز در




اعلام نمرات کاربرد فناوری اطلاعات دانشگاه سمبل شیمی

کارشناس مهندسی کامپیوتر نرم افزار دانشگاه علمی و کاربردی علوم و فنون قزوین ... دانشجویان رشته حسابداری دانشگاه سمبل شیمی نمرات درس کاربرد فناوری با حداکثر




اعلام نمرات اسمبلی و مخابرات دانشگاه لوازم خانگی پارس

مهدی تاروردی فیشانی Mehdi Tarverdi - اعلام نمرات اسمبلی و مخابرات دانشگاه لوازم ... کارشناس مهندسی کامپیوتر نرم افزار دانشگاه علمی و کاربردی علوم و فنون قزوین




متفاوت ترین بازارهای سنتی جهان

مديريت دانشجويي وفرهنگي مرکز علوم وفنون - متفاوت ترین بازارهای سنتی جهان ... جالب توسعه جهان همواره مورد توجه بود و دانشمندان علم اقتصاد آن را مورد بررسی قرار داده ... به حول قوه الهی توفیق حاصل شد جهت اطلاع رسانی برای خدمات بهینه به دانشجویان دانشگاه علوم وفنون قزوین این وبلاگ ... نمونه سئوالات آزمون جامع دانشگاه علمي - كاربردي




برچسب :