پروژه اجرای یک ساختمان از مرحله پی کنی تا اتمام نازک کاری
بنام خدا
پروژه اجرای یک ساختمان از مرحله پی کنی تا اتمام نازک کاری
( 1 )
" شناسایی زمین – پیاده کردن نقشه - تسطیح و خاک برداری "
در مرحله اول باید قبل از هر اقدامی به شناسایی زمین مورد نظر بپردازیم چرا که آگاهی داشتن از زمین مورد نظر ، ما را در طراحی و چگونگی ساخت یک ساختمان خوب و مقاوم کمک خواهد کرد. و دانستن اینکه زمین مورد نظر ، خاک ریزی شده است یا زمین طبیعی میباشد ، بسیار حائز اهمیت بوده و قابلیت زمین را برای ساخت و بارگذاری آن مشخص خواهد نمود.
نحوه شناسایی زمین به چند صورت میتواند باشد که مهمترین آن دانستن مقاومت خاک میباشد که با ایجاد حفره هایی در زمین که اصطلاحاً گمانه زنی نامیده میشود ، میتوانیم از لایه های متشکله زمین ، اطلاعات کسب کرده و در صورت لزوم برای بررسی بیشتر در آزمایشگاه ، آزمایشهای لازم را بر روی آنها انجام دهیم. که البته این کار کارشناسی میتواند نسبت به پروژه های با اهمیت ، با دقت بیشتری صورت گیرد. همچنین با گمانه زنی میتوانیم پارامترهای دیگر را هم شناسایی کرده و اقدامات لازم را انجام دهیم .
از قبیل 1) شناختن سطح آبهای زیرزمینی و مواردی که ممکن است برای ساختمان و بنا ایجاد مزاحمت نماید. 2) با توجه به نوع خاک میتوانیم نشست خاک را پیش بینی کنیم. 3) با شناسایی نوع خاک میتوانیم نسبت به انتخاب صحیح نوع پی و شناژ ( رادیه ، نواری ، ترکیبی از هر دو ) اقدامات لازم را انجام دهیم.
بعد از شناسایی زمین و قبل از هر گونه گود برداری و یا هر گونه عملیات اجرایی ، بجز برداشتن خاکهای سطحی و گیاهی و کندن بوته ها ( غالباَ به عمق 15 الی 25 سانتیمتر) اقدام به پیاده کردن نقشه در روی زمین مینمائیم.
برای پیاده کردن نقشه در روی زمین ، باید دو مشخصه بَر و کف معین باشد. منظور از بَر، یعنی امتداد معینی از یک خیابان یا امتداد کانال آب و یا شمال و جنوب مغناطیسی است که قبلاً در روی نقشه مشخص شده و زاویه یکی از امتداد های نقشه ( پلان ) نسبت به آن معلوم میباشد. در شهرها معمولاً امتداد محور خیابان و یا کوچه مجاور را ، برای اجرای ساختمان بعنوان بَر تعیین و در نظر میگیرند. در پروژه های بزرگ و یا خارج از شهرها که امتداد مشخصی وجود ندارد ، امتداد شمال و جنوب مغناطیسی را بعنوان بَر در نظر میگیرند. و در نهایت با مشخص شدن یکی از اضلاع ساختمان ، سایر امتداد های پلان شده و بطور کلی پلان ساختمان پیاده خواهد شد.
در هنگامی که پروژه ساختمانی کوچک باشد ، پیاده کردن نقشه با ابزارهایی مانند متر ، گونیا ، شمشه و تراز ، راحت و امکان پذیر بوده ، ولی پباده کردن پروژه های بزرگ و مهم و مخصوصاً اینکه در امتداد معینی قرار نگرفته باشد ، با ابزارهای ذکر شده ، صحیح نبوده ، بایستی از وسایل نقشه برداری ، نظیر تئودولیت و تراز یاب نیو استفاده کرد. و بعد از مشخص شدن این نقاط میتوانیم از میخهای مخصوص نقشه برداری استفاده کرده و بعد از میخ کوبی اقدام به گچ ریزی وبه اصطلاح خط کشی آن بنمائیم.
بعد از این موارد میتوانیم نسبت به خاکبرداری و تسطیح زمین مورد نظر اقدام کنیم. با توجه به اینکه در بیشتر مواقع برای ایجاد پارکینگ یا انباری و همچنین ایجاد تاسیسات و مواردی دیگر ، اقدام به ایجاد زیرزمین مینمائیم ، لازم است که تراز کف زیرزمین و همچنین قبل از آن تراز کف بتن ریزی در هنگام خاکبرداری ، مد نظر قرار داده و خاکبرداری را از آنجا شروع کنیم. معمولاً بعد از مشخص شدن آخرین تراز زمین ، و تسطیح آن ، نسبت به کوبیدن خاک و صاف کردن آن برای عملیات قالب بندی و بتن ریزی اقدام میشود.
( 2 )
پی ( قالب بندی – آرماتور بندی – بتن ریزی )
در این مرحله که اصطلاحاً به پی ریزی و شناژ بندی معروف است اقدام به قالب بندی و آرماتور بندی و در نهایت بتن ریزی مینمائیم.
پی ها انواع مختلفی دارند که از گروه پی های گسترده ، میتوانیم برای ساختمانهای کم طبقه از شناژهای نواری استفاده نموده و برای ساختمانهای با طبقات بیشتر از رادیه ژنرال استفاده کنیم.
برای این کار باید دقت کنیم که به هنگام قالب بندی و آرماتوربندی ، محل چاهک آسانسورها و ریشه پله و ریشه ستونها و نظایر اینها را مشخص کرده و قبل از بتن ریزی ، قالب بندی جداگانه ای برای آنها در نظر بگیریم.
بعد از قالب بندی و آرماتورگذاری ، اقدام به بتن ریزی مینمائیم که این عمل بوسیله تاور یا پمپ های بتنی در پروژه های بزرگ و بصورت دستی در ساختمانهای کم طبقه انجام میگیرد که بایستی دقت شود که ویبره بطور کامل زده شود تا حبابهای داخل بتن خارج شده و استحکام بتن افزایش یابد. معمولاً بین یک تا دو هفته ، زمان خشک شدن بتن بطول می انجامد که بعد از آن میتوان نسبت به قالب بندی ستونها ، با توجه به ریشه های گذاشته شده در پی اقدام نمود.
محل چاهک آسانسور و قالب بندی جداگانه برای آن
بعد از قالب بندی و آرماتورگذاری ، اقدام به بتن ریزی مینمائیم
( 3 )
ستونها ( قالب بندی – آرماتور بندی – بتن ریزی )
بوسیله ریشه های گذاشته شده درفونداسیون ( نواری یا رادیه ژنرال ) قالب بندی و آرماتوربندی ستونها را در حالت عمودی از کف پی ها اجرا میکنیم . بایستی دقت شود که تراز ستونها حتماً کنترل شده و گونیایی در نظر گرفته شوند. برای این کار میتوانیم در پروژه های کوچک از شاغول و در پروژه های بزرک از دوربین های نقشه برداری استفاده کنیم. چرا که گونیا بودن ستونها ، نه تنها در استحکام ساختمان ، بلکه در زیبایی ساختمان نیز تاثیر بسزایی خواهد گذاشت.
بعد از بتن ریزی ستونها و اجرای ویبره کامل در داخل آنها ، میبایست یک هفته صبر کنیم تا ستونها خشک شده و سپس اقدام به اجرای سقف و تیرها نمائیم.
( 4 )
اجرای تیرها و سقف ها
در این مرحله بوسیله ریشه های گذاشته شده در انتهای ستونها ، ( امتداد دادن میلگردهای ستونها ) اقدام به قالب بندی و آرماتوربندی تیرها می نمائیم. نکته حائذ اهمیت اینجاست که ، بایستی اجرای تیرها و سقف ها توئماً انجام گیرد و به هنگام اجرای سقف ( گذاشتن تیرچه ها و چیدن بلوک ها در میان آنها ) ، همزمان تیرها نیز قالب بندی و آرماتورگذاری شده و بتن ریزی بطور یکسره میان تیرها و سقف ریخته شود.
در این مرحله نیز به هنگام اجرای سقف بایستی دقت شود که محل باز شو ها ( پاسیو ها ، دودکش ها ، سوراخهای داکت ، لوله های تاسیساتی ) مشخص شده و قالبگیری و خالی گذاشته شود.
همچنین به هنگام اجرای سقف و تیرها ، از شمعهای چوبی موقت و یا لوله های فلزی در زیر سقف استفاده میکنیم که برای کم کردن بار سقف به هنگام بتن ریزی ضروری میباشد.
بعد از این مراحل اقدام به بتن ریزی نموده و طبق معمول ویبره زنی را بطور کامل انجام میدهیم. در این مرحله نیز بایستی یک هفته صبر کنیم تا سقف خشک گردد و سپس بوسیله ریشه های گذاشته شده در انتهای ستونها ، اقدام به تکرار مراحل قبلی ، یعنی قالب بندی ستونها و اجرای سقف طبقات بنمائیم.
استفاده از شمعهای چوبی موقت در زیر سقف
محل سوراخهای داکت ( قالبگیری شده )
( 5 )
پله ها ( قالب بندی – آرماتور بندی – بتن ریزی )
همزمان با اجرای تیرها و سقف ها اقدام به قالب بندی و آرماتور گذاری و بتن ریزی پله ها می نمائیم.
اجرای پله های بتنی ، نظیر یک دال بتنی است که به تیرهای حمال بتنی در ابتدا و انتهای آنها متصل است. در این مرحله نیز بعد از بتن ریزی ، اقدام به ویبره زنی آن مینمائیم.
قالب بندی و آرماتور بندی پله
بتن ریزی و ویبره زنی پله
اجرای کامل پله
( 6 )
اجرای مرحله تیغه بندی و سفت کاری
همزمان با بتن ریزی هر سقف میتوانیم در طبقات پائین ، اقدام به تیغه بندی و سفت کاری نمائیم. برای این کار کلیه قابهای درب ها و پنجره ها را در جاهای خود نصب کرده و تیغه بندی اتاقها و سایر قسمتها را بعد ازخط کشی ، با استفاده از سفالهای سبک انجام میدهیم. در این مرحله نیز بایستی دقت شود تا دیوارها گونیا در بیایند. که میتوانیم در این مورد از شمشه و شاغول استفاده کنیم.
بعد از تیغه بندی اجرای تاسیسات برقی و مکانیکی ( لوله گذاری ها و سیم کشی های مربوطه ) انجام میگیرد که بعد از مرحله میتوانیم اقدام به سفت کاری نمائیم.
در موقع سفت کاری ، با استفاده از گچ سیاه و ماسه ، به اصطلاح اقدام به زیرسازی دیوار نموده و بعد از آن رویه دیوار را با گچ سفید ( نرمه ) میپوشانیم.
تیغه بندی همراه با اجرای تاسیسات برقی
همچنین ، همزمان با تیغه بندی اتاقهای داخلی ، میتوانیم اقدام به نماکاری ساختمان نمائیم تا به هنگام نصب پنجره ها از هر دو طرف ، موقعیت دقیق پنجره ها و بازشو ها تثبیت گردد.
( 7 )
اجرای کف سازی طبقات و عایق کاری پشت بام
بعد از اتمام تیعه بندی ، نسبت به کف سازی طبقات و همچنین عایق کاری پشت بام اقدام میکنیم.
در این مرحله ، اول تمام قسمتهایی را که احتیاج به عایق کاری دارند ( کف ها و دیوارها ی آشپزخانه ، حمام ، سرویس و تراس ) عایق کاری میکنیم و سپس اقدام به لوله گذاری یا عبور دادن لوله های تاسیساتی و برقی ، از کف ساختمان مینمائیم.
و سپس پوکه ریزی نموده و با ملات سیمان ، کف ساختملن را تراز میکنیم. و در آخرسر هم به دور دیوارها قرنیز نصب میکنیم.
بعد از این مرحله میتوانیم سرامیک نمودن کف و کاشی کاری دیوارهای سرویسها و آشپزخانه را انجام دهیم.
کاشی کاری دیوارهای آشپزخانه
همزمان با اجرای مراحل فوق در طبقات ، نسبت به عایق کاری پشت بام نیز اقدام مینمائیم و بعد از بتن ریزی و پوکه ریزی و شیب بندی پشت بام ، که معمولاً بین 5/1 تا 5/2 درصد میباشد ، عایق کاری با قیرو گونی و یا ایزوگام را انجام میدهیم. در موقع قیرگونی یا ایزوگام کردن ، بایستی دقت شود محل عبور لوله های تاسیساتی و همچنین محل عبور آب باران و دودکش ها ، به دقت تا لبه های آن عایق کاری شود تا از نشست آب به داخل ساختمان جلوگیری گردد.
نصب شیشه ها و نصب کابینت ها و شیرآلات و لوازم دیگر و همچنین رنگ آمیزی اتاقها از آخرین قسمتهای ساخت یک واحد مسکونی به شمار می آید.
عایق کاری تا لبه های دودکش ها
**********
با تشکر : بهرام رحیملو 25/4/85
مطالب مشابه :
آرماتور بندی چیست؟
برای پیشنهاد کار با ما تماس بگیرید09156908956 و 09157705132 خدمتی دیگر از گروه ارماتوربندی اوستا
ارماتوربندی
سازه ها - ارماتوربندی در وصلههای مرکب انواع وصلههای ذکر شده با هم به کار میروند.
روش اجرای منبع آب یا استخر
نظر نقشه ای با توجه به معیارهای مورد نیاز با تهیه گردد برای شروع کار کار ارماتوربندی
آرماتوربند
آشنایی با ابزار کار و کاربرد آرماتوربندی کاری است که آشنایی ها و مقدمات فراوانی را
روش اجرای استخر یا منبع آب بتونی
نظر نقشه ای با توجه به معیارهای مورد نیاز با تهیه گردد برای شروع کار کار ارماتوربندی
نمای کار تالار شهر بوستون
آرماتوربندی وقالبندی وبتن ریزوبتن ساز - نمای کار تالار شهر بوستون -
کاری دیگر از گروه آرماتور بندی اوستا اصغر
برای پیشنهاد کار با ما تماس بگیرید09156908956 و 09157705132 اصغر پیاده برچسبها: آرماتوربندی,
آرماتور بندی ساختمان
آرماتوربندی کاری رعایت گردد و در صورت عدم توجه دستگاه نظارت موظف است از ادامه کار
تصاوير تكميلي كار استخر+جكوزي
برای پیشنهاد کار با ما تماس بگیرید09156908956 و 09157705132 خدمتی دیگر از گروه ارماتوربندی اوستا
پروژه اجرای یک ساختمان از مرحله پی کنی تا اتمام نازک کاری
برای این کار باید دقت کنیم که به هنگام قالب بندی و آرماتوربندی ، محل چاهک آسانسورها و ریشه
برچسب :
کار آرماتوربندی