فیلم‌های تلخ از بخش مسابقه جشنواره فیلم فجر خارج شدند

جستجوی برای یافتن علت حضور فیلم‌های جشنواره در بخش نوعی نگاه خروج چند فیلم از بخش مسابقه جشنواره فیلم فجر و راه‌اندازی بخش نوعی نگاه، واكنش هایی را از سوی فیلمسازان به دنبال داشته است.

سیروس الوند ، كارگردان فیلم «پرتقال خونی» قرار دادن فیلمش را در بخش نوعی نگاه، توهین به خود دانسته و مرتضی شایسته، تهیه‌كننده فیلم «قصه پریا» نیز با بیان این مطلب كه «ما این فیلم را صرفا برای حضور در بخش مسابقه ارائه داده‌ایم»، اعلام كرده كه در صورت عدم حضور فیلمش در بخش مسابقه، درخصوص شركت در جشنواره تصمیم خواهد گرفت.»
عبدالرضا كاهانی نیز در نامه‌ای به مدیركل نظارت و ارزشیابی معاونت سینمایی كه عضو هیات انتخاب جشنواره نیز بوده، برای شركت دادن فیلم خود در جشنواره 3 شرط گذاشته كه مهم‌ترین آن دریافت پروانه نمایش در داخل و خارج كشور است.

دلیل جا ماندن فیلم‌ها از مسابقه

اما این‌كه این 6 فیلم از نظر مضمون و محتوا چه داشته‌اند كه در بخشی فرعی «نوعی نگاه» قرار داده شده‌اند، سوالی است كه روز گذشته خبرنگار ما برای یافتن پاسخ آن با افراد زیادی تماس گرفت.
مطالب مطرح شده از سوی برخی افرادی كه فیلم‌های مذكور را دیده‌اند، نشان می‌دهد این فیلم‌ها در یك نكته با هم مشترك هستند و آن این است كه همه آنها به معضلات اجتماعی می‌پردازند و به همین دلیل فیلم‌هایی تلخ و گزنده از آب درآمده‌اند. این نوع مضامین همان چیزهایی است كه مسوولان سینمایی تعبیر «سیاه‌نمایی» را درباره آن به كار می‌برند و در این دوره معاونت سینمایی بدون این‌كه بخواهد آنها را توقیف كند، برای نمایش آنها محدودیت ایجاد كرده‌ است. آخرین نمونه آن هم صدور پروانه نمایش محدود برای این فیلم‌ها بود كه امكان نمایش در برخی شهرها را از دست دادند.در این میان جای تعجب اینجاست كه تعدادی از این فیلم‌ها به سفارش نهادهای مسوول در امور اجتماعی ساخته شده‌اند. برای مثال، براساس اطلاعات به دست آمده «قصه پریا» ساخته فریدون جیرانی درباره دختری است كه در دفترچه خاطرات پسرعموی خود با ردپایی از دختری آشنا می‌شود كه زندگی آنها را به هم می‌ریزد. در این فیلم «مصطفی زمانی» نقش همسری معتاد را ایفا می‌كند. این فیلم كه از نظر مضمونی بسیار تلخ از آب درآمده، گفته می شود با مشاركت ستاد كل مبارزه با مواد مخدر ساخته شده است.
«یكی از ما دو نفر» ساخته تهمینه میلانی نیز فیلمی است كه با مشاركت بنیاد سینمایی فارابی تولید شده كه خود برگزاركننده جشنواره است.
«مرهم» ساخته علیرضا داوودنژاد هم داستان دختری جوان است كه معتاد می‌شود و مادربزرگ او تلاش می‌كند تا او را ترك بدهد.
«كوچه ملی» ساخته مهرشاد كارخانی هم قصه یك بلیت‌فروش سینما و یك آپاراتچی را روایت می‌كند كه بعد از انقلاب همدیگر را گم كرده‌اند و بعد از پیدا كردن یكدیگر، وارد سینماهای لاله‌زار، میدان فردوسی و دیگر سینماهای پررونق گذشته می‌شوند؛ سینماهایی كه حالا ورشكست شده‌اند.
آنها با نمایش بخش‌هایی از فیلم‌های خوب قبل از انقلاب همچون: گاو، رگبار و... حال و هوای آن روزها را برای مخاطبان خود زنده می‌كنند. آنچه باعث رفتن این فیلم به بخش نوعی نگاه شده، این تعبیر است كه گویی فیلم به قصد تجلیل از سینمای قبل از انقلاب ساخته شده است.
طبق شنیده‌ها «پرتقال خونی» ساخته سیروس الوند داستان مردی است كه بعد از ابراز علاقه به یك زن، وفاداری او را امتحان می‌كند.
«اسب حیوان نجیبی است» ساخته عبدالرضا كاهانی نیز داستانی اجتماعی است كه در یك شب اتفاق می‌افتد. فیلم به زندگی یك مامور می‌پردازد كه از مردم پول می‌گیرد. البته این ظاهر ماجراست و مانند دو فیلم قبلی كاهانی، تلخی این فضا با رویدادهایی شیرین تعدیل شده و نتیجه‌گیری پایانی فیلم نیز مثبت است.

یك بام و دوهوا
هرچند برخی گمانه‌زنی‌ها نشان‌دهنده فضای تلخ و اجتماعی فیلم‌های بخش نوعی نگاه و دلیل خروج آنها از مسابقه است، اما بررسی خلاصه داستان سایر فیلم‌های حاضر در جشنواره نشان می‌دهد در میان فیلم‌های بخش مسابقه، آثار زیادی نیز حضور دارند كه به موضوع‌های حاد سیاسی می‌پردازند.
امسال در جشنواره فیلمی را شاهد خواهید بود كه داستان آن درباره یك «آژانس ازدواج» است كه بعد از تعطیل شدن، فعالیت‌هایش را در خیابان پیگیری می‌كند. یا در فیلمی دیگر یكی از شخصیت‌ها بارها ارادت خود را به یك آوازخوان مساله‌دار سیاسی نشان می‌دهد. این برخورد دوگانه، ضرب‌المثل یك بام و دوهوا را به یاد می‌آورد. حالا باید دید كه آیا بخش «نوعی نگاه» صرفا زاییده سلیقه است یا ضوابطی پشت آن وجود دارد؟ این سوالی است كه روز گذشته یافتن پاسخ آن از سوی مسوولان با ناكامی مواجه شد.

 منبع : جام جم ـ سیمرغ


مطالب مشابه :


فیلم های مسابقه جشنواره ملی آوا

فیلم و تئاتر چالوس رضا درستکار، فرصتی برابر ساخته جواد تقوی ، هوای بسته خبر آنلاین cinema.




فیلم‌های تلخ از بخش مسابقه جشنواره فیلم فجر خارج شدند

فیلم و تئاتر چالوس حال و هوای آن روزها را برای مخاطبان خود زنده می‌كنند. خبر آنلاین cinema.




تئاتر خیابانی چیست؟

زمان بندی اجرای نمایش باید بر اساس حال و هوای فیلم و تئاتر چالوس خبر آنلاین




معرفی جاذبه های گردشگری شهرستانهای استان مازندران

خبر آنلاین. نور ، نوشهر ، چالوس ، تنکابن ، رامسر پایین‌تر و آب و هوای آن نسبتا




برچسب :