معرفی روستای خویگان علیا

 

موقعیت جغرافیایی

این منطقه در بین   مدار 32درجه و 1دقیقه و 28 ثانیه طول جغرافیایی و 50درجه و9 دقیقه و 38 ثانیه عرض جغرافیایی ,در فاصله 160کیلومتری غرب مرکز استان (شهر اصفهان  )و در فاصله 18 کیلومتری شمال غربی شهرستان فریدونشهر (شهر فریدونشهر) با ارتفاع 2400 متر از سطح دریا ,از شمال به روستای داشکسن و شهر بویین میاندشت و از جنوب به کوه خشکه رود از شرق به شهر برف انبار(خمسلو،سنگباران)واز غرب به شهر افوس و محله ی شش جوان منتهی می شود.

جمعیت

جمعیت روستا حدود 1750نفر است.حدود 350 خانوار است.

زبان

اکثریت  مردم روستا ترک زبان هستند  ,زبان لری بختیاری  در جای  دوم قرار دارد ,زبان گرجی  وارمنی در جایگاههای بعدی قرار دارند ,البته همه مردم به زبان فارسی تسلط داشته وصحبت می کنند ومی توان گفت زبان فارسی اولین زبان مردم روستا است لازم به ذکر است که بیشتر مردم به بیش از دو زبان بعضاً به سه،چهار و پنج زبان  تسلط داشته وصحبت می کنند.

نژاد

نژاد مردم منطقه آریایی ومتشکل از اقوام ترک, لر بختیاری,گرجی,ارمنی وفارس است .اقوام ترک از روستا های یانچشمه ،ازونبلاغ ، آرتیجان،چهلخانه واقوام لربختیاری از روستا های مزرا،زرد فهره ،آقا گل، سکان ، تنگه دزدان ،گوهر دره ومغاندر وقوم گرجی از روستای داشکسن وقوم فارس از خمینی شهروارامنه ساکنان اصلی این روستا هستند.

دین

دین مردم اسلام و شیعه ی دوازده امامی هستند و مسیحیان دارای مذهب گریگوری ارمنی هستند.

شرایط اقلیم

آب و هوای سرد،بیشترین درجه حرارت در تابستانها به 35درجه بالای صفر وزمستان ها تا 25درجه زیر نیزصفر می رسد.دارای زمستان های طولانی سرد تابستان های معتدل و خنک می باشد. ارتفاع برف در بعضی مواقع به بیش از یک متر می رسد.ودربهمن ماه سقوط بهمن های عظیم وپی درپی ازکوه خشکه رود منظره ی زیبایی به این منطقه می بخشد.

مشاغل

شغل اکثر مردم کشاورزی ودامداری است.

تولیدات

خویگان به عنوان یکی از مهمترین و بزرگترین قطب کشاورزی در شهرستان فریدونشهر است که سالانه بیش از 5000تن سیب زمینی تولید می کند و علاوه بر سیب زمینی ؛گندم ، جو، علوفه،عدس،نخود،لوبیا،ماشک،پارنج ،کلزا گلرنگ از سایر محصولات تولیدی روستا می باشد.

محصولات دامی

از دیگرتولیدات روستا  می توان به ؛گوشت، شیر، پنیر،ماست،کره،روغن حیوانی،کشک،قره قوروت ،پشم ومرغ و تخم مرغ اشاره کرد که مازاد بر نیاز خود را صادر می کند.

سایر محصولات

با توجه بهپیشرفت علم وبهره گیری از تکنولوژی جدید عده ای نیز به این سمت روی آورده و با احداث سه باب گل خانه در بخش تولید گل رز به روش هیدروپونیک و کشت زمینی ومحصولات سیفی و تولید بوقلمون و گاو داری در این بخش ها فعالیت می کنند.

مکانهای تفریحی

چقاگرد؛مزرعه ای بسیار زیبا و منحصردر دامنه ی تپه ای بسیار زیبا  در جنوب روستا و به فاصله 3 کیلومتری مشرف به دشت خویگان قراردارد که باغ ها و درخت های زیبا همچون دامنی  مخملین سبز  تا نیمه های تپه را احاطه نموده است این محل با داشتنمناظر بکر و بیشه وچمن زار ها وهچنین قنات های متعدد با آب هایی گوارا از مکان های تفریحی منطقه که سالانه پذیرای گردشگران فراوانی است .

سفوق؛در جنوب شرق روستا و بین چقاگرد و خویگان قرار گرفته که محل تلاقی آب

سه قنات میباشد این مکان با داشتن چمنزاری سرسبز و درختان بید کهنسال یکی دیگر از مکانهای تفریحی روستا است که اخیراً نیز با احداث استخر بزرگ جهت آبیاری بارانی محل چشم نواز تر شده است

مزارع و مکانها

علاوه بر کشاورزی باغداری از دیگر مشاغل اهالی روستا است که در مزرعه ای بسیار زیبا و منحصربه نام "چقا گرد" در فا صله ی حدود سه کیلو متری روستا .این مزرعه از طریق قنات های داژگان ، گدوک ، قجه بلاغ وخرخرمشروب می گردد ،البته لازم به ذکر است که این شغل انتفاعی نبوده و بیشتر جنبه ی تفریحی و تفننی دارد.

 

مزارع و مکانها:قلقلGholghol ,خانلقkhanlegh ,پیستی یق pistiyegh, نیکهرو Neykahr,آخپرنیAkhperni,پانسرانPanseran, چاخچی کولوخChakhchikolokh,سرابSarabهانگی سدهHangisede, شوراخShorakh,مروت Merot ,خوزادولKhozadol,چقاگرد Chaghagerd ,سفوق Sefogh ,خانمادیق Khanomadegh,

گونه های درختی

درخت  شامل انگور، گردو، بادام ، زرد آلو،آلبالو، گیلاس ،سنجد، توت و سیب وجود دارد

 گونه های گیاهی

ریواس,تره کوهی, شوید ,کتیرا,کنگر, چای کوهی, زول,بادام کوهی,آویشن,خاکشیر,شیرین بیان,کاسنی,گل گاوزبان,شنگ,پونه,زبان گنجشک,گل ختمی,موسیر,بوسور

جانوران اهلی

گاو ,گوسفند,بز,الاغ,اسب,مرغ, خروس ,اردک,غاز

جانوران وحشی

بزکوهی ,گراز,روباه,گرگ,شغال,کفتار,جوجه تیغی,کبک, عقاب ,شاهین,کنجشک ,کلاغ ,زاغ,بلبل ,بلدرچین ,خرگوش,خرس,لک لک,جغد,قمری, کبوتر ,کبوتر چاهی,سار,دم جنبانک,موش,راسو, موش کور, موش کانگورو,اردک,غاز,هدهد , انواع مار

منبع تامین آب

درگذشته آب کشاورز از طریق 5 رشته قنات و 2 جوی بزرگ از زایندرود برداشت و 5 چشمه اصلی تأمین می شد که امروزه به دلیل خشکیدن یک رود و دو قنات و کاهش آب سایر چشمه ها و قنات ها آب کشاورزی از طریق 10حلقه چاه عمیق تأمین می گردد.

دو جوی اصلی این روستا که از سر شاخه ی زاینده رود منشعب می شده به نام خانلق بوده که به طول 3کیلو متر کانال کشی شده که متاسفانه به دلیل خشکسالی پی درپی خشکیده شده و اکنون بوسیله یک حلقه چاه عمیق آبیاری میشود ،جوی نی کهرود که به طول حدود 2کیلومتر کانال کشی شده و زمین های این مزرعه را مشروب می کندکه این جوی نیز بدلیل کم آبی توسط یک چاه عمیق بعنوان کمکی آب کشاورزی تامین میکند

روش کشاورزی

طی سال های اخیر کشاورزی از حالت سنتی به نیمه صنعتی تبدیل شده و کاشت و داشت وبرداشت با وسایل نیمه مکانیزه انجام می گیرد و همچنین گسترش آبیاری بارانی از دیگر تکنولوژی های مورد استفاده در بخش کشاورزی است.

رودخانه ها

یکی از سر شاخه های رود خانه ی زاینده رود پس از مشروب کردن بخشی از زمین های کشاورزی شامل مزراع خانلق و نی که رود وازکناره ی روستا می گذرد.

کوهها و تپه ها

کوه خشکه رود: با ارتفاع حدود 3500 متر درجنوب خویگان همچون دیوارسربه فلک کشیده با شیب بسیار که و قله های فراوان و بسیار تندو خشن شهر فریدونشهر و روستای چقیورت را از خویگان جدا میکند

سه تپه: سه تپه در امتداد هم و چسبیده به کوه خشکه رود در منتها الیه مرز خویگان و محله سنگباران (شهربرف انبار)و جنوب شرقی روستا به با ارتفاع ......... خود نمایی میکند.

تپه های مزرعه ی فلک:در منتها الیه جنوب غربی روستا درمرز شهر افوس (محله داژگان )این ارتفاع قرار گرفته  بصورت چند تپه پشت سرهم خویگان را از افوس جدا میکند

تپه پیستی یق،

این تپه نیز در فاصله حدود 2 کیلومتری با ارتفاع کمتری نسبت به چقاگرد و مزرعه فلک قرار دارگذشته نچندان دور در اطراف این تپه نیز باغهای بسیار زیبا قرار داشت که متاسفانه بدلیل خشکسالی ازبین رفته است.

آثار تاریخی

سه باب کلیسا در روستا هست که جزو آثار تاریخی بشمار آمده و سازمان گردشگری در حال بازسازی آنها است

موقعیت و ویژگی خاص روستا

در گذشته روستا در 500متری محل مذکور قرار داشته که بنا بر نقل گذشتگان به دلیل زلزله وویرانی محل مذکور اهالی به این محل تغییر مکان داده اند.این روستا در موقعیت فوق العاده ای برخوردار است به گونه ای که امکا ن وقوع سیل در آن وجود ندارد اما از وسعت زیادی برخوردار بوده وارتفاع آن به هیچ جه قابل مشاهده نیست.

عیدهاوجشن ها

عید نوروز

درپایان سال جنب جوش خاصی بین مردم است زنان به خانه تکانی وشست شوی وسایل خانه می پردازند،کودکان به فکر لباس نو ومردان در اندیشه ی خرید های عید وجوانان در جنب وجوش برگزاری مراسم چهارشنبه سوری هستند.

آخرین چهار شنبه ی سال را با روشن کردن آتش وآتش بازی و رقص وشادی با نیمه های شب به طول می کشد.

درشب تحویل سال نوجوانان با حضور در پشت بام ها از پشت بام  شالهای خود را آویزان می کنند وصاحبخانه ها در هدیه ای از قبیل پول یا تنقلات ومیوه می بنددکه این مراسم تا نیمه ها ی شب ادامه دارد ودر همین موقع زنان و دختران مشغول چیدن سفره هفت سین هستند.

لازم به ذکر است که سبزه ها از ده یا پانزده روز قبل از عید کاشته می شود که بیشتر شامل عدس،گندم،ماش،شاهی است.

در هنگام تحویل سال افراد خانواده با پوشیدن لباس نو به دور سفره می نشینند و بهترین آرزو ها را میکنند و بعد از اینکه سال تحویل شد به همدیگر از تبریک گفته ورو بوسی می کنند و بزرگتر ها به کوچر ها عیدی می دهند و بعد از آن کوچکترها به دیدار بزرگترها رفته و دید و بازدید می کنندوعیدی می گیرند بیشترین دید وبازدیدها در روز اول و دوم عید انجام می گیرد.

لازم به ذکر است کسانی که عزیزانی را از دست داده باشند مردم در اولین فرصت به دیدار آنها می روند.

ایام عید با بازی ها و شادی های مردم به خصوص کودکان،نوجوانان و جوانان توأم است.

در روز سیزدهم عید از قبل جهت حضور درمکانهای سرسبز در حاشیه ی رود خانه و چمن های زارها چشمه ها و حاشیه ی کوه ها وباغ ها برنامه ریزی کردرا وبه اتفاق خانواده ودوستان در مکانهای فوق حضور میابند و بعد از صرف غذا در بعد ازظهر سبزه های خود    گره زده وبه رود خانه ویا دامنه ی طبیعت می سپارند بعد از آن شروع به گره زدن سبزه های طبیعت می کنند.سپس با پرتاب 14سنگ از روی شانه های خود واین  شعررا زمزمه می کنند« غم برو – شادی بیا ،محنت برو -روزی بیا ،سیزده برو چهارده بیا » وبدین سان مراسم نوروز پایان می یابد.

عید فطر

مردم بعد از یک ماه روزه داری از شب قبل با اعلام عید فطر فطریه ی خود را کنار گذاشته وفردا صبح در نماز عید شرکت می کنند ودر

آنجا به دید وبازیدمی پردازند.

عید غدیر

در این روز هم مردم جشن میگیرند و ماسم عقدو عروسی برپا است

عید قربان

در این روز مردم نماز عید قربان را میخوانند و افراد حاجی معمولاً قربانی میکنند و جشن برپا میکنند.

نیمه شعبان

یکی از مهمترین اعیاد مذهبی است که مردم با شور وحال این عید را برگزار میکنند بیشتر مراسم  عقد وعروسی در این ایام انجام میشود

میلاد حضرت فاطمه (س) روز مادر

یکی دیگر از مراسم مهم محل برگزاری روز مادر و روززن بمناسبت تولد حضرت فاطمه (س) است

تولد حضرت علی (ع)

یکی دیگر از مراسم مهم محل برگزاری روز پدر و روزمرد بمناسبت تولد حضرت علی (ع) است

تولد حضرت محمد(ص)

یکی دیگر از مراسم مهم  مذهبی محل برگزاری جشن میلاد بمناسبت تولد حضرت محمد (ص) است

مراسم خواستگاری

هنگامی که پسری بخواهد از دختری خواستگاری کند ابتدا این کار از طریق مادر داماد بصورت پنهانی با خانواده عروس مطرح میشود در صورتیکه موافقت شود فامیل درجه یک به صورت نیمه علنی این کار را انجام میدهند و توا فقات اولیه را انجام میدهند سپس در موعد مقرر تعدادزیاد تری  از اقوام با هدایا و تحفه هایی به خانه عروس میروند تا و توافقات کلی تر انجام یگیرد وو با حلقه رسمامراسم نامزدی انجام گرفته و تاریخ عقد مشخص میگردد.

مراسم  عقد وعروسی

بعداز اینکه مراسم خواستگاری انجام شد در روز معین از اقوام و دوستان دعوت میشود و با چیدن سفره عقد و جشن و پایکوبی و نشاندن عروس و داماد برسفره عقد و خواندن خطبه عقد توسط عاقد عروس و داماد هرکدام حلقه ازدواج را در دست یکدیگر کرده و اقوام نزدیک نیز هدایای خود را به عروس تقدیم میکنند و این مراسم با رقصو پایکوبی ادامه می یابد.

مراسم ختنه سوران

موسیقی

سازو دهل ، سورنا ،کرنا،ویلن،ارگ،نی و همونه

 رفت و  بازگشت از مکه  و مکانهای زیارتی

مراسم سوگواری

مراسم محرم

قبل از شروع ماه محرم مردم بخصوص اعضای هیات های عزداری نسب به غبار روبی از مساجد وحسینیه ها اقدام کرده و تجهیزات وامکانات لازم را جهت پذیرایی از عزاداران حسینی مهیا  می کنند و همزمان با شروع ماه محرم مردم با حضور در حسینیه ها در طول ده شب بانوحه سرایی وسینه زنی و روضه خوانی به عزاداری امام حسین(ع) می پردازند.لازمبه توضیح است که از روز اول محرم مراسم تعزیه  خوانی همه روزه در حسینه ی حضرت اباالفضل اجرا می شود ودر زمانهایی که امکان برگزاری این مراسم در خارج از حسینیه باشد تعزیه برپا می شود.  

تاسوعا                                                                

در روز تاسوعا مردم دسته های عزاداری پرپا نموده و تا گلستان شهدا رفته و بعد قرأت فاتحه با دسته های عزاداری به حسینه ها باز می گردند  . لازم به توضیح است درمسیر حرکت هیأت  ها مردم با دود کردن اسپند،قربانی کردن گوسفند وگوساله و توزیع نذورات از عزاداران استقبال می کنند.  ودر این روز هم چنین با نذر غذا در حسینیه ها از عزاداران پذیرایی می شود.

عاشورا

در روز عاشورا اوج عزاداری مردم است که از ابتدای صبح دسته های زنجیر زنی وسینه زنی با حضور در مقابل حسینیه ها ونظم گرفتن در تمام روستا به  حرکت درآمده وبعد از حضور در گلستان شهدا و عزاداری و قرأت فا تحه به سمت روستا باز می گردند لازم به توضیح است درمسیر حرکت هیأت  ها مردم با دود کردن اسپند،قربانی کردن گوسفند وگوساله و توزیع نذورات از عزاداران استقبال می کنند.  ودر این روز هم چنین با نذر غذا در حسینیه ها از عزاداران پذیرایی می شود.در ادامه در شب شام غریبان با حضور در حسینیه ها و روشن کردن شمع مراسم عزاداری دهه ی اول محرم به پایان می رسد.

اربعین

 در روز  اربعین مردم دسته های عزاداری پرپا نموده و تا گلستان شهدا رفته و بعد قرأت فاتحه با دسته های عزاداری به حسینه ها باز می گردند  

28 صفرروز رحلت حضرت محمد(ص)

در این روز  مردم دسته های عزاداری پرپا نموده و تا گلستان شهدا رفته و بعد قرأت فاتحه با دسته های عزاداری به حسینه ها باز می گردند  

مراسم فوت

هنگامی که کسی فوت میکند مردم همه مشارکت میکنند در مراسم تشیع تدفین و خاکسپاری او برطبق  اصول مذهبی انجام میگیرد و بعد از خاکسپاری مردم صاحبان عزا را تا درب منزل همراهی میکنند و در برگزاری مراسم سوم و هفتم  کمک میکنند و اقوام نزدیک چند روز صاحبان عزا تنها نمی گذارند و در روز سوم و هفتم  مراسم  فاتحه خوانی برگزار میکنند و در پایان مراسم صاحب عزا را تا درب منزل همراهی میکنند   

مکانهای مذهبی

یک مسجد در مرکزو دو حسینیه به نام های حسینیه ی حضرت ابوالفضل(ع) در شرق و حسینیه ی سالار شهیدان(ع) در غرب روستا واقع است.

همچنین سه کلیسا در روستا وجود دارد که در شرق و مرکز و جنوب غرب روستا هستند.

قبرستانها

قبرستان مسلمانان در غرب روستا واقع است ارامنه ی این روستا 4قبرستان دارند که در شرق،غرب ،جنوب غرب است ودر جنوب شرق قدیمی ترین قبرستان آنها است.

شهدا

 سه نفر از جوانان این محل به نام های بسیجی شهید احمد رضا طالبی در سن 17  سالگی در سال 64، جهادگر شهیدعبدالله بابایی در سن 22 سالگی سال 65 و سرباز شهید بهرام احمدی درسن 20سالگی در سال 67 در جنگ عراق علیه ایران به شهادت رسیدند که در محل گلستان شهدای محل به خاک سپرده شده اند .

مدارس

مدارس ابتدایی دخترانه و پسرانه و مدارس راهنمایی دخترانه وپسرانه،

امکانات دولتی

خانه بهداشت،دهیاری،مخابرات،پست بانک وپایگاه بسیج از دیگر امکانات این محل است.

امکانات دیگر

آب لوله کشی قبل از انقلاب در روستا بوده البته در زمانهای گذشته از طریق لوله های سفالی آب از فاصله حدود یک کیلومتری به داخل روستا انتقال داده شده بود که بعد از لوله کشی آب به مرور تخریب گردید .

 روستا دارای گاز،تلفن و

راهها

جاده آسفالته به طرف فریدونشهر و بویین میاندشت است.

راهای فرعی این روستا به محله ی خمسلو،محله ی شش جوان ،شهر افوس وروستای متروکه ی داژگان منتهی می شوند.

راهای اصلی آسفالته از سمت شمال به روستای داشکسن به طول 1500متر از سمت جنوب شرق به سمت شهر برف انبار به طول 6کیلومتر منتهی می شود.

آسیابهای آبی

در گذشته که هر فامیل یا عده ای که هم آب بوده اند دارای آسیاب آبی بوده اند که حدوداً 4 آسیاب در ده بوده که متاسفانه آثار آن چنانی ازآنها باقی نمانده است.

بهداشت

قبل از انقلاب روستا دارای یک باب حمام بوده که بعد از مهاجرت مسلمانان به این روستا به دو حمام تبدیل می شود که بعد از انقلاب به دلیل کوچکی و کهنه بودن تخریب می گردد ویک حمام 14دوش زنانه و مردانه احداث می شود و سالهای اخیر به دلیل اینکه اکثر مردم در

منازل شخصی حمام ساخته اند بلا استفاده و متروک شدکه مدتی به عنوان باشگاه بدن سازی مورد بهره برداری قرار گرفت وبعد یک قسمت آن تخریب وپایگاه بسیج احداث گردید.

خانه ی بهداشت روستا قبل از انقلاب درجنوب روستا احداث شد وهم اکنون فعالیت دارد قبل از انقلاب در روستا دو مدرسه ی ابتدایی دخترانه وپسرانه بزرگ قرار داشته که در اوایل انقلاب تخریب و مدارس جدیدی بنا شد.

بهسازی

طرح هادی روستا تهیه شده لیکن تاکنون اجرا نشده است.

زنان

مردم روستا مردمی سخکوش،زحمتکش،قانع وباگذشت هستند.

یکی از فعالیت های زنان روستا صنایع دستی شامل قالی بافی وجوراب بافی می باشد.علاوه بر اینها زنان در امر کشاورزی دوشادوش مردان فعالیت دارند.

مراکز خدماتی

در روستا یک واحد شرکت تعاونی،6واحد مغازه و3 قصابی و یک آپاراتی و5دستگاه مینی بوس وجود دارد.

انواع غذاها

 علاوه برغذاهای معمول فعلی از پلو ها و چلوها,آبگوشت,کلاجوش,آش رشته,آش بلغور,عدسی,برانی,آش شوربا,شیر برنج,کباب,دنگو,شیرجوش،مستفی،ششاب،کوره ماست،اشکنه،سیب زمینی کوره از غذاهای سنتی و محلی است.

انواع نان ها

گرده,شاته,اول تنور,فتیر,کماج,کوله,

انواع تنقلات

انگور بند,توت ,سنجد,قاوت,گندم برشته,شاهدانه,تخمه آفتاب گردان،برگ زردآلو،گردو،بادام،آلوخشک،کشمش،نخودچی،

ترانه ها                                                              

ضرب المثل ها

آب زیر کاه،

بازی ها

هفت سنگ؛ افراد دو گروه می شوند و به نوبت از فاصله ی معینی با پرتاب کردن توپ  تنیس به سمت  هفت سنگی که  بر روی هم قرار گرفتن اقدام می کنند در صورتی که توپ به هفت سنگ بخورد گروهی که توپ را به سنگ ها زده تلاش می کند که مجدداً سنگ ها را بر روی هم قرار دهد و اگر توپ به هر کدام از یارانشان بر خورد کند یار سوخته تلقی می شود واز بازی حذف می گردد واگر این گروه نتوانند سنگها را بر روی هم قرار دهند بازی را باخته وگروه بعدی باید توپ را به هفت سنگ بزند واین دور تکرار می شود تا از بازی خسته شوند  

الک دولک؛ وسایل این بازی شامل یک چوب بلند نود سانتی متر ویک چوب کوچک بیست سانتی متری که در این بازی نیز افراد به دو گروه تقسیم می شوند

زو؛در این بازی افراد دو گروه می شوند و با درآوردن صدای زو به سمت محل تعیین شده می دوند هرکس تحمل و نفس بیشتری داشته باشد و بتواند خود را به محل برساند به عنوان برنده انتخاب می شود .

پریدن از روی هم دیگر؛ در این بازی افراد به نوبت خم شده ودیگران از روی او می پرند در صورتی که کسی نیفتد میزان خم شدن کمتر می شود تا در نهایت هر کس افتاد نوبت او است تا خم شود.

نون بیار کباب  ببر ؛ در این بازی دو دست نفر به نوبت کف دست های خود را روی هم قرار میدهند وکسی که دستان او در بالا قرار گرفته باید از ضربه خوردن از دست حریف جلو گیری کند در صورتی که نتواند حریف به پشت دست او ضربه وارد کند برنده است واگر به وارد کرد ضربه اقدام کند این روند ادامه دارد تا اینکه جا خالی داده و از ضربه حریف رها شود .

سنگ بازی؛ در این بازی هرنفر 5 سنگ کوچک  دارند که  با انداختن آن به پشت دست؛ هر نفر که بتشترین سنگ بر پشت دستش  قرار میگرفت  بعنوان شروع کننده بازی بود.

کمربند بازی؛

ازمن داری؛

آسیاب بچرخ؛

گرگم به هوا؛

خونه خونه؛

قایم با شک؛

باورها و اعتقادات

ناخن گرفتن : مردم گرفتن ناخن در شب را خوب نمی دانند- جویدن آدامس : جویدن آدامس در شب را  خوب نمی دانند.پاشیدن آب به گربه: پاشیدن آب به گربه را  خوب نمی دانند  - ریختن آب روی آتش : ریختن آب در آتش را خوب نمی دانند

کارهای گروهی و مشترک کشاورزان

جوی روبی: همه ساله به منظور پاک سازی انهار کشاورزی از گل ولای و براساس میزان املاکی که کشاورزان دارند موظف اند همکاری کنند واین کار قبلاً در کل روستا وبرای 4جوی کشاورزی انجام می شد که امروزه به دو گروه تبدیل شده اند یک گروه جهت املاک قل قل وخانلق ویک گروه برای املاک پیستی یق و نیکهرود.باتوجه به این که خویگان دارای 14دانگ هر کس که در هر دانگ بیشترین املاک را داشته باشد براساس نوبت مسولیت اداره ی کشاورزان در جوی روبی را برعهده دارد که به او سر جوی می گویند که کلیه ی حساب کتاب سالیانه این عمل بر عهده ی او است.

مراسم ارامنه

کریسمس

آب پاشان

گل دران

حلال کردن انگور

 

 

 

 

 

 


مطالب مشابه :


معرفی روستای خویگان علیا

خویگان علیا - معرفی روستای خویگان علیا - همزیستی مسالمت آمیزاقوام دریک سرزمین پنج قوم




سرنوشت روستایی که کاروان اهل بیت را سنگباران کرد.

سرنوشت روستایی که کاروان اهل بیت را سنگباران کرد بعد چمران با دستش یک روستای دیگری را




روستای لعین

Masonic-Photo :: عکس های فراماسونری - روستای لعین - عکس های فراماسونری صهیونیستی و آشنایی با ایسم




شهرستان فريدن

قلعه گريگور، دارا بورد، آريگان، روستای موكل ميلاكرد، شوريشكان، سنگباران و




خاطره ای شنیدنی از شهید چمران

صحب الشهداء بسیج روستای آبندانسر - خاطره ای شنیدنی از شهید چمران - شهدا- دفاع مقدس -بسیج




قبر حضرت لوط پیامبر(ع)

و عموره، محل زندگی قوم لوط، به امر خداوند به وسیله سنگ‌های سجیل، سنگباران و روستای




معرفی روستاهای میزبان برای اقوام مهاجر از یانچشمه

امااین روستا همانند سه روستای دیگر، سرشار از مشکلات فراوانی است ووجود همین 4-سنگباران.




برچسب :