راهنماي نگارش پايان‌نامه

1- بايد تمامي مشخصات مربوط به متن پايان‌نامه تايپ ‌شده، اعم از مشخصات دانشجو، اساتيد راهنما و مشاور، عنوان پايان‌نامه و ... دقيقاً مطابق با پروپوزال تصويب‌شده‌ي دانشجو باشد. براساس آيين‌نامه، براي انجام هرگونه تغيير در مشخصات فوق، بايد قبلاً فرم مخصوص درخواست از اداره‌ي آموزش دريافت شده و پس از تکميل توسط دانشجو و تأييد توسط استاد راهنما، در شوراي آموزشي پژوهشي دانشکده پزشکي مورد تصويب قرار گيرد.

 2- حروف‌چيني و صفحه‌آرايي بايد در برنامه ميکروسافت-ورد (نسخه‌هاي 2000، XP، 2003 يا جديدتر) انجام گيرد. تايپ در برنامه‌هايي از قبيل زرنگار قابل قبول نيست. هنگام تسويه حساب، بايد آخرين نسخة کامپيوتريِ مربوط به پايان‌نامه اصلاح‌ شده به‌صورت يک فايل واحد (مشتمل بر خلاصة فارسي و انگليسي، صفحه عنوان، فهرست، تمامي فصل‌ها، جداول، نمودارها، منابع و مآخذ و ...) به ‌انضمام دو فايل ديگر، يکي محتوي خلاصه فارسي و ديگري محتوي خلاصه انگليسي بر روي فلاپي يا CD تحويل واحد پژوهش و پايان‌نامه‌ها گردد.

3- قلم [1] متن پايان‌نامه بايد لوتوس يا کُمپ‌سِت معمولي و اندازه آن 13 باشد. همچنين، فاصلة خطوط از هم [2] يک‌ونيم برابر است. فاصله‌ي متن از کناره‌ي صفحات عبارت‌اند از 4 سانتي‌متر از پايين، 4 سانتي‌متر از راست، 4 سانتي‌متر از بالا و 2 سانتي‌متر از چپ. نحوه‌ي قرارگيري صفحه خلاصه انگليسي و صفحه عنوان انگليسي در انتهاي پايان‌نامه همانند کتاب‌هاي انگليسي است يعني اگر پايان‌نامه از آخر ورق زده شود، روي آن‌ها به‌طرف بالا قرار مي‌گيرد. بنابراين، در اين صفحات بايد فاصله‌ي متن از طرف چپ 4 سانتي‌متر و از طرف راست 2 سانتي‌متر باشد.

تذکر: کلية مطالب اين راهنما با رعايت اصول ذکر شده چاپ شده است.

4- کليه بخش‌هاي پايان‌نامه کاملاً ساده و بدون کادر [3] بوده و سرصفحه [4] و پانويس [5] ندارند. قبل از شروع هر فصل و همچنين قبل از شروع بخش مراجع، يک صفحه سفيد بدون کادر که شماره و نام فصل يا عنوان «مراجع» با اندازه درشت و خوانا در آن درج شده قرار مي‌گيرد. شماره صفحات در پايين و وسط اوراق درج مي‌شوند. شروع شماره صفحه از ابتداي فصل اول و پايان آن، انتهاي بخش مراجع مي‌باشد. صفحات سفيد عناوين فصول که قبل از هر فصل قرار مي‌گيرند، نبايد شماره صفحه داشته باشند.

5- تمامي بخش‌هاي پايان‌نامه (ازجمله جداول، نمودارها، شکل‌ها، اعداد، شماره صفحات و ...)، بايد کاملاً فارسي بوده و تا حد امکان از لغات فارسي استفاده شود مگر در مواردي که معادل فارسي واضح و مصطلح براي آن‌ها يافت نشود و يا استفاده از کلمه‌ي فارسي به مفهوم اصلي صدمه بزند.

تذکر: درمورد شکل‌ها و نمودارهايي که مربوط به تحقيق دانشجو نيستند و معمولاً در فصل مقدمه مورد استفاده قرار مي‌گيرند، ترجمه‌ي فارسي آن‌ها الزامي نيست.

واژه‌ي انگليسي معادل اصطلاح علمي به‌کار برده شده را بايد در اولين محلي که مورد استفاده قرار مي‌گيرد، به‌صورت زيرنويس [6] درج نمود. به‌عنوان مثال: «اين تحقيق، يک کار آزمايي باليني کور دو سويه [7] به‌شمار مي‌رود.» در مورد استفاده از کلمات اختصاري نيز بايد در اولين محل مورد استفاده، عنوان کامل اصطلاح نوشته شده و در جلوي آن، در داخل پرانتز کلمه‌ي اختصاري درج شود. در اين مورد نيز واژه‌ي کامل انگليسي را بايد به‌صورت زيرنويس در پايين صفحه نوشت. مثلاً: «از آزمون ازدياد حساسيت تأخيري (آزمون DTH)[8] براي ارزيابي عملکرد ايمني سلولي استفاده مي‌شود.» بديهي است که در محل‌هاي بعدي فقط کلمه‌ي اختصاري انگليسي نوشته مي‌شود.

در متن، بايد نام اشخاص به فارسي نوشته شود و تلفظ انگليسي آن به‌صورت زيرنويس (با ذکر شماره در متن و آوردن نام در پايين صفحه) نگاشته ‌شود. مثلاً: «در تحقيقات دکتر روزنبرگ [9] مشخص شد که فاکتور اکتيوين مترشحه از غدد جنسي سبب پسروي اين ناحيه مي‌شود [20].» البته لازم به‌ ذکر است که معمولاً ذکر نام محققين هيچ ضرورتي ندارد زيرا مي‌توان با توجه به شماره منبع که در آخر جمله مي‌آيد و مراجعه به قسمت منابع، به مشخصات کامل محقق دست يافت مثلاً مي‌توان مثال ذکر شده را به‌صورت زير نوشت: «تحقيقات نشان داده‌اند که فاکتور اکتيوين مترشحه از غدد جنسي سبب پسروي اين ناحيه مي‌شود [20].»

6- بايد صفحات بسم‌الله‌الرحمن‌الرحيم، صفحه‌ي عنوان، تقدير و تشکر و چکيده‌ي فارسي، چکيده انگليسي و صفحه عنوان انگليسي بدون شماره ‌صفحه باشند. در مورد فهرست، بهتر است از شماره‌گذاري بر اساس حروف ابجد (الف، ب، ج، د، ه، ...) استفاده شود. شماره‌گذاري اصلي از ابتداي فصل اول (مقدمه) شروع مي‌شود.

7- کليه‌ي جداول، نمودارها و شکل‌ها به‌طور جداگانه (جداول جدا، شکل‌ها جدا و نمودارها جداگانه) و به‌ترتيب شماره‌گذاري مي‌شوند. شماره‌گذاري به‌اين طريق است که ابتدا شماره‌ي فصل و بعد شماره‌ي ترتيب قرارگيري ذکر مي‌شود. مثلاً پنجمين شکل مورد استفاده در فصل دوم به‌صورت «شکل 2-5: ...» شماره‌گذاري مي‌گردد. بعد از شماره‌ي شکل، توضيح مختصري از محتويات شکل، نمودار يا جدول ارائه مي‌شود. عناوين توضيح جداول در بالاي جدول نوشته مي‌شوند و عناوين توضيح نمودارها و شکل‌ها در زير نمودار يا شکل درج مي‌شوند.

8- ضمائم پايان‌نامه با حروف ابجد شماره‌گذاري مي‌شوند. شکل‌ها و جداول موجود در هر ضميمه نيز با توجه به شماره‌ي ضميمه، شماره‌گذاري خواهند شد. مثلاً سومين جدول موجود در ضميمه‌ي ج به‌صورت «جدول ج-3: ...» شماره‌گذاري مي‌گردد.

9- روابط رياضي و فرمول‌ها نيز با توجه به فصل مربوطه و ترتيب قرارگيري، شماره‌گذاري مي‌شوند. به‌عنوان مثال: «(رابطة 3-7)» نشان‌دهنده‌ي هفتمين فرمول در فصل سوم است.

10- تعداد صفحات در مورد دکتري عمومي بدون احتساب فهرست، چکيده‌ها و منابع حداقل 40 صفحة استاندارد و در مورد دکتري تخصصي حداقل 50 صفحة استاندارد مي‌باشد.

11- تعداد خطوط در هر صفحه بين 16 تا 22 خط است.

بخش‌هاي مختلف پايان‌نامه


پايان‌نامه از بخش‌هاي زير تشکيل شده است که به‌ترتيب ذکرشده پشت سر هم قرار مي‌گيرند:

1- صفحه‌ي بسم الله الرحمن الرحيم

2- صفحه‌ي عنوان به فارسي (بايد دقيقاً همانند صفحه‌ي اول اين راهنما چاپ شود. از ذکر القابي مثل استاد گران‌قدر، به‌راهنمايي استاد ارجمند، جناب آقاي، سرکار خانم و ... اجتناب شود.)

3- کپي برگه‌ي نمره‌ي جلسه‌ي دفاع از پايان‌نامه تکميل‌شده توسط اساتيد راهنما و مشاور، مدير گروه يا نماينده‌ي ايشان، معاون آموزشي و پژوهشي مربوطه يا نماينده‌ي ايشان .

4- تقدير و تشکر (حداکثر 3 صفحه باشد)

5- چکيده‌ي فارسي (چکيده‌ي فارسي بايد داراي چهار بخش باشد که اين بخش‌ها با عناوين زير از يکديگر جدا شده‌اند: مقدمه، روش کار، نتايج و نتيجه‌گيري، کلمات کليدي. تعداد کل کلمات با احتساب کلماتي مثل «در، به، از، و، يا» بايد بين 200 تا 300 کلمه بوده و ترجيحاً در يک صفحه چاپ شوند.)

6- فهرست

7- فصل اول: مقدمه (در ابتداي اين فصل، قسمتي به‌نام پيشگفتار وجود دارد که در آن موضوع پايان‌نامه مختصراً بحث شده و اهميت موضوع پژوهش، فرضيات و اهداف مورد مطالعه و شرح مختصري از پيشينه و مطالعات انجام‌شده در آن ذکر مي‌شود. در قسمت دوم اين فصل که کليات نام دارد، مطالب علمي مرتبط با موضوع که قبل از ورود به بحث لازمند، ذکر مي‌شود. مثلاً اطلاعات آناتومي و فيزيولوژي در اين قسمت نوشته مي‌شوند.)

8- فصل دوم: بررسي متون (که در حقيقت، مروري بر مطالعات انجام شده است و فقط مقالات، پايان‌نامه‌ها و متوني در آن ذکر مي‌شوند که مستقيماً با موضوع پايان‌نامه ارتباط پيدا مي‌کنند.)

9- فصل سوم: روش کار (مواردي که در اين فصل مطرح مي‌شوند عبارتند از: نوع پژوهش، محيط و مواد پژوهش، حجم نمونه و روش نمونه‌گيري، روش جمع‌آوري اطلاعات، روش تجزيه و تحليل داده‌ها و انواع آزمون‌هاي آماري و مراحل انجام کار.)

10- فصل چهارم: نتايج (در اين قسمت، نتايج به‌دست‌آمده از تحقيق بيان شده و جداول، نمودارها و نتايج آزمون‌هاي آماري نوشته مي‌شوند.)

11- فصل پنجم: بحث و نتيجه‌گيري (در اين فصل، نتايج حاصله مورد بحث و بررسي قرار گرفته و اين نتايج با نتايج حاصل از ساير مطالعات مقايسه مي‌شوند. محدوديت‌هاي پژوهش، نتيجه‌گيري نهايي و ارائه‌ي پيشنهادات نيز در اين فصل گنجانده مي‌شوند.)

12- ضمائم (در صورت نياز)

13- مراجع (راهنماي کامل نحوه‌ي نگارش منابع موجود است و دانشجويان مي‌توانند آن‌را تهيه و مطالعه نمايند. لازم به ذکر است که در شماره‌گذاري منابع بايد از سبک ونکوور استفاده شود و شماره‌ي منابع در داخل علامت کروشه قرار گيرد. مثلاً: «در جوامع پيشرفته، سرطان دومين عامل مرگ‌ومير به‌شمار مي‌رود [12]. ...»)

14- خلاصة انگليسي (اين خلاصه بايد دقيقاً ترجمة همان خلاصة فارسي باشد و داراي چهار بخش Introduction، Method، ‍Results andConclusion و Keywords است)

15- صفحه‌ي عنوان به انگليسي.


مطالب مشابه :


نمونه هايي از تقديم و تشكر براي صفحه تقديم پايان نامه

صفحه تقديم / تشكر در پايان نامه يكي از مهمترين صفحات در تمامي پايان نامه هاست نمونه متن




راهنماي نحوه نگارش پايان نامه

راهنماي نحوه نگارش پايان نامه - تقديم، تقدير و تشكر متن پايان نامه در پنج




شيوه تدوين پايان نامه دوره كارشناسي

- تقدير و تشكر متن پايان نامه: 7- نوشتن برنامه كامپيوتري بطور مفصل در پايان نامه ضرورت




نحوه نگارش پایان نامه

در فهرست مطالب صفحات اوليه پاياننامه ( تقدير، تقديم در متن انگليسي ، اين صفحات « با حروف




نحوه نکارش سمینار و پایان نامه

- تقدير و تشكر متن پايان نامه: ۷- نوشتن برنامه كامپيوتري بطور مفصل در پايان نامه ضرورت




راهنماي نگارش پايان‌نامه

متن پاياننامه بايد انگليسي در انتهاي پاياننامه همانند عنوان، تقدير و تشکر




پایان نامه

در فهرست مطالب صفحات اوليه پايان نامه ( تقدير کليه منابعی که در متن ذکر شده اند




برچسب :