اورژانس هاي شايع بيماريهاي زنان:
اورژانس هاي شايع بيماريهاي زنان:
بيماري هاي زيادي وجود دارد كه ميتواند منجر به پرزانتاسيون اورژانس شود ، اما چهار مورد اورژانس از اهميت بيشتري برخور دار است.اين موارد عبارت اند از :
1-سقط خود به خود
2-عفونت لگني من جمله آبسه بار تولن
3-حاملگي نابجا يا اكتوژنيك EP
4-حواث مربوط به كيستهاي تخمداني
سقط خود به خود
سقط خود به خود را به صورت دفع خود به خود محصولات لقاح قبل از هفته 24 حاملگي تعريف مي كنند.اينحالت معمولا بين هفته 8 و 12 اتفاق افتاده و با شيوع كمتر هنگامي كه اتيولوژي آن متفاوت است در خلال سه ماهه دوم پيدا مي شود. تصور ميشود كه حداقل در هر پنج حاملگي ، يك مورد با سقط خودبخود ي خاتمه پيدا مي كند.
شایع ترین علت سقط خودبخودی در 3 ماهه اول بارداری اختلالات کروموزومی است
شایع ترین علت سقط خودبخودی در 3 ماهه دوم بارداری نقص های ساختمانی رحم یا دهانه رحم / مرگ جنین و یا نارسایی های جفت است
انواع سقط:
تهدید به سقط
سقط اجتناب ناپذیر
سقط ناقص
سقط کامل
سقط فراموش شده
سقط عفونی
عوامل مستعد کننده و خطر ساز سقط خود بخودی
1-بعضی از عفونتها در مادر:مانند عفونت دستگاه تناسلی با ویروس هرپس سیمپلکس
2- دیابت قندی کنترل نشده
3- کمبود هورمون پروژسترون در مادر
4- سوء تغذیه خیلی شدید مادر
5- استعمال دخانیات توسط مادر
6- مصرف الکل توسط مادر
7- مصرف زیاد قهوه توسط مادر
8- برخورد مادر با اشعه ایکس
9- مصرف قرصهای ضد بارداری در زمان بارداری
10- داشتن دستگاه داخل رحمی در زمان بارداری
11- گازهای بیهوشی
12- عدم پذیرش جنین توسط سیستم ایمنی مادر
13- میوم رحمی
14- چسبندگیهای داخل رحمی
15- نقصهایی در ساختمان رحم ( رحم با شکل غیر طبیعی )
16- نارسا بودن دهانه رحم ( دهانه رحم به صورت طبیعی در زمان زایمان باز می شود ولی در دهانه رحم نارسا این حالت زود تر اتفاق می افتد .)
17- سن بالای مادر در زمان بارداری
18- خوردن ضربه به شکم در زمان بارداری
19- جراحی های شکم در زمان بارداری
20- بارداری با فاصله کمتر از 3ماه از زایمان قبلی
نشانه هاي سقط جنينشايعترين نشانه سقط خونريزي از مهبل است كه مي تواند از يك لكه بيني خفيف تا خونريزي شديد متفاوت باشد. خون مي تواند حاوي لخته يا بافت هاي ديگر باشد.به هرحال خونريزي مهبلي در طي حاملگي هميشه به معناي وقوع سقط نيست. به ويژه اگر خونريزي خفيف است و فقط مدت كوتاهي دوام مي آورد. خونريزي طولاني يا سنگين همانند يك قاعدگي يا سنگين تر از آن به احتمال بيشتري سقط را مطرح مي كند.اغلب گرفتگي هاي عضلاني با دردهاي مشابه قاعدگي و كمي درد وجود دارد. احساس گرفتگي مي تواند ريتميك و بسيار ناراحت كننده مشابه انقباضات زمان زايمان باشد. ممكن است ميزان زيادي مايعات از دست برود به ويژه اگر حاملگي پيشرفت بيشتري داشته است. در بعضي زنان علائم معمول حاملگي مانند تهوع، درد پستاني و خستگي ممكن است بدون انتظار متوقف شود. هر علامت اين چنيني بايد بلافاصله به پزشك گزارش شود، اگر سقط شروع شده باشد كار كمي مي توان براي پيشگيري از انجام آن نمود.راه درمان سقطاگر سقط كامل شده باشد، ديگر به درمان نيازي نيست. وقتي سقط قبل از هفته 10 حاملگي اتفاق مي افتد، احتمال بيشتري دارد كه كامل شود و رحم كاملاً خالي شده و دهانه رحم بسته شود. اگر سقط كامل نشود نياز به درمان دارد. گرچه در بعضي موارد بهتر است اجازه داده شود كه سقط سير طبيعي خود را طي نمايد. تصميم در خصوص اينكه آيا درمان طبي نياز است يا خير بستگي به مرحله حاملگي، ميزان خونريزي، هر گونه خطري براي سلامتي و انتخاب شخصي هر زن دارد.وقتي حاملگي قبلاً بدون خونريزي متوقف شده باشد بدون آنكه فرد متوجه شده باشد، يا زماني كه ميزان قابل توجهي خونريزي وجود دارد،درمان با دارو يا جراحي براي برداشتن بافت باقيمانده لازم مي شود. گرچه خونريزي پس از آن نيز ممكن است طولاني شود، تحقيقات نشان مي دهد كه پرهيز از جراحي مي تواند خطر عفونت را زياد كند.به هر حال مهم است كه زن از نزديك مورد مراقبت قرار بگيرد تا اطمينان حاصل شود كه بافت سقط شده به طور كامل دفع شده است، چرا كه هر تأخير قابل توجهي مي تواند باعث عفونت شود.درمان جراحي، نيازمند يك بيهوشي كوتاه مدت 5 دقيقه اي براي تخليه رحم است.
پيشگيري از سقط جنين:
شش نكته ضروري براي پيشگيري از سقط جنين:
به گزارش ایسنا، دپارتمان بهداشت آمریکا در گزارشی به شش مورد که زنان باردار باید برای سلامت خود در نظر داشته باشند، اشاره کرده است.
*اولین مورد، باکتری «لیستریا» است. این باکتری باعث بروز سقط جنین میشود؛ به طوری که 88 درصد از زنان باردار به دلیل وجود این باکتری ناشی از مصرف برخی از مواد غذایی در بیمارستان بستری شده و 30 درصد هم جنین خود را از دست میدهند. زنان باردار 20 برابر بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به این باکتری هستند؛ چرا که این عامل بیماری زا میتواند از جفت عبور کرده و جنین را تحت تاثیر قرار دهد. ادامه...
به همین دلیل مواد غذایی که عامل بروز این باکتری و بیماریهای مرتبط میشوند را زنان باردار نباید مصرف کنند. این مواد غذایی شامل غذاهای آماده، ماهی دودی، پنیر نرم، شیر جوشانده نشده، گوشت فریز شده و غذاهای نیمه آماده، این مواد حاوی باکتری لیستریا هستند.
*به گزارش ایسنا، دومین مورد که زنان باردار باید از آن دوری کنند، جیوه است. این ماده یک فلز با شدت مسمومیت بالاست که در صورت در معرض قرار گرفتن به مدت طولانی و دائم میتواند به سیستم مرکزی عصب و سایر ارگانهای بدن نظیر کبد و دستگاه گوارش اثر مخرب بر جای بگذارد.
باکتریهای درون رودخانهها و اقیانوسها میتواند جیوه را به متیل جیوه تبدیل کند که این ماده درون بدن ماهیها و سایر آبزیان باقی میماند و پس از صید و مصرف به بدن انسانها منتقل میشود.
براساس اعلام آکادمی ملی علوم آمریکا، هر ساله 60 هزار نوزاد با درجه بالای جیوه در بدنشان به دنیا میآیند که این موضوع باعث بروز صدمات مغزی غیرقابل جبرانی در این کودکان میشود. البته نوع و درجه علایم صدمات و ضایعات به میزان و دوز جیوه در بدن این کودکان بستگی دارد.
در سال 2004 میلادی، اداره غذا و داروی آمریکا FDA و آژانس حفاظت از طبیعت EPA در گزارشی مشترک اعلام کردند که این ماده برای زنان باردار، زنان جوان که در سن بچهدار شدن قرار دارند و کودکان و نوزدان بسیار مخرب و زیانآور است.
در این گزارش که هنوز هم معتبر است، غذاهایی که این افراد نباید مصرف کنند به شرح زیر است: ماهیانی که میزان جیوه درون بدن آنها مشخص نیست، نباید صرف شود. کوسه، شمشیر ماهی، ماهی ماکرو، مهره ماهی از جمله ماهیهایی است که حاوی جیوه فراوان هستند. به همین ترتیب، نباید بیش از 340 گرم هر هفته از ماهیهای تن، ماهی سالمون و گربه ماهی مصرف شود.
ماهیهایی که از رودخانههای محلی صید میشود چون تن آلباکور نیز دارای مقادیر بالای جیوه هستند و تنها باید 170 گرم هر هفته از آن صرف شود. صدفها و میگوها هم جزو این لیست هستند.
*سومین موردی که باعث بروز سقط جنین و بیماریهای مرتبط با تولد میشود، بیماری با منشا انگل توکسوپلاسماست. این انگل از حیوانات خونگرم نظیر گربههای خانگی به فرد منتقل میشود. به همین دلیل، اکثر پزشکان و متخصصان زنان به خانمهای باردار توصیه میکنند از نزدیک شدن و تماس با این حیوانات خودداری کنند تا هم سلامت خود و هم سلامت جنینشان را حفظ کنند.
البته باید به این نکته اشاره کرد که ابتلا به این انگل نشانهای ندارد و تنها بر جنین اثر میگذارد و باعث بروز ناهنجاریهای چشمی و مغزی و عقب افتادگی ذهنی در نوزاد میشود.
همچنین اگر این انگل در گوشت موجود باشد، دمای بالا و یا پایین میتواند آن را نابود کند؛ به طوری که مواد غذایی چون آبزیان خام، سبزیجات و میوههای نشسته، گوشتهای نیمه پخته و دودی حاوی این انگل هستند که نباید آنها را مصرف کنیم.
به گزارش ایسنا، براساس اعلام دپارتمان بهداشت آمریکا میتوان با شست و شوی کامل دستها و تمامی سطوح و مواد غذایی و یا دوری جستن از حیوانات خانگی به ویژه گربهها از ورود این انگل مخرب به داخل بدن جلوگیری به عمل آورد.
*چهارمین مورد عامل بیماریزایی و سقط جنین، باکتری سالمونلا است. این عامل بیماریزایی نشانههایی چون تب بالا، استفراغ، تهوع و مننژیت را شامل میشود. این عامل میتواند باعث بروز تب تیفویید نیز شود، اما با پختن و گرما دادن مواد غذایی میتوانید این باکتری را نابود کنید. مواد غذایی که نباید آنها را مصرف کرد شامل آبزیان خام، گوشت و لبنیات پاستوریزه نشده و مواد غذایی خانگی است.
*به گزارش ایسنا، پنجمین مورد ماده سمی «پولی کرونتید بی فنیل» یا به اختصار PCB که تا سال 1970 میلادی در محصولات الکتریکی مورد استفاده قرار میگرفت، به دلیل دارا بودن مواد سمی بسیار قوی منع شد، اما به دلیل اینکه در مدت طولانی تجزیه میشود، امروزه برای زنان باردار مشکل ساز شده است.
این ماده متاسفانه از طریق سطوح غنی از چربی نظیر شیر مادر جذب بدن جنین شده و ناتواناییهای ذهنی، وزن کم حین تولد و عدم رشد مغزی را در پی دارد. همچنین سر این نوزادان که در معرض این ماده قرار گرفتهاند کوچکتر از بقیه است. مواد غذایی نظیر آبزیانی که از سدها و دریاچههای اطراف تاسیسات برقی و الکتریکی PCB صید میشوند، حاوی مقادیر زیادی از این ماده هستند.
*ششمین مورد باکتری E.Cdi است که از طریق مصرف زیاد مواد دارای کافئین و الکل وارد بدن جنین میشود.
چگونه باعواض رواني ناشي ازسقط خودبه خودي كنار بيائيم؟
از دست رفتن بارداری، بدون توجه به اینکه در چه هنگامی یا در چه شرایطی رخ دهد، ناراحت کننده است.... امیدها و رویاهای مادر برای کودک متولد نشده اش به باد می رود. ممکن است احساس کند دیگر فرصتی برای بچه دار شدنش پیش نمی آید و با این تصور، دچار نومیدی شود. تجربه سقط جنین از جهات مختلفی بر او تاثیر می گذارد. اما به هر حال، باید این مرحله را پشت سر بگذارد و با احساس غم وسوگواری کنار بیاید. عواطف مادر در قبال این حادثه ممکن است از خشم تا نومیدی متفاوت باشد. به او وقت بدهید تا این دوران داغدیدگی را طی کند و آنچه را که رخ داده است، بپذیرد. داغدیدگی در چند مرحله رخ می دهد. ممکن است هر مرحله از آن را به سرعت بگذراند و در برخی مراحل بیشتر باقی بماند یا برخی از مراحل اصلا برای او رخ ندهد. مراحل رایج داغدیدگی اینها هستند: ▪ انکار: در ابتدا ممکن است پذیرفتن واقعه برای مادر ناممکن باشد. ممکن است خودش را در ناباوری نسبت به آن بیابد. ▪ خشم: ممکن است نسبت به خودش، همسرش یا تقدیر و مانند آنها که اجازه دادند این واقعه رخ دهد، احساس خشم داشته باشد. ▪ احساس گناه: ممکن است فکر کند اگر دقت بیشتری کرده بود، بچه اش سقط نمی شد. ▪ افسردگی: رنج و غم مادر ممکن است به علایم افسردگی بینجامد. این احساسات معمولا با گذر زمان برطرف می شود. اگر افسردگی او مدت زیادی به طول انجامد، ممکن است نیاز به کمک روان پزشکی داشته باشد. ▪ پذیرش: هر گامی در مسیر داغداری برمی دارد، او را به مرحله پذیرش نزدیک می کند. مادر هرگز کودکش را فراموش نخواهد کرد، اما پذیرش ممکن است درد او را تسکین دهد. مادر در مسیر پذیرش از دست دادن فرزندش، ممکن است به موانعی بر بخورد. برای مثال احساس خشم و گناه که فکر می کرده فروکش کرده است، دوباره بازگردند. برخی عوامل محرک مانند دیدن کودکان در پارک بازی یا دیدن یک نوزاد در آغوش مادر، ممکن است خاطرات او را زنده کند و مواجهه با آنها برای مادر مشکل باشد. تا هنگامی که آمادگی لازم را کسب نکرده است، او را از قرار دادن در این موقعیت های بالقوه دردناک دور نگه دارید. ● مادر به دنبال تسلی می گردد؟ برای اینکه مادر کمی آسا ن تر تسلا پیدا کند، این توصیه های عملی می تواند به او کمک کند.
به مادر يادر آوري كنيد توصیه هایی را که فکر می کند می تواند به او کمک کند انتخاب کند و آنها را به کار ببندد: ▪ خودتان در این مورد تصمیم بگیرید: دوستان و نزدیکانتان ممکن است به شما توصیه کنند که تمام چیزهایی که یادآور وجود بچه است مانند لباس های بارداری یا وسایل بچه را از جلوی چشم تان دور کنید اما تصمیم در این مورد با خود شماست. اگر آماده نیستید که چنین کارهایی را انجام دهید، به خودتان زمان مورد نیاز را بدهید. ▪ خاطراتی از بچه تان ایجاد کنید: ممکن است بخواهید نامی برای بچه فوت کرده انتخاب کنید یا سوگواری برای او ترتیب دهید. ممکن است با اختصاص دادن یک قطعه جواهر یا کاشتن درخت یا ایجاد یک یادبود دیگر خاطره او را گرامی بدارید. ▪ عجله نداشته باشید: حال شما در برخی از روزها ممکن است بهتر از روزهای دیگر باشد. اگر فکر کردن در مورد آینده ذهن شما را اشغال کرده است، ذهن تان را بر گذر از همان روز متمرکز کنید. ▪ از خودتان مراقبت کنید: به مقدار کافی استراحت کنید و غذاهای سالم بخورید. برای ورزش و فعالیت جسمی زمانی کنار بگذارید. ▪ تصمیمات عمده را عقب بیندازید: شما مسایل عاطفی و جسمی بسیاری را پشت سر خواهید گذاشت. اگر ممکن است، گرفتن تصمیمات عمده مانند خریدن خانه یا تغییر شغل را عقب بیندازید. ▪ با همسرتان صحبت کنید: مردان وزنان به شیوه های متفاوت داغداری را از سر می گذرانند. انتظار نداشته باشید که همسر شما به همان طریق شما داغداری کند. با یکدیگر در مورد نحوه کنار آمدن با احساسات تان صریح و صادق باشید. ▪ یادداشت روزانه بردارید: نوشتن افکار و احساسات تان ممکن است راهی موثر برای تسکین درد و رنج تان باشد. ▪ از دیگران کمک بخواهید: دوستان و نزدیکان ممکن است بهترین راه کمک به شما را ندانند و ممکن است همیشه ندانند چه حرفی باید به شما بزنند. هنگامی که نیاز به کمک آنها دارید، به آنها بگویید. اگر می خواهید در مورد کودک از دست رفته تان صحبت کنید یا می خواهید خاطره کودک را زنده نگه دارید، احساسات خودتان را با دوستان و نزدیکان تان در میان بگذارید. ▪به یک گروه حمایتی بپیوندید: شریک شدن تجربه از دست دادن کودک با دیگرانی که حادثه مشابهی را از سر گذرانده اند یا در جلسات رو در رو یا به صورت آنلاین، ممکن است آرام بخش باشد. مراجعه به یک مشاور روحانی نیز ممکن است منبع خوبی برای گرفتن توصیه یا مشاوره باشد. عفونت در ترشحات مهبلي :اين ترشحات روشن يا سفيد رنگ هستند. در حين تخمك گذاري (حدود 2 هفته پس از قاعدگي) ممكن است اين ترشحات چسبناك و لغزنده شوند. تغيير در رنگ و ميزان ترشح همراه با ساير نشانه هاي آن مي تواند بيانگر اين باشد كه شما عفونت داريد.مهبل به طور طبيعي حاوي باكتري است. رشد اين باكتريها كنترل شده است و توسط بسياري عوامل مانند سطح اسيد و هورمونها تحت تأثير قرار مي گيرد. هر چيزي اين تعادل را به هم بزند، مي تواند خطر عفونتها يا افزايش رشد هر يك از باكتريهاي طبيعي يا مخمرها را افزايش دهد. تحريك كننده هاي احتمالي موارد زير هستند:- استفاده از آنتي بيوتيكها- داروهاي جلوگيري از بارداري- دوش مهبلي گرفتن- ديابت- حاملگي- استرس- زيرپوشهاي تنگ يا استفاده از پارچه هاي صناعيترشح مهبلي ممكن است از عفونت با موارد زير ناشي شود: - مخمرها : كه به كانديدا نيز معروف است و نوعي قارچ كه بخشي از ميكربهاي طبيعي پوست انسان است اما مي تواند ايجاد عفوت نيز كند.- گاردنرلا : كه نوعي باكتري است كه به طور طبيعي در راههاي تناسلي زنانه يافت مي شود و عامل التهاب باكتريايي مهبل است. - تريكومونا : نوعي تك ياخته است (جانداري كه فقط از يك سلول ساخته شده است)- بيماريهاي منتقله از راه جنسي : مانند سوزاك يا كلاميديا هم مي توانند باعث ترشحات مهبلي شوند.- ديگر علل احتمالي غير عفوني ترشحات مهبلي : شامل التهاب مهبل تحليل رفته (التهاب مهبل كه معمولاً پس از يائسگي رخ مي دهد)، ديابت ، (به طور شايعي با عفونتهاي عود كننده مخمري همراه است، يا تحريك ناشي از محصولات معطر مانند صابون، دوشهاي مهبلي، پد يا پنبه قاعدگي است. نشانه ها ي عفونت ممكن است متوجه تغيير رنگ ترشحات ميزان يا بوي ترشحات شويد. يك ترشح سفيد دلمه اي كه شبيه پنير روستايي باشد علامت مشخصه عفونت مخمري است. ترشح زرد، سبز يا خاكستري معمولاً علامت عفونت تريكومونايي يا التهاب باكتريايي مهبل است. اين عفونت معمولاً با بوي غير معمول ماهي مشخص مي شود. خارش معمولاً با عفونت مخمري همراه است، گر چه ممكن است با هر يك از انواع عفونتها يا تحريكات همراه باشد. آستر تحريك شده مهبل كه بخصوص مي تواند حين ارتباط جنسي خارش دار يا دردناك شود،اين حالت معمولاً بر جسته ترين علامت التهاب مهبل تحليل رفته است. ترشح جديد مهبلي همراه با تب، درد شكمي يا درد هنگام ارتباط جنسي، مي تواند نشانه يك عفونت منتقله از راه جنسي مانند سوزاك يا كلاميديا باشد. به هر حال سوزاك و كلاميديا معمولاً هيچ علامتي ايجاد نمي كنند. تشخيص عفونت در ابتدا كارشناس بهداشتي سوالات متفاوتي را به منظور كمك به تعيين دقيق علت ترشحات، شامل سوالاتي در مورد استفاده اخير از آنتي بيوتيك، اينكه آيا متأهل هستيد يا نه ( آيا شريك جنسي داريد يا خير )، علائم يائسگي، علائم ديابت و ساير تغييراتي كه اخيراً در سلامتي يا شيوه زندگي شما رخ داده است،از شما مي پرسد. كارشناس بهداشتي با استفاده از وسيله اي به نام اسپكولوم معاينه لگني براي شما انجام مي دهد تا مستقيماً دهانه رحم را مشاهده كند. در حين معاينه لگني، يك نمونه از ترشحات براي آزمايش در آزمايشگاه جمع آوري مي شود. با بررسي ترشحات در زير ميكروسكوپ، كارشناس بهداشتي مي تواند تشخيص عفونت مخمري، التهاب باكتريايي مهبل يا عفونت تريكومونايي را بلافاصله بگذارد و درمان را شروع كند. كارشناس بهداشتي بر اساس ظاهر ديواره هاي مهبل، مي تواند التهاب مهبل تحليل رفته راتشخيص بدهد. يك امتحان دستي براي تشخيص حساس بودن دهانه رحم، رحم و تخمدانها انجام مي گيرد. در طي اين آزمايش، آزمايش كننده انگشت خود را وارد مهبل شما مي نمايد. حساسيت مي تواند نشانه حضور بيماريهاي منتقله از راه جنسي يا بيماريهاي التهابي لگن باشد. تشخيص سوزاك و كلاميديا نياز به تستهاي آزمايشگاهي دارد كه ممكن است چند روزي طول بكشد. ترشحات مهبلي ناشي از عفونت مخمري ياباكتريها بين چند روز تا يك هفته به درمان پاسخ مي دهد. بيماريهاي منتقله از راه جنسي نيز در عرض يك هفته بايد به درمان آنتي بيوتيكي جواب بدهند. اگر عفونت به سمت بيماري التهابي لگن بالاتر از ناحيه مهبل گسترش يابد، ممكن است درمان طولاني تري نياز داشته باشد. التهاب مهبل تحليل رفته، بهتر از همه به درمان هورموني با كرمهاي مهبلي يا درمان ماهانه جايگزيني با هورمونها پاسخ مي دهد. معمولاً چند هفته طول مي كشد تا اين حالت از بين برود. نشانه هاي خفيف امكان دارد در عرض چند روز با استفاده از مواد لغزنده كننده آبكي از بين بروند. اگر نشانه ها به وسيله تحريك ايجاد شده اند، شناسايي ماده تحريك كننده و برداشت آن مي تواند علائم را در طي يك هفته از بين ببرد.
شيوه پيشگيريكار با كارشناس بهداشتي عواملي را كه منجر به عفونت مي شود، مانند استفاده از آنتي بيوتيكها، پوشيدن لباس زيرهاي غيرپنبه اي، پوشيدن لباسهاي زير تنگ در حين ورزش، استفاده از محصولات معطركه مخاط مهبل را تحريك مي كند يا استفاده از داروهاي جلوگيري از بارداري مشخص مي كند. اگر از قرصهاي جلوگيري از بارداري استفاده مي كنيد، براي جلوگيري از عفونتهاي مكرر نيازي به قطع دارو نيست. تغيير نوع هورمون يا قدرت آن مي تواند براي جلوگيري از بازگشت مشكل كافي باشد.اگر مبتلا به ديابت هستيد، كنترل سطح قند خون مي تواند به جلوگيري از عفونتهاي راجعه بخصوص عفونتهاي مخمري كمك كند. شيوه درمان عفونتها با آنتي بيوتيك درمان مي شوند. غالباً فقط يك دوز آنتي بيوتيك در ماه كافي است. به عنوان جايگزين مي توانيد از كرمهاي آنتي بيوتيكي مهبلي خصوصاً اگر عوارض جانبي قابل توجهي از استفاده خوراكي آنتي بيوتيكها نشان مي دهيد، استفاده كنيد. همچنين كرم مهبلي ميتواند براي التهاب و يا مخاط زخمي مهبل تسكين دهنده باشد. اگر براي شما تشخيص التهاب باكتريايي مهبل گذاشته شده است، امكان دارد برايتان آنتي بيوتيكي به نام مترونيدازول (فلاژيل) تجويز شود. اگر پزشك شما بر اساس يافته هاي شرح حال و معاينه تان شك كند كه ممكن است شما بيماري منتقله از راه جنسي داشته باشيد، ممكن است قبل از آماده شدن نتايج آزمايشها برايتان به روش تزريقي و خوراكي آنتي بيوتيك شروع كند. اگر عفونت راجعه مخمري داريد و علائم را شناسايي كرده ايد، مي توانيد از كرمهاي ضدقارچ بدون نسخه استفاده كنيد. اگر نشانه هاي شما بهتر نشدند، مي توانيد به كارشناس بهداشتي خود مراجعه كنيد تا معاينه انجام شده، و تشخيص را تأييد كرده و در مان را تغيير دهد.التهاب مهبل تحليل رفته مي تواند با تغييرات هورموني ايجاد شود، مثلاً بعد از بارداري يا در هنگام استفاده از قرصهاي جلوگيري از بارداري بروز كند. به طور شايعتر اين مشكل در طي و بعد از يائسگي ايجاد مي شود. پس از يائسگي، درمان جايگزين هورموني ميتواند از راه خوراكي يا مهبلي تجويز شود. تجويز مهبلي كرم باعث مي شود در معرض سطح كمتري از هورمون قرار بگيريد. در موارد خفيف استفاده از يك لغزنده كننده مي تواند كافي باشد. اگر از قرصهاي جلوگيري از بارداري استفاده مي كنيد، تغيير نوع قرص يا قدرت آن مي تواند به شما كمك كند كه از التهاب مهبل تحليل رفته خلاصي يابيد. نيازي به درمان شريك جنسي نيست مگر آنكه تشخيص داده شود كه دچار بيماري منتقله از راه جنسي هستيد يا مبتلا به عفونتهاي مكرر مي باشيد و هيچ عامل مستعد كننده ديگري وجود ندارد. اگر شريك جنسي شما دچار ترشحات يا ناراحتي جديدي در حين ادرار كردن يا ارتباط جنسي شده است، بايستي توسط يك كارشناس بهداشتي ويزيت شود. چه وقت بايد به كارشناس مراجعه كنيم ؟اگر عفونت مخمري قبلي داشته ايد و علائم تكرار شونده مشابهي داريد، مي توانيد از داروهاي ضدقارچ استفاده كنيد. اگر علائم شما بهبودي نمي يابد به كارشناس مراجعه كنيد. در هنگام مواجهه با هر ترشح جديدي كه با توقف استفاده از تحريك كننده هاي باقوه مهبل بهبودي نمي يابند به كارشناس مراجعه كنيد. اگر دچار درد شكمي يا تب در همراهي با هر ترشح جديد مهبلي شديد، بايد در همانروز به كارشناس مراجعه كنيد.معمولاً حالاتي كه منجر به ترشحات مهبلي مي شوند در عرض چند روز به درمان پاسخ مي دهند. ممكن است چند هفته طول بكشد تا التهاب مهبل تحليل رفته به درمان هورموني پاسخ بدهد، چرا كه مخاط مهبل براي تقويت شدن به زمان نياز دارد. گاهي عفونت بر مي گردد در اين صورت كارشناس بهداشتي ممكن است، دوره درماني موثرتري را شروع كند، راههاي براي خود درماني در خانه را پيشنهاد كند يا به شما كمك كند كه علل بالقوه عفونت را حذف كنيد.
حاملگي خارج رحمي Ectopic pregnancy
حاملگی نابجا يا خارج رحمی، از مهمترين شرايط اورژانسی در بارداری محسوب میشود که تشخيص هر چه سريعتر آن موجب نجات مادر و حفظ باروری مجدد وی میگردد.
شيوع
حاملگي نابجا در سه دهه گذشته بطور مداوم در حال افزايش بوده است.بطوريكه بر اساس آمار موارد بستري در بيمارستانهاي آمريكا حاملگي نابجا از 5/4 در هر 1000 حاملگي در سال 1970 به 8/16 در هر 1000 حاملگي درسال1989رسيده است. در سال 1992 مراكز پيشگيري و كنترل بيماري براساس موارد بستري دربيمارستانها ودرمان بيماران سرپايي . تعداد حاملگي هاي نابجا را 10800 مورد( 7/19در هر 1000 حاملگي) تخمين زدند.
اما به علت عدم احتساب آمار بيماران مبتلا به حاملگي هاي نابجا كه در مطب هاي خصوصي تحت درمان قرار گرفته اند.آمار واقعي بيشتر از رقم فوق برآورد ميشود.
اين نوع حاملگی که وضعيتی خطرناک و از مهمترين علل مرگ و مير مادران به شمار میآيد، زمانی رخ میدهد که تخمک بارور شده خارج از آندومتر رحمی باشد. معمولا در ۹۸ درصد اين موارد تخمک بارور شده در لوله رحمي است و چنانچه اين وضعيت سريع تشخيص داده نشود و درمان صورت نگيرد، منجر به پارگی لوله و به دنبال آن باعث خونريزی داخلی در ناحيه شکم میشود.لانهگزينی تخمک بارور شده در جاهای ديگری هم ممکن است رخ دهد.تخمدان، گردن رحم، شکم (صفاق).
علت
حد اقل دو دليل براي افزايش شيوع حاملگي هاي نابجا وجود دارد. اول اينكه اين افزايش.. موازي با افزايش وقوع عوامل خطر براي حاملگي هاي نابجا است. دوم اينكه ظهور تستهاي با حساسيت بالا براي تشخيص حاملگي و اولتراسوند ترانس واژينال تشخيص زودرس حاملگي را امكان پذير كرده است و باعث تشخيص برخي از حاملگيهاي نابجا شده است كه در گذشته احتمال جذب خودبخودي آنها قبل از تشخيص وجود داشت.
آمار مرگ و مير بيماري:
تشخيص و درمان سريع با كاهش خطر مرگ در اثر حاملگي هاي نابجا همراه بوده است. بين سالهاي 1979 و 1986.. 13% از مرگهاي مادري در اثر حاملگي هاي نابجا بوده است.. كه در سال 1992 به 9% كاهش يافت.. با اينحال حاملگي نابجا يكي از علل اصلي مرگ مادران در سه ماهه اول بارداري است كه 90% آن ناشي از خونريزي است.
شيوع بر اساس محل جايگزيني
حاملگي نابجا جايگزيني تخمك بارور در خارج از جسم رحم است.لوله هاي فالوپ.. شايعترين محل حاملگي نابجا بوده. 3/98 % از همه بارداري هاي نابجا را شامل مي شوند. 6/79% از مقدار مذكور در آمپولا.3/12 % در ايسموس. 6/2 % در انتهاي فيمبريا و 9/ % باقيمانده در ناحيه بينابيني جايگزين ميشوند.
مشکل کجاست؟
تخمک بارور شده معمولا ۴ تا ۵ روز طول میکشد که مسير لوله رحمی از تخمدان تا رحم را طی کند و حدود ۶ تا ۷ روز بعد از لقاح در رحم لانهگزينی میکند. شايعترين علت حاملگی خارج رحمی، تخريب لوله رحمی و ايجاد انسداد يا تنگی لوله است.
همچنين احتمال دارد مشکل در ديوارههای لوله وجود داشته باشد که نتواند مانند حالت طبيعی، منقبض شده و تخم بارور را به داخل رحم به حرکت درآورد.
هر عاملی که باعث پيچخوردگی يا چسبندگی آن شود موجب تاخير عبور تخم از لوله و لانه گزينی آن میشود. پس هر علتی که موجب کندی حرکت تخمک بارور در مسير خود به سمت رحم شود میتواند بارداری خارج رحمی را به وجود آورد.
عوامل خطر
1- آسيب لوله اي غالبا نتيجه يك فرايند عفوني است.. بيماراني با سابقه عفونتهاي لگني.. شامل گنوره و عفونتهاي كلاميديائي ثابت شده با روشهاي ثابت شده با روشهاي سرولوژي و بيماريهاي التهابي لگن از 4-2 برابر افزايش شانس حاملگي نا بجا بر خوردارند. همچنين حاملگی خارج رحمی قبلی، آسيبهای لولهای بر اثر اعمال جراحی و همچنين ، چسبندگیهای لولهای، اختلال مادرزادی لولههای رحم خطر بارداري خارج رحمي را افزايش مي دهد.
2 -سالپنژيت گره اي ناحيه ايسموس به ضخيم شدگي قسمت اوليه لوله هاي فالوپ با ديورتيكول هاي متعدد مجزا اطلاق ميشود. اين ضايعه لوله اي باعث 52% افزايش شيوع حاملگي نابجا در مقايسه با گروه مشابه از نظر سني و نژادي ميشود.
3- دي اتيل استيل بسترول
تماس داخل رحمي با دي اتيل استيل بسترول باعث تغيير شكل لوله فالوپ مي شود كه در نتيجه باعث كاهش يا عدم وجود بافت فيمبريا.. دهانه كوچك و كاهش طول و قطر لوله ميگردد. آناتومي غير طبيعي لوله رحمي با 5 برابر افزايش حاملگي نابجا همراه است.
4-مصرف سيگار
افراد سيگاري با افزايش كم خطر حاملگي نابجا روبرو هستند.
5- دوش گرفتن
دوش واژينال با افزايش كم خطر حاملگي همراه است. بيماراني كه دوش ميگيرند. نسبت به كساني كه اينكار را انجام نميدهند.. ممكن است بيشتر به عفونتهاي رحمي و متعاقبا" آسيب لوله اي مبتلا شوند
6- پيشگيري از حاملگي
IUD بطور موثر از حاملگي جلوگيري ميكند اما اگر حاملگي در زني كه از IUD استفاده ميكند(بخصوص از نوع پروژسترونی آن) اتفاق بيفتد.. شانس اينكه نابجا باشد زيادتر است. مسئله ديگر اين هست كه همانند IUD بستن لوله ها بطور موثر از حاملگي جلوگيري ميكند اما اگر حاملگي اتفاق بيفتد.. احتمال حاملگي نابجا بيشتر است. همچنين مصرف قرصهای خوراکی که صبح روز بعد از مقاربت استفاده میشود و حاوی پروژسترون بوده و به منظور جلوگيری از بارداری تجويز میشود نيز میتواند ميزان بروز بارداری خارج رحمی را افزايش دهد.
نشانه ها و علائم
به دنبال حاملگی نابجا در لوله رحم، ديواره نازک لوله کشيده میشود و باعث درد در ناحيه زير شکم میشود. بر اثر رشد تخمک، لوله رحم ممکن است پاره شود و در نتيجه خونريزی شديد در ناحيه شکم رخ دهد و باعث درد و در نهايت غش شود امروزه ميتوان حاملگي نابجا را قبل ازشروع علائم تشخيص داد.ترياد كلاسيك آمنوره.. خونريزي..نامنظم واژينال.. درد پائين شكم شايعترين علائم حاملگي نابجا ميباشد. درد ناگهاني شديد.. و يكطرفه شكم شايعترين شكايت در بين 90-100 درصد زنان مبتلا به حاملگي نابجا است. تير كشيدن.. درد به شانه.. سنكوپ و شوك ناشي از خونريزي در 20% بيماران رخ ميدهد. شايعترين نشانه ها مربوط به معاينه شكمي ميشوند. شكم حساس در 90% و ريباند تندرنس در 70% بيماران وجود دارد. معاينه لگن غالبا غير اختصاصي است.
حساسيت سرويكس به حركت در بيش از 65 درصد بيماران وجود دارد و توده آدنكس قابل لمس در 50 درصد موارد ديده ميشود.
حاملگي شكمي
تخمين زده ميشود كه شيوع حاملگي شكمي 1 در 8000 تولد باشد.. و حاملگي شكمي 4/1 % از حاملگيهاي نابجا را تشكيل مي دهد. پيش آگهي بد بوده با درصد مورتاليته 1/5 در هر 1000 مورد براي مادر همراه است و خطر مرگ در اثر حاملگي شكمي 7/7برابر بيشتر از ديگر حاملگيهاي نابجا است.
تشخيص
امروزه حاملگي نابجا قبل از 6 هفته بعد از آمنوره غالبا در 5/4 هفته بارداري و قبل از شروع علايم ميتواند تشخيص داده شود. روش قديمي لاپاروسكوپي در حال حاضر بندرت مورد نياز است.. و در هفته هاي اوليه بارداري كه ديگر روشها توانائي تشخيص دارند.. غالبا تشخيص با آن غير ممكن است. آزمايشهاي تشخيصي معمول كه امروزه مورد استفاده قرار ميگيرند.. عبارتند از اندازه گيري متوالي B-HCG ... سونوگرافي.. پروژسترون سرم... و كورتاژ رحمي ...
B-HCG
امروزه اندازه گيري B-HCG به روش سنجش ايمني آنزيمي(ELISA) انجام ميشود. كه مقادير پائين B-HCGدر ادرار و سرم را به ترتيب در حد 20 و 10 اندازه گيري ميكند B-HCG. در حاملگي طبيعي توسط سلولهاي تروفوبلاست توليد ميشود.. و تقريبا 2 روز بعد مقدارش 2 برابر ميشود. در حاملگي هاي غير طبيعي اعم از داخل رحمي و خارج رحمي.. توليد B-HCG ناكافي بوده وزمان 2 برابر شدن آن نيز طولاني ميشود.
عدم افزايش غلظت B-HCG بعد از 48 ساعت مشخصه يك حاملگي غيرزنده است. لذا ميتوان رحم را تخليه نمود. وقتي كه تيتر B-HCG بيش از 2000 واحد است ولي توسط سونوگرافي ترانس واژينال.. بارداري زنده داخل رحمي..قابل مشاهده نيست.. ميتوان كورتاژ را بمنظور درمان حاملگي داخل رحمي غير زنده يا بعنوان اقدام تشخيصي براي يك بارداري نابجا انجام داد. غلظت B-HCG عمومي نبوده.. و هر مركز بايد مقادير مربوط به خود را براي اجتناب از ختم يك حاملگي داخل رحمي سالم استخراج كند.B-HCG براي تشخيص حاملگي نابجا نيز بكاربرده ميشود. بعد از كورتاژ رحمي اگر B-HCG كمتر از 15% افت كند.. حاملگي نابجا است و انديكاسيون دارد.
پروژسترون سرم
مقدار پروژسترون سرم بازتابي از توليد پروژسترون توسط جسم زرد است كه در اثر حاملگي با محتويات بارداري زنده تحريك مي گردد. در 8- 10 هفته اول بارداري .. غلظت پروژسترون سرم تغيير كمي ميكند.. و در صورت شكست حاملگي مقدار پروژسترون كاهش مي يابد. بنا براين اندازه گيري پروژسترون در تشخيص ميان حاملگي طبيعي و بارداري غير طبيعي( حاملگي داخل رحمي غير زنده و يا حاملگي نابجا) مورد استفاده دارد. اندازه گيري پروژسترون از سه طريق به تشخيص حاملگي نابجا كمك ميكند. يك آزمايش غربالگري ارزان است كه نياز به آزمايشات ديگر در بيماراني كه پروژسترون سرم پائين داشتندو شيوع پاره شدن حاملگي نابجا را در وضعيت اورژانسي تا 50% كاهش داده است. اگر مقدار پروژسترون سرم بيش از 25 باشد.. ( بيش از 5/79) با حساسيت 5/97 % حاملگي نابجا رد ميشود.
اگر مقدار پروژسترون سرم كمتر از 5 نانو گرم( 9/15 ( nmol باشد.. با حساسيت 100% مشخص كننده يك حاملگي غير زنده خواهد بود.
بنا براين با يكبار اندازه گيري اگر مقدار پروژسترون سرم كمتر از 5 نانو گرم باشد و حاملگي نابجا از سقط داخل رحمي خود بخود تشخيص داده نشده باشد.. ميتوان تخليه تشخيصي رحم را انجام داد.
سونو گرافي ترانس واژينال
قدرت تفكيك و وضوح بالاي سونوگرافي ترانس واژينال هنگامي كه مقادير b-hcg بين 1000 واحد تا 2000 است.. زودتر از يك هفته بعد ازاولين عدم بروز قاعدگي.. حاملگي نابجا را با اطمينان مسجل ميكند. ساك حاملگي خارج رحمي محتوي كيسه زرده يا رويان با ويژگي 100% ولي حساسيت پائين ( 15- 20%) تشخيص حاملگي نابجا را مطرح ميسازد. توده كمپلكسي ازآدنكس ها بدون حاملگي داخل رحمي حسا سيت را به (21) -84% بهبود ميبخشد. اما ويژگي.. كمتر ميشود ( 93-5/99). علي رغم وضوح بالاي سونو گرافي ترانس واژينال در 15-35% بيماران با حاملگي نابجا توده آدنكس ديده نميشود.
غلظت هاي b-hcg سرم و سونوگرافي ترانس واژينال با ارزش اخباري مثبت 95% حاملگي نابجا را پيش بيني ميكند. تشخيص بطور معمول با غياب حاملگي داخل رحمي.. و غلظت واضح b-hcg مطرح ميشود. سونوگرافي به تنهائي قادر به تشخيص همه حاملگي هاي نابجا نيست .. لذا ديگر روشهاي تشخيصي را بايد انجام داد.
كورتا ژ رحم
وقتي كه سونوگرافي براي تشخيص كافي نيست كورتاژ رحم كه ميتواند در مطب انجام شود ضرورت مي يابد... وقتي كه يك حاملگي غير زنده بر اساس مقدار پروژسترون كمتر يا مساوي 5 نانوگرم يا مقدار ثابت b-hcg تشخيص داده شد. كورتاژ بايد انجام شود. مشاهده پرز ها دربافت بدست آمده از كورتاژ وجود يك سقط خودبخود داخل رحمي را مشخص ميكند.
در غياب پرز ها.. كاهش 15% يا بيشتر در مقدار b-hcg ..پس از 8-12 ساعت از انجام كورتاژ.. قطعي كننده يك سقط كامل است. اگر تيتر b-hcg بدون تغيير باقيمانده يا افزايش يابد.. نشاندهنده آن است كه تروفوبلاست توسط كورتاژ برداشته نشده و به اين ترتيب تشخيص حاملگي خارج رحمي محرز خواهد شد.
توصيه هائي مبتني بر مستندات
غربالگري پروژسترون سرم در بيماراني كه در خطر حاملگي نابجا هستند با طرح آزمونهاي بعدي امكان تشخيص را به حد اكثر مي رساند. b-hcg متوالي.. سونوگرافي..ترانس واژينال و كورتاژ رحمي.. در تشخيص زودرس حاملگي نابجا جلوگيري از انجام لاپاروسكوپي است.
درمان با توجه به اندازه جنين
نوع درمان بستگی به اندازه و محل بارداری خارج رحمی دارد. در مراحل اوليه که اندازه تخمک کوچک است از داروی متوتروکسات استفاده میشود. اين دارو تخمک بارورشده را حل کرده و توسط بدن جذب میگردد.
حاملگی نابجا يا خارج رحمی از مهمترين شرايط اورژانسی در بارداری محسوب میشود که تشخيص هر چه سريعتر آن موجب نجات مادر و حفظ باروری مجدد وی میگردد ،اما اگر از زمان حاملگی مدت زيادی گذشته باشد و اندازه جنين بزرگ باشد، لازم است که جراحی انجام شود. بعد از جراحی ميزان HCG خون تا زمان به صفر رسيدن يعنی ۲۱ هفته بعد اندازهگيری میشود.
جراحی میتواند به صورت لاپاراسکوپی يا لاپاراتومی (باز کردن شکم) صورت گيرد. اگر بتوان اين نوع حاملگی را در مراحل اوليه تشخيص داد و اندازه آن زير ۴ سانتیمتر باشد، میتوان از جراحی لاپاراسکوپی استفاده کرد. در تکنيک لاپاراسکوپی بدون باز کردن شکم و تنها با چند سوراخ کوچک جراحی انجام میشود و مزيتی که نسبت به روش لاپاراتومی دارد اين است که ميزان خونريزی کمتر بوده و احتمال چسبندگیهای پس از عمل کاهش میيابد و به دليل کمتر بودن زمان عمل، کوتاه بودن مدت اقامت در بيمارستان و کاهش نياز به داروهای ضد درد و دوره نقاهت کمتر و کاهش هزينه درمان معمولا بيماران رضايت بيشتری از اين عمل دارند.
ولی در صورتی که جنين بزرگ شده باشد و از زمان حاملگی مدت بيشتری گذشته باشديا چنانچه در لوله رحمی پارگی ديده شود بايد از جراحی به روش لاپاراتومی استفاده کرد.
بسياری از زنان میتوانند بعد از يک حاملگی خارج رحمی، حاملگی طبيعی داشته باشند و هرگز نبايد نگران تکرار اين نوع حاملگی باشند. پزشکان توصيه میکنند که بعد از بارداری خارج رحمی تا ۳ ماه بارداری بعدی به تعويق بيفتد تا وضعيت جسمی برای بارداری طبيعی کاملا بهبود پيدا کند. آمارها حاکی از آن هستند که ۶۰ درصد اين زنان طی ۱۸ ماه بعد از بيماری، حاملگی طبيعی خواهند داشت.
کیست های تخمدان :
کیست های تخمدان کیسه های کوچک محتوی مایع هستند که در تخمدان ها(ovarys) رشد می کنند. بیشتر کیست ها بی ضرر هستند اما بعضی از آن ها می تواند مشکلاتی نظیر پاره شدن ، خونریزی و درد را ایجاد کند.و ممکن جراحی برای برداشتن کیست نیاز باشد.
کیست تخمدان کیسه پر از آب یا خونی در تخمدان است که اغلب هنگام تخمک گذاری به وجود می آید ، یعنی زمانی که تخمک از تخمدان آزاد میشود . گرچه خیلی اوقات علت مشخصی ندارند ، اما در اغلب موارد از اختلالات هورمونی ناشی میشوند. اختلالاتی که در مرحله اول دوره عادت ماهانه را به تعویض می اندازد و بیشتر به صورت کیست های فیزیولوژی بروز میکند .
کیست ها در تخمدان در کیست های فیزیولوژی که به آنها کیست های ساده نیز میگویند تخمک هایی که باید ماهانه آزاد شود ، آزاد نمی شوند و اندازه ۴ تا ۵ سانتیمتر رشد میکنند و در این نوع از کیست کیسه پر از آب در تخمدان تشکیل میشود و اغلب درد جسمانی ندارد و تنها با عقب افتادن دوره عادت ماهانه مشخص میشوند .
البته یکسری کیست تخمدان وجود دارد که فیزیولوژی نیستند و بیمار هر وقت عادت ماهانه میشود ، مخاط رحم همواره در رحم وجود دارد که به این کیست ها ، کیست اندومکسیوما می گویند و داخل آنها پر از خون است و از آنجا که خون ها راه خروج ندارند ، این کیست ها با سیکل پریودی کوچکتر نشده بلکه بزرگ هم میشوند و در این شرایط می گوییم که کیست اندومکسیوزیس است و با روشهای دارویی قابل درمان نیست .
زنان دو تخمدان دارند که محل ذخیره و آزاد کردن تخمک (egg)است.سایز هر تخمدان به اندازه یک گردو است و در دوطرف رحم قرار دارند.
تخمدان یک تخمک را در هر ماه تولید می کند. و این فرایند سیکل قاعدگی ماهانه در زن است. تخمک در داخل کیسه تخمک در داخل تخمدان رشد می کند تا زمانی که رحم برای پذیرش آن آماده شود. مخاط رحم در این دوره ضخیم شده و خودش را برای حاملگی آماده می کند.
این سیکل هر ماه اتفاق می افتد و با لقاح پیدا نکردن تخمک خاتمه می یابد . همه محتویات رحم اگر تخم لقاح پیدا نکندخارج می شود و این فرایند سیکل قاعدگی نامیده می شود.
در تصویر سونوگرافی ، کیست تخمدان شبیه حباب دیده می شود . این کیست محتوی مایع است و به وسیله یک دیواره نازک احاطه می گردد. این نوع کیست ، کیست فانکشنال یا عملی تخمدان یا کیست ساده نامیده می شود.
علائم كيست تخمدان:
تنها علائم کیست تخمدان دردهای لگنی و عقب افتادن زمان عادت ماهانه است و در اغلب موارد ، فرد هیچ دردی را در بدن خود حس نمی کند ، اما زمانی دارای علامت میشود که کیست دور پایه خود پیچ می خورد و کیست تورسیون پیدا کرده و در این شرایط مریض درد زیادی دارد .
کیست تخمدان اغلب باعث ایجاد چاقی، عضلات و استخوان های درشت، رویش مو بر روی صورت و بدن، خصوصیات مردانه، آکنه و عادت ماهیانه نامنظم می شود.
کیست تخمدان باعث ناباروری، افزایش ابتلا به دیابت، سکته ها، حملات قلبی و سرطان رحم می شود. یک تحقیق در ایتالیا نشان داد مصرف داروی گلوکوفاژ( متفورمین) و رژیم غذایی که دارای کربوهیدرات های کامل ( مانند غلات کامل وسبوس دار) باشد، این بیماری را درمان می کند.
مطالعات ثابت کرده است داروها و رژیمی که برای درمان دیابت استفاده می شوند و همچنین داروهایی که از عمل هورمون های مردانه در زنان جلوگیری می کنند، باعث جلوگیری از عوارض این بیماری می شوند .
عوارض این بیماری شامل دیابت، حملات قلبی، چاقی، خصوصیات مردانه مانند رویش مو بر روی بدن، جوش زدن، عضلات و استخوان های درشت می باشند و پروژسترون(هورمون زنانه) باعث پیشگیری از ابتلا به سرطان رحم می شود.
یک دختر بعد از تولد ۴ میلیون تخمک دارد که هر ماه یکی از تخمک ها در یک فرد سالم بعد از طی مراحلی کامل می شود و به داخل رحم پرتاب می رود.
در افرادی که تخمک کامل شده ولی به داخل رحم پرتاب نمی رود، بیماری کیست تخمدان دیده می شود. افزایش مقدارانسولین و هورمون مردانه در این بیماری باعث می شود، تخمدان ها هورمون مردانه ساخته و باعث پیدایش آکنه و موهای ضخیم و تیره رنگ بر روی بدن شود.
گلوکوفاژ ،Actos وAvandia داروهایی هستند که باعث کاهش مقدار انسولین و کاهش هورمون مردانه تستوسترون در خون می شوند.
بنابراین بایستی در این بیماری رژیم غذایی بر اساس غلات و دانه های کامل و سبوس دار باشد و مصرف محصولات فرآوری شده و پخته مثل انواع شیرینی و ماکارونی محدود شود.
همچنین داروهایی که مانع از عمل هورمون مردانه در بدن می شوند، باعث کاهش ویژگی های مردانه و کاهش کلسترول می شوند و به حمل تخمک ها از تخمدان به رحم کمک می کنند، ولی داروهای ضد دیابت مؤثرترند.
این بیماری احتمال ابتلاء به سرطان رحم را افزایش می دهد، بنابراین داروهای ضد بارداری که دارای هورمون پروژسترون هستند برای این افراد تجویز می شوند و اگر اضافه وزن دارند، بایستی وزن خود را کاهش دهند.
اگر فکر می کنید دچار این عارضه هستید و یکی از علائم ذکر شده در بالا را دارید حتماً با مراجعه به پزشک زنان، یک سونوگرافی از تخمدان ها و رحم انجام دهید.
حتی اگر شما مبتلا به کیست تخمدان نباشید، ممکن است یکی از علائم بالا را داشته باشید.برنامه غذایی که شما در این شرایط بایستی رعایت کنید به صورت زیر است:
۱٫ عدم مصرف یا مصرف کم: انواع شیرینی و کیک و کلوچه- ماکارونی ها- غذاهایی که شکر به آنها اضافه شده است- آبمیوه های مصنوعی مثل انواع ساندیس- نوشیدنی هایی مثل نوشابه- نان های سفید.
۲٫ مصرف میوه و سبزیجاتی مثل هویج، فلفل، کاهو، کلم، اسفناج و…
همچنین قبل از هر وعده غذایی داروی ضد دیابت گلوکوفاژ( متفورمین) را مصرف کنید.
روشها ي درمان :
درمان کیست های فیزیولوژی که اغلب کیستهای تخمدان در زنان از این نوع است با تجویز قرص ضدبارداری LD و HD درمان میشود و در این روش با مصرف قرص ، فعاليت هورمونی تخمدان متوقف شده و کیست کوچک میشود و زمانی که تخمک گذاری صورت نمی گیرد ، کیست هم به وجود نمی آید . این کیست ها اغلب پس از گذشت یک تا ۳ ماه کوچک میشود و از بین میرود .
اما در نوع اندومکسیوما که داخل آنها پر از خون است ، درمان با روشهای دارویی مؤثر نبوده و مریض باید لاپاروسکوپی شود و این عمل همراه با بیهوشی است و البته باید توجه داشت چنانکه کیست های فیزیولوژی هم بعد از گذشت ۲ تا ۳ ماه کوچک نشوند ، حتماً باید عمل لاپاروسکوپی درباره آنها صورت بگیرد .
چه عواملی سبب ایجاد کیست های تخمدان می شوند؟کیست های تخمدان به دلایل متعددی ایجاد می شوند. شایع ترین نوع، کیست فولیکولار است که از رشد یک فولیکول نتیجه می شود. فولیکول یک کیسه پر از مایع طبیعی است که حاوی یک تخمک است. کیست های فولیکولار هنگامی که فولیکول در طی چرخه قاعدگی بیش از حد طبیعی رشد می کند و برای آزاد سازی تخمک باز نمی شود تشکیل می شود. معمولاً کیست های فولیکولار در طی چند روز تا چند ماه به خودی خود برطرف می شوند. کیست ها می توانند در اثر جراحت یا نشت عروق خونی کوچک به درون کیسه تخمک حاوی خون باشند (کیست های هموراژیک یا اندومتریوئید). گاه گاه بافت های تخمدان برای تشکیل بافت های دیگر بدن مانند مو یا دندان به صورت غیر طبیعی رشد می کنند. کیست هایی با این بافت های غیر طبیعی کیست های درموئید نامیده می شوند.علایم کیست های تخمدان چه هستند؟بیشتر کیست ها هرگز مشخص نمی شوند و بدون اینکه زنان ب
مطالب مشابه :
آبله مرغان chickenpox
داشت که آبله مرغان درکودک سالم نیاز زیادی به دارو ندارد وبیماری خودبخود متوقف می گردد
اورژانس هاي شايع بيماريهاي زنان:
تصور ميشود كه حداقل در هر پنج حاملگي ، يك مورد با سقط خودبخود ي متوقف شود. هر شونده
راهنمای بالینی پرستار مبتنی بر شواهد اورژانس هاي شايع بيماري هاي زنان
تصور ميشود كه حداقل در هر پنج حاملگي ، يك مورد با سقط خودبخود ي متوقف شود. هر شونده
191 - انرژي درماني چیست؟ انرژی ریکی چیست؟ (کلیک کنید)
یا سایر موانع شناخته شده متوقف نمی شوند به وسیله داروهای شیمیایی شونده منعکس می
آبله مرغان chickenpox
ویا اگر خارش شدید باشد وباعث کنده شدن ضایعات گردد می توان از داروهای خودبخود بهبود می
برچسب :
لیست داروهای خودبخود متوقف شونده