مصاحبه با آقای پدرام افشار رتبه 4 گروه علوم تجربی کنکور سراسری92

نتیجه هر آزمون، بازتاب عملکرد فرد است

شکی نیست که آشنایی با نحوه مطالعه و برنامه‌ریزی نفرات برتر کنکور که بالاترین حد موفقیت را در کنکور کسب کرده‌اند؛‌ بهترین الگو برای شناخت راه آینده همه داوطلبان کنکور می‌باشد.

درج بخشی از تجربیات و دانسته‌های آن‌ها می‌تواند بهترین هدیه برای تک‌تک داوطلبان کنکور باشد.

به همین منظور در این بخش با آقای پدرام افشار رتبه چهار گروه علوم تجربی به گفتگو نشستیم که اعتقادی به تک بعدی بودن ندارد و حائز مقام اول در مسابقات کشوری تفسیر قران و نهج‌البلاغه است، علاوه بر آن به شعر و شاعری هم علاقه‌مند است و در چند جشنواره شعر و مشاعره شرکت کرده و در سطح کشور مقام اول را کسب کرده است.

تسلطش در صحبت کردن و دقت نظر او در پاسخگویی به سوالات حاکی از استعداد او در امر مجری‌گری است. 

 رتبه برتر تجربی92

  

  از چه زمانی برای کنکور برنامه‌ریزی کردید؟  

  

من با ورود به سال دوم؛ پروژه کنکور را کلید زدم و به گونه‌ای مطالعه می‌کردم که گویی در پایان سال قرار است کنکور بدهم. مصمم بودم همه کتاب‌ها را کامل بخوانم و در پایان سال جمع‌بندی کنم و مبحثی را نخوانده برای سال بعد باقی نمی‌گذاشتم.

مشکل عمده اکثر دانش‌آموزان این است که به دلیل اینکه فاصله سال دوم تا کنکور زیاد است، در سال دوم زیاد درس نمی‌خوانند و هر قدر به پیش‌دانشگاهی نزدیک‌تر می‌شوند، جدی‌تر برای کنکور برنامه‌ريزی می‌كنند، ولی براساس تجربه‌ای که من داشتم واقعیت این است که سال چهارم چه از نظر کمی و چه از نظر کیفی و سختی مطالب خیلی با سال‌های قبل متفاوت است و کار برای داوطلبانی که کتاب‌های پایه را ناقص مطالعه کرده‌اند و می‌خواهند در سال آخر جبران کنند، کمی سخت می‌شود. به همین دليل به دانش‌‌آموزان پیشنهاد می‌کنم اگر قصد دارند در کنکور به نتیجه مطلوبشان برسند، بهتر است از همان سال دوم، کنکوری درس بخوانند؛ چون در غیر این صورت باید تلاش و پشتکار بیشتری به كار بگيرند و مسلما فشار روانی زيادی را متحمل مي‌شوند.

ساعت مطالعه‌ات به چه شکلی بود؟

با توجه به اینکه تا آخر تابستان در المپیاد بودم، تقریبا از نیمه مهرماه مطالعه‌ام را با روزی ۳،۴ ساعت شروع کردم كه به مرور توانستم آن را به ۷ تا ۸ ساعت در روز برسانم، البته تاکید می‌کنم مراحل و شیوه درس خواندن هر کس فرق می‌کند. ممکن است فردی به شیوه من مطالعه کند، ولی نتیجه نگیرد. به نظر من شیوه درس خواندن در پیش‌دانشگاهی با سال دوم و سوم از نظر حجم مطالب و فشار روانی بسیار متفاوت است و زمان و انرژی بیشتری می‌طلبد.

در المپیاد هم خوش درخشیدید؟

بله. خوشبختانه موفق شدم مدال برنز را کسب کنم. البته خیلی‌ها به من گفتند در المپیاد شرکت نکنم، چون معتقد بودند نمی‌توانم به نتیجه دلخواهم در کنکور برسم، ولی من به دو دلیل در المپیاد شرکت کردم؛ اول اینکه با شناختی که از خودم داشتم به تک‌بعدی بودن قانع نبودم و دوم اینکه من سال دوم و سوم خوب درس خوانده بودم و تلاشم در پیش‌دانشگاهی فقط صرف مرور و جمع‌بندی دروس پایه شد، به همین دليل با خیالی آسوده در المپیاد شیمی شرکت کردم که اتفاقا نه تنها از نظر درسی افت نکردم، برعکس، از اولین آزمون گاج همیشه رتبه یک بودم و فکر می‌کنم این نگرش که دانش‌آموز یا باید برای کنکور درس بخواند یا در المپیاد حضور یابد، تغییر کرد.

مطابق با برنامه آزمون‌ها پیش می‌رفتید؟

در کل تعادل را در برنامه درسی‌ام حفظ می‌کردم و سعی‌ام بر این بود که تا حد امکان برنامه‌ای که برای خودم در نظر داشتم با برنامه بودجه‌بندی آزمون‌های گاج همخوانی داشته باشد، ولی گاهی اوقات پیش می‌آمد که مباحثی را که بر آنها مسلط بودم، کمتر می‌خواندم یا برعکس. در کل هیچ وقت بدون آمادگی در آزمون‌ها شرکت نمی‌کردم، چرا که نتیجه هر آزمون بازتاب عملکرد فرد است، ممکن است کسی تلاش کند و مدیریت جلسه هم داشته باشد، ولی به دلیل اینکه به برنامه آزمون نرسیده، نتیجه منفی بگیرد. اما قطعا پیش می‌آید زمانی حجم بودجه‌بندی زیاد باشد و بچه‌ها به برنامه نرسند که در این مواقع توصیه می‌کنم مضطرب نشوند و تا حدی که می‌توانند سعی کنند با آمادگی در آزمون شرکت کنند. به نظر من عدم تسلط از دو عامل ناشی می‌شود: یا به دلیل استرس داشتن و کمبود وقت است یا نتیجه کم تست زدن است. اگر عدم تسلط ناشی از نخواندن مباحث درسی باشد، مطمئنا هم از نظر روحی و هم از نظر عملکرد آینده به داوطلب آسیب می‌زند.

از نظر شما چه عواملی باعث موفقیت در کنکور می‌شود؟

در کل به نظرم دانش‌آموزی موفق است که موقعیت‌سنج باشد و بداند که اطرافش چه اتفاقاتی می‌افتد و حین مطالعه نقاط ضعف و قوتش را شناسایی کند، چون معمولا در بحث مشاوره به ما توصیه می‌شود اگر در دروسی ضعیف هستیم، به نسبت ضرایبشان به مطالعه آنها بپردازیم، ولی همان‌طور که می‌دانید این بحث در دوره جمع‌بندی کمرنگ می‌شود، چون هر دانش‌آموز به نسبت ضعف و قوتی که در درس‌ها دارد، برای آنها وقت می‌گذارد. بنابراین باید سعی داشته باشند که تعادل را بین دروس حفظ کنند.

عامل موثر دیگر در موفقیت این است که از امکاناتمان خوب استفاده کنیم، چون کم نيستند بچه‌هایی که با امکانات خیلی کم رتبه‌های خوبی در کنکور سراسری کسب مي‌كنند، به دليل اینکه از امکانات محدودشان به بهترین شکل ممکن استفاده مي‌كنند. در مجموع اگر هدف مشخص باشد، مسیر خیلی راحت‌تر و هموارتر می‌شود.

بنابراین خیلی مهم است که بچه‌ها با دیدی باز حرکت کنند،‌ با توجه به اینکه برخلاف امتحان نهایی، کنکور فقط درس خواندن نیست؛ بلکه دقت و تسلط کامل بر هیجانات و استرس است؛ یعنی یک سیستم چند مهارتی است و دانش‌آموز باید مجموعه‌ای از مهارت‌ها را داشته باشد. من به شخصه همه این عناصر را اجرایی کردم. اگر با رتبه‌های تک‌رقمی صحبت کنید ممکن است عملکردشان در تضاد با هم قرار بگیرد؛ ولی چون می‌دانستند چه می‌خواهند، موفق شدند.

فکر می‌کنید چقدر در طی مسیر؛ وجود یک مشاور آگاه لازم است؟

خب به نظر من جواب این سوال در یک کلمه نمی‌گنجد و بستگی به نیاز هر فرد دارد. به طور کلی هیچ‌کس نمی‌تواند مسیری را بدون راهنما پشت سر بگذارد و این راهنما می‌تواند یک مشاور تحصیلی یا یک معلم یا یک کتاب باشد، که قطعا وجود یک مشاور مجرب و آگاه خیلی در پیمودن این مسیر راه‌گشاست.

از چه زمانی به رتبه آوردن فکر می‌کردید؟

از زمانی که برای کنکور مطالعه می‌کردم، دلم می‌خواست تلاشم در حدی باشد که بتوانم رتبه دلخواهم را کسب کنم. از يك سو نگاهم به کنکور بود و از سوی ديگر متوجه مسیری که باید پشت سر می‌گذاشتم؛ ولی نه آنقدر به مسیر توجه می‌کردم که از کنکور دور شوم و نه آنقدر به کنکور فکر می‌کردم که از مسیر غافل شوم.

چقدر به الگو گرفتن از افراد موفق معتقدید؟

خب من الگوی خاصی نداشتم، ولی سعی می‌کردم از هر کس الگويي بگیرم و به شیوه خودم تغییرش دهم. ولی همیشه مصاحبه با نفرات برتر را دنبال می‌کردم.

 

* * * * *

کتاب‌های خاکستری گاج از نظر من خیلی عالی تالیف شده و به ایده‌آل من خیلی نزدیک بود و گرامر را خیلی خوب توضیح داده بود
 

خب وقت آن است که به سراغ شیوه مطالعه و برنامه‌ریزی دروس عمومی‌تان برویم. با ادبیات شروع می‌کنیم.

به نظر من هر دانش‌آموزی باید بداند که هر درس را به چه شکلی بخواند و برای هر کدام شیوه‌ای مخصوص به آن را داشته باشد. اگر دفترچه سوال ادبیات را نگاه کنید، ۲۵ سوال به ۶ مدل مختلف مطرح می‌شود و من هم ادبیات را به ۶ شکل مختلف خواندم که شامل قرابت معنایی، واژگان، املا، آرایه، تاریخ ادبیات و دستور زبان و نگارش می‌شد. چون خیلی به این درس علاقه داشتم، حتی در دوره جمع‌بندی با اینکه کاملا بر آن مسلط بودم، خارج از برنامه درسی‌ام از روی کتاب ادبیات موضوعی گاج که خیلی جامع و کامل بود، تست می‌زدم.

چه شیوه‌ای را برای مطالعه درس دین و زندگی به کار بردید؟

به نظر من شیوه مطالعه کتاب دین و زندگی، زیست و شیمی باید یک ویژگی مشترک داشته باشد. مثلا در ادبیات می‌توان گفت کدام بخش‌ها مهم‌تر است، ولی در دروس معارف و زیست، همه کتاب‌ در محدوده دید طراح است. نکته قابل توجه در این درس این است که خیلی از بچه‌ها متن کتاب و آیه‌ها را می‌خوانند و آنچه معمولا مورد غفلت قرار می‌گیرد، ارتباط بین متن کتاب با آیه‌ها و احادیث است که بیشترین بخش سوالات کنکور را به خود اختصاص می‌دهد، بنابراین تسلط بر متن کتاب کافی نیست و کتاب دین و زندگی گاج در این زمینه خیلی خوب تدوین شده بود.

برای درس عربی چه پیشنهادی براي داوطلبان کنکور سال آینده داريد؟

خب بعضی از بچه‌ها در این درس خیلی ضعیف هستند و بعضی هم مشکلی ندارند و این دو گروه باید به دو شیوه مختلف برنامه‌ریزی کنند که اگر به ترجمه و قواعد مسلط باشند، به راحتی می‌توانند به سوالاتی که در زمینه لغت مطرح می‌شود، پاسخ دهند. به نظر من بچه‌هایی که در این درس ضعیف هستند، می‌توانند با زدن تست کنکور سال‌های قبل و تست‌های تالیفی، مشکلشان را برطرف کنند. پیشنهاد می‌کنم به جای حفظ کردن قواعد، بر فهمیدن آن تمرکز کنند تا بتوانند به سوالات مربوط به آن پاسخ دهند. کتاب خاکستری عربی گاج در این مورد بسیار کاربردی و عالی بود، طوری که به هیچ مبحث اضافی در این کتاب پرداخته نشده و فقط مباحث لازم و کافی بیان شده است.

برای درس زبان چه راهکاری پیشنهاد می‌کنید؟

خیلی از بچه‌ها سوالات مربوط به گرامر و واژگان را خوب جواب می‌دهند و طراحان هم زیاد روی این قسمت تاکید نمی‌کنند. بیشترین ضعف داوطلبان در قسمت کلوزتست و ریدینگ است، به همین دليل نظرم این است که حتما در کنار مطالعه گرامر،‌ ریدینگ و کلوزتست را هم بخوانند. به دلیل اینکه تا سال دوم دبیرستان دیپلم تدریس در کانون زبان را گرفته بودم، مشکلی در این درس نداشتم. توصیه می‌‌کنم بچه‌ها هر شب یک ریدینگ را کار کنند. کتاب‌های خاکستری گاج از نظر من خیلی عالی تالیف شده و به ایده‌آل من خیلی نزدیک بود و گرامر را خیلی خوب توضیح داده بود.

چه توصیه‌ای براي داوطلبان کنکور سال آینده داريد؟

به نظر من راه کنکور، راه آسانی نیست و مسلما هر قدر اهداف انسان بزرگ‌تر باشد، باید زحمت بیشتری را تحمل کند. در واقع بخشی از کنکور تسلط به مطالب کتاب‌های درسی است و بخش دیگرش که خیلی مهم است، جنبه‌های مهارتی و حفظ آرامش است که به چند مورد اشاره می‌کنم.

برایم مهم بود كه بتوانم فردی چند بعدی باشم و دوست نداشتم که خودم را در یک زمینه خاص محدود کنم

اول اینکه هر کس تصوری از خودش و عملکردش در طول یک سال دارد که نشان‌دهنده این است که آیا می‌تواند به هدفش برسد یا خیر؟ خیلی مهم است که دانش‌آموزان بدانند می‌خواهند چه مسیری را طی کنند و بر اساس آن برنامه‌ریزی متعادلی برای خود داشته باشند. نکته دیگر اینکه سعی کنند از برنامه خود عقب نیفتند، چون بار روانی و استرسی که به دليل کم‌کاری به داوطلب وارد مي‌شود، انرژی زيادی از او می‌گیرد.

هر کس شیوه متفاوتی برای درس خواندن دارد. بچه‌ها باید سعی ‌کنند از اطرافيانشان کمک بگیرند و فقط با برنامه یک شخص خاص، خودشان را تطبیق ندهند. توصیه می‌کنم با کمترین دغدغه درس بخوانند و عوامل ذهنی مزاحم مثل استرس را از خودشان دور کنند. دیگر اینکه تک بعدی نباشند، من به شخصه علاوه بر درس خواندن، مجری صدا و سیما بودم، در کنار آن شعر می‌گفتم، در جلسات ادبی شرکت می‌کردم و حدود ۳ ماه و نیم در المپیاد بودم و برایم مهم بود كه بتوانم فردی چند بعدی باشم و دوست نداشتم که خودم را در یک زمینه خاص محدود کنم. حتی برای زمان استراحتم نیز برنامه‌ریزی داشتم و در المپیاد کشوری و مسابقات شعرخوانی هم شرکت ‌کردم و رتبه اول تفسیر قرآن و نهج‌البلاغه را در سطح کشور کسب کردم. نکته آخر اينکه مساله مدیریت زمان خیلی در جلسه کنکور مهم است که توصیه می‌کنم داوطلبان به این موضوع توجه کافی داشته باشند.

این گفتگو ادامه دارد ....

مجله نیمکت گاج


مطالب مشابه :


پدرام افشار رتبه ي 4 تجربي کنکور سراسري 1391 از ساري

مشاوره آنلاین مهندس فرهادی - پدرام افشار رتبه ي 4 تجربي کنکور سراسري 1391 از ساري - مشـــــاوره




پدرام

سروینه باغ - پدرام - محله ای قدیمی و اصیل با آدم های با صفاو زنده دل واقع در جنوب شهر ساری .




مصاحبه با آقای پدرام افشار رتبه 4 گروه علوم تجربی کنکور سراسری92

برنامه - مصاحبه با آقای پدرام افشار رتبه 4 گروه علوم تجربی کنکور سراسری92 - آرشیو وبلاگ




حرف‌های مهناز افشار درباره کیمیایی، حاتمی‌کیا، شریفی‌نیا، آتش بس

مهناز افشار پیمان پدرام برای تماس با مدیریت وبلاگ از طریق ایمیل [email protected] می تونید




اعلام نتايج مرحله استانی نهج‌البلاغه، اذان، احكام و انشای نماز دانش‌آموزی مازندران

فضل اللهی»، «پدرام افشار»، «مهدی نيك امير محمد افشار»، «ابراهيم وبلاگ منوی




برچسب :