روش صحيح مطالعه
روش صحيح مطالعه: نوشته دكتر محمد نكويي
قبل از ورود به مطالعه ، باید پیش مطالعه کرد که 2 قسمت دارد:کلی و جزیی
الف)پیش مطالعه کلی
کتاب را دست میگیریم و به ترتیب فصول ورق میزنیم، مقدمه کتاب و تیترهای درشت را و عناوین مهم را میخوانیم و با بطور خلاصه با سازمان کتاب آشنا میشویم.
تذکر1:پیش مطالعه کلی برای هر کتاب یا جزوه ای فقط یکبار ، آن هم در ابتدای سال ، انجام می شود و کتاب های سال قبل ، نیازی به پیش مطالعه کلی ندارند.
تذکر2:موقع پیش مطالعه کلی ، فقط به مطالب و تیترها نگاه کنید و لزومی ندارد به ریز مطالب دقیق شوید .کاملا سرسری نگاه کنید.
تذکر3:پیش مطالعه کلی در حکم ایجاد فایل جدید یا قفسه بندی ذهنتان جهت ذخیره اطلاعات است .اگر اینکار را نکنید همه چیز به صورت در هم و بر هم در مغز ذخیره میشود و میزان فراموشی زیاد میشود.
ب)پیش مطالعه جزیی
یک سوال:چگونه روزنامه میخوانید ؟ از اول تا آخر روزنامه را میخوانید و حفظ میکنید یا اینکه اول تیترها و شکل ها را نگاه میکنید و سپس بر میگردید و جاهایی را که علاقه مندید را مطالعه میکنید؟
در موقع مطالعه و درس خواندن نیز باید به همین صورت عمل کنید .یعنی قبل از مطالعه هر فصل از کتاب یا جزوه ، ابتدا آن چند صفحه را به مدت دو الی پنج دقیقه نگاه کنید، با مطلب آشنا شوید و سپس درس خواندن را شروع کنید.
سوال گذاری
اگر خلاصه اخبار تلویزیون را نگاه کنید و بدانید چه خبر است و از نظر شما خبر مهمی وجود نداشته باشد، آیا می نشینید و اخبار را تا انتها دنبال می کنید ، یا اینکه تلویزیون را عوض می کنید و جایی را که دوست دارید میبینید؟
این دقیقا اتفاقی است که در موقع درس خواندن ، مرتبا حواس تن پرت می شود. ولی توصیه من به شما این است: قبل از شروع مطالعه ، از تیترهای درشت و عناوین سر فصل چند سوال طرح کنید؛ مرحله سوال گذاری مرحله سخت و وقت گیری است و به طور چشکگیری ، تمرکز حواس را افزایش می دهد.
تذکر1:از هر سه یا چهار صفحه ، اگر یک سولی کلی طرح کنید ، کافی است.نیازی نیست سوالات زیادی در آورید.
تذکر2:برای اینکه در این مرحله شرطی بشوید ، روی کاغذ روی میزتان "س"یا هر معدل دیگری تا هر وقت این علامت را می بینید یادتان بیفتد که باید سوال گذاری کنید.
قبل از آغاز مراحل « حین مطالعه » مطالعه را از جنبه های دیگری هم بررسی می کنیم:
الف- یادگیری
ب- به خاطر سپردن
ج- یادآوری
از سیستم ها و روش های مطالعه ، انهایی موفق هستند که روی به خاطر سپردن و یادآوری ، بیشتر کار کرده اند ؛ و این درست همان قسمتی است که از نظر ما دور مانده است. یعنی تمام تمام هم و عم سیستم آموزشی ا روی یادگیری است و تلاشی برای مراحل به خاطر سپاری و یادآوری نمی کنیم ؛ در حالی که شاید تا حدود 70 درصد اهمیت بیشتری داشته باشند.
از این رو انچه در سیستم PQR5 گفته میشود شاید در وهله اول کمک چندانی به افزایش یادگیری نکند (که البته اینچنین نیست)ولی اثر چشم گیری در به خاطرسپاری مطالب دارد و سبب افزایش اعتماد به نفس فرد و یادگیری بهتر می شود.
خواندن
همه ما وقتی درس می خوانیم هدفمان این است که درس را یاد بگیریم ، خفظ کنیم و به خاطر بسپاریم. برای همین سعی می کنیم خط به خط کتاب و جزوه را بخوانیم ، حفظ کنیم و در ذهن خود تکرار کنیم. در صورتی که به گفته تونی بازان ف یکی از محققین بنام روش های مطالعاتی ف « هدف از مطالعه ، یادگیری و به خاطر سپردن مطالب نیست ؛ فقط فهم و انتقال اطلاعات از کتاب به یادداشت هاست.» یعنی خلاصه نویسی ها و یادگیری و به خاطر سپردن مطالب باید از روی خلاصه نویسی ها در زمان « مرور » صورت گیرد.
تذکر1:تنها عضوی که در موقع درس خواندن می تواند حرکت کند چشم است و نهایتا انگشتان دست به عنوان راهنمای چشم.پس سعی کنید موقع درس خواندن ، با صدای بلند درس نخوانید ، صندلی را تکان ندهید ، با موهای خود بازی نکنیدو...
تذکر2:در موقع درس خواندن فقط سعی کنید مطالب را بفهمید و رابطه ها را درک کنید و در مرحله بعد ، یعنی خلاصه نویسی کردن مطالب را حفظ کنید.
خلاصه نویسی
قبل از آموزش خلاصه نویسی لازم است موارد زیر یادآوری کنیم:
1)خلانویسی کار بسیار وقت گیر و عذاب آوری است ولی یک خاصیت فقط دارد و آن هم این است که یادگیری را افزایش و فراموشی را کاهش می دهد.
2)هر دانش آموزی یا دانشجویی دارای منابع مختلف اطلاعاتی است مانند کتاب درس ، جزوه ، کتاب کمک آموزشی یا چکیده ، کتاب تست و غیره در حدود هفتاد درصد مطالب این منابع با یکدیگر مشترک است.با کمک خلاصه نویسی میتوان این منابع را به یک جزوه تبدیل کرد که بطور چشم گیری در وقت صرفه جویی خواهد شد.
3)خلاصه نویسی در دو زمان صورت می گیرد.الف- حین مطالعه : یعنی پاراگراف به پاراگراف کتاب خلاصه و یادداشت میشود.
ب- بعد از مرور سوم
4)خلاصه را بهتر است روی کاغد کلاسور بنویسیم تا در صورت ایجاد تغییرات ، بتوانیم به راحتی ، آن را با کاغذ دیگری جا به جا کنیم. در ضمن ، کاغد کلاسور ، نسبت به دفتر ف فضای بیشتری برای رسم درخت حافظه و طرح های خلاصه نویسی دارد.
و اما ویژگی های خلاصه نویسی:
1)در خلاصه نویسی باید سعی کنید فعل ها را خذف کنید. چون یکی از عوامل حواس پرتی در حین مطالعه ، وجود فعل و کامل بودن متنی است که میخوانیم.
2) خلاصه باید یک چهارم تا یک هشتم متن اصلی باشد؛ یعنی 40 صفحه را باید تبدیل به 5 تا 10 صفحه کنید.
3)خلاصه باید جامع و مانع باشد.یعنی تمام نکات مهم را در بر بگیرید و نکات زاید هم نداشته باشد.
4)خلاصه بهتر است رنگی باشد. بهتر است که لایه های اول با رنگ های گرم مانند قرمز و سبز باشد و توضیحات آن ، با رنگ های سرد مانند مشکی و آبی باشد.
5)در خلاصه نویسی بهتر است از علامت های اختصاری استفاده کنید(مثل Pr به جای پروتیین ، a.a به جای اسید امینه و ...)
6)خلاصه نویسی میتواند بر اساس نمودار شعاعی ، درخت حافظه و طرح شبکه ای مغز باشد.
وقتی خلاصه نویسی درس تمام شد ، مطلب خلاصه شده را یکبار دوره کنید ، به دقت در ذهن خود مرور کنید و سپس بروید به سراغ اصل بعدی مطالعه.
مرور
مهمترین قسمت مطالعه که سبب ثبت اطلاعات در لایه های زیرین ذهن میشود و جلوی فراموشی را میگیرد ، مرور کردن است؛ خوشبختانه مطالعات دانشمندان علوم روان شناسی و یادگیری از جمله مطالعات آقای لایتنر مرور را آسانتر کرده است.
زمان های مرور
1.یک روز بعد : که فراموشی را تا یک هفته به تخیر می اندازد
2.یک هفته بعد: که فراموشی را تا یکماه به تاخیر می اندازد.
3.یک ماه بعد : که فراموشی را تا چهار ماه به تاخیر می اندازد.
4.چهار ماه بعد : که فرانئشی را تا یکسال به تاخیر می اندازد.
تفکر
در موقع مرور درباره خلاصه ها تفکر کنید، آنها را از بر کنید و سازمان آن را به خاطر می سپارید.
تازه کردن
بعد از مرور سوم ، یعنی زمانی که تقریبا درس را کامل یاد گرفتید و متوجه مفاهیم اصلی و نکات مهم آن شده اید خلاصه نویسی های خود را با کتاب و جزوه مطابقت می دهید. اگر نکته ای را ننوشته اید اضافه میکنید ، اگر مطالبی زاید است حذف می کنید ، اگر مطالبی زاید است حذف می کنید و به این ترتیب ، خلاصه های خود را کامل می کنید.
خب حالا یک بار با این دستورالعمل ها مطالعه تان را شروع کنید و ببینید چقدر به کارمان می آید و چقدر کارایی تان بیشتر میشود.
مطالب مشابه :
روش صحيح مطالعه
روش صحيح مطالعه: نوشته دكتر محمد نكويي قبل از ورود به مطالعه ، باید پیش مطالعه کرد که 2 قسمت
شماره تلفن پزشکان شرکت کننده در برنامه زیتون
/ دكتر / نسبي تهراني / داريوش / داخلي مغز و اعصاب / 88873964-88795343 / آقای / دكتر / نكويي / مهارتهاي
زیباترین ستهای دخترانه
دكتر نكويي; وبلاگ تفريحي
جالب ترین بسته بندی ها
دكتر نكويي; وبلاگ تفريحي
انتخاب رشته : داوطلبان کارشناسی ارشد بر اساس علاقه انتخاب رشته كنند
دكتر توكلي اظهار كرد: پس از تأييد نهايي كد رشتههاي انتخابي توسط داوطلب، شماره رمز 15 رقمي
ماه چهره خلیلی
دكتر نكويي; وبلاگ تفريحي
برچسب :
دكتر نكويي