انواع روش های تجزیه مواد

 

 اسپکتروسکوپی

اسپکتروسکوپی طیف نگاری از ماده است ، پس در نهایت امر ما یک گراف از شدتintensity به یکی از ویژگی های ماده را داریم ،که این گراف به صورت اثر انگشتfinger print عمل کرده و به کمک آن می توانیم موارد زیر را متوجه بشیم :
ترکیب شیمیایی عناصر (XRF) ، ترکیب شیمیایی ترکیبات (XRD)، پیوند های سطح(XPS, AES,SIMS) ، نوع و طرز پیوند های آلی (Raman Specroscopy, FTIr )

کروماتوگرافی مایع – جامد (LSC)
 در این روش جدا شدن بر اساس جذب سطحی یا تشکیل کمپلکس است. کروماتوگرافی LSC در واقع نوعی کروماتوموگرافی جذبی است که مواد بر اساس اختلاف در قابلیت جذب خود روی سطح جامد از یکدیگر جدا می‌شوند. این روش نیز به انواع مختلفی چون کروماتوگرافی جذب سطحی (برای جداکردن مواد شیمیایی غیر مشابه) ، کروماتوگرافی لایه نازک، کروماتوگرافی تبادل یونی و کروماتوگرافی ژلی تقسیم می‌شود.
کروماتوگرافی گاز – جامد (GSC)
 در این روش نیز اساس جداسازی جذب سطحی فاز گاز روی سطح جامد است که برای خالص سازی گازها اجسام فرار استفاده می‌شود.
کروماتوگرافی مایع – مایع (LLC یا HPLC)
 به دو گونه تقسیمی (برای جدا کردن مواد شیمیایی مشابه) و کاغذی استفاده می شود.
کروماتوگرافی گاز- مایع (GLC یا VPC)

 کروماتوگرافی ستون مویین از این نوع است.  در LLC و GLC ، مواد بر اساس توزیع بین دو فاز جدا می‌شوند. برای انتخاب نوع روش کروماتوگرافی ابتدا روش‌های ساده‌تر مانند کروماتوگرافی کاغذی و لایه نازک امتحان می شوند و اگر پاسخ گو نباشد به سراغ روش‌های پیچیده‌تر مانند روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HELC) می‌رویم.

انواع روشهای کروماتوگرافی

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

کروماتوگرافی کاغذی-

کروماتوگرافی لایه نازک-کروماتوگرافی تبادل یونی-

کروماتوگرافی تقسیمی-

کروماتوگرافی ژلی.

تابش الکترومغناطیس:

یا موج الکترومغناطیسی نوعی موج است که در فضا انتشار می‌یابد و از میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی ساخته شده‌است. این میدان‌ها در حال انتشار بر یکدیگر و بر جهت پیشروی موج عمود هستند.

گاهی به تابش الکترومغناطیسی نور می‌گویند، ولی باید توجه داشت که نور مرئی فقط بخشی از گسترهٔ امواج الکترومغناطیسی است. امواج الکترومغناطیسی بر حسب بسامدشان به نام‌های گوناگونی خوانده می‌شوند: امواج رادیویی، ریزموج، فروسرخ (مادون قرمز)، نور مرئی، فرابنفش، پرتو ایکس و پرتو گاما. این نام‌ها به ترتیب افزایش بسامد مرتب شده‌اند.

تجزیه ساختمانی:

وقتي آزمايش به شناسايي يک يا چند چيز جز از يک نمونه (شناسايي مواد) محدود مي‌گردد، تجزيه کيفي ناميده مي‌شود، در حالي که اگر آزمايش به تعيين مقدار يک گونه خاص موجود در نمونه (تعيين درصد ترکيب در مخلوطها يا اجزاي ساختماني يک ماده خالص) محدود گردد، تجزيه کمي ناميده مي‌شود. گاهي کسب اطلاعاتي در زمينه آرايش فضايي اتمها در يک مولکول يا ترکيب بلورين ضروري است، يا تاکيد حضور يا موقعيت برخي گروههاي عامل آلي در يک ترکيب مورد تقاضا است، چنين آزمايشهايي تحت عنوان تجزيه ساختماني ناميده مي‌شوند و ممکن است با جزئياتي بيش از يک تجزيه ساده مورد توجه قرار گيرند. 

تتراسیون: 

تیتر کردن از روش‌های تجزیه حجمی است. در تجزیه حجمی ابتدا جسم را حل کرده و حجم معینی از محلول آن را با محلول دیگری که غلظت آن مشخص است که همان محلول استاندارد نامیده می‌شود، می‌سنجند. در تیتراسیون محلول استاندارد به‌طور آهسته از یک بورت به محلول حاوی حجم مشخص یا وزن مشخص از ماده حل شده اضافه می‌شود.

رزونانس مغناطیسی هسته (NMR)

تشدید مغناطیسی هسته

تشدید مغناطیسی هسته (Nuclear magnetic Resonance) یک پدیدهٔ فیزیکی بر اساس مکانیک کوانتمی است.

در حضور یک میدان مغناطیسی قوی، انرژی هسته‌های عناصر مشخصی به علت خواص مغناطیسی این ذرات به دو یا چند تراز کوانتیده شکافته می‌شوند. الکترون‌ها نیز به طریقی مشابه هسته عمل می‌کنند. انتقالات میان ترازهای انرژی القاشدهٔ مغناطیسی حاصل می‌تواند با جذب تابش الکترومغناطیسی با بسامد مناسب انجام شود. درست شبیه انتقالات الکترونی که با جذب تابش فرابنفش یا مرئی صورت می‌پذیرد. اختلاف انرژی بین ترازهای کوانتومی مغناطیسی برای هسته‌های اتمی به مقداری است که با تابش در گستره‌ای از ۰٫۱ تا ۱۰۰MHz مطابقت دارد. طیف‌بینی NMR هم به منظور کارهای کمّی و هم به منظور شناسایی کیفی مولکول‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. هر چند که قدرت اصلی این دستگاه در شناسایی کیفی ترکیبات آلی و زیستی بسیار پیچیده‌است.

دستگاه طیف‌سنج NMR


 

 

اجزای مهم یک طیف‌سنج NMR عبارت است از:

  1. مغناطیس
  2. پیمایش میدان مغناطیسی: یک جفت سیم‌پیچ به صورت موازی با سطوح مغناطیسی، که تناوب میدان اعمال شده در یک گسترهٔ کوچک را امکان‌پذیر می‌سازد.
  3. منبع موج رادیویی
  4. آشکارساز

طیف‌سنجی فلوئورسانس

اندازه گیری شدت فلوئورسان ، تعیین کمی ‌مقدار بسیار کم تعداد زیادی از گونه‌های معدنی و آلی را امکان‌پذیر می‌سازد. تعداد زیادی روشهای فلوئورسانس سنجی مفید ، بخصوص برای سیستم‌های زیستی ، موجود است. یکی از جالبترین وجوه فلوئورسانس سنجی ، حساسیت ذاتی آن است. حد پایین اندازه گیری توسط این روش اغلب با ضریب 0,1 یا بهتر ، کمتر از حد پایین اندازه گیری توسط یک روش جذبی است و این حد در گستره بین چند هزارم تا شاید یک دهم یک قسمت در میلیون (0.1 از ppm) قرار می‌گیرد.

کالری‌سنجی یا کالریمتری

 (به انگلیسی: Calorimetry) یکی از روش‌های آزمایشگاهی است که در شیمی کاربرد فراوان دارد. در این روش با تعیین مقدار گرمای انتقال یافته از سامانه به محیط یا برعکس ویژگی‌های دیگر مواد را تعیین می‌کنند. از جمله کاربردهای کالری‌سنجی در تعیین ظرفیت گرمایی ویژه دمای گذار فاز تغییرات آنتالپی برای مواد معدنی و یا آلی از جمله پلیمرها می‌باشد.


مطالب مشابه :


کتاب مبانی شیمی تجزیه واصول شیمی تجزیه دستگاهی اسکوگ وست همراه حل المسائل

دانلود کتاب مبانی شیمی تجزیه : دانلود کتاب مبانی شیمی تجزیه دستگاهی : دانلود با لینک




---------------------دانلود رایگان کتاب اصول تجزیه دستگاهی

برای دانلود رایگان متن کامل کتاب اصول تجزیه دستگاهی تالیف اسکوگ داگلاس و جیمز هالر به ادامه




مبانی شیمی تجزیه واصول شیمی تجزیه دستگاهی اسکوگ وست به همراه حل المسایل

دانلود کتاب حل المسائل شیمی تجزیه دستگاهی : دانلود با لینک




منابع آزمون کارشناسی ارشد

معرفی کتاب. جدول دانلود Powerpoint دروس رشته * شیمی تجزیه دستگاهی- اسکوک




انواع روش های تجزیه مواد

سایت دانلود کتاب دانشگاه پیام انواع روش های تجزیه مواد .تجزیه دستگاهی. نوشته :




کنکور کارشناسی ارشد شیمی در هفت گرایش برگزار میشود

و همچنین کتاب تجزیه دستگاهی از کتاب تست تجزیه دانلود رایگان کتاب نانو




قابل تو جه شيميدانان عزيز منتظر کنکور:

همه ی درسها را با هم بخونید مثلا یک روز در میان ، یک روز شیمی آلی و تجزیه و کتاب شیمی آلی




برچسب :