تعمیر و نگهداری ساختمان
1- دیوار دوم کانال را متصل به محوطه به خاطر پیشگیری از رانش خاک و به اندازه یک تا 5/1 آجر می سازیم .
2- نزدیک به کف فضا و سطح زمین ، محوطه را با ملات ماسه و آهک و یا ماسه و سیمان ، طاق ضربی یک آجره با دور کافی پوش می دهیم.
3- پس از اجرای طاق ضربی ، کفسازی محوطه ، فضای همجوار دیوار ودیگر تعمیرات را انجام می دهیم . در مجموع ، وجود کانال باعث می شود که نفوذ و حرکت رطوبت به ساختمان ، فاصله ای به وجود آید .
زهکشی در اطراف ساختمان :
چنانچه نفوذ آب و رطوبت بحدی باشد که اجرای کانال و نصب هواکشها موثر نباشد اقدام به زهکشی می کنیم . زهکشی به طرق مختلف انجام می شود در زیر یک روش اصولی آن را توضیح می دهیم :
1- با رعایت فاصله ای به اندازه 5/1 متر ویا بیشتر ، اطراف ساختمان ، کانال حفر می کنیم .
2- ارتفاع کانال باید پایین تراز سطح زیرپی باشد درضمن ، کفسازی بتونی باید بترتیبی که گفته شد به صورت شیبدار از دو طرف هم از طرف طولی وهم از طرف عرضی کانال وبه صورت ماهیچه باشد .
3- دو دیوار کانال ، یکی در جهت ساختمان به طور معمولی ودیگری ، یعنی دیوار مقابل آن در سمت محوطه به شکل مشبک ، جهت کشش آب به درون کانال بنایی روی آن با در پوش مسدود می شود .
4- سرعت شیب برای کشش آب را باید به طور متناسب انتخاب کنیم تا آب حاصله از مسیر به درون چاهک و یا چاه سرازیر شود .
5- با رعایت طوقه چینی با درپوش ، سرچاهک یا چاه راهم مسدود می کنیم
خنثی سازی حرکت تارهای مویین رطوبت به وسیله بلوکاژکف :
رطوبتی که از قسمتهای خارجی با چکه کردن لوله های آب و یا فاضلاب پدید می آید ، کف فضاها را مرطوب می کند در بعضی موارد رطوبت از قسمتهای خارجی بر تارهای رطوبت و یا زیر آن نفوذ می کند و بعد به طرف فضاها کشیده می شود که درمجموع تارهای رطوبت پیش می روند وخود را به کفپوشها می رسانند . به این ترتیب مشکلاتی از نظر بهداشتی و همچنین خسارات مادی به ساختمان وارد می شود .
روش پیشگیری :
1- موزاییک فرش قسمتهای مذکور را با رعایت اصولی ، طوری جمع آوری می کنیم که پس از اجرای بلوکاژ، ازآنها بتوان استفاده کرد .
2- خاک کف را به ارتفاع 50تا 60 سانتیمتر ویا بیشتر برمی داریم واصطلاحا کفسازی را خالی می کنیم .
3- این منطقه را 20 تا 30 روز درکوران هوا قرار می دهیم .درصورت لزوم ، یا خشک کردن مصنوعی سطح دیوارپی و کرسی چینی ، آنها را کاملا خشک و آماده مراحل بعدی می کنیم .
عمل بلوکاژ :
1- چنانچه اثر رطوبت تا حدی باشد که با بلوکاژکردن بتوانیم رطوبت را در کفسازی مهار کنیم ، این عمل را انجام می دهیم .
2- از سنگهای مدود رودخانه ای در ابعاد بزرگ استفاده می کنیم و آنها را با در نظر گرفتن فضاهای خالی روی یکدیگر می چینیم .
3- پس از تسطیح سطوح ذکرشده عمل موزاییک فرش ودوغاب ریزی را انجام می دهیم .
پیشگیری به وسیله کفسازی :
چنانچه اثر رطوبت بحدی باشد که فضاهای خالی نتوانند پیشگیری لازم را انجام دهند، رطوبت از جداره سنگها به طرف بالا کشیده می شود . در این وضعیت می توان از دو روش استفاده کرد :
- پس از ماکادام چینی ،سطح روی آن را با لاشه سنگ مسدود وغلتک می کنیم .سپس به اندازه 4 سانتیمتر برسطح بلوکاژبتون سبک می کشیم .
- برای به وجود آمدن سطحی صاف در زیر قیراندود به هنگام بتون ریزی با ماله آن را اصطلاحا لیسه می زینم برای از بین بردن کرموها پودرسیمان می پاشیم وسطح را صیقلی می دهیم .
- بعد از خودگیری و خشک شدن بتون ، سطح را یک لایه قیراندود می کنیم . قیراندود باید طوری انجام شود که به اطراف بند انبساط برگردد در ضمن ، مصالح به کار رفته جهت بندانبساط باید با رعایت عدم پیوند با قیر اندود مذکور انجام شود .
موزاییک فرش :
2- قبل از سرد شدن لایه قیر در قشر انتهایی ، با ماسه بادی به اندازه 5/2 تا 3 سانتیمتر سطح قیراندود را می پوشانیم .
3- عمل موزاییک فرش را با ملات ماسه و سیمان طوری انجام می دهیم که ماسه های پهن شده به طور آزاد و اسفنجی عمل کنند تا قیر اندود محافظت شود . چنانچه ملات زیر موزاییک به صورت شل مصرف شود ، ماسه بادی با ملات زیر موزاییک پیوند می خورد که این کار اصولی نیست . چنانچه از وجود ماسه بادی روی قیر اندود استفاده نکنیم خطر سوراخ شدن سطح به وسیله لبه های تیز ماسه های ملات وجود دارد .
1- در این روش می توانیم ماکادام ریزی انجام ندهیم ، اما باید از بتون معمولی به ضخامت 7-10 سانتیمتر با عیار کافی استفاده کنیم .سپس سطح آن را صیقل دهیم و بعد دو لایه قیر اندود کنیم و پس از استفاده می کنیم باید سطح زیر بتون را کاملا غلتک بزنیم تا زمین متراکم شود .
2- یک لایه سنگ به قطر 5 سانتیمتر را بر سطح مذکور فرش ، و عمل غلتک زنی را تکرار می کنیم در این صورت شکسته شدن بتون از بین می رود در این روش پیوند بین بتون وزمین به طور مرحله ای انجام می شود .
3- بعد از مرحله کفسازی تعمیرات "ازاره " را تا ارتفاعی که لازم است با مصالح مختلف انجام می دهیم .
روش ترمیم قیراندود :
اثر رطوبت در زیر طاق و بیشتر در ناحیه ناودان به وجود می آید که محل نفوذ سوراخ را تا حدودی نشان می دهد با برداشتن آسفالت محل مذکور سطح قیراندودرا جارو می کنیم و ناخنکهای آن را می گیریم ودر ابعاد بیشتری ازسطح قیرگونی قبلی در ناحیه ناودانی قیر مذاب را با پارو طوری پهن می کنیم که کوچکترین منفذی وجود نداشته باشد گونی را می کشیم و در محل پهن می کنیم به طوری که قیر داغ از سطح چشمه های گونی نفوذ کند سپس قیر مذاب را بر سطح گونی جهت اندود عایق می کشیم به همین ترتیب دو لایه گونی و سه لایه قیر کشیده می شود محل کفخواب را با توپی یا مصالح دیگر می بندیم . سطح پشت بام را آب می بندیم . فردای آن روز چنانچه زیر سقف چکه نکند و رطوبتی نداشته باشد آسفالت می ریزیم و قسمتهای دیگر رویه آن را ترمیم می کنیم .
لازم به ذکر است چنانچه ترمیم عایق در ناحیه کفخوای باشد عمل قیراندود روی کفخواب را باید با دقت انجام داد گونی محل سوراخ آبرو را برید سطح داخلی لوله را قیراندود کرد وگونیهای بریده شده را به قسمتهای درون لوله کفخواب برگرداند .
کیفیت آسفالت :
آسفالت از ترکیب دانه های ریز ماسه همراه با مقدار کافی از قیر کاملا مذاب (نه زیاد ونه کم ) به وجود می آید .
چنانچه مقدار قیر مصرفی زیاد باشد ممکن است آسفالت در زمستان بشکند ویا در تابستان به حالت خمیری درآید .
چنانچه مقدار قیر از حد لازم کمتر باشد ، حالت چسبندگی لازم بین دانه هابه وجود نمی آید درهرصورت دانه های ماسه در دیگ کاملا خشک می شود وپس از زیرو روکردن وداغ شدن کامل آن قیر به طور آهسته برسطح ماسه روان و زیر و رو می شود .
پخش آسفالت : عمل زیر ورو کردن دانه ها بقدری ادامه پیدا می کند تا آسفالت ممزوج با قیر مذاب اما درحد کافی به دست آید در اصطلاح قیر کاری به این حالت (روغن آمدن آسفالت ) می گویند .
قابل توجه اینکه اگر حرارت لازم از 150 درجه زیادتر شود خطر اشتغال در دیگ آسفالت پزی پیش می آید وبه اصطلاح آسفالت سوخته خواهد شد . اگر بر اثر حرارت زیاد خطر اشتعال وجود نداشته باشد ، چسبندگی قیر با دانه ها از بین می رود . رنگ قهوه ای آسفالت داغ نشانگر معیوب شدن آن است همچنین دانه های بدون قیر پس از سرد شدن نیز بیانگر همین مطلب است . بترتیبی که گفتیم ترمیمی با دانه های زیر 36/2 میلیمتر به طور اصولی پخته و آماده می شود . قبلا از استفاده آسفالت باید با جارو نرمه و یا چتکه گونی را به مقدار لازم از قیر سطح را آغشته کنیم . سپس آسفالت را در محل رها می کنیم بعد آن را تسطیح می کنیم وبا رعایت ضخامت بیشتر پس از غلتک زدن مداوم آن را همسطح آسفالت قدیمی می کنیم . زمانی که آسفالت در حال سردشدن است ، روی آن پودر سنگ می باشند تا سوراخهای بسیار ریز در سطح آن از بین برود .
ترمیم ترکهای آسفالت :
درمواردی براثر شمشه گیری زیر کار برای شیب بندی و عدم زیر سازی اطراف شمشه ها ، ترکهایی در آسفالت پشت بام به وجود می آید همچنین چکه کردن آب و یا شره کردن آن از زیر کولر به روی آسفالت و فعل و انفعالات محلولهای درآب بر قیر آسفالت اثر می گذارد و باعث پوسته پوسته شدن آن در مسیر حرکت آب می شود .دراین حالت قیرگونی زیر آسفالت سالم است وبا ترمیم آسفالت می تان مدتی از آن استفاده کرد.
نحوه اجرا :
محل درزویا سطوح پوسته شده آسفالت را با لبه تیز تیشه به آرامی آن قدر می تراشیم تا به سطح قیر اندود برسیم سطح ترک بازشده را کاملا جارو و گردزدایی می کنیم و بترتیبی که ذکر شد با جارو نرمه یا چتکه به مقدار کافی قیر اندود می کنیم سپس آسفالت را با کمچه پهن می کنیم طوری که در ترک و درز باز شده کاملا نشست کند . سپس با تخته ماله کاملا می کوبیم وسطح اضافی آن را نیز با کمچه ویا کاردک می تاشیم چنانچه سطح بند پرشده به اندازه دو تا سه میلیمتر بلندتر باشد خیلی بهتر از همسطح شدن ویا گود بودن آن است زیرا اگر ارتفاع آسفالت ترمیم شده از آن حد کمتر باشد خطر یخزدگی درآن وجود دارد . به طور کلی ضخامت آسفالت ترمیم شده باید در حدی باشد که خطر طبله و بلند شدن آن بر اثر یخزدگی وجود نداشته باشد .
نفوذ آب در پشت بام :
درمواردی نفوذ آب باران و برف در ترکها ویا موزاییکهای شکسته بام به شکل خفیف باعث نفوذ رطوبت به قسمتهای زیرین پوشش سقف می شود که در این صورت رنگ سقف پوسته می شود و در اثر رطوبت دائمی گچکاری طبله می کند .
پرکردن ترکهای مویین :
قیرهای مایعی رقیقی در قوطیهای دربسته به نام "بتومن" است که می توان آنها را در روغندانهای بزرگ ریخت و بلافاصله قیر آماده سرد وکاملا روان را با فشار در دل ترکها تزریق کرد . قیر مذکوردر زیر ترکها اثر می کند و پس از گذشت مدت زمانی ،اثر هوا باعث فعل و انفعالات شیمیایی درآن می شود و خود را می گیرد .
قیر بندیس : چنانچه قیر بتومن در دسترس نباشد می توان از قیر "بندیس " که از خانواده همان ترکیبات و بمراتب رقیقتر از قیر بتومن استاستفاده کرد این قیر را پمپاژ می کنند ودر عایق سازی شاسی و صندوق عقب انواع اتومبیلها به کار می برند. این قیر بسیار روان است واز آن می توان به کمک روغندان درآب بندی کردن درزها و جلوگیری از نفوذرطوبت به قسمتهای زیرین طاق استفاده کرد .
ترمیم ترکهای سطح آسفالت توسط عایق ایزوسیل :
ایزوسیل عایقی است که جهت ترمیم ترکهای به وجود آمده در سطح آسفالت به کار می رود . از این عایق می توان در قسمتهای که " آسفالت شن نما " شده است و همچنین قسمتهای گود سطح آسفالت که آب درآن جمع می شود استفاده کرد در این روش ترمیم سطح آسفالت می تواند حدود شش ماه دوام داشته باشد .
تعویض قیر اندود و آسفالت معیوب :
گاهی ترمیم وبه اصطلاح لکه گیری قیراندود و آسفالت نمی تواند سطح پشت بام را عایق و آب بندی کند به این خاطر باید کل آسفالت و قیر اندود عوض شود که مراحل اجرای آن به شرح زیر است :
1- آسفالت و قیر اندود را به آرامی وبا ملایمت برمی داریم معمولا هنگام برداشتن آسفالت به علت چسبندگی قیر مصالح زیر قیر اندود نیز بلند می شود دراین صورت شیب بندی با کرم بندی و شمشه گیری و پر کردن متن شمشه ها باید دوباره اجرا شود . معمولا تسطیح سطوح بین شمشه ها را با مصالح سبکی مانند پوکه ، کفبادهای ذغال سنگ ، پوکه معدنی ویا مصالح دیگر انجام می دهیم با سیمانی با عیار کافی مخلوط می کنیم ودر زیر سازی قیر اندود به کار می بریم .
2- پس از شیب بندی با ملات ماسه و سیمان صیقلی ، زیر سازی قیر اندود را انجام می دهیم .
4- معمولا قیر معدنی برای هر متر مربع ، از قرار سه لایه قیر ودو لایه گونی 3 کیلوگرم است اما در اثر غیر هموار بودن اندود ماسه و سیمان و وجود خلل و فرجها ، مقدار قیر مصرفی افزایش می یابد .
5- مقدار اضافه قیر مصرفی در زمستان با کوچکترین ضربه ای خرد و در تابستان از نادوانی سرازیر می شود .
پیشگفتار :
اجرای ساختمانهای آجری ، اسکلت فلزی و بتونی در مقیاس کوچک و یا بزرگ به آگاهی از یک سلسله مسائل فنی که به دانش رشته های مختلف ساختمان بستگی دارد، نیازمند است . بدیهی است عدم توجه به مسائل تئوری معماری ، محاسباتی و تاسیساتی در اجرا و ساخت اشکالاتی را در پی خواهد داشت که بزودی به تعمیر محافظت کنیم وضمن اجرای اصولی تعمیر عمر مفید ساختمان را تثبیت نماییم . علم تعمیر و نگهداری ساختمان بسیار گسترده است و به مصالح شناسی ، سناخت اجزای ساختمان و در مواردی محاسبات دقیق ، نقشه کشی ، نقشه خوانی و در مجموع به اجرای فنی ،اصولی و علمی و نیز به تجربه ، خلاقیت و ابتکار نیاز کامل دارد . چرا که در بعضی مواقع ، اشتباه در تعمیر سختمان خسارات مالی و جانی جبران ناپذیری در برخواهد داشت .
● چند راهنمایی کلی برای نصب عایق ها :
عایق ها در صورتی خوب کار خود را نجام می دهند که به طور صحیح نصب شده باشند.موارد زیر به شما کمک می کند تا بهترین کارایی از عایقهایی که نصب می کنید ببینید :
▪ هرگز عایق را فشرده نکنید .عایق باید پس از نصب همان ضخامت اولیه خود را داشته باشد در غیر این صورت مقدار مقاومت حرارتی آن کاهش می یابد و نمی توان آن طور که انتظار می رود جلوی انتقال حرارت را بگیرد .
▪ عایق کاری را به طور کامل روی تمام سطح انجام دهید . چرا که اگر تنها ۵% از سطح خالی بماند ، ممکن است تا ۵۰% از کارایی عایق کاری کاسته شود .
▪ مواد عایق را باید خشک نگه داشت ، زیرا به استثنای پلی استایرن که نسبت به آب مقاوم است ،بقیه عایق ها بر اثر رطوبت کارایی آنها پایین می آید . در برخی عایق های آزاد مقدار مقاومت حرارتی متناسب با تراکم عایق است نه ضخامت آن . در این عایق ها ، مقدار مقاومت ممکن است بعد از مدتی تا ۲۰% کاهش یابد . از این رو باید بعد از نصب کننده عایق تضمین گرفت .
▪ از عایق های آزاد در سقف هایی که شیب زیادی دارند استفاده نکنید.
▪ در صورت استفاده از عایق های بازتابنده باید حتما پشت آنها یک لایه هوای ساکن به ضخامت ۲۰ میلی متر وجود داشته باشد.تمام سوراخها و پارگی ها و درزها باید با نوارچسب پوشیده شوند.
▪ اطراف کابل های برق و لوازم الکتریکی را هرگز عایق کاری نکنید ،ایمن بودن عایق کاری باید توسط یک فرد متخصص بررسی شود .
▪ در فاصله کمتر از ۹۰ میلی متر فنهای خروجی عایق نصب نکنید .
در فاصله کمتر از ۲۵ میلی متر حبابهای لامپ و سرپیچ آنها عایق کاری نکنید مصالح ساختماني ـ فرآوردههاي عايقكاري حرارتي،تعيين طول و عرض ـ روش آزمون:
استاندارد “مصالح ساختماني-فرآوردههاي عايقكاري حرارتي، تعيين طول و عرض-روش آزمون”، كه پيش نويس آن توسط مركز تحقيقات ساختمان و مسكن در كمسيون هاي مربوط تهيه و تدوين شده و در هشتادو ششمين جلسه كميته ملي استاندارد مصالح ساختماني.مورخ 25/9/1382.مورد تاُييد قرار گرفته است، اينك به استناد بند يك ماده 3 قانون اصلاح قوانين و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران مصوب بهمن ماه 1371 به عنوان استاندارد ملي ايران منتشر ميشود.
براي حفظ همگامي و هماهنگي با تحولات و پيشرفتهاي ملي و جهاني در زمينه صنايع، علوم و خدمات استانداردهاي ملي ايران در مواقع لزوم تجديد نظر خواهد شد و هرگونه پيشنهادي كه براي اصلاح يا تكميل اين استانداردها ارائه شود، در تجديد نظر بعدي مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراين براي مراجعه به استانداردهاي ملي ايران بايد همواره از آخرين تجديد نظر آنها استفاده كرد.
در تهيه اين استاندارد سعي شده است كه ضمن توجه به شرايط موجود و نيازهاي جامعه، در حد امكان بين اين استاندارد و استانداردهاي بين المللي و استاندارد ملي كشورهاي صنعتي و پيشرفته هماهنگي ايجاد شود.
منبع و ماخذي كه براي تهيه اين استاندارد بهكار رفته به شرح زير است:
تعيين مقاومت كششي عمود برسطوح- روش آزمون :
1 هدف
اين استاندارد الزامات و روشهاي كار براي تعيين مقاومت كششي عمود بر سطوح يك فرآورده را معين ميكند.
2 دامنه كاربرد
اين روش آزمون استاندارد براي فرآوردههاي عايقكاري حرارتي كاربرد دارد.
3 مراجع الزامي
مدارك الزامي زير حاوي مقرراتي است كه در متن اين استاندارد به آنها ارجاع داده شده است. بدين ترتيب آن مقررات جزئي از اين استاندارد محسوب ميشود. در مورد مراجع داراي تاريخ چاپ و / يا تجديد نظر، اصلاحيهها و تجديد نظرهاي بعدي اين مدارك مورد نظر نيست. معهذا بهتر است كاربران ذينفع اين استاندارد امكان كاربرد آخرين اصلاحيهها و تجديد نظرهاي مدارك الزامي زير را مورد بررسي قرار دهند. در مورد مراجع بدون تاريخ چاپ و / يا تجديد نظر، آخرين چاپ و / يا تجديد نظر آن مدارك الزامي ارجاع داده شده مورد نظر است.
استفاده از مراجع زير براي كاربرد اين استاندارد الزامي است :
-ISO 5725-1Accuracy (trueness and precision) of measurment methods and results-Part 1: General principles and definitions
-ISO 5725-2Accuracy (trueness and precision) of measurment methods and results-Part 2: Basic method for the determination of principles and definitions
- EN 12085:1995 Thermal Insulating Products for Building Applications -Determination of Linear Dimensions of test specimens
4 تعاريف
براي مقاصد اين استاندارد، تعريف زير بكار ميرود:
مقاومت كششي عمود بر سطوح، : حداكثر نيروي كششي ثبت شده عمود بر سطوح فرآورده در حين عمليات كشش، تقسيم بر مساحت مقطع عرضي آزمونه
5 اصول
يك آزمونه بين دو ورق يا دو بلوك صلب كه به دستگاه آزمايش مقاومت كششي بسته شدهاند متصل و با يك سرعت معين از دو طرف كشيده ميشود. حداكثر نيروي كششي ثبت و مقاومت كششي آزمونه محاسبه ميگردد.
6 وسايل
6-1 دستگاه آزمون كشش، كه براي محدوده نيرو و جابجايي مربوط مناسب باشد، با قابليت سرعت فك ثابت 10 ميليمتر بر دقيقه با دقت 10± درصد و با قابليت اندازهگيري نيرو با دقت 1± درصد
6-2 ورقها يا بلوكهاي صلب ، با ملحقات خود تنظيم شونده براي جلوگيري از توزيع غير يكنواخت تنش كششي در حين آزمايش.
مثالهايي از ترتيبهاي مناسب اتصال آزمونه در شكل 1 نشان داده شده است.
6-3 چسب مورد مصرف، براي اتصال آزمونه بين ورقها يا بلوكهاي صلب :
- چسب نبايد لايههاي سطحي فرآورده را تقويت يا معيوب نمايد.
- از مصرف چسبهاي داغ چنانچه به فرآورده آسيب ميرساند بايد اجتناب شود.
- هرنوع حلال مورد استفاده بايد با فرآورده سازگار باشد.
يادآوري: هرگونه تجهيزات آزمايشي كه نتايج يكسان با حداقل همان دقت را بدست دهد قابل استفاده است.
7 آزمونههاي مورد آزمون
7-1 ابعاد آزمونهها
ضخامت آزمونهها بايد برابر ضخامت فرآورده اوليه، شامل هر پوسته، پوشش و يا روكش باشد.
آزمونهها بايد به شكل منشورهايي با سطح مقطع مربع با ابعاد توصيه شده بشرح زير باشند :
50 ميليمتر ×50 ميليمتر يا
100 ميليمتر ×100 ميليمتر يا
150ميليمتر ×150 ميليمتر يا
200 ميليمتر ×200 ميليمتر يا
300 ميليمتر ×300 ميليمتر
ابعاد مورد استفاده بايد همان ابعاد مشخص شده در استاندارد ويژگي فرآورده مربوط باشد.
يادآوري : در صورت نبود استاندارد ويژگي فرآورده يا هرگونه مشخصات فني ديگر، ابعاد آزمونهها
ميتواند با توافق تعيين گردد.
ابعاد خطي بايد مطابق با EN12085 و با دقت 5/0 ± درصد تعيين شود.
7-2 تعداد آزمونهها
تعداد آزمونه ها بايد مطابق با تعداد مشخص شده در استاندارد ويژگي فرآورده مربوط باشد ، اگر تعداد مشخص نشده است، حداقل 5 آزمونه بايد بكار رود.
يادآوري: درصورت نبود استاندارد ويژگي فرآورده يا هرگونه مشخصات فني ديگر، تعداد آزمونهها را ميتوان با توافق تعيين نمود.
7-3 آمادهسازي آزمونهها
آزمونهها بايد از فرآورده به ترتيبي بريده شوند كه سطح آزمونه عمود بر جهتي باشد كه نيروي كششي بر فرآورده در حين بهره برداري اعمال ميشود.
آزمونهها بايد به روشهايي آمادهسازي شوند كه ساختار اوليه فرآورده را تغيير ندهند. هرگونه پوسته، پوشش و يا روكش بايد برجاي بماند. آزمونهها بايد نماينده فرآورده باشند و ترجيحاً از فواصلي كمتراز 15 ميليمتر از لبههاي فرآورده برداشته نشوند تا از تاًثير هرگونه آسيب احتمالي ناشي از حمل اجتناب گردد.
براي فرآوردههاي با سطوح نامسطح يا ناموازي، يا آنهايي كه داراي پوستهها ، روكشها و يا پوششهايي هستند، آمادهسازي آزمونهها بايد مطابق با استاندارد ويژگي فرآورده مربوط باشد.
رواداري موازي بودن يا تخت بودن بين دو سطح آزمونه، نبايد بيش از 5/0 درصد طول ضلع
آزمونه تا حداكثر 5/0 ميليمتر باشد.
قبل از تنظيم شرايط ، آزمونهها بايد با استفاده از چسبي مناسب به دو ورق يا دو بلوك صلب متصل شوند.
الف : 1- پيچ 2 - محور متصل كننده 3 - بلوكهاي فلزي 4 - چسب 5 – آزمونه
ب : 1- صفحه صلب 2 - چسب 3 – آزمونه
شكل1 : مثالهايي از ترتيبهاي مناسب براي اتصال آزمونه
7-4 شرايط تثبيت آزمونهها
آزمونهها (بهمراه دو ورق يا بلوك صلب ) بايد براي حداقل 6 ساعت در دماي 5 ± 23 درجه سلسيوس قرار داده شوند. در صورت اختلاف نظر، آزمونهها در دماي 2 ± 23 درجه سلسيوس و رطوبت نسبي 5 ± 50 درصد براي زمان معين شده در استاندارد ويژگي فرآورده مربوط قرار گيرند.
يادآوري : ساير شرايطي كه همان نتايج را بدست دهد ميتوان بكار برد.
8 روش كار
8-1 شرايط آزمون
آزمون بايد در دماي 5 ± 23 درجه سلسيوس انجام شود. در صورت اختلافنظر بايد آنرا در دماي 2 ± 23 درجه سلسيوس و رطوبت نسبي 5 ± 50 درصد انجام داد.
8-2 روش آزمون
مساحت مقطع عرضي آزمونهها را مطابق با EN12085 تعيين كنيد.
يادآوري : مساحت را ترجيحاً قبل از اتصال آزمونه به دو ورق يا بلوك صلب تعيين كنيد.
آزمونه را همراه اتصالات ورقها يا بلوكها به دستگاه مقاومت كششي متصل كنيد و نيروي كششي را با سرعت ثابت فك متحرك، افزايش دهيد (بند 6-1 را نگاه كنيد) تا گسيختگي اتفاق افتد.
حداكثر نيروي كششي را به كيلونيوتن يادداشت كنيد.
به نحوه گسيختگي فرآورده، پوسته، روكش و يا پوشش توجه كنيد.
هر آزمونهاي را كه در لايه چسب بين آزمونه و ورقها يا بلوكهاي صلب، شكست كلي يا جزيي نشان دهد كنار گذاريد.
9 محاسبه و بيان نتايج
مقاومت كششي عمود بر سطوح، ، را به كيلو پاسكال با استفاده از رابطه زير محاسبه كنيد:
كه در آن :
Fm: حداكثر نيروي كششي ثبت شده، به كيلو نيوتن
A: مساحت مقطع عرضي آزمونه، به مترمربع
l و b: طول و عرض آزمونه ، به متر
نتيجه بايد بصورت مقدار ميانگين مقادير اندازهگيري شده با دو رقم معني دار بيان شود.
يادآوري: نتايج آزمون با آزمونههاي داراي ابعاد مختلف ممكنست متفاوت باشد.
10 دقت روش
با استفاده از تجربه ”آزمونهاي بين آزمايشگاهي“، كه از وسايل آزمون و آمادهسازي آزمونه قابل مقايسه استفاده شده است ، دقت مقاومت كششي عمود بر سطوح، ، را ميتوان بصورت زير تخمين زد.
95 درصد حد تكرارپذيري : تقريباً 5 درصد
95 درصد حد تجديد پذيري : تقريباً 15 درصد
واژههاي ياد شده مطابق با آنچه در استانداردهاي ISO 5725-1,-2تعريف شده است بكار ميرود.
11 گزارش آزمون
گزارش آزمون بايد شامل موارد زير باشد:
الف) رجوع به اين استاندارد ملي
ب) مشخصات فرآورده :
1) نام فرآورده، كارخانه، توليدكننده يا عرضه كننده
2) شماره كد توليد
3) نوع فرآورده
4) بستهبندي
5) شكل فرآورده هنگام تحويل به آزمايشگاه
6) ساير اطلاعات مناسب (مانند ابعاد اسمي ، چگالي اسمي)
پ) روش آزمون :
1) سابقه قبل از آزمون و نمونه برداري (مانند نام نمونه بردار ، محل نمونه برداري)
2) تنظيم شرايط آزمون
3) هرگونه انحراف از بند هاي 7 و 8 روش آزمون
4) تاريخ آزمون
5) ابعاد و تعداد آزمونهها
6) اطلاعات كلي مربوط به آزمون ( مانند نوع چسب و محلي كه گسيختگي اتفاق ميافتد).
7) هر اتفاقي كه ممكن است بر نتايج اثر گذاشته باشد
يادآوري : اطلاعات درباره دستگاه و مشخصات آزمايش كننده بايد در آزمايشگاه در دسترس باشد ولي نيازي نيست كه در گزارش درج گردد.
ت) نتايج : كليه مقادير بصورت جداگانه و ميانگين مقادير
مصالح ساختماني- فرآوردههاي عايقكاري حرارتي- تعيين تغيير شكل- در شرايط بار فشاري و دماي مشخص-روش آزمون:
1 هدف
هدف از تدوين اين استاندارد مشخص نمودن تجهيزات و روشهاي كار براي تعيين تغيير شكل ايجاد شده، در شرايط مشخص بار فشاري، دما و زمان است.
2 دامنه كاربرد
اين استاندارد براي فرآوردههاي عايقكاري حرارتي كاربرد دارد.
7- مراجع الزامي
مدارك الزامي زير حاوي مقرراتي است كه در متن اين استاندارد به آنها ارجاع داده شده است. بدين ترتيب آن مقررات جزئي از اين استاندارد محسوب ميشود. در مورد مراجع داراي تاريخ چاپ و / يا تجديد نظر، اصلاحيهها و تجديد نظرهاي بعدي اين مدارك مورد نظر نيست. معهذا بهتر است كاربران ذينفع اين استاندارد امكان كاربرد آخرين اصلاحيهها و تجديد نظرهاي مدارك الزامي زير را مورد بررسي قرار دهند. در مورد مراجع بدون تاريخ چاپ و / يا تجديد نظر، آخرين چاپ و / يا تجديد نظر آن مدارك الزامي ارجاع داده شده مورد نظر است.
استفاده از مرجع زير براي كاربرد اين استاندارد الزامي است :
-استاندارد ملي ايران شماره7299 سال 1383– استاندارد مصالح ساختماني- فرآوردههاي عايقكاري حرارتي- تعيين خواص انتقال بخار آب- روش آزمون
4 تعاريف
براي مقاصد اين استاندارد، تعريف زير بكار ميرود :
تغيير شكل نسبي، e : تغيير شكل نسبي(e)، كاهش ضخامت يك آزمونه تحت بار فشاري معين، بصورت درصدي از ضخامت اوليه آن است كه در جهت بارگذاري فشاري اندازه گيري ميشود.
5 اصول
بار فشاري مشخص به يك آزمونه اعمال ميشود و تغيير شكل نسبي در دو مرحله، هر يك با شرايط متفاوت دما و زمان اندازهگيري ميگردد.
6 تجهيزات
6-1 وسايل، با قابليت اندازه گيري ابعاد خطي آزمونه ها مطابق استاندارد ملي ايران شماره 7298
با دقت 5/0 درصد براي طول و عرض و 1/0 ميليمتر براي ضخامت.
6-2 گرمخانه (آون)، با ترموستات و جريان اجباري هوا، با قابليت نگهداري دماي لازم با دقت
1± درجه سلسيوس
6-3 دستگاه بارگذاري، شامل دو ورق تخت، كه يكي از آن دو بايد متحرك باشد به صورتي
كه آزمونه را بتواند در جهت قائم بفشارد. ورق متحرك بايد خود تنظيم شونده باشد. ورقها بايد اين قابليت را داشته باشند كه به آهستگي بارگذاري كرده و تغيير شكل پيدا نكنند به گونهاي كه در طول آزمون تنش استاتيكي بيشتر از 5± درصد تغيير نكند (شكل1 و جدول1).
1- اندازهگير عقربهاي 2- گرمخانه 3- پل بارگذاري 4 –ورق توزيع بار( خود تنظيم شونده متحرك)
5- آزمونه 6- فك 7- بارگذاري با وزنه 8 – بار
شكل 1 : مثالهايي از دستگاه آزمون
7 آزمونهها
7-1 ابعاد آزمونهها
ضخامت آزمونه ها بايد همان ضخامت فرآورده اوليه باشد و حداقل 20 ميليمتر باشد.
آزمونهها بايد بصورت مربع بريده شده و داراي اضلاع با ابعاد توصيه شده به شرح زير باشند :
50 ميليمتر ×50 ميليمتر يا
100 ميليمتر ×100 ميليمتر يا
150ميليمتر ×150 ميليمتر يا
200ميليمتر ×200 ميليمتر يا
300 ميليمتر ×300 ميليمتر
طول ضلع بايد مساوي يا بزرگتر از ضخامت باشد. ابعاد بكار برده شده بايد همان ابعاد مشخص شده در استاندارد ويژگي فرآورده مربوط باشد.
يادآوري : در صورت نبود استاندارد ويژگي فرآورده مربوط يا هرگونه مشخصات فني ديگري ، ابعاد آزمونهها ميتواند با توافق تعيين گردد.
رواداري موازي بودن دو سطح آزمونه نبايد بيشتراز 5/0 درصد طول ضلع آن بوده و حداكثر 5/0 ميليمتر باشد.
اگر آزمونه تخت نباشد بايد ساييده شود تا به صورت تخت در آيد يا با استفاده از يك روكش مناسب، سطح آزمونه، براي آزمايش آماده شود. چنانچه آزمونه روكش شود ، نبايد هيچ تغيير شكل مهمي در روكش بوجود آيد در غير اينصورت با كم كردن تغيير شكل روكش، محاسبات انجام گيرد.
7-2 تعداد آزمونهها
تعداد آزمونه ها بايد همان تعداد مشخص شده در استاندارد ويژگي فرآورده مربوط باشد، اگر تعداد مشخص نشده باشد حداقل 3 آزمونه براي هر يك از شرايط انتخاب شده بكار رود.
يادآوري : در صورت نبود استاندارد ويژگي فرآورده مربوط يا هرگونه مشخصات فني ديگر، تعداد آزمونهها ميتواند با توافق تعيين گردد.
7- 3 آماده سازي آزمونهها
آزمونه ها بايد بصورتي بريده شوند كه جهت بارگذاري بر فرآورده، مطابق جهت اعمال نيروهاي فشاري به فرآورده هنگام بهره برداري باشد.
پوستههاي سطحي طبيعي و هر پوشش و يا روكش كه جزء لاينفك فرآورده هستند بايد باقي بمانند.
يادآوري : روشهاي ويژه آمادهسازي ، در صورت لزوم ، در استاندارد ويژگي فرآورده مربوط يا هرگونه مشخصات فني ديگر ارائه ميشود.
7-4 تثبيت شرايط آزمونه ها
آزمونه ها بايد تحت شرايط حداقل 6 ساعت در دماي 5± 23 درجه سلسيوس قرار گيرند. در صورت اختلاف نظر ، آزمونهها بايد در دماي 2± 23 درجه سلسيوس و رطوبت نسبي 5 ± 50 درصد براي زمان معين، مطابق استاندارد ويژگي فرآورده مربوط قرار گيرند.
درزبندی ساختمان:
نفوذ هواي بيرون به داخل ساختمانيكي از عمده ترين دلايل كاهش آسايش ساكنين است. اين مشكل در همه ساختمانها، چه نوساز و چه قديمي،ميتواند وجود داشته باشد و مصرف سوخت را تا 25%بالا ببرد.
نفوذ هوا چگونه رويميدهد؟
نفوذ هوا به داخل ساختمان درمواقع زير روي ميدهد:
هنگامي كه هواي گرم بالا ميرودهواي سرد از لاي درزها وارد ساختمان ميشود و جايآن را ميگيرد. وجود سقفهاي بلند و نورگيرها و نيزباز بودن دودكش شومينه ها ميتواند اين پديده راتشديد كند. | |
نيروي باد سبب ميشود كه هوا بافشاراز لابه لاي درزها وارد ساختمانشود. | |
بخاريها با سوزاندن هواي داخلساختمان و فرستادن آن از راه دودكش به بيرون، موجبمكيده شدن هواي سرد بيرون به داخل ساختمانميشوند. | |
هواكشها ، كانالهاي كولر و دريچههاي تهويه هوا كه گاهي در ساختمانها نصب ميشوندباعث خروج هواي داخل ساختمان ميشوند، سپس جاي آنراهوايي كه از بيرون مي آيدميگيرد. |
چگونهمي توان محل هاي نفوذ هوا را يافت؟
براياين كار راههاي گوناگوني وجود دارد، از جمله:
بسياري از درزها را با نگاه كردنميتوان يافت. براي اين كار دور تا دور درها وپنجره ها را خوب نگاه كنيد و به دنبال درزهاييبگرديد كه نور از ميان آنها پيداست. | |
هنگامي كه باد مي آيد خوب گوشكنيد و ببينيد اطراف درها و پنجره ها زوزه ميكشديا نه. | |
ببينيد در كنار درها و پنجره ها وشومينه، حركت هوا را احساس ميكنيد يا نه. وجودچنين حركتي نشاندهنده اين است كه هوا از آن نقطهوارد ساختمان مي شود. | |
به حركت پرده ها توجهكنيد. | |
يك شمع روشن يا يك نوار خيليباريك كاغذي را به محلي كه به آن شك داريد نزديككنيد. درصورت لرزش شعله يا نوار كاغذي مطمئنخواهيد شد كه در آن قسمت، هوا به داخل ساختماننفوذ ميكند. |
مطالب مشابه :
تعمیر و نگهداری ساختمان
تعمیر و نگهداری ساختمان دانلود >>مقاله> جزوه> کتاب> پروژه> گزارش کاراموزی> طرح توجیهی
کتاب تعمیر و نگهداری ساختمان
کتاب تعمیر و نگهداری ساختمان. تالیف : حسین زمرشیدی. ویراستار: ژاله راستانی. چاپ :اتحاد
تعمیر و نگهداری ساختمان
تعمیر و نگهداری ساختمان . این فایل یک تحقیق در مورد نحوه تعمیر ترک در مقاله، کتاب و
تعمیر و نگهداری ساختمان (کاشی و موزائیک)
تعمیر و نگهداری ساختمان (کاشی و موزائیک) تعمیر و نگهداری ساختمان آنلاین کتاب
تعمیر و نگهداری ساختمان
علم تعمیر و نگهداری ساختمان بخاريها با سوزاندن هواي داخل ساختمان و مرجع کتاب
تعميرات، تركهاي موجود در ساختمان
کیفیت تخصصی در امر مدیریت تعمیر و نگهداری ساختمان را در دستور کار خود قرار داد و
تعمیر و نگهداری ساختمان
بطور کلی دوره تعمیر و نگهداری ساختمان در حدود نود و پنج درصد دوره حیات کتاب کامپیوتر و
برچسب :
کتاب تعمیر و نگهداری ساختمان