کار گروهی_تخصصی

gfo50qvf.14.jpgگروه 1:شایلی براتی/الهام حیدری/جلال سامی/ناصر حبیبی فر

EFQM<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

کشورهای مختلف برای حضور و بقا در بازار های داخلی ،منطقه ای و حتی جهانی باید توان و قابلیت رقابت پذیری صنایع و سازمان های خود را افزایش دهند.مدل های تعالی سازمانی به عنوان ابزارهای قوی برای سنجش میزان استقرار سیستم ها در سازمانهای مختلف به کار گرفته میشوند که با به کارگیری آنها ضمن اینکه یک سازمان میزان موفقیت خود را در اجرای برنامه های بهبود در مقاطع مختلف زمانی مورد ارزیابی قرار میدهد میتواند عملکرد خود را با سایر سازمانها نیز ارزیابی کند.

امروزه اکثر کشورها جوایزی را ایجاد کرده اند که محرک سازمانها و کسب و کارهاست.اصلی ترین نمونه های این جوایز عبارتند از:جایزه دمینگ ژاپن-جایزه بالدریج در آمریکا و جایزه ارزیابی کیفیت در اروپا که بهEFQM شهره است و استقبال بیشتری در سطح جهان کسب نموده است.این جایزه در سال 1988 توسط 14 شرکت معتبر اروپایی و با حمایت اتحادیه اروپا تاسیس شد ودر حال حاضر 800 عضو دارد.

vمفاهیم بنیادی تعالی سازمانی EFQM:

uنتیجه گرایی:سازمان باید نیازها و انتظارات ذینفعان خود را پیش بینی کرده و عملکرد سایر سازمانها را بررسی کند و از آنهر برای تعیین و یا تصحیح خط مشی ها،استراتژی ها ،شاخص ها ،اهداف و برنامه ها ی خود استفاده کند طوری که نتایج حاصله رضایت کلیه ذینفعان را در برداشته باشد.

uمشتری مداری:یک سازمان باید خواسته ها وانتظارات امروز و فردای مشتریان خود را بشناسد،پیش بینی کند و در جهت دستیابی و ارتقاء آنها اقدام نماید.در واقع تعالی ،سعی بر کسب ارزش های مطلوب مشتری است.

uرهبری و ثبات در مقاصد:سازمان متعالی باید رهبری کارامد داشته باشد تا به موقع نیاز سایر رهبران سازمان را متحد کرده و آنها را برای ایجاد انگیزه در کارکنانشان ترغیب کند،اعتماد ذینفعان را جذب کند و سازمان را به سوی مقصد و هدف روشن ومتعالی هدایت کند.

uمدیریت مبتنی بر فرآیندها و واقعیت ها:در سازمان متعالی مدیریت باید به گونه ای باشد که با جاری ساختن و مدیریت صحیح فرآیندها،اهداف ،استرتژی ها و برنامه ها سازمان به سوی مشخص شده هدایت شود.همچنین بر اساس اطلاعات واقعی و قابل اطمینان از توانمندی ها ، خواسته ها و عملکرد سایر سازمانها صحیح ترین راهکار را بر گزیند.

uتوسعه و مشارکت کارکنان:سازمان های متعالی با شناسایی،درک وبها دادن به استعدادها و دانش کارکنان ،از آنها در جهت منافع سازمان بهره میگیرند.در واقع در سازمان متعالی افکار و ایده ها دارای ارزشند و به خوبی پرورش می یابند.

uیادگیری ،نوآوری و بهبود مستمر:سازمان های متعالی همواره در حال یادگیری از فعالیت های خود و دیگرانند.از دانش تمام افراد سازمان در جهت حداکثر نمودن یادگیری استفاده می کنند،ایده های همه ی کارکنان و ذینفعان به خوبی مورد پذیرش قرار می گیرد و دستاورد های حاصل و چکیده از همه ی اینها را در جهت نوآوری و بهبود مستمری که به ارزش افزوده بیانجامد به کار می گیرند.

uتوسعه ی همکاریهای تجاری:در دنیای امروزی دستیابی به موفقیت بستگی کامل به توسعه همکاری ها دارد ،همکاری هایی که ایجاد ارزش افزونتر نماید.سازمان های متعالی نیز برای کسب این ارزش ها با مشتریان ،جامعه،تامین کنندگان وحتی رقبا بر مبنای بهره مندی دو جانبه همکاری میکند و از تجربیات ،منابع و دانش آنها در جهت ایجاد ارزش افزونتر استفاده می کند.

uمسئولیت اجتماعی:سازمان متعالی ضمن اینکه در مورد ریسک ها ومخاطرات مدیریت صحیحی را اعمال میکند،جهت اجرای پروژه هایی که منافع سازمان و جامعه را تامین کند اقدام می کند.این سازمان با آگاهی از تاثیرات سازمان بر جامعه، مراقبت های لازم را برای حداقل نمودن اثرات ریان بار اعمال میکند.

vمعیارهای 9 گانه مدل EFQM:

مدلی که جایزه EFQM بر آن استوار است دارای 9معیار (5معیار توانمند سازها و 4 معیار نتایج) است .معیارهای توانمند ساز آنچه را یک سازمان انجام میدهد پوشش میدهند و معیار های نتایج آنچه را یک سازمان به دست می آورد. با اجرای توانمند سازها نتایج به دست می آید و از طریق نتایج توانمند سازها بهبود می یابند،در نهایت بهبود توانمند سازها بهبود نتایج را در بر خواهد داشت.

معیارهای EFQM دارای امتیازاتی هستند که بر اساس آنها فعالیت یک سازمان بررسی می شود.این معیارها 1000امتیاز دارند که 500 امتیاز برای توانمند سازها و 500 امتیاز برای نتایج در نظر گرفته شده است.

معیارهای EFQM

 

نتایج

توانمند سازها

 

نتایج کلیدی عملکرد

 

150 امتیاز

نتایج جامعه

 

60 امتیاز

نتایج مشتری

 

200 امتیاز

فرآیندها

140 امتیاز

خط مشی ها واستراتژی ها

 

80امتیاز

رهبری

 

100 امتیاز

 

نتایج کارکنان

 

90 امتیاز

 

کارکنان

 

90 امتیاز

 

شرکت ها و منابع

 

90 امتیاز

uمنطق RADAR:

منطقی که برای اندازه کیری یک سازمان نسبت به مدل EFQM وجود دارد منطق RADAR است که از حرف اول کلماتResult(نتایج)،Approach(رویکرد)،Deployment(جاری سازی)،Assessment(ارزیابی)،Review(بازنگری)، بدست آمده است این منطق با بیان اینکه سازمان برای رسیدن به نتایج مورد نظر بایستی برنامه و رویکرد مناسبی داشته باشد ،باید آنرا در سازمان نیز پیاده کند وسعی بر تشخیص میزان حرکت سازمان به سوی اهداف ،استراتژی ها ،شاخص ها و برنامه هایش دارد و نهایتا عملکرد سازمان نسبت به برنامه مورد ارزیابی قرار گیرد.


gfo50qvf.14.jpgگروه2:سحر دانایی نیا/مارال اسحاقیان/امیر عاشوری /جمال نهفتی

                                         EFQM
 مطالعات متعددي در زمينه شناسايي و اشاعه عوامل کليدي موفقيت سازمانها به منظور بهبود عملکرد آنها صورت گرفت که جوايز ملي کيفيت و مدلهاي سرآمدي کسب و کار دمينگ ، بالدريج و EFQM و سازماني حاصل اين مطالعات و تحقيقات است. و اگر چه مدلهاي دمينگ ، بالدريج وEFQM معروف ترين مدلهاي سرآمدي کسب و کار هستند ولي مدلهاي خاص ديگري در کشورهاي ديگر توسعه داده شده که از مدلهاي فوق الذکر الهام گرفته است.

 تعريف تعالي سازماني
مدل تعالي ؛ ساختار مديريتي است که با تکيه براصول و مفاهيم اساسي و توجه داشتن به معيارهاي اصلي مديريت کيفيت فراگير و سيستم خودارزيابي موجبات پيشرفت و بهسازي را فراهم ميکند.
مدل تعالي ؛ ابزاري جهت سنجش ميزان استقرار سيستمها در سازمان و خودارزيابي و راهنمايي است که مسير فعاليت مديران را براي بهبود عملکرد شناسايي و تعيين ميکند . بنابراين پيام کليدي مدل تعالي متکي بر پاسخ دادن به دو سوال است که چگونه اين مدل بعنوان يک ساختار مديريتي مناسب و منطقي شناسايي ميشود و چه کساني مي توانند در اين زنجيره ارتباط و تعاملات نقش اساسي را ايفا کند. سطح اول اين مدل اهداف کلي و در سطح بعدي اهداف کلي به درجات و مقياس هاي کمي و قابل انداره گيري تجزيه و تبديل ميشود
- اصول و مفاهيم اساسي و بنيادين
• نتيجه گرايي يعني جهت يابي در اثر
تعالي ، دستيابي به نتايجي است که رضايت کليه ذينفعان سازمان را در بر داشته باشد.
• مشتري گرايي يعني تمرکز بر مشتري ( مشتري محوري )
تعالي ، خلق ارزش هاي مطلوب مشتري است .
• رهبري و ثبات در مقاصد
تعالي ، رهبري دورانديش و الهام بخش ، همراه با ثبات در مقاصد است .
• مديريت بر مبناي فرآيندها و واقعيت ها
تعالي ، مديريت سازمان از طريق مجموعه اي از سيستمها ، فرآيندها و واقعيت هاي مرتبط و به هم پيوسته است .
• توسعه و مشارکت کارکنان
تعالي ، حداکثر نمودن مشارکت کارکنان از طريق توسعه و دخالت دادن آنها در امور است .
• يادگيري ، نوآوري و بهبود مستمر
تعالي ، به چالش طلبيدن وضع موجود و ايجاد تغيير به منظور نوآوري و خلق فرصت هاي بهبود با استفاده از يادگيري است .
• توسعه همکاري با شرکاي تجاري
تعالي ، توسعه و حفظ همکاري هايي است که براي سازمان ارزش افزوده ايجاد مي کند .
• مسئوليت اجتماعي شرکت
تعالي ، فراتر رفتن از چاچوب حداقل الزامات قانوني است که سازمان در آن فعاليت ميکند و تلاش براي درک و پاسخگويي به انتظارات ذينفعان سازمان در جامعه است
مزاياي مدل تعالي سازماني
اين مدل از فرآيندهاي سازماني سيستماتيک و فراگير برخوردار است .
نسبت به تغيير و تحول و نيازهاي ذي نفعان واکنش سريع دارد.
به نتايج کسب شده توسط سازمان توجه ويژه اي دارد.
ارزيابي مبتني بر واقعيات است .
مشارکت گسترده کارکنان در انجام امور را مد نظر قرار ميدهد.
نقاط قوت زمينه هاي بهبود پذير در اين مدل قابل شناسائي است .
زبان مشترک مديريت و کارکنان را فراهم ميکند.
تبادل تجربيات درون و بيرون سازمان با بکار گيري ابزار الگو برداري صحيح صورت ميگيرد.
به منظور سر آمد کردن سازمان از روش خود ارزيابي استفاده مي شود.
محرکي براي يادگيري هاي فردي و سازماني است.
نشان دادن تصويري واقعي از کيفيت فعاليتهاي سازمان
شناسايي حوزه هاي تمرکز فعاليتهاي بهبود
ساماندهي طرحهاي بهبود در چارچوبي واحد
 
معيارهاي نه گانه مدل تعالي سازماني
سازمانها جهت خودارزيابي و سنجش خود با ديگر سازمانها نيازمند ابزاري ويژه و مناسب و داراي ساختار مديريتي ميباشند که مدلهاي تعالي داراي اين ويژگي است .
اين مدل داراي نه معيار است پنج معيار توانمندسازها: رهبري ، خط مشي و استراتژي ، کارکنان، مشارکتها و منابع ، فرآيندها و چهار معيار نتايج : نتايج مشتريان ، نتايج کارکنان ، نتايج جامعه و نتايج کليدي عملکرد
معيارهاي توانمندساز ، آنچه را که يک سازمان انجام ميدهد پوشش ميدهند و عواملي هستند که سازمان را براي رسيدن به نتايج عالي توانمند مي سازد و معيارهاي نتايج ، نتايجي هستند که يک سازمان بدست مي آورد و بيان کننده دستاوردهاي حاصل از اجراي مناسب توانمندسازها هستند
- نحوه امتياز دهي در مدل تعالي
کل امتياز در مدل تعالي 1000 است که معيار هاي توانمند سازها 50 درصد ارزش کل معادل 500 امتياز را به خود اختصاص ميدهد که وزن زير مجموعه 5 معيار آن عبارت است از : فرآيند ها 14 درصد ، رهبري 10 درصد ، مشارکت و منابع 9 درصد ، کارکنان 9 درصد و خط مشي و استراتژي 8 درصد
معيار هاي نتايج نيز از 50 درصد ارزش کل معادل 500 امتياز برخودار است که وزن زير مجموعه آن عبارتند از : نتايج مشتريان 20 درصد ، نتايج کارکنان 9 درصد ، نتايج جامعه 6 درصد و نتايج کليدي عملکرد 15 درصد
مدل تعالي سازماني در ايران
مدل تعالي سازماني در شرايطي در ايران مطرح مي شود که در جهان بيش از 70 مدل سرآمدي ملي و 90 جايزه کيفيت وجود دارد که عموماً بهره گرفته از مدل هاي EFQM و بالدريج بوده و بسوي يکديگر همگرا شده اند . گويا زبان رقابت در همه جاي دنيا يکي است که موسسات اقتصادي را از آموختن الفباي مديريت فراگير سازماني گريزي نيست.
لزوم رقابت پذيرشدن بخش صنعت و معدن با رويکرد جهاني و توصيه هاي مشارکت ها و ادغام هاي صنعتي با جهان براي امکان دستيابي به بازار جهاني و ايجاد اعتبار جهاني براي اين بخش باعث شد که در وزارت صنايع و معادن طراحي مدلي جهاني مورد توجه و اقدام قرار گيرد مدلهايي که چندين سال بود جوامع صنعتي جهاني آنها را پذيرفته و دنبال کرده بودند.
طي سالهاي 1378 تا 1381 دو مدل اصلي مالکوم بالدريج و EFQM و تغييراتي که احياناًُ برخي کشورهاي ديگر روي اين دو مدل صورت داده بودند توسط وزارت صنايع و معادن و موسسه مطالعات بهره وري و منابع انساني مورد بررسي قرار گرفت . فرآيند انتخاب نيز با تشکيل گروههاي کارشناسي و جمع آوري اطلاعات وانجام ارتباطات با موسساتي که اين مدلها را دنبال مي کردند و تهيه پيش نويس هاي لازم صورت گرفت پس در جلسات متعدد کميته هاي علمي مرکب از کارشناسان و متخصصين سيستمهاي مديريت اين پيش نويس ها مطرح و در نهايت توسط کميته علمي مدل تعالي سازماني EFQM در تاريخ 10/3/82 به تصويب رسيد.
با تصويب مدل EFQM از سال 1382 اين مدل در زير مجموعه هاي وزارت صنايع و معادن به اجرا در آمد و اين وزارتخانه و موسسه مطالعات بهره وري و منابع انساني مقدمات جايزه ملي بهره وري و تعالي سازماني را پي ريزي کردند که در طول دو دوره از برگزاري جايزه ملي بهره وري و تعالي سازماني تعدادي از شرکتهاي بزرگ دولتي و تعداد محدودي از شرکتهاي بخش خصوصي اين مدل را دنبال کردند که پس از طي مرحله خودارزيابي موفق به پر کردن اظهار نامه جهت دريافت گواهينامه شدند.



gfo50qvf.14.jpgگروه 4:سارا مظفری/فرزانه پارسیان/روح الله بیابان نورد/سعید جمالزاده

 (EFQM ): ( European Foundation for Quality Management )

مدل تعالی سازمانی چارچوبی روشمند برای ارزيابی عملکرد سازمان ها در دو حوزه فرآيند ها و نتايج حاصل ازاين فرآيند ها است.

دستاوردهای حاصل از ارزيابی در اين مدل عبارتست از نقاط قوت سازمان و زمينه های قابل بهبود آن که برای دستيابی به بهبودها فهرستی از برنامه های اولويت بندی شده را نيز پيشنهاد می کند.

حال می خواهیم به توضیح مفاهيم بنيادين بپردازیم  ، این مفاهیم، مفاهيمي هستند  که اين مدل بر آنها بنا شده اند و در واقع پايه واساس اين مدل هستند. اين مفاهيم عبارتند از :

نتيجه گرايی

 تعالیدستيابیبهنتايجیاستکهرضايتکليهذينفعانسازمانرادربرداشتهباشد.

 مشتری مداری

 تعالی،خلقارزشهایمطلوبمشتریاست.

 رهبری و ثبات در مقاصد

 تعالی،رهبریدورانديشوالهامبخش،همراهباثباتدرمقاصداست.

 مديريت مبتنی بر فرآيندها و واقعيت ها

  تعالی،مديريتسازمانازطریقمجموعهایازسيستمها،فرآيندهاوواقعيتهای

  مرتبطوبههمپيوستهاست.

 توسعه و مشارکت کارکنان

 تعالی،حداکثرنمودنمشارکتکارکنانازطريقتوسعهودخالتدادنآنهادراموراست.

 يادگيری، نوآوری و بهبود مستمر

 تعالی،چالشطلبيدنوضعموجودوايجادتغييربهمنظورنوآوریوخلقفرصتهای

  بهبودبااستفادهازيادگيریاست.

 توسعه همکاری های تجاری

   تعالی،توسعهوحفظهمکاریهايیاستکهبرایسازمانارزشافزودهايجادمیکند.

 مسؤوليت اجتماعی سازمان

    تعالی،فراتررفتنازچارچوبحداقلالزاماتقانونیاستکهسازماندرآنفعاليت

   میکندوتلاشبرایدرکوپاسخگويیبهانتظاراتذينفعانسازماندرجامعهاست.

 برسي اجمالي معيارها در مدل EFQM نحوه امتياز دهي به آنها

يك مدل غير تجويزي است که از ٩ معيار تشكيل شده است . اين معيارها ، هسته و قلب اين مدل هستند و مبناي ارزيابي يك سازمان قرار مي گيرند .

در قسمت قبل گفته شد که مفاهيم بنيادين ، اهدافي را نشان مي دهند که يك

سازمان سرآمد بايد به آنها دست پيدا آند . اهداف و آرمانها معمولا بلند پروازانه و دور دست هستند ، لذا براي اين که سازمانها بدانند،براي رسيدن به اين اهداف ، بايدچگونه در عمل ، کار و فعاليت کنند . نياز به معيارهايي دارند که اجراي آنها در سازمان، موجب رسيدن به اهداف شود. معيار هاي اين مدل به دو دسته تقسيم مي شوند:

 الف : توانمندسازها : پنج معيار اول اين مدل بوده و عواملي هستند که سازمان را

براي رسيدن به نتايج عالي ، توانمند مي سازند.

 ب: نتايج: نتايجي هستند که سازمان سرآمد در حوزه هاي مختلف به آنها دست

پيدا مي آند و بيان کننده دستاوردهاي حاصل از اجراي مناسب توانمندها هستند.

 معيارهای ”توانمندساز“، آنچه را يک سازمان انجام می دهد پوشش می دهند و معيارهای نتايج، آنچه راکه يک سازمان بدست می آورد.

”نتايج“  بر اثر اجرای  ”توانمندسازها“  بدست می آيند و  ”توانمندسازها“  با گرفتن بازخور از  ”نتايج“  بهبود می يابند.

 معيار1:رهبری ( 100 امتياز)

 رهبران متعالی، آرمان و مأموريت را تدوين و دستيابی به آنها ارزش ها و سيستم های مورد نياز برای موفقيت پايدار سازمان را ايجاد کرده و با عمل و رفتار مناسب خود آنها را به اجرا در می آورند. در دوران تغيير و تحولات سازمان، ثبات در مقاصد دارند و هر کجا که لازم باشد قادرند تا جهت گيری سازمان را متحول ساخته و کارکنان را به پيروی آن ترغيب کنند.

 معيار2  : خطمشيواستراتژي  (  80امتياز)

سازمان های متعالی مأموريت و آرمان خود را از طريق ايجاد و تدوين يک استراتژی متمرکز بر منافع ذينفعان و با در نظر گرفتن بازار و بخشی که در آن فعاليت می کنند، به اجرا در می آورند. خط مشی ها، اهداف و فرآيندها به منظور تحقق استراتژی ها تدوين و جاری می شوند.

 معيار3 : کارکنان(90  امتياز)

سازمان های متعالی تمامی توان بالقوه کارکنان خود را در سطوح فردی، تيمی و سازمانی اداره کرده،

توسعه بخشيده و از آن بهره می گيرند. آنها عدالت و برابری را ترويج کرده، کارکنان را در امور مشارکت

داده و به آنها تفويض اختيار می کنند. اين سازمان ها به گونه ای به کارکنان خود توجه کرده، ارتباط برقرار

ساخته و آنها را مورد تشويق و تقدير قرار می دهند که در آنها انگيزه و تعهد برای استفاده از مهارت و

دانششان در جهت منافع سازمانی ايجاد شود.

 معيار4 : شراکتهاومنابع(  90 امتياز)

سازمان های متعالی، مشارکتها و همکاری های تجاری بيرونی، تأمين کنندگان و منابع داخلی خود را به منظور پشتيبانی از خط مشی و استراتژی، اجرای اثر بخش فرآيندهايشان برنامه ريزی و مديريت می کنند.

 معيار5 : فرآيندها ( 140 امتياز)

سازمان های متعالی فرآيندهای خود را به منظور کسب رضايت کامل و ايجاد ارزش فزاينده برای مشتريان و ساير ذينفعان طراحی نموده، مديريت کرده و بهبود می بخشند.

 معيار6 : نتايجمشتري( 200 امتياز)

سازمان های متعالی به طور فراگير نتايج مهم مرتبط با مشتريان خود را اندازه گيری کرده و به آنها دست می يابند.

 معيار7 :نتايجکارکنان(  90 امتياز)

سازمان های متعالی به طور فراگير نتايج مهم مرتبط با کارکنان خود را اندازه گيری کرده و به آنها دست می يابند .

 معيار8 : نتايججامعه( 60 امتياز)

سازمان های متعالی به طور فراگير نتايج مهم مرتبط با جامعه را اندازه گيری کرده و به آنها دست می يابند.

 معيار9 : نتايجکليديعملكرد( 150 امتياز)

سازمان های متعالی به طور فراگير نتايج مهم مرتبط با عناصر اصلی خط مشی و استراتژی را اندازه گيری کرده و به آنها دست می يابند.

 الف) دستاوردهایکليدی

اين شاخص ها، نتايج کليدی برنامه ريزی شده سازمان هستند که وابسته به اهداف بلند مدت و کوتاه مدت آن است.

 ب) شاخصهایکليدیعملکرد

اين شاخص ها، شاخص هاي عملياتی هستند که به منظور پايش و درک فرآيندها و پيش بينی و بهبود احتمالی دستاوردهای کليدی عملکرد به کارگرفته می شوند.

 منابع :

 کتاب " مدلسرآمدي (EFQM) ازايدهتاعمل " تاليف : منوچهرنجمي وسيروسحسيني - موسسهمطالعاتبهرهوريومنابعانساني/

سايتمهندسيصنايعومقالاتبتسا


gfo50qvf.14.jpgگروه5:زهرا روحی/زهرا مرحمتی/احسان یگانه نیا/کمال فرجیان

مدل تعالی سازمانی چیست ؟

آیا تاکون به این فکر کرده اید که "عملکرد سازمانتان چگونه است؟"

به راستی چگونه می توان فهمید سازمانی در مسیر پیشرفت و رشد متوازن  است یا نه ؟!

EFQM مدل تعالی سازمانی است که سازمان ها را ارزیابی و عملکرد آن ها را ارزیابی می کند . این مدل به سازمان ها کمک می کند تا با مقایسه ی وضعیت موجود و مطلوب خود ، تفاوت ها را شناسایی کنند سپس با بررسی علل وقوع این تفاوت ها ، راه حل های بهبود وضع موجود را پیدا و آن ها را اجرا نمایند

EFQM مخفف Funndation Quality Management European  و به معنی بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت است . سازمان EFQM در سال 1988 توسط 14 شرکت بزرگ اروپایی تشکیل شد و در حال حاضر 600 سازما بزرگ چند ملیتی و ملی عضو آن هستند . برای بررسی بیشتر EFQM با بعضی از اصطلاحات آن آشنا می شویم :

سازمان سرآمد

سازمانی سرآمد است که بتواند رضایت کلیه ذی نفعان سازمان را برآورده نماید . ذی نفعان سازمان عبارتند است از کارکنان ، مشتریان، جامعه ، سهامداران ، شرکای تجاری و کلیه افراد و سازمان هایی که از سود سازمان منتفع و از ضرر آن متضرر می گردند.

اکثر مدل های تعالی سازمانی به رشد متوازن سازمان ها بر اساس 2 معیار اصلی زیر توجه می کنند:

1-      نتایج حاصل از عملکرد سازمان

2-      رشد متوازن و مناسب اجزا و عوامل تشکیل دهنده ی سازمان

همین طور که می بینید آنچه که برای EFQM  مهم است هم نتیجه و هم رشد عوامل تشکیل دهنده ی سازمان است در زیر ، اصول اولیه تعالی سازمانی را بررسی می کنیم

1-      نتیجه گرایی > از دیدگاه تعالی سازمانی یکی از ملزومات برتری ، کسب نتایج متوازن است که شامل نتایج حاصل برای تمام کارکنان ، مشتریان ، شرکا و تأمین کنندگان و جامعه می باشد یعنی بر خلاف مدل های ISO 9001  که در آن ها تأکید بیشتر بر رضایت مشتری صورت می گیرد. نکته حائز اهمیت دیگر در مورد نتیجه گرایی این است که نتایج باید در اثر خط مشی و استراتزی های سازمان به دست آمده باشند نه عوامل تصادفی و خارج از اختیار سازمان. به طور مثال ، افزایش درآمدی که در اثر افزایش ناگهانی و پیش بینی نشده قیمت محصولات ، نفت و .. اتفاق می افتد نمی تواند نشانه ای از رشد سازمان باشد

2-      مشتری گرایی > ادامه ی حیات یک سازمان به تأمین نیازها و انتظارات مشتریان وابسته است و حفظ آنها در کسب سهم بازار و پیشی گرفتن از رقبا مؤثر است

3-      رهبری و ثبات هدف > رهبران سرآمد، ارزش ها و مأموریت سازمان را مشخص می کنند و ثبات هدف دارند اما در صورت نیاز قادرند مسیر سازمان را تغییر هند و با تشخیص به موقع ، در صورت لزوم اصلاحات و تغییر سبک رهبری از خود انعطاف پذیری نشان دهند.

4-       مدیریت بر پایه ی فرآیند ها و واقعیات > فعالیت های داخلی و ارتباطات سازمان باید شناخته شده و به طور سیستماتیک کنترل شوند . تصمیمات مرتبط با فعالیت های جاری و بهبود ها باید بر اساس اطلاعات مطمئنی اتخاذ شوند که شامل دیدگاه های همه ی ذی نفعان باشد

5-      توسعه مشارکت کارکنان> سازمان سرآمد از کارکنان سرآمد تشکیل می شود .چنن سازمان هایی ،توانایی های بالقوه کارکنان خود را در سطوح فردی ، گروهی و سازمانی شکوفا می کنند ، عدالت را رشد داده و کارکنان خود را در امور مشارکت می دهند. آنها کارکنان خود را مورد توجه قرار داده  و مورد تشویق و قدردانی قرار می دهند که منجر به ایجاد انگیزه و تعهد آنها به استفاده از مهارتها و دانش خود به سود سازمان می شود

6-      بهبود، نو آوری وریادگیری مستمر > استفاده از دانش ، نوآوری و یادگیری ثروتی است که می تواند عامل برتری سازمان باشد و در این میان سازمان هایی سرآمد هستند که به آموزش و توسعه ی دانش به چشم یک ضرورت بنگرند

7-      توسعه ی شراکت ها > بر اساس دیگاه تعالی سازمانی باید بین سازمان و شرکاء تجاری آن مثل تأمین کنندگان(SUPPLIERS) و پیمانکاران (sub.confracfors) ارتباط سودمند و دو جانبه برقرار باشد

8-      مسئولیت های اجتمعی سازمانی > هر سزمان وقتی در مسیر تعالی قرار می گیرد که به مسئولیت های خود در برابر جامعه و محیط زیست متعهد بود و فعالیت هایش را با موازین اخلاقی و توقعات جامعه هماهنگ سازد.

معیار های مدل EFQM

عوامل دخیل در مدل سرآمی EFQM را در 2 حوزه بررسی می کنند: 1- توانمند سازی   2-نتایج

حوزه توانمند سازی ها شامل 5 معیار است که بیان کننده اجزاء تشکیل دهنده ی یک سازمان و چگونگی تعامل آن ها با هم است .

حوزه ی نتایج نیز شامل 4 معیار است که دستاورد های حاصل از عملکرد سازمان را تشکیل می دهنده .

همانطور که گفته شد مدل EFQM سعی می کند عملکرد سازمان ها را به عدد تبدیل کند . اکنون می خواهیم ببینیم این عدد چگونه محاسبه می شود ؟

این امتیاز از 1000 در نظر گرفته شده به عبارت دیگر ،امتیاز سازمان های متقاضی از 1000 محاسبه شده و سازمان های سرآمد بر اساس آن معرفی می شوند که در حال حاضر بیشترین امتیز متعلق به شرکت "نوکیا" است که 750 امتیاز کسب کرده است . در ایران نیز "فولاد مبارکه " در سال 83 موفق به کسب 330 امتیاز شده است .

در محاسبه امتیاز یک سازمان هرکدام از فاکتورهای فوق تأثیر مخصوص به خود را دارند

نتیجه گیری

سازمان سرآمد از افراد سرآمد تشکیل شده است و حیات آن وابسته به وجود افراد متعالی خواه است .شاید یکی از بزرگترین موانع و مشکلات برای راه رشد و تعالی سازمان ها و نهاد های ایرانی این است که متأسفانه تعداد زیادی از ما حتی در زندگی فردی و شخصی خود نیز تعالی جو نیستیم . به راستی چند% از ما روحیه ای مشارکت جو داریم ؟ در چه سطحی از خود شکوفایی و آرمان خواهی هستید ؟ آیا اصلا کیفیت کار برایمان مهم است ؟

غالبا دیده می شود در ادارات و سازمان ها از لحاظ کمی ، کار زیادی انجام می شود اما این همه کار، تأثیر کوچکی در رشد و تعالی سازمانی ارد . آیا در چنین شرایطی می توان مدل هایی مثل EFQM را پیاده کرد و حتی به فرض چنین اتفاقی آیا پیاده سازی ظاهری آن ، دردی را درمان خواهد کرد ؟ به اعتقاد بنده تا زمانی که بهبود خواهی ، حرکت رو به رشد ، احساس نیاز به یادگیری مستمر و فعال بودن به جای منفعل بودن بر اندیشه و ذهنیت تک تک ما مخصوصا مدیران و رهبران حاکم نشود کاری از پیش نخواهیم برد .

به امید روزی که تعالی خواهی جزئی از اندیشه و تفکر هر ایرانی باشد و سازمان های خصوصی و دولتی ایرانی همگی سازمان هایی سرآمد باشند

http://raminsalek.blogfa.com + http://efqm2010.persianblog.ir/post/4      


gfo50qvf.14.jpgگروه8:زهرا اکبری مقدم/فرزانه مدحت/جلال تاجی/آرش افتخارالدین

 اين مدل که درسال1992معرفي شد چهارچوبي استجهت ارزيابي عملکرد براي جايزه کيفيت اروپايي.EFQMدر واقع يک مدل تعالي سازمان است که بااستفاده از ابزارهاي مناسب به شماخواهد گفت که در مسير تعالي سازماني در کدام نقطه قرار داريد سپس فاصله(GAP)بين وضعيت موجود با ايده آل را تعيين ميکند و نهايتا براي ارائه راه حل هاي مناسب حساسيت لازم را بوجود مي آورد.اصول مدل تعالي سازمانEFQMپيوسته بربهبود نتايج تمرکز دارد و هدف آن عبارت است از ايجاد شرايط و محيط کاري مناسب و همچنين ارائه خدمات بهتر به مشتريان از جنبه کيفيت.اين مدل در جهت کيفيت ارتباط مستقيمي با جايزه دمينگ در ژاپن و مالکوم بالدريج در آمريکا دارد.

مفاهيم بنيادين سرآمدي
مفاهيم بنيادين , اهدافي را نشان مي دهند كه يك سازمان سرآمد بايد به آنها دست پيدا كند . در روش  EFQM يك سري مفاهيم بنيادين وجود دارد كه اساس آنها در موارد زير خلاصه گشته است :
نتيجه گرايي، تمركز بر مشتري ( مشتري داري)، رهبري و ثبات اهداف، مديريت مبتني بر فرآيندها و واقعيتها، توسعه و مشاركت كاركنان، يادگيري و نوآوري و بهبود مستمر، توسعه شراكتها، مسئوليت اجتماعي شركت.

معيارهاي سرآمدي
مدل سرآمدي از 9 معيار تشكيل شده است اين معيارها قلب اين مدل هستند و مبناي ارزيابي يك سازمان قرار مي گيرند .

منطق رادار: RADAR : Results , Approach, Deployment , Assess & Review درون مدل گفته شده منطقي به نام RADAR جاي دارد .RADAR شامل چهار عنصر زير است :
نتايج ( Resoh )
رويكرد ( Approach )
اجرا( Deployment )
ارزيابي ( Assessment )
بازنگري ( Review )
اين منطق بيان مي دارد كه يك سازمان نيازمند موارد زير است .
الف ) تعيين نتايج به عنوان بخشي از فرآيند سياستگذاري و استراتژي مورد نظر است . اين نتايج عملكرد سازمان را از مهارت مالي , عملياتي و مشاركت ذينفعان پوشش مي دهد .
ب ) برنامه ريزي و توسعه يك مجموعه يك پارچه از رويكردهاست كه حصول نتايج مورد نياز را در حال و آينده امكان پذير مي سازد .
ج ) اجراي رويكرد روشي سيستماتيك براي اطمينان از انجام كامل آن مي باشد .
د ) ارزيابي و بازنگري رويكردها و اجزاي آن بر اساس نظارت , تجزيه و تحليل نتايج بدست آمده و فعاليت هاي يادگيري انجام شده و در نهايت شناسايي , اولويت بندي , برنامه ريزي و اجراي بهبودهاي مورد نياز مي باشد .
مدل هاي تعالي مانند مدل دمنيگ بر مبناي چرخ PCDA بنا نهاده شده اند اما مدل EFQM بر مبناي چرخه RADARمي باشد و به جاي شروع از برنامه ريزي ( plan ) ابتدا بر نتايج ( Results )تمركز مي نمايد و بر اساس نتايج حاصله به برنامه ريزي و اجراي برنامه ريزي و اجراي برنامه مي پردازد

معيارهاي مدل EFQM به 2 دسته تقسيم مي شوند:
الف ) توانمند سازها ( Enablers ) پنج معيار اول اين مدل هستند و عواملي هستند كه سازمان را براي رسيدن به نتايج عالي توانمند نمايند .
ب ) نتايج
نتايجي هستند كه سازمان سرآمد و حوزه هاي مختلف به آنها دست پيدا مي كنند و بيان كننده دستاوردهاي حاصل از اجراي مناسب توانمند سازها هستند .
در مدل EFQM معيارها روي هم 1000 امتياز دارند ( 500 امتياز توانمند سازها و 500 امتياز نتايج) به عبارتي ديگر اگر سازماني موفق شود كه اين مدل را كاملاً در سازمان خود پياده كند مي تواند 1000 امتياز كسب كند .
اکنون معيارهاي اين مدل را معرفي مي کنيم،لازم به ذکر است هر کدام از اين معيارها شامل تعدادي معيار فرعي مي باشد.

مزاياي مدل EFQM براي شركتها و سازمانهاي ايراني :
 1- بهره گيري مدل از آخرين روش و شيوه هاي نوين مديريت,جنبه يادگيري بسياري براي ارزيابي شوندگان وارزيابي كنندگان به همراه دارد .
2- مدل EFQM باعث خروج از وضعيت ركود و سستي سازمان مي گردد و مديران سازمان را به تحرك و تلاش وادار مي كند .
 3- مدل EFQM با تكيه بر خود ارزيابي باعث افزايش صداقت و اعتماد سازماني مي گردد .

 


مطالب مشابه :


پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت سری 2

شرکت فولاد مبارکه پرتال تدارکات ها به کارکنان شرکت فولاد




پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت سری 2

شرکت فولاد مبارکه پرتال تدارکات ها به کارکنان شرکت فولاد




افتتاح کوره بلند شماره 3

شركت ملي فولاد پرتال شهرستان مشاهده حقوق و مزایای کارکنان ذوب




پیشنهاد تهیه بودجه شهر مبارکه « اصلاحی ».

پیشنهاد تهیه بودجه شهر مبارکه پرتال جامع علوم تعامل منطقه ای با صنایع بالاخص فولاد




لیست بخشی از پایان نامه های آماده رشته مدیریت 6

تاثیر آموزش ضمن خدمت در ارتقاء بهره وری کارکنان فولاد مبارکه پرتال تدارکات




بابک جمشیدی نوید

پرتال دانشگاهی تدریس در دوره های آموزش ضمن خدمت کارکنان (نماینده انحصاری شرکت فولاد




کار گروهی_تخصصی

پرتال صنایع u توسعه و مشارکت کارکنان: در ایران نیز "فولاد مبارکه " در سال 83 موفق به کسب




برچسب :