مجموعه آزمون سوالات استعداد تحصیلی دکترای گروه زبان- سال 90
بخش اول: درک مطلب
راهنمایی:
در این بخش دو متن به طور مجزا آمده است. هر یک از متن ها را به دقت بخوانید و پاسخ سوالاتی را که در زیر آن آمده است ، با توجه به آنچه می توان از متن استنتاج یا استنباط کرد، پیدا کنید و جواب هر سوال را مطابق دستور العمل زیر بنویسید:
1- اگر گزینه صحیح ، گزینه 1 بود ، در پاسخنامه حرف A را درج کنید.
2- چنانچه گزینه صحیح ، گزینه 2 بود ، در پاسخنامه حرف B را درج کنید.
3- اگر گزینه صحیح ، گزینه 3 بود ، در پاسخنامه حرف C را درج کنید.
4- اگر گزینه صحیح ، گزینه 4 بود ، در پاسخنامه حرف Dرا درج کنید.
· توجه داشته باشید ، چنانچه به نظر شما سوال دارای اشکال است ، به صورت زیر عمل کنید:
الف ) اگر فکر می کنید بیش از یک گزینه صحیح وجود دارد ، در پاسخنامه حرف E را درج کنید.
ب) اگر فکر می کنید اصلا گزینه صحیح وجود ندارد ، درپاسخنامه حرف N رادرج کنید.
رشد تفکر در کودک در رشد زبان بسیار مشهود است. ویگوتسکی نوشت: زبان امتزاجی بین تکلم بیرونی(که کودک آن را می شنود) و تکلم درونی است (که از طریق آن فکر می کند). آسان می توان نتیجه گرفت که زبان و تفکر هستی های دو گانه یک پدیده واحد هستند. بدین ترتیب می توان نتیجه گیری کرد که این نظر ما را ناگریز می کند که بگوییم بدون زبان تفکر نیز وجود نخواهد داشت- یعنی تفکر منوط به زبان است. با این که برخی روانشناسان رشد این ایده را تصدیق کرده اند، ولی ویگوتسکی از آن جمله نیست. به نظر وی، اگر یک کودک پیش زبانی، بتواند فکر کند (شواهدی دال بر آن است) پس تفکر و تکلم منشا جداگانه ای دارند. مضمون بنیادی روانشناسی ویگوتسکی آن است که تفکر و تکلم ریشه های ژنتیکی متفاوتی دارند و میزان رشد هر یک متفاوت است. منحنی های رشد تلکلم و تفکر ممکن است متقاطع و غیر متقاطع باشند، اما همیشه واگرا هستند. منبع تفکر در رشد ژنتیک کودک و منبع زبان در جهان اجتماعی کودک است. حتی اگر زبان و تفکر طبقه متفاوتی داشته باشند، آنگاه که کودک به این درک می رسد که هر شیئی نامی دارد، در هم می آمیزند- پس از این، تفکر و زبان به مقوله ای جدا ناشدنی تبدیل می گردند. لذا درونی کردن زبان موجب می شود که تفکرات در تکلمی درونی ابراز گردند.
نظریه های جالب ویگوتسکی صحنه وسیعی را برای محققان فراهم می آورد تا فرضیه های قابل آزمودنی در آن بیابند. یکی از آزمایش ها که با همکاری ا.ان.لئونتیف انجام گرفت به مساله درونی کردن اولیه عملیات نشانه در کودکان و بزرگسالان پرداخته است. آزمایش ساده بود. اگر چه بر اساس معیارهای امروزی ممکن است خام و ناپخته تلقی شود. از کودکان و بزرگسالان خواسته شد تا به یک بازی که در آن هیجده سوال مطرح می شد، بپردازند. از این میان، هفت سوال مربوط به رنگ بود. کودکان می بایست چندین رنگ را که "زننده" تلقی می شد، و چندین رنگ را که "غیر زننده" بود، به خاطر بسپارند. هیچ رنگی نباید دو نام برده می شد. در پاسخ به سوالات آزمایشگر، نام این رنگ ها نباید گفته می شد. در برخی از موارد به کودکان و بزرگسالان جوان کارت های رنگی را به عنوان نوعی کمک حافظه ارائه کردند (این کارت ها می توانست به برنده شدن آزمودنی کمک کند). در حالی که در دیگر موارد، آزمودنی ها باید به سوالات جواب می دادند، رنگ های زننده را در ذهن نگه می داشتند، بدون آنکه از کارت های رنگی کمکی برخوردار باشند. به عنوان نمونه ای از این روش، آزمایشگر ممکن بود بپرسد: " آیا تو همبازی داری؟"، پیراهن تو چه رنگ است؟"، " آیا هیچ وقت با قطار مسافرت کرده ای؟" ، " برگ ها چه رنگی می توانند داشته باشند؟" و مانند آن، لئونتیف و ویگوتسکی به ویژه به تفاوت خطاهای گروه هایی که از کارت ها به عنوان کمک حافظه بهره بردند و کسانی که فاقد این کارت ها بودند، علاقه داشتند. گروه جوان- به دلیل آن که کودکان در اتحادیه شوروی تا هفت سالگی به مدرسه نمی روند، پیش از دبستان تلقی می شدند- با کارت و بدون کارت میزان مشابهی از خطا داشتند. این ماجرا بدین معنا تعبیر و تفسیر شد که کودکان از کارتها استفاده نکرده اند. نوجوانان (گروه های 9-8، 13-10) از کارت ها به خوبی استفاده کرده و قبل از ارائه پاسخ بدان نگاه می کردند. بزرگسالان از کارت ها در شکلی متعادل استفاده می کردند. با توجه به این داده ها و با توجه به کارکرد آزمودنی، ویگوتسکی نتیجه گرفت که کودکان، در مرحله آغازین رشد، از کارت ها استفاده نمی کنند. کارت ها هیچ گونه کارکرد وسیله ای برای انجام تکلیف نداشتند، در مرحله دوم رشد، کارت ها نظامی را فراهم می آوردند که برای اجرای تکلیف به طور موثر قابل استفاده است. در طول این مرحله، بنا به نظر ویگوتسکی، "نشانه های بیرونی مسلط و نافذ است: محرک کمکی یک وسیله روانشناختی است که از بیرون عمل می کند". سرانجام، در طول مرحله سوم، محرک های کمکی، یعنی استفاده از کارت ها از اشکال بیرونی اولیه آزاد می گردد. آنچه رخ می دهد چیزی است که ما درونی کردن می خوانیم، نشانه خارجی که کودکان لازم دارند به یک نشانه درونی تبدیل می شود و توسط بزرگسالان به عنوان یک وسیله به یاد سپاری به کار می رود.
1.کدام یک از موارد زیر، رابطه بین دو پاراگراف اول و ادامه متن را به بهترین شکل نشان می دهد؟
1- دو نظریه متناقض را ارائه و به طور عملی غلط بودن یکی از آنها را اثبات می کند.
2- نظریه توضیح داده می شود و بعد آزمایشی که آن را تایید می کند، توصیف می گردد.
3- جدایی دو پدیده مطرح و آنگاه با روش تجربی نتیجه خلاف آن گرفته می شود.
4-مراحل تکامل یک پدیده توضیح داده شده و بعد با آزمایش نقش عوامل تاثیر گذار بر آن، به ترتیب اهمیت بیان می شود.
2. با توجه به متن، ویگوتسکس با کدام یک از موارد زیر، در رابطه زبان و تفکر موافق است؟
I- منحنی های رشد زبان و تفکر همواره متقاطع و غیر متقاطع و عموما واگرا هستند.
II- تکلم و تفکر از دو منبع متفاوت سرچشمه می گیرند.
III- رشد و تفکر با رشد تکلم در کودک پیوند دارد.
1) فقط II 2) فقط I و II 3) IIو III 4) I و II و III
3. کدام یک از موارد زیر، درباره تحقیقی که در متن گزارش شده است، درست به حساب می آید؟
1-نتایج حاصله علاوه بر تایید مفروضه، منجر به پیدایش فرضیات جدید تری گردید.
2- نتایج حاصله می تواند توسط برخی پژوهشگران معاصر، زیر سوال برده شود.
3- مقایسه کودکان با بزرگسالان از نقطه ضعف های تحقیق مربوطه است.
4-تنها تحقیقی است که در باره نظریه های ویگوتسکی انجام شده است.
5.با توجه به داده های آزمایشی ویگوتسکی و لئونتیف، کدام نتیجه گیری زیر را در خصوص درونی کردن می توان گرفت؟
1-فرایندی است که در آن کنش های بیرونی به توسعه کنش های روانشناختی درونی کمک می کنند.
2- نیاز انسان به محرک های بیرونی را برای همیشه از بین می برد.
3. فرایندی است که با بالا رفتن سن، متعادل می شود.
4.نشانه ای از رشد تفکر و آگاهی در انسان است.
واژگان بیگانه تاثیر به سزایی در زبان های مختلف از جمله زبان اردو داشته و دارند، که در این میان رسانه های ارتباط جمعی در پاکستان هم، آگاهانه یا نا آگاهانه، از آنها استفاده می کنند. در زبان اردو همیشه تغییرات به شکل جزیی و ظاهری و کمتر به صورت ساختاری بوده و به اقتضای زمان روی می داده است. البته تاریخ گواهی می دهد که در هر زمان با وجود نفوذ زبان های بیگانه خصوصا انگلیسی، زبان اردو همواره جایگاه و وقار ادبی خود را حفظ کرده و دستخوش دگرگونی جدی تشده است. هر چند تلاش و سعی زبانشناسان در فرهنگستان زبان و ادب اردو معروف به مقتدره قومی زبان و دیگر استادان در دانشگاه های پاکستان که در در کار تدریس، تحقیق و پژوهش اشتغال دارند، نیز تاثیر بسیاری در گسترش و رواج این زبان داشته و شکل و ساختار آن از نفوذ زیاد واژگان بیگانه در امان نگه داشته شده است. در مورد چگونگی آغاز گسترش زبان اردو می توان چنین اظهار نظر کرد که با ورود آریایی ها به مناطق شرقی ایران، از جمله شبه قاره هند، ساکنان این منطقه به سمت جنوب رانده شده و خود آریایی ها جانشین آنها شده اند. مردمان این منطقه به "زبان سانسکریت" که نزدیکی زیادی با زبان پهلوی داشت، تکلم می کردند تا آنجا که این زبان، زبان دینی و معنوی ساکنان این منطقه شد که بعدها توسط برهمنان و کاهنان این مرز و بوم به طبقه خاصی محدود گشت و مردم عادی حق تکلم و صحبت کردن به این زبان را نداشتند. این مساله سبب جایگزینی و ورود زبان های محلی و تازه ای شد که رفته رفته اوج بسیاری پیدا کرد. اما بسیاری از مصادر، واژگان و ترکیبات آن به زبان های دیگری انتقال داده شد که این عامل باعث پیوند ارتباط آن زبان ها با زبان فارسی شد.
بعد از فروپاشی قدرت سیاسی و نظامی مغولان هندوستان و حضور کشورهای اروپایی از جمله پرتغال، فرانسه، انگلیس و... در شبه قاره هند، بازرگانان و نظامیان این کشورها نیز در سطح وسیعی در این منطقه گسترش یافتند و بالطبع واژگان و اصطلاحات زبان خود را همانند مهاجمان قبلی، بین مردمان رایج کردند. اما زبان انگلیسی به دلایل سیاسی نسبت به دیگر زبان ها، حضور فعال تری پیدا کرد. انگلیسی ها که ابتدا به صورت بازرگانان وارد این منطقه شده بودند با افزایش حضور نظامی گسترده، در مسایل سیاسی این خطه نیز دخالت کردند و از اوایل قرن نوزدهم با تاسیس کالج ها و مدارس مختلف، زبان فارسی را به عقب رانده و زبان اردو را جایگزین کردند. از جمله این اقدامات، تاسیس فورت ویلیم کالج در سال 1800 میلادی است. این کالج، فعالیت های گسترده ای را در زمینه ترجمه از زبان های فارسی، عربی، هندی و حتی انگلیسی به اردو انجام می داد. آنان به مرور زمان، با ترفند های خاصی واژگان انگلیسی را نیز وارد زبان اردو می کردند و این واژگان را بدون ترجمه و معادل اردو به خورد مردم عادی می دادند.این فعالیت زمانی شکل جدی به خود گرفت که دانش پژوهان بسیاری برای تحصیل به دانشگاه های لندن و .... رهسپار می شدند. آنان در مراجعت، مجموعه ای از لغات زبان انگلیسی را در زبان گفتاری و نوشتاری خود وارد زبان اردو می کردند. این افراد در ترجمه و حتی تصنیف کتاب ها و مقالات خود، واژه های انگلیسی را به راحتی در زبان خود بکار می بردند. این عمل تاثیر بسیاری بر بومیان این خطه می گذاشت، این کار در قرن بیستم شدت بیشتری به خود گرفت و با گسترش رسانه های ارتباط جمعی و در راس آنها روزنامه ها به شکل فاجعه آمیزی بین قشر تحصیل کرده و نیز سیاستمدار رایج شد تا جایی که در متن سخنرانی و یا نوشته خود از تعداد قلیلی واژه اردو استفاده می کردند، در حالی که اکثریت کلمات مورد استفاده آنان انگلیسی بود. امروزه نیز این عمل با همان شدت ادامه دارد، هر چند نویسندگان و منتقدان بسیاری این عمل را تقبیح می کنند و فرهنگستان زبان اردو(مقتدره قومی زبان) در راس آنها با انتشار مقالات سعی در ایجاد بیداری در بین مردم و قشر تحصیل کرده می کند، اما چندان تاثیری به چشم نمی خورد. با بررسی و تحقیق درباره واژگان انگلیسی زبان اردو، مساله ای که حائز اهمیت بوده و مطرح می گردد، این است که آیا دامنه و تعداد واژگان لاتین و معادل های آن می تواند کاربرد وسیع تر داشته باشد؟، آیا مردم اردو زبان، ناگزیر از کاربری این کلمه ها و واژه ها هستند؟ و سرانجام این که آیا زبان اردو توانایی معادل های صحیح برای واژگان خارجی را دارد یا نه؟
6.مقصود اصلی نویسنده، کدام است؟
1- بررسی خاستگاه، تحول و تکامل زبان اردو در گذر زمان.
2-بیان آن که ورود واژگان انگلیسی در زبان اردو اتفاقی و بی برنامه نبوده است.
3-مقایسه تغییر توازن سیاسی و نظامی کشورها با تاثیرات متقابل زبانی آنها بر یکدیگر
4-نشان دادن تلاش هدفمندانه انگلیسی ها در گسترش سیطره اقتصادی خود از طریق ترویج زبان انگلیسی در میان مردم اردو زبان
7. کدام مورد، با توجه به مطالب مندرج در دو پاراگراف اول صحیح نیست؟
1- در برهه از زمان زبان سانسکریت، تبدیل به زبان رایج میان قشری محدود گردید.
2- علی رغم نفوذ زبان های بیگانه، ساختار بنیادین زبان اردو دچار تحول و تغییر اساسی نگردیده است.
3- فرهنگستان زبان و ادب اردو، در انجام وظیفه خود در جهت صیانت از زبان اردو بد عمل نکرده است.
4- ورود زبان های محلی و بومی به تدریج موجب دوری عوام از طبقه ای که به زبان فارسی تکلم می کردند گردید.
8.. کدام مورد، مطابق با اطلاعات مندرج در پاراگراف آخر، صحیح است؟
I- عواملی که باعث نفوذ زبان انگلیسی در شبه قاره هند گردید، صرفا عوامل اقتصادی نبودند.
II- بعد از ورود اروپایی ها به شبه قاره هند، زبان فارسی در این منطقه نیز به نوعی تحت تاثیر قرار گرفت.
III- کالجی که در اوایل قرن نوزدهم در شبه قاره هند تاسیس شد، با زیرکی باعث ورود برخی واژگان انگلیسی به زبان اردو گردید.
1.فقط I 2. فقط II 3. I و II 4. I، II، III
9. بر طبق متن، کدام مورد در خصوص دانش پژوهان اردو زبان، صحیح است؟
1- اگر چه تعداد واژگان بیگانه زیادی را در نوشتار و کلام خود به کار نمی بردند، ولی تاثیر آن فاجعه بار بود.
2- چاره ای جز استفاده از واژگان بیگانه برای بیان افکار جدید نداشتند.
3- در کاربرد واژگان بیگانه توسط اردو زبانان بومی، بی نقش نبودند.
4-بعد از اعزام به خارج، در دام تقلید کورکورانه از غربی ها افتادند.
10. بر طبق متن، در قرن بیستم.....
1- مقتدره قومی زبان، کار خود را در زمینه جلوگیری از تخریب زبان اردو انجام می داد ولی تلاش آن چندان مقصود به هدف نبوده است.
2- عزم راسخی در میان نویسندگان، سیاستمداران و فرهنگستان زبان اردو در مقابله با نفوذ فرهنگ بیگانه وجود نداشت.
3- استفاده از واژگان بیگانه توسط سیاستمداران، تلاش قشر تحصیلکرده و فرهنگستان را بی اثر کرد.
4-علت نفوذ واژگان بیگانه به زبان اردو، غفلت نویسندگان و منتقدان از ارتباط با افراد طبقه پایین بود.
بخش دوم
راهنمایی :
برای پاسخگویی به سوالات این بخش ، لازم است موقعیتی را که در هر سوال مطرح شده ، مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید و سپس گزینه ای را که فکر می کنید پاسخ مناسب تری برای آن سوال است ، انتخاب کنید. هر سوال را با دقت بخوانید و با توجه به واقعیت های مطرح شده در هر سوال و نتایجی که بیان شده و بیان نشده ولی قابل استنتاج است ، پاسخی را که صحیح تر به نظر می رسد، انتخاب کنید و مطابق دستورالعمل زیر در پاسخنامه وارد کنید:
1- اگر گزینه صحیح ، گزینه 1 بود ، در پاسخنامه حرف A را درج کنید.
2- چنانچه گزینه صحیح ، گزینه 2 بود ، در پاسخنامه حرف B را درج کنید.
3- اگر گزینه صحیح ، گزینه 3 بود ، در پاسخنامه حرف C را درج کنید.
4- اگر گزینه صحیح ، گزینه 4 بود ، در پاسخنامه حرف Dرا درج کنید.
· توجه داشته باشید ، چنانچه به نظر شما سوال دارای اشکال است ، به صورت زیر عمل کنید:
الف ) اگر فکر می کنید بیش از یک گزینه صحیح وجود دارد ، در پاسخنامه حرف E را درج کنید.
ب) اگر فکر می کنید اصلا گزینه صحیح وجود ندارد ، درپاسخنامه حرف N رادرج کنید.
11- در نیمه اول سال میلادی جاری، یعنی از ژانویه تا ژوئن، حدود سه میلیون ضبط صوت فروخته شد. این تعداد تنها 35 درصد کل ضبط صوت هایی است که سال گذشته به فروش رفت. بنابراین، تعداد کل ضبط صوت هایی که در سال جاری فروخته می شود قریب به یقین کمتر از سال گذشته خواهد بود.
کدام یک از موارد زیر، در صورتی که صحیح فرض شوند ، نتیجه گیری فوق را بهتر تضعیف می کند؟
1) بیشتر افرادی که علاقمند به داشتن ضبط صوت هستند، قبلا یکی خریده اند.
2) تعداد کل ضبط صوت های فروخته در سال قبل کمتر از سال پیش از آن بود.
3) تقریبا 60 درصد از ضبط صوت هایی که در سال گذشته فروخته شدند، در ماه ژانویه به فروش رفتند.
4) معمولا بیش از 70 درصد ضبط صوت هایی که در هر سال فروخته می شود در ماه نوامبر و دسامبر به فروش می رسند.
12- با مطالعه بر روی افراد 65 ساله ، محققین به این نتیجه رسیدند که سلامت روانی در بزرگسالی، همبستگی بالایی با روابط صمیمانه با خواهر و برادرها در آغاز بزرگسالی دارد. آن دسته از آزمودنی های تحقیق که هرگز رابطه صمیمانه ای با خواهر و برادرهای خود نداشتند یا در سن دانشجویی با خواهر و برادرهای خود رابطه صمیمانه نداشتند، نسبت به آنانی که روابط صمیمانه با حداقل یک خواهر یا برادر خود داشتند، از سلامت روانی کمتری برخوردار بودند. اگر یافته های محققین فوق صحیح فرض شوند، کدام یک از موارد زیر را می توان نتیجه گرفت؟
1) داشتن رابطه صمیمانه با خواهر و برادرها در سن دانشجویی، مهم تر از داشتن چنین رابطه ای در 65 سالگی است.
2) برخی از کسانی که در جوانی به دانشگاه می روند، احتمالا در 65 سالگی از سلامت روانی خوبی بهره خواهند برد.
3) روابط صمیمانه با خواهر و برادرها به سلامت روحی در 65 سالگی مربوط تر است تا صرف داشتن خواهر و برادر
4) افرادی که در سن دانشجویی از سلامت روانی خوبی برخوردارند، احتمالا در 65 سالگی نیز از سلانت روانی خوبی برخوردار خواهند بود.
13- یک شرکت تولید کننده مواد شیمیایی مدعی است، از آنجایی که تنها یکی از 520 گربه ی که دُز بالایی از یک ماده شیرین کننده مصنوعی دریافت کرده بودند، مبتلا به سرطان گردیده است، این شیرین کننده باعث سرطان در انسان نمی شود و می توان آن را برای مصرف انسان، مورد تایید قرار داد.
کدام مورد، اگر صحیح فرض شود، بهتر از بقیه ادعای شرکت مزبور را تایید می کند؟
1) برخی مواد شیمیایی که در انسان باعث سرطان می شوند در گربه ها سرطان زا نیستند.
2) احتمال ابتلای این گونه گربه به سرطان در شرایط معمول حدودا یک گربه از هر 540 گربه است.
3) مواد شیمیایی که برای گربه ها مورد آزمایش، سرطان زا هستند برای حیوانات دیگری نیز که در این آزمایش به کار رفتند، سرطان زا می باشند.
4) طول عمر متوسط این گونه از گربه ها که در این آزمایش مورد استفاده قرار گرفتند
10 سال است،در حالی که محققین آزمایش را زمانی که این گربه ها 8 ساله بودند، خاتمه دادند.
14- در مناطقی که بیماری مالاریا شایع است،بسیاری از کودکان قبل از آن که بدنشان در مقابل بیماری مصون شود، چندین بار به آن مبتلا می شوند. مشخصا آنچه روی می دهد آن است که سیستم ایمنی این کودکان با یک بار ابتلا به بیماری، در مقابل آن مصونیت ایجاد نمی کند و این مصونیت فقط وقتی انگل بیماری چندین بار آن ها را بینار می کند، ایجاد می شود.
کدام یک از حالات زیر، اگر صحیح فرض شوند، فرضیه مطرح شده در متن فوق را بهتر از بقیه، تضعیف می کند؟
1) به محض ابتلای کودکان به مالاریا، کادر درمانی اقدامات بسیاری جهت جلوگیری از ابتلای دوباره آن ها به بیماری انجام می دهند ولی این مراقبت ها مداوم نیستند.
2) مالاریا از طریق پشه از فردی به فرد دیگر منتقل می شود و این پشه ها به تدریج در مقابل سم هایی که برای مهار آن ها به کار می رود مصون شده اند.
3) ژن خاصی وجود دارد که اگر کودکان آن را از یکی از والدین خود ارث ببرند، آن ژن می تواند میزان مصونیت آن ها را در مقابل مالاریا بسیار بالا ببرد.
4) چندین نوع مالاریا وجود دارد و پاسخ سیستم ایمنی بدن به یکی از آن ها موجب مصونیت در مقابل بقیه انواع نمی شود.
15- بر اساس نتایج یک نظر سنجی ، 88 درصد آمریکایی ها معتقدند که هم اکنون زمان خوبی برای یافتن شغل مناسب نیست. یافته های این نظر سنجی با گزارش تحقیقات اقتصادی مرکز ملی تناقض دارد. مرکز تحقیقات اقتصادی مدعی شده است که بحران اقتصادی آمریکا در ژوئن 2009 به پایان رسیده است اما بسیاری از آمریکایی ها معتقدند که اقدامات اقتصادی سنتی آمریکا بازتاب واقعیت های جامعه نیست. نرخ بیکاری در آمریکا همچنان در حال افزایش است و این نرخ هم اکنون به 7/9 رسیده است. این در حالی است که در هفته گذشته این نرخ 4/9 درصد و در آگوست 3/9 و در پایان جولای 9/8 درصد بوده است. همچنین نتایج نظر سنجی نشان می دهد که تعداد افرادی که دارای شغل نیمه وقت هستند در حال افزایش است و این آمار در 20 سپتامبر حدود 8/18 درصد بوده، حال آنکه در هفته گذشته و در آگوست 6/18 درصد و در پایان جولای 4/18 درصد بوده است.
با توجه به مطالب متن فوق، کدام مورد، عبارت زیر را به بهترین وجه کامل می کند؟
"در مجموع هنگامی که از آمریکایی ها پرسیده می شود که دلیل ادامه مشکل بیکاری کدام است، .............. را نام می برند."
1) اقدامات اقتصادی دولت
2) پس لرزه های بعد از بحران اقتصادی
3) کتمان حقیقت برای سرپوش گذاشتن بر ناکارآمدی دولت
4) تناقضات موجود در گزارش های مربوط به وضعیت اقتصادی جامعه آمریکا
16- روان درمانگران معتقدند، درمان افرادی که قادر به ترک سیگار و یا پر خوری نیستند به ندرت با موفقیت صورت می گیرد. آنان بر اساس تجربیاتشان به این نتیجه رسیده اند که ترک چنین عادت هایی غیر ممکن است. از طرف دیگر تحقیقات نشان می دهد، میلیون ها نفر کشیدن سیگار را ترک نموده اند و بسیاری از مردم در کاهش وزن، موفق عمل نمده اند.
اگر همه عبارات فوق، صحیح فرض شوند، کدام فرضیه زیر می تواند تناقض موجود بین آن ها را به بهترین وجه ممکن توضیح دهد؟
1) موفقیت های معدودی در درمان این عادت ها وجود داشته است که در تحقیقات به آن ها اشاره شده است.
2) ترک عادت هایی نظیر سیگار کشیدن و پرخوری با تمرین و پرورش اراده امکان پذیر است.
3) جامعه آماری رئان درمانگران، جامعه ای مناسب و کامل نبوده است.
4) افرادی که به روانشناسی باور دارند، در تحقیقات مورد استفاده قرار نگرفته اند.
17- کک ها حیوانات کوچک جالبی هستند، آن ها گاز می گیرند و خیلی خوب می پرند؛ آن ها نسبت به قدشان قهرمان پرش ارتفاع هستند. اگر یک کَک را در ظرفی قرار دهیم، از آن بیرون می پرد. پس از مدتی روی ظرف را سرپوش می گذاریم، تا ببینیم چه اتفاقی رخ می دهد، کَک می پرد و سرش به در ظرف می خورد و پایین می افتد. دوباره می پرد و همان اتفاق می افتد. این کار را مدتی تکرار می کند. سرانجام در ظرف را بر می داریم وکَک دوباره می پرد ولی فقط تا همان ارتفاع،. سرپوش برداشته شده و محدودیت فیزیکی رفع شده است ولی کَک فکر می کند این محدودیت همچنان ادامه دارد.
اگر نتیجه آزمایش انجام شده بر روی کَک، در مورد انسان نیز صدق کند، متن فوق، کدام یک از استنتاج های زیر در مورد انسان را بهتر تایید می کند؟
1) شرطی کردن انسان مکانیزمی مناسب برای کمک به او در غلبه بر محدودیت های محیطی نیست.
2) گاهی آنچه ما انسان ها حقیقت می پنداریم حقیقت نیست بلکه پذیرش واقعیت ها است.
3) محدودیت های ذهنی انسان نشان دهنده وجود محدودیت های واقعی در زندگی او است.
4) با تصور ذهنی موقعیت هایی که روی نداده است باعث وقوع آن موقعیت ها برای خودمان می شویم.
18- انگیزه قدرت، پس از دوران کودکی، در افرادی که احساس کنند به نحوی در جلب توجه و احترام دیگران عاجزند، بار دیگر بسیار نیرومند می گردد. این افراد بیش از حد معمول تلاش می کنند تا با جلب توجه دیگران بر این ضعف غلبه نمایند.
کدام مورد، در صورتی که صحیح فرض شود، ادعاهای فوق را به بهترین وجه پشتیبانی می کند؟
1) اگر انسان طی رشد و بلوغ با تنش بسیار زیادی روبرو نشود ، انگیزه قدرت را از دست می دهد.
2) برخی افراد که در رسیدن به قدرت از دروغ استفاده می منند ممکن است در جلب توجه دیگران مشکل داشته باشند.
3) میان نیاز انسان به قدرت و سن او همبستگی خطی مثبت وجود دارد.
4) انگیزه قدرت در انسان نه فقط پایدار می ماند بلکه قوی تر نیز می شود.
19- در 20 سال اخیر، 11 درصد از افرادی که برای اشتغال در یک حرفه خاص مجوز گرفته اند، زن بودند، و تمام آن افرادی که در طی این سال ها مجوز دریافت کردند، به طور تمام وقت مشغول به کار شدند. با این و جود، در حال حاضر، زنان تنها در 5 درصد از شغل های تمام وقت مربوط به این حرفه، مشغول به کار هستند.
کدام مورد در صورت صحت، تفاوت موجود در درصدهای اشاره شده در متن فوق را توضیح می دهد؟
1) اکثریت افرادی که در حال حاضر در این حرفه مشغول به کار هستند، پیش تر از 20 سال قبل زمانی که تقریبا همه افراد شاغل در این حرفه مرد بودند، استخدام شدند.
2) در تمام این 20 سال، شاغلین مرد و زن در این حرفه بر اساس نظام حقوقی برابر، حقوق دریافت می کردند.
3) زنانی که در 20 سال اخیر، مجوز دریافت کرده اند، نسبت به مردان تمایل بیشتری به انتخاب تخصص های متفاوت داشته اند.
4) دریافت مجوز در حال حاضر نسبت به 20 سال گذشته ، بسیار دشوارتر شده است.
20- اگر کودکان طی رشد و بلوغ با تنش بسیار زیادی روبرو نشوند، نیاز به قدرت در آن ها تدریجا به تمایلی برای بهتر کردن روابط اجتماعی تغییر شکل می دهد.
کدام مورد در صورت صحت، نتیجه گیری بالا را بیشتر تضعیف می کند؟
1) انگیزه قدرت در کودکان پایدار می ماند.
2) در دوران کودکی مملو از تنش، کودکان اعتماد کردن به خود و دیگران را نمی آموزند.
3) تغییر رفتار غالبا در مورد افرادی که دوران کودکی مملو از تنش داشته اند به تاخیر می افتد.
4) در محیطی فارغ از تنش کودکان سعی می کنند با سلطه بر دیگران روابط اجتماعی را به نفع خود تغییر دهند.
بخش سوم
راهنمایی :
در این بخش، توانایی تحلیلی شما مورد سنجش قرار می گیرد. سوالات را به دقت بخوانید و مطابق دستورالعمل زیر، به آن پاسخ دهید.
· اگر گزینه صحیح ، گزینه 1 بود ، در پاسخنامه حرف A را درج کنید.
· چنانچه گزینه صحیح ، گزینه 2 بود ، در پاسخنامه حرف B را درج کنید.
· اگر گزینه صحیح ، گزینه 3 بود ، در پاسخنامه حرف C را درج کنید.
· اگر گزینه صحیح ، گزینه 4 بود ، در پاسخنامه حرف Dرا درج کنید.
· توجه داشته باشید ، چنانچه به نظر شما سوال دارای اشکال است ، به صورت زیر عمل کنید:
الف ) اگر فکر می کنید بیش از یک گزینه صحیح وجود دارد ، در پاسخنامه حرف E را درج کنید.
ب) اگر فکر می کنید اصلا گزینه صحیح وجود ندارد ، درپاسخنامه حرف N رادرج کنید.
راهنمایی: با توجه به اطلاعات زیر به سوالات 21 تا 25 پاسخ دهید.
در یک مسابقه شطرنج، چهار شطرنج باز به اسامی A، B، C، و D هر کدام دو مرتبه با دیگر حریفان مسابقه می دهند. همه مسابقات یک برنده داشته است. از نتایج مسابقات، فقط اطلاعات زیر در دست است.
· تعداد بردهای A دو برابر تعداد باخت هایش بوده است.
· نه C و نه D موفق نشده اند هیچ یک از حریفان خود را هر دو بار ببرند.
· B نه C باخته است و نه به D.
21- کدام یک از موارد زیر، صحیح می باشد؟
1) C نتوانسته است هیچ حریفی را ببرد.
2) B می تواند همه مسابقه های خود را با A و C برده باشد.
3) A می تواند همه مسابقه خود را با B و D برده باشد.
4) A می تواند همه مسابقات خود را با B و C برده باشد.
22- حداقل تعداد باخت های D، کدام می تواند باشد؟
1)2 2) 3 3 )4 4) 5
23- تعداد برد و باخت های کدام فرد، می تواند با هم برابر باشد؟
1) B 2) C 3) D 4) هیچ کدام
24- اگر B در همه مسابقات پیروز شده باشد، C در چند مسابقه پیروز شده است؟
1) صفر 2) 1 3) 2 4) 3
25- اگر تعداد بردهای C با تعداد باخت های B برابر باشد، کدام یک از موارد زیر، لزوما در خصوص A صحیح می باشد؟
1) نمی تواند هر دو بازی با D را ببرد. 2) هر دو بازی خود با را با B برده است.
3)هر دو بازی خود با را با C برده است. 4) هر دو بازی خود را با D برده است.
راهنمایی: با توجه به اطلاعات زیر، به سوالات 26 تا 30 پاسخ دهید.
قرار است در اردیبهشت سال 1390، یک همایش یک روزه با شرکت 8 سخنران به اسامی A، B، C، D، E، F، G، و H در شهر تهران برگزار شود. این همایش، شامل دو بخش سخنرانی، در قبل از ظهر و دو بخش در بعد از ظهر خواهد بود. برای هر دو بخش، به ترتیب یک سخنرانی یک ساعته (50 دقیقه سخنرانی و 10 دقیقه پرسش و پاسخ) و یک سخنرانی نیم ساعته (25 دقیقه سخنرانی و 5 دقیق پرسش و پاسخ) در نظر گرفته شده است. برنامه ریزان همایش، جهت تدوین برنامه، باید نکات و محدودیت های زیر را مد نظر قرار دهند:
· برای مراسم نماز و خوردن ناهار، 90 دقیقه زمان در نظر گرفته شده است.
· پذیرایی کوتاهی در بین هر دو بخش برنامه در هر نیمروز، به مدت نیم ساعت صورت گیرد.
· اولین سخنرانی بعد از ظهر ، در ساعت 14 و توسط F ارائه شود.
· سخنرانی E، یک ساعته و سخنرانی A، نیم ساعته باشد.
· C اولین سخنران، و H آخرین سخنران همایش باشند.
26- کدام برنامه در ساعت 16:37 در حال اجرا خواهد بود.
1) ابتدای سخنرانی H 2) پذیرایی کوتاه عصر
3)سخنرانی G 4) پرسش و پاسخ G
27- در این همایش، چند سخنرانی بعد از سخنرانی E، صورت خواهد گرفت.
1) 5 2) 4 3) 3 4) 2
28- زمان شروع سخنرانی B، کدام است؟
1) 15 2) 10 3) 3 4) 2
29- اگر سخنرانی D قبل از ظهر ارائه شود، کدام مورد، در خصوص برنامه قبل از G و زمان آن، صحیح است؟
1) سخنرانی A، 15:30 تا 16 2) سخنرانی B، 15 تا 15: 30
2) پذیرایی، 15 تا 15:30 4) سخنرانی F، 14 تا 15
30- اگر بین سخنرانی B، و E، دو سخنرانی برگزار می شود، بین سخنرانی D و C چند برنامه برگزار می شود؟
1)1 2) 2 3)3 4) هیچ کدام
بخش چهارم
راهنمایی:
این بخش از آزمون استعداد از انواع مختلف سوالات کمّی ، شامل مقایسه های کمّی ، استعداد عددی و ریاضیاتی ، حل مساله و ...... تشکیل شده است.
· توجه داشته باشید به خاطر متفاوت بودن نوع سوالات این بخش از آزمون ، هر سوال را بر اساس دستورالمل ویژه ای که در ابتدای هر دسته سوال آمده است ، پاسخ دهید.
راهنمایی: با توجه به اطلاعات زیر، به سوالات 31 تا 34 پاسخ دهید و جواب هر سوال را مطابق دستورالعمل زیر بنویسید: 1- اگر گزینه صحیح ، گزینه 1 بود ، در پاسخنامه حرف A را درج کنید. 2- چنانچه گزینه صحیح ، گزینه 2 بود ، در پاسخنامه حرف B را درج کنید. 3- اگر گزینه صحیح ، گزینه 3 بود ، در پاسخنامه حرف C را درج کنید. 4- اگر گزینه صحیح ، گزینه 4 بود ، در پاسخنامه حرف Dرا درج کنید. · توجه داشته باشید ، چنانچه به نظر شما سوال دارای اشکال است ، به صورت زیر عمل کنید: الف ) اگر فکر می کنید بیش از یک گزینه صحیح وجود دارد ، در پاسخنامه حرف E را درج کنید. ب) اگر فکر می کنید اصلا گزینه صحیح وجود ندارد ، درپاسخنامه حرف N رادرج کنید. |
در یک آمار گیری از دانشجویان یکی از دانشگاه ها، اطلاعات جدول دایره ای سمت چپ به دست آمده است. 60 درصد از دانشجویان علوم پایه، پسر هستند که تعداد دانشجویان پسر دانشکده علوم پایه به تفکیک مقطع تحصیلی آن ها در جدول دایره ای سمت راست نشان داده شده است. نسبت های متقاطع تحصیلی دانشکده علوم پایه در دیگر دانشکده های این دانشگاه نیز صادق است.
31- چند درصد از دانشجویان علوم پایه، در مقطع دکتری تحصیل می کنند؟
1) 4 2) 44/4 3) 6 4) 66/6
32- اگر 40% از دانشجویان دانشگاه علوم انسانی، پسر باشند، در این دانشکده چند پسر تحصیل می کنند؟
1) 200 2) 250 3) 300 4) 500
33- اگر 20 درصد از دانشجویان فنی و مهندسی، لپ تاپ (کامپیوتر قابل حمل) داشته باشند. چند دانشجوی فنی و مهندسی، لب تاپ دارند؟
1) 20 2) 10 3) 80 4) 100
34- چند دانشجوی دکتری، در این رشته هنر تحصیل می کنند؟
1) 15 2) 10 3) 7 4) 6
راهنمایی: هر کدام از سوالات 35 و 36 ، شامل دو مقدار یا کمیت هستند ،، یکی در ستون (الف ) و دیگری در ستون ( ب ) . مقادیر دو ستون را با یکدیگر مقایسه کنید و با توجه به دستورالعمل زیر ، پاسخ صحیح را در پاسخنامه خود درج کنید :
· اگر مقدار ستون (الف) بزرگتر است ، در پاسخنامه حرف A را بنویسید.
· اگر مقدار ستون (ب) بزرگتر است ، در پاسخنامه حرف B را بنویسید.
· اگر مقادیر دو ستون با هم برابر هستند ، در پاسخنامه حرف C را بنویسید .
· و بالاخره اگر بر اساس اطلاعات داده شده در سوال ، نتوان رابطه ای را بین مقادیر دو ستون (الف) و (ب) تعیین نمود ، در پاسخنامه حرف Dرا بنویسید.
35- شکل زیر، دایره ای را نشان می دهد که بر دو ضلع مربعی از داخل مماس شده و از مرکز آن گذشته است.
ستون (الف) ستون( ب)
مساحت دایره یک چهارم مساحت مربع
36- قطر یک مربع را 2/1 برابر می کنیم. محیط این مربع، x درصد و مساحت آن ، y درصد افزایش می یابد.
ستون (الف) ستون( ب)
X2 y
راهنمایی: با توجه به اطلاعات زیر، به سوالات 37 تا 40 پاسخ دهید و جواب هر سوال را مطابق دستورالعمل زیر بنویسید: 1- اگر گزینه صحیح ، گزینه 1 بود ، در پاسخنامه حرف A را درج کنید. 2- چنانچه گزینه صحیح ، گزینه 2 بود ، در پاسخنامه حرف B را درج کنید. 3- اگر گزینه صحیح ، گزینه 3 بود ، در پاسخنامه حرف C را درج کنید. 4- اگر گزینه صحیح ، گزینه 4 بود ، در پاسخنامه حرف Dرا درج کنید. · توجه داشته باشید ، چنانچه به نظر شما سوال دارای اشکال است ، به صورت زیر عمل کنید: الف ) اگر فکر می کنید بیش از یک گزینه صحیح وجود دارد ، در پاسخنامه حرف E را درج کنید. ب) اگر فکر می کنید اصلا گزینه صحیح وجود ندارد ، درپاسخنامه حرف N رادرج کنید. |
37- از بین اعداد طبیعی و متمایز a، b، c دو عدد زوج و یک عدد فرد می باشد. کدام یک از اعداد زیر، نمی توانند هم فرد باشند و هم زوج؟
1) ab+c 2)abc/4 3) a(b+c)/2 4)a(b+c)
38- قطاری به طول 90 متر، با سرعت 40 کیلومتر بر ساعت، 27 ثانیه پس از ورود به یک تونل، به طور کامل از آن خارج می شود. طول تونل، چند متر است؟
1)300 2) 270 3)210 4) 180
39) ثلث کتاب های احمد از نوع تاریخی، 8/3 مذهبی و مابقی رمان می باشند. میانگین این سه نوع کتاب، 160 جلد است. او حداقل چند کتاب باید از کتابخانه خود خارج کند تا تعداد کتاب ها در هر سه نوع، برابر شود؟
1) 80 2) 60 3) 40 4)20
40) فردی برای ساختن نوعی رنگ خاکستری، رنگ های مشکی و سفید را به ترتیب با نسبت های 2 و 9 با یکدیگر مخلوط می کند. اگر وی 2 قوطی رنگ مشکی و 5 قوطی رنگ سفید هم اندازه در اختیار داشته باشد، پس از ساختن حداکثر مقدار رنگ خاکستری از همان نوع، تقریبا چند درصد از قوطی رنگ مشکی، بدون استفاده برای وی باقی خواهند ماند؟
1)44/44 2)55/55 3)77/77 4)88/88
پاسخنامه مجموعه سوالات استعداد تحصیلی گروه زبان سال 90
پاسخ صحیح |
سوال |
پاسخ صحیح |
سوال |
B |
21 |
B |
1 |
C |
22 |
A |
2 |
D |
23 |
B |
3 |
B |
24 |
B |
4 |
N |
25 |
A |
5 |
C |
26 |
A |
6 |
A |
27 |
A |
7 |
D |
28 |
D |
8 |
E |
29 |
C |
9 |
D |
30 |
B |
10 |
N |
31 |
D |
11 |
A |
32 |
C |
12 |
C |
33 |
B |
13 |
N |
34 |
D |
14 |
A |
35 |
B |
15 |
B |
36 |
C |
16 |
D |
37 |
B |
17 |
C |
38 |
A |
18 |
B |
39 |
A |
19 |
A |
40 |
D |
20 |
مطالب مشابه :
مجموعه آزمون سوالات استعداد تحصیلی دکترای گروه زبان- سال 90
روانسنجی - مجموعه آزمون سوالات استعداد تحصیلی دکترای گروه زبان- سال 90 - روانشناسی-روانسنجی
سوالات استعداد تحصیلی کنکور دکتری 90
سوالات استعداد تحصیلی کنکور دکتری 90 دفترچه سوالات استعداد تحصیلی و زبان انگلیسی
مجموعه سوالات استعداد تحصیلی دکتری- گروه کشاورزی و منابع طبیعی سال 90
روانسنجی - مجموعه سوالات استعداد تحصیلی دکتری- گروه کشاورزی و منابع طبیعی سال 90 - روانشناسی
منابع هوش و استعداد تحصیلی دکتری
سوالات استعداد تحصیلی کنکور دکتری 90 با سوالات استعداد تحصیلی کنکور دکتری 90 با
منابع زبان عمومی آزمون دکتری
سوالات استعداد تحصیلی کنکور دکتری 90 با سوالات استعداد تحصیلی کنکور دکتری 90 با
استعداد تحصیلی ویژه آزمون دکتری 93
سوالات استعداد تحصیلی کنکور دکتری 91 با پاسخ سوالات استعداد تحصیلی کنکور دکتری 90 با
نمونه سوالات آزمون دکتری دانشگاه آزاد (تمام رشته ها)
نمونه سوالات آزمون سوالات دکتری 90 (شامل سوالات استعداد تحصیلی + سوالات تخصصی کارشناسی و
برچسب :
سوالات استعداد تحصیلی 90