نا گفته های RQ 170، پهپاد دیده بان

روزنامه نیویورک تایمز در تحلیل به قلم ویلیام براد و دیوید سانجر که روز دوشنبه 14 آذر 1390 منتشر شده، درباره توانایی رادار گریزی هواپیمای RQ170 نوشته است: «به گفته مقامات امریکایی، یک نمونه رادار گریز این هواپیمای بدون سرنشین اوایل امسال ساعت ها در ‏موارد مکرر بر فراز مخفیگاه اسامه بن لادن در ابت آباد پاکستان پرواز کرد بدون آنکه بوسیله ‏سامانه های دفاع هوایی پاکستان مورد شناسایی قرار گیرد». این روزنامه ادامه داده است: «ماه ها گزارش هایی، همگی تایید نشده، ‏منتشر شده است که از همان هواپیما مرتبا بر فراز ایران و احتمالا با هدف شناسایی مراکز هسته ای یا ‏موشکی مخفی استفاده می شده است». همچنین لولیتا سی بالدور، در گزارشی برای آسوشیتدپرس از واشینگتن در روز سه شنبه 15 آذر 1390 نیز او قول لورن تامپسون، تحلیلگر دفاعی موسسه لکسینگتون در ویرجینیا در این باره می نویسد: «این هواپیماها طوری طراحی شده اند که بتوانند به مکان هایی بروند که دیگر ‏هواپیمای باسرنشین یا بدون سرنشین نمی توانند به آنجا بروند. این هواپیما به ویژه طوری طراحی شده ‏است که ردیابی و هدف قرار دادن آن توسط دشمنان بسیار دشوار باشد». می توان گفت عامل اصلی رادارگریزی این هواپیما رنگ مخصوص بدنه آن است.


200297_5063.jpgدومین ویژگ این هواپیما که انتقال آن به ایران نگرانی بسیار جدی امریکایی ها را برانگیخته آن است که این فناوری RQ170 شباهتی جدی به فناوری بمب افکن های B-2 و همچنین جنگنده بمب افکن F-35 دارد که جزو پیشرفته ترین و در عین حال محرمانه ترین فناوری های نظامی امریکا محسوب می شود.


3- سومین ویژگی هواپیمای بدون سرنشین امریکایی که در اختیار ایران است، مربوط به موتورهای بسیار پیشرفته آن است که عملا به آن امکان می دهد به جای چند ساعت، چند روز در در هوا باقی بماند. جان پایک از اندیشکده گلوبال سکیوریتی در این باره به لولیتا سی بالدور گزارشگر آسوشیتدپرس از واشینگتن رد روز 15 آذر 1390 گفته است: «کلید موفقیت آمریکا در مورد هواپیماهای رادارگریز، موتورهای کم مصرف آنها است که به آنها ‏امکان می دهد به جای چندین ساعت، روزها در هوا بمانند».‏

4- ویژگی چهارم هواپیمای RQ170 مربوط به توانایی های جنگ الکترونیک آن بویژه در دو حوزه خاص است. نخست اینکه این هواپیما می تواند مجموعه ارتباط رادیویی با سیم و بی سیم در اطراف منطقه پروازی خود را تا شعاعی بزرگ شنود کند و دوم اینکه قادر است در منطقه پروازی خود در صورت لزوم اختلالات الکترونیکی وسیع ایجاد نماید.

5- ویژگی پنجم هواپیمای بدون سرنشین RQ170 استقرار رادارهای فوق پیشرفته «سار» بر روی آن است که هیچ نمونه مشابهی در جهان ندارد. منابع غربی نام این رادار را AESA ذکر کرده اند.

6- ششمین ویژگی این هواپیما مربوط به دوربین ها، لنزها و سنسورهای نصب شده بر روی آن است که به آن یک توانایی منحصر بفرد تصویر برداری جاسوسی می دهد. این دوربین ها دارای توان تصویر برداری با وضوح بسیار بالا در هر شرایط جوی و همچنین دارای قدرت تفکیک منحصر بفرد هستند.



733484_orig.jpg


شبکه خبری «کریستین ساینس مانیتور» برپایه مصاحبه‌ای اختصاصی با یک مهندس ایرانی که در یکی از تیم‌های نظامی ایران سرگرم کشف رمزهای هواپیمای شناسایی بدون سرنشین آمریکا است می‌نویسد که کارشناسان ایرانی با بهره‌برداری از یک نقطه ضعف شناخته شده این نوع هواپیماها، این فروند هواپیمای مدل سنتینل آرکیو-۱۷۰ را فریب داده‌اند تا در خاک ایران فرود بیاید.

به گفته این مهندس ایرانی جنگ الکترونیک، نیروهای مسلح ایران توانستند ارتباط این هواپیما را با مرکز هدایت آن قطع کنند. آنها با استفاده از اطلاعات به‌دست آمده از پهپهادهای دیگر آمریکا که پیش از این در خاک ایران سقوط کرده‌اند و فناوری‌هایی که فرماندهان نیروهای مسلح ایران در ماه سپتامبر با افتخار آن را اعلام کردند توانسته‌اند سامانه جهت‌یاب و هدایت‌کننده این هواپیما را تغییر داده و آن را به شکلی هدایت کنند که به جای آشیانه خود در خاک افغانستان در ایران فرود بیاید.

این مهندس ایرانی که به خاطر امنیت خود و حساسیت حرفه‌ای‌اش حاضر نشده هویت وی برملا شود در مصاحبه اختصاصی خود با شبکه خبری «کریستین ساینس مانیتور» برای اولین بار جزئیات دقیق نحوه کمین‌گذاری و ربودن این هواپیمای پیشرفته و حساس آمریکایی را تشریح کرده‌است.

وی می‌گوید: «با انتشار امواج صوتی مزاحم روی سیستم ارتباطی آن می‌توان دستگاه‌های جهت‌یاب این هواپیما را مختل کرده و آن را وادار کرد که به سیستم خودهدایتی متوسل شود. در این حالت شئی پرنده عملا مغز هدایتگر خود را از دست می‌دهد

به گفته وی، کارشناسان ایرانی با استفاده از سامانه فریب‌دهنده‌ای که به جای جهت‌یاب این هواپیما به آن فرمان می‌داد و با تعیین دقیق رقم مسافت، ارتفاع و شعاع پرواز، کاری کردند که این هواپیما در نقطه‌ای که آنها می‌خواهند  به زمین بنشیند، بدون آنکه لازم باشد رمز امواج هدایت از راه دور را که از پایگاه آمریکا مخابره می‌شده کشف کنند.

توانایی‌های ایران در جنگ الکترونیک در شرایطی برملا می‌شود که دولت‌های غربی و اسرائیل برای مقابله با برنامه‌های هسته‌ای و تسلیحاتی ایران از مدتی پیش یک کارزار گسترده برای عملیات پنهانی و خرابکارانه در تاسیسات حساس آن کشور را آغاز کرده‌اند. نمونه‌هایی از این کارزار پنهان و رو به گسترش، تزریق بدافزار «استاکس‌نت» در مراکز کنترل برنامه‌های هسته‌ای، ترور دانشمندان هسته‌ای ایران  و احتمالا انفجاری بود که چند هفته پیش در یکی از مراکز موشکی در حومه شهر تهران روی داد.

شبکه خبری «کریستین ساینس مانتیور» می‌افزاید که اگر ادعاهای این مهندس ایرانی حقیقت داشته باشد می‌توان به این نتیجه رسید که نیروهای مسلح آن کشور نیز راه‌هایی را برای مقابله با عملیات پنهانی، جاسوسی و خرابکارانه کشورهای دیگر پیدا کرده‌اند.

اظهار نظرهای کارشناسان امور نظامی در غرب و مطالعات و تحقیقاتی که در مورد فریب دادن سامانه جهت‌یاب منتشر شده نشان می‌دهد که ادعاهای این مهندس ایرانی چندان هم بعید به نظر نمی‌آید.

در سال ۲۰۰۹ نیروهای امنیتی آمریکا متوجه شدند که گروه‌های شیعه مورد حمایت ایران در عراق با استفاده از نرم‌افزارهای بسیار ساده و قابل خرید در بازار توانسته‌اند فیلم‌هایی که توسط هواپیماهای شناسایی آمریکا از مدل «پردتر» تهیه می‌شوند را روی رایانه‌های خود پیاده کنند.

اما توانایی ایران برای به دست گرفتن کنترل و هدایت پرواز یک هواپیمای شناسایی و حساس آمریکا موضوع بسیار جدی‌تری است.
مسئولان جنگ الکترونیک ایران در ماه سپتامبر اعلام کردند که کارشناسان این واحد، از توانایی لازم برای زیر نظر گرفتن پرواز پهپادهای  آمریکا برخوردارند و ممانعت از ماموریت‌ها و جلوگیری از ورود آنان به حریم هوایی ایران از وظایف دائمی این یگان است.

شبکه خبری «کریستین ساینس مانیتور» سپس می‌افزاید که وزیر دفاع آمریکا روز سیزدهم ماه دسامبر تاکید کرد که کارزار شناسایی و پرواز هواپیماهای بدون سرنشین بر فراز خاک ایران بدون هیچ تعدیلی ادامه خواهد یافت. اما با توجه به توانایی ایران در شکار و یا ربودن این هواپیماها مسلماً از این به بعد هزینه این نوع عملیات برای آمریکا بیشتر خواهد شد.

مقامات دولت آمریکا که به توانایی ایران برای ربودن این مدل هواپیماها باور ندارند دلیل فرود آن را در خاک ایران نقص فنی اعلام کرده‌اند ولی تاکنون نتوانسته‌اند در این خصوص توضیح قانع‌کننده‌ای بدهند که چطور این هواپیما بدون هیچ آسیب و یا لطمه‌ای به دست ایران افتاده‌است.

مقام‌های دولت ایران مدعی‌اند که نیروهای مسلح  این کشور از کادر زبده و متخصصی در عرصه جنگ الکترونیک و سایبری برخوردارند. برخی از کارشناسان غربی نیز یادآوری می‌کنند که در گذشته هم ایران با نشان دادن توانایی‌های خود در این زمینه تعجب همه را برانگیخت.

200291_1533.jpg

  

لئون پانه‌تا، وزیر دفاع آمریکا، می‌گوید که با وجود از دست رفتن یک پهپاد، هواپیمای بدون سرنشین، پیشرفته این کشور در خاک ایران، ایالات متحده «قطعاً» به عملیات تجسسی خود با این گونه هواپیماها در مناطق مرزی افغانستان با ایران ادامه خواهد داد.

وزیر دفاع آمریکا که روز سه‌شنبه با شبکه خبری آمریکایی «فاکس‌نیوز» مصاحبه می‌کرد در پاسخ به این پرسش که آیا مأموریت‌های این گونه هواپیماها از خاک افغانستان ادامه خواهد یافت گفت که «قطعاً همین‌طور است».

وی در این مورد افزود: «این عملیات‌ها باید ادامه یابد تا کار و مأموریتی که این پهپادها انجام می‌دهند به سرانجام برسد

رسانه‌های ایران می‌گویند یک‌شنبه هفته گذشته نیروهای مسلح این کشور توانسته‌اند «یک فروند پرنده هدایت‌پذیر از دور، پَهپاد، متعلق به آمریکا» را که در حوالی شهر کاشمر، در عمق ۲۲۵ کیلومتری خاک ایران، در حال پرواز بوده با «اندکی خسارت» در اختیار بگیرند.

ایران می‌گوید که این هواپیما «در کمین‌گاه الکترونیکی نیروهای مسلح قرار گرفته» و با «غلبه فناورانه» در کنترل نیروهای ایرانی آمده ‌است.

این در حالی است که مقام‌های آمریکایی می‌گویند ارزیابی‌های اطلاعاتی نشان می‌دهد که این هواپیمای بی‌سرنشین به خاطر مشکل فنی سقوط کرده و ایران از فناوری‌های الکترونیکی و رایانه‌ای برای سقوط آن استفاده نکرده‌ است.

لئون پانه‌تا در مصاحبه روز سه‌شنبه از گمانه‌زنی در این مورد که آیا این پهپاد توسط یک حمله رایانه‌ای یا با دستگاه پیشرفته ارسال پارازیت رهگیری شده خودداری کرد.

وی در این باره گفت: «فعلاً همه‌گونه حدس می‌شود زد و ظاهراً در حال حاضر هیچ چیز را نمی‌شود منتفی دانست

باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز دوشنبه از اظهارنظر در این مورد خودداری کرد و تنها خبر دادکه آمریکا از ایرانیان خواسته تا این پهپاد را بازگردانند.

احمد وحیدی، وزیر دفاع ایران، در واکنش به این درخواست باراک اوباما گفت: «این هواپیما مایملک جمهوری اسلامی ایران است و ما تصمیم می‌گیریم که باید درباره آن چه اقدامی انجام دهیم

حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران، نیز روز یک‌شنبه در تلویزیون ایران گفت کهجمهوری اسلامی این هواپیما را به آمریکا پس نمی‌دهد و تهدید کرد که «دشمنان آثار پاسخ‌های ایران را خواهند دید».

به گزارش خبرگزاری فرانسه، روز سه‌شنبه مایک راجر، رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا، ادعای ایران مبنی بر دخیل بودن نیروهای مسلح ایران در سقوط این هواپیما را رد کرد و گفت که این پهپاد پیشرفته به خاطر «مشکلات فنی» سقوط کرده ‌است.

مایک راجر، از حزب جمهوری‌خواه، که در یک همایش بررسی سیاست خارجی آمریکا سخن می‌گفت اظهار داشت: «بدون هیچ شکی می‌گویم که هیچ‌کس در این امر دخالتی نداشته و تنها یک اشکال فنی بوده‌ است

وی افزود: «یک مشکل فنی پیش آمد که مشکل خود ماست و مشکل هیچ کس دیگر نیست. به نظر من فعلاً آن چه در مورد این حادثه گفته می‌شود یک موج تبلیغاتی است

پهپاد نوع «آرکیو ۱۷۰ سنتینل» با بال‌های مدل خفاشی یک هواپیمای بی‌سرنشین رادارگریز است که برای پروازهای تجسسی طراحی شده ‌است.

به گفته جیسون کمپبل، تحلیل‌گر نظامی در موسسه رند، در گفت‌وگو با رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، پهپاد آرکیو ۱۷۰ قابلیت‌هایی چنان جدید و منحصربه‌فرد دارد که هیچ هواپیمایی در عملیات شناسایی و جمع‌آوری مخفی اطلاعات به پای آن نمی‌رسد.

به گفته مقام‌های آمریکایی، یکی از اهداف تاسیس پایگاه هوایی «شیندند» در افغانستان فراهم کردن امکانات لازم برای انجام این نوع پرواز‌ها در آسمان ایران بوده‌ است و هواپیماهای بی‌سرنشین آمریکا «سال‌هاست» بر فراز ایران جاسوسی می‌کنند    

 

 

نتیجه گیری 

درآخر می توان نتیجه گرفت که دو طرف ( ایران - آمریکا ) در این مسئله همهحقایق را برای روشن کردن افکار عمومی بیان نمی کنند و هر دو درگیر یک جنگروانی علیه دولت های همدیگر هستند

مقاماتایرانی علی رغم اینکه نمی توانند خوشحالی خود را از این قضیه کتمان کنند ودر مجامع عمومی مانند نماز جمعه این پهباد را هدیه ای از جانب خدا درقبال  شهادت سردار تهرانی بنیان گذار صنایع موشکی ایران عنوان می کنند در روابط دیپلماتیک با احضار سفیر سویس نهایت خشم و ناخرسندی خود را نسبت به مقامات آمریکایی ابراز می کنند

مسئلهدیگری که در این بین قابل توجه است این است که پهباد های جاسوسی آمریکا واسراییل مانند پریدیتور و گلوبال هاوک و ... سال هاست که بر فراز مناطق مهمو استراتژیک ایران مانند نیروگاه اتمی بوشهر و سایت های مهم دیگر مانندفردو قم به طور مکرر در حال پرواز و جاسوسی می باشند و ایران تا کنون تنها  نظاره گر این امر بوده و فقط در طی سال چند نمونه از این پهباد ها را موردهدف قرار می دهد و می اندازد . حال این سوال پیش می آید که اگر به گفتهمقامات کشورمان متخصصان صنایع دفاعی تکنولوژی در اختیار گرفتن کنترل یکپهباد متخاصم با این سطح از تکنولوژی را در اختیار دارند چرا تا کنون کهپهباد های رده پایین تری نسبت به این پهباد مانند پریدیتور که بر هر نقطه از کشورمان حتی تهران اشراف اطلاعاتی و عملیاتی دارند را در اختیار نمی گرفتند ؟!  و چندین و چند سوال بی پاسخ دیگر

 

در آخر می توان گفت که در این زمینه دو گزینه باقی می ماند :

یکاین پهباد بر اساس نقص فنی و به دلیل شباهت های زیاد بین مسیر هایموجود در مناطق مرزی ایران  با مسیر های موجود در کشور افغانستان دچاراشتباه در سیستم مسیر یابی خود شده و در خاک ایران فرود آمده است . به طبعاین پهباد به دلیل سایز بزرگ آن ( 27.4 متر عرض ) با چشم غیر مسلح دیده شدهاست و پس از فرود اشتباهی در شنزار های کشور توسط کشورمان به غنیمت گرفتهشده است و مقامات کشورمان از  ضعف سیستم های این پهباد پیشرفته در جهت خار وخفیف کردن مقامات آمریکایی نهایت استفاده را بردند . البته این گزینه نیزقابل تامل است زیرا همانطور که در گذشنه نقص فنی در سیستم ناوبریهواپیماهای غول پیکر  مسافربری که بسیار پیشرفته تر از سیستم ناوبری در اینپهباد ها است باعث وقوع حادثه شده این گزینه نیز دور از دسترس نیست

 

دو :  متخصصان کشورمان با توجه به پهباد های قبلی آمریکایی ها که در گذشته ساقط کردند توانسته اند به سیستم رمز گذاری در لینک های ارتباطی آنها دست یابند و در روز مورد نظر به کمک کار های اطلاعاتی خود دریافته اند که این پهباد در حال پرواز بر فراز کشور است و به طور نا محسوس آنرا زیر نظر گرفته اند و در این بین کد های کنترلی آنرا رمز گشایی کرده و در زمان دلخواه با کور کردن ماهواره ارتباطی با این پهباد و قطع کردن ارتباط پهباد و سیستم ماهواره خود دیتا جعلی به پهباد داده و کنترل انرا به دست گرفته و در منطقه مورد نظر در کشور فرود آورده اند ولی چون این پهباد در طول مسیر خود از کد مربوط به فرود و باز شدن چرخ ها استفاده نکرده " ایرانی ها نیز موفق به باز کردن چرخ های این پهباد نشدند و پهباد با خسارت به زمین نشسته است . در این گزینه بعید نیست که ایرانی ها از کمک کشورهایی چون روسیه و چین استفاده کرده باشند .

 

در اخر تنها می بایست صبر کرد تا گذر زمان از ابعاد مختلف حقیقت پرده بردارد .

لطفا ما را از نظرات کارشناسی خود مطلع سازید .

 

منابع : خبرگزاری فارس - مهر و  رادیو فردا

تهیه و تدوین : محمود کاشانی

www.aerospace1.ir


مطالب مشابه :


نقد فیلم : دیده بان Watchmen

تئاتر پیشرفته( progressive theatre) - نقد فیلم : دیده بان Watchmen - تئاتر پیشرفته عرصه ای برای دراماتورژی




هفته ،دیده بان ، ایجنت ، مرزبان

پرواز همسفران - هفته ،دیده بان ، ایجنت ، مرزبان - لـــــژیــ ـ ـ ـ ـــون خــــ ـ ـ ــ ــانــم




شوک جدید پهپادی ایران به آمریکا/ «جانور قندهار» از طبقه‌بندی فوق محرمانه خارج شد

در هر صورت دیده بان پیشرفته آمریکایی ها باحسگرهایی که فقط ایران و سازنده آن یعنی آمریکا از




تصاویری از هشتمین روز آتش سوزی در تالاب گندمان!

دیدهبان طبیعت بختیاری - تصاویری از هشتمین روز آتش سوزی در تالاب گندمان! - تارنمایی برای




نا گفته های RQ 170، پهپاد دیده بان

هوافضا-انجام پروژه های دانشجویی هوافضایی - نا گفته های rq 170، پهپاد دیده بان - نگاهی دیگر به




لایحه حمایت از محیط‌بانان در مجلس

دیدهبان طبیعت در سال‌های اخیر شاهد تجهیز شکارچیان به تجهیزات و ادوات پیشرفته‌ای هستیم




دیده بان . ایجنت . مرزبان

وبلژیون آقای سیامک طالبی - دیده بان . ایجنت . مرزبان - راهنمای درمان اعتیاد




تصفیه فاضلاب

دیده بان محیط زیست ایران و جهان مرحله سوم (تصفیه پیشرفته و یا تصفیه نهایی ) :




رزمایش مدافعان آسمان ولایت‌(توان بازدارندگی ایران)

دیده بان های بصری تحت فرماندهی به تمرین عملی آموزش ها، تجهیزات پیشرفته پدافندی




برچسب :