درس نه - پشتیبان گیری از زندگی آنلاین- بخش دوم: سایت ها و وبلاگ های اختصاصی

توجه: این درس مخصوص کسانی است که بر روی هاست شخصی شان سایت یا وبلاگ دارند. در صورتی که شما از سایت یا وبلاگ شخصی استفاده نمی کنید می توانید این درس را نادیده بگیرید.

اگر یک وب سایت دارید یا روی هاست شخصی تان وبلاگ راه اندازی کرده اید بسیار مهم است که به صورت مرتب از اطلاعات تان پشتیبان بگیرید. معمولا اکثر افراد با وعده شرکت های هاستینگ در مورد پشتیبان گیری خودکار ساعتی از اطلاعات، فریب می خورند و دیگر خودشان به فکر نگهداری از اطلاعات شان نیستند.

شرکت های سرویس دهنده خدمات هاست و دامنه غیر رایگان معمولا از سرورها و کامپیوترهای نسبتا مطمئنی استفاده می کنند و علاوه بر این ادعا می کنند که به صورت ساعتی و روزانه از اطلاعات روی کامپیوترهایشان پشتیبان می گیرند.

اما لازم است بدانید که این ادعای شرکت های هاستینگ همیشه هم درست نیست و واقعا در این مورد نمی توانید اطمینان کامل داشته باشید. اگر باورتان نمیشود کافی است صبر کنید تا روزی که وب سایت تان به هر دلیلی از کار افتاد و از شرکت هاستینگ درخواست می کنید پشتیبان روز قبل سایت تان را به شما بدهد. وقتی که با فاجعه روبرو شدید، متوجه می شوید که در سایت بعدی تان باید همیشه از اطلاعات پشتیبان گیری کاملی بکنید!

احتمال وقوع حادثه برای اطلاعات روی سرورهای این شرکت ها کمتر است و بسیاری از آنها نسخه های پشتیبان نسبتا مطمئنی دارند. اما هیچ گاه به صورت ۱۰۰ درصد نمی توان به سایت های غیر رایگان هم اعتماد کرد. پس بهترین کار این است که از این اطلاعات تان هم طبق برنامه زمانی مشخص پشتیبان گیری را انجام دهید.

در این درس به صورت خلاصه به شیوه پشتیبان گیری از کل داده های سایت می پردازیم. به طور کلی و معمولا شما سه نوع اطلاعات روی وب سایت شخصی تان نگهداری می کنید:

۱- فایل ها

۲- پایگاه های داده (دیتابیس ها)

۳- ایمیل ها (اکانت های ایمیل شخصی)

دسترسی شما به فضای هاست معمولا از طریق برخی برنامه های مدیریتی ویژه چون سی پنل و پلسک ممکن می شود. در این بخش به دلیل فراگیر بودن Cpanel، به آموزش پشتیبان گیری کامل سایت با استفاده از این رابط کاربری می پردازیم.

فایل های مربوط به همه برنامه های مدیریت محتوا از قبیل جوملا، دروپال، وردپرس، موویبل تایپ و غیره، همه به یک شکل بر روی هاست نگه داری می شوند. تقریبا تمام این برنامه ها از یک سری فایل و یک یا چند دیتا بیس تشکیل شده اند. پس بدون توجه به شیوه برنامه نویسی و راه اندازی سایت یا وبلاگ و برنامه های مدیریت محتوای مورد استفاده، در سی پنل می توانید از سایت/وبلاگ تان پشتیبان بگیرید.

شیوه نخست: این است که با استفاده از ابزار پشتیبان گیر سی پنل، به صورت یکجا از تمامی محتویات درون هاست از قبیل فایل ها و عکس های مربوط به سایت به همراه دیتابیس و ایمیل ها پشتیبان می گیرید. با این کار یک فایل فشرده بر روی هاست در اختیار شما قرار می گیرد که حاوی همه چیز است. می توانید آن را دانلود کرده و کپی های امنی در محل های مختلف نگهداری کنید.

۱- پس از ورود به صفحه کنترل هاست، دکمه Backup Wizard را در صفحه اصلی سی پنل یافته و روی آن کلیک کنید.

۲- در صفحه ای که باز می شود، بر روی عبارت Backup درون تب Backup/Restore کلیک کنید.

۳- در صفحه جدید بر روی لینک Full Backup کلیک کنید.

۴- حال تنها کار لازم، این است که محل ذخیره سازی فایل پشتیبان را مشخص کنید. در این مرحله همچنین می توانید ایمیلی را به برنامه بدهید تا به محض اتمام پشتیبان گیری، شما را مطلع کند.

در کادر مربوط به Backup Destination محل ذخیره فایل پشتیبان را انتخاب کنید. معمولا همان گزینه home Directory بهترین محل ذخیره سازی است.

در کادر خالی جلو عبارت Email Address آدرس ایمیل تان را وارد کنید تا اتمام عملیات پشتیبان گیری را به شما اطلاع دهد. یا اینکه با انتخاب دکمه رادیویی کنار عبارت Do Not Send email notification of backup completion، به سی پنل بگویید که نیازی به اطلاع رسانی از طریق ایمیل نیست.

۵- حال تنها باید دکمه Generate Backup را کلیک کرده و منتظر اتمام پشتیبان گیری از سایت باشید.

۶- پس از اتمام کار، نسخه پشتیبان آماده شده را از طریق دکمه Backups در صفحه اول و کلیک روی دکمه Download or Generate a Full Website Backup، یا برنامه های FTP، بر روی کامپیوترتان دانلود کنید.

در این موارد بسته به تعداد فایل ها و ایمیل هایتان ممکن است حجم فایل پشتیبان بسیار بزرگ باشد و دانلود آن زمان زیادی ببرد. بعد از دانلود فراموش نکنید که فایل زیپ را باز کنید و اطمینان حاصل کنید که پشتیبان ها درست هستند.

شیوه دوم: شامل پشتیبان گیری مجزای فایل و دیتابیس است. در این روش شما از ایمیل ها پشتیبان گیری نمی کنید. ولی نیاز به دانلود حجم کمتری دارد. شما تنها فایل های مرتبط با سایت را بر روی سیستم خود دانلود کرده و پشتیبان می گیرید و کاری به تمامی فایل های پیش فرض موجود بر روی هاست ندارید. البته در این روش علاوه بر دانلود فایل ها، باید به صورت جداگانه دیتابیس (پایگاه داده) سایت را هم ذخیره کنید.

بهترین راه انجام این کار استفاده از برنامه FTP نصب شده بر روی کامپیوترتان است. در بسیاری از هاست ها تنها کافی است فایل های درون پوشه Public_html را دانلود کنید، تا به تمامی اطلاعات سایت دسترسی داشته باشید. در اغلب موارد تمام فایل های سایت درون این پوشه قرار دارند.

حال تنها پشتیبان گیری و دانلود دیتابیس سایت می ماند. این کار را می توانید از طریق دکمه PHPMyAdmin در صفحه اول سی پنل انجام دهید.

۱- ابتدا شما نیاز به یک اکانت FTP بر روی هاست دارید. در صفحه اول سی پنل گزینه FTP Accounts را پیدا کرده و روی آن کلیک کنید.

۲- در کادرهای موجود، به ترتیب نام کاربری، رمز عبور، تکرار رمز عبور، پوشه یا دایرکتوری که می خواهید به آن دسترسی داشته باشید و میزان ترافیک مجاز برای دانلود و آپلود کردن با این اکانت را انتخاب کنید.

سعی کنید رمز عبورتان تا حد ممکن مشکل و امن باشد، نوار رنگی زیر کادر تکرار رمز عبور، میزان امنیت رمز عبور انتخابی تان را نشان می دهد. قبلا در دوره «مبانی امنیت در کامپیوتر و اینترنت» در مورد انتخاب یک رمز عبور امن و مشکل به صورت مفصل صحبت کرده‌ایم.

اگر اکانت را برای پشتیبان گیری می سازید، در کادر Directory چیزی ننویسید. اگر به صورت خودکار نام کاربری تان در آن ثبت شد، پاکش کنید. همچنین در کادر Quota هم سقفی برای ترافیک معین نکنید و عبارت Unlimited را انتخاب کنید.

۳- حال دکمه Create FTP Account را بزنید تا اکانت FTP مورد نیازتان ساخته شود.

۴- اکنون تنها کافی است با یک برنامه اف تی پی (FTP Client) مانند FileZilla از روی کامپیوترتان به هاست سایت متصل شده و پوشه public-html را به صورت کامل دانلود کنید، تا نسخه پشتیبان کاملی از فایل های تان داشته باشید. بسته به تعداد فایل ها این کار ممکن است مدت زیادی (چندین ساعت) طول بکشد. چون در این روش فایل ها تک تک دانلود می شوند و یک فایل زیپ کلی را دانلود نمی کنید. اما مزیت اش این است که اگر فایل در مسیر مشکل پیدا کند و صحیح دانلود نشود نرم افزار اف تی پی به شما هشدار می دهد و تقریبا اطمینان دارید که فایل های دانلود شده سالم هستند (‌در حالی که در دانلود پشتیبان های زیپ شده ممکن است با فایل های خراب یا ناقص روبرو بشوید).

هشدار امنیتی: FTP روش خوبی برای دانلود فایل های سایت به حساب می آید اما باید بدانید که تمام اطلاعات در این روش به صورت متنی در مسیر تبادل می شود و این شامل نام کاربری و رمز عبور FTP هم می شود. بنابراین در صورتی که یک هکر یا سارق اطلاعات در مسیر باشد می تواند رمز عبور یا اطلاعات شما را سرقت کند. هرگز در مکان های عمومی یا شبکه های بی سیم عمومی از اف تی پی استفاده نکنید. نوع دیگری از اتصال به نام SFTP وجود دارد که اطلاعات را به صورت رمزنگاری منتقل می کند اما سرعت کمتری دارد و البته در تمام سرویس های هاستینگ در دسترس نیست.

۵- برای پشتیبان گیری از دیتابیس سایت، به صفحه اول سی پنل برگشته و بر روی دکمه phpMyAdmin کلیک کنید.

۶- از ستون سمت چپ، دیتابیس مربوط به وب سایت تان را بیابید و بر روی آن کلیک کنید. با این کار جدولی حاوی تمامی بخش ها و مطالب سایت تان باز می شود. البته این جدول چندان قابل درک نبوده و به صورت کد و عبارات خاص است.

۷- در صفحه جدیدی که باز می شود، تب Export را از منوی بالای صفحه پیدا کرده و آن را باز کنید.


برای دیدن تصویر در اندازه بزرگتر، بر روی عکس کلیک کنید.

۸- مواظب باشید که هیچ یک از تنظیمات درون این صفحه را بدون آگاهی تغییر ندهید. تنها کافی است در کادر Save as file در پایین صفحه، مقابل عبارت Compression گزینه gZipped را انتخاب کرده و دکمه Go را کلیک کنید.

۹- بسته به مرورگر مورد استفاده، دانلود نسخه فشرده دیتابیس بر روی سیستم تان آغاز می شود، یا اینکه از شما محل ذخیره سازی را سوال کرده و سپس کارش را شروع می کند.

حال شما نسخه کاملی از فایل ها و دیتابیس سایت تان در اختیار دارید. تنها می ماند انتخاب شیوه صحیح برای نگهداری و کپی برداری نسخه پشتیبان سایت و فراموش نکردن پشتیبان گیری دوره ای از سایت، که در گذشته هم به آن اشاره کرده ایم.

روش سوم: پشتیبان گیری با پلاگین ها و ماژول های CMS. وب سایت یا وبلاگ شما به احتمال زیاد با یک نرم افزار مدیریت محتوا مانند جوملا، وردپرس، دروپال و… کار می کند. هر کدام از این نرم افزارها دارای پلاگین های مخصوصی هستند که به شما اجازه می دهد از سایت تان پشتیبان گیری کنید. بعضی از آنها فقط از دیتابیس پشتیبان گیری می کنند و برخی یک پشتیبان کامل از فایل ها و دیتابیس به شما تحویل می دهند. استفاده از این پلاگین ها معمولا راحت تر از پشتیبان گیری به دو روش قبلی است. شما می توانید بسته به سیستمی که مورد استفاده قرار می دهید یکی از پلاگین های مناسب را انتخاب نموده و از آن استفاده کنید.

پشتیبان را امتحان کنید: حالا شما با یکی از روش های گفته شده از سایت تان پشتیبان گرفته اید. اما این کافی نیست. توصیه می کنیم حتما آن را به طور کامل بررسی و امتحان کنید که همه چیز درست باشد. می توانید یک نسخه از سایت را روی کامپیوتر شخصی تان راه اندازی کنید. این به شما نشان می دهد که آیا پشتیبان دیتابیس به صورت کامل دانلود شده یا نه؟ راه اندازی وب سایت یا وبلاگ بر روی کامپیوتر شخصی نیاز به راه اندازی وب سرور و برخی امکانات دیگر دارد که موضوع این دوره آموزشی نیست. اما پیش فرض ما این است که اگر دارای سایت یا وبلاگ شخصی هستید به احتمال زیاد با این کار آشنا هستید.

  http://darsnameh.com


مطالب مشابه :


دانلود جوملا فارسی نسخه ۲٫۵٫۳

بهینه سازی تقویم بیش از ۴۴ موقعیت ماژول در قالب » دانلود بروز رسانی جوملا فارسی ۲٫۵




مقايسه دو سيستم رايگان وب‌سايت‌سازي (مقايسه وردپرس و جوملا)

مدل قالب جوملا. مثل اجزا، پيغام، ماژول، سرصفحه و غيره. دانلود تقویم فارسی ۱۳۹۲ برای




سیستم مدیریت محتوا چیست ؟

آیا نیاز به یک تقویم وقایع و رویدادها دارید؟آیا نیاز به یک جوملا [12] یک (ماژول ها[17] و




درس نه - پشتیبان گیری از زندگی آنلاین- بخش دوم: سایت ها و وبلاگ های اختصاصی

فایل های مربوط به همه برنامه های مدیریت محتوا از قبیل جوملا دانلود کرده و کپی و ماژول




برچسب :