هنر صندوقچه سازی - صندوقچه چوبی برای کادو
صندوقچه چوبی برای کادو
صندوقچه های بزرگ که طول آن ها یک متر یا بیشتر بود به “هشدر خان ” معروف بودند.
روزگار نه چندان دور در بسیاری از خانه ها صندوقچه هایی بود که “یخدن” یا” یخدان” نام داشت؛ صندوقچه هایی ساده که مخزن خاطرات بود اما این صندوق ها امروز بجای خاطرات، خون دل صنعتگرانش را در خود دارد.
روزها بانوان خوش ذوق برای این صندوق ها از ترمه های اصیل ایرانی رویه ای زیبا می دوختند و بر تنش می کردند یا قطعه ای ترمه روی آن پهن می شد.
درونش هم که با پارچه مخمل قرمز پوشیده شده بود خلعتی های عروس و داماد را در خود جا می داد.
علی رغم اینکه با ورود صنایع چوبی نوین از جمله گنجه های دیواری، کمدها و دراور های چوبی شیک و صنایع ام دی اف این صندوق های چوبی روبه فراموشی می رفتند اما می شد اثر آن ها را گوشه کنار خانه مادربزرگ ها و پدر بزرگ ها یافت.
جهیزیه عروس های آن روز و مادر بزرگ های امروز با همین صندوقچه ها جابجا می شد، این کمدهای سنتی گاو صندوق آن ها هم محسوب می شد طلا و جواهرات، خوراکی های کمیاب، لباس های مهمانی و پلو خوری در دل همین جعبه ها جا می گرفت و یک قفل فلزی بزرگ و زیبا روی آن وسوسه برانگیز بود تا به جستجوی داخلش بپردازی.
با وجود تنوع بالای لوازم خانگی و انواع کمدهای شیک و زیبای امروزی اما چندیست مردم به سمت صنایع دستی می روند شاید هیچ وسیله ای نتوانسته مانع مرور دوباره خاطرات آن ها (حتی اگر شده با یک جعبه چوبی) شود شاید کاربردهای این صندوق برایشان جذاب است.
به هر حال دوباره به خانه های آنانی که ذوق هنری دارند بازگشته و بیشترین خرید از جانب نو عروس ان است، برای چیدن لوازم و خلعتی های عروس و داماد . تنها محلی که می توانند خریداریش کنند راسته “صندوق چی لار” واقع در بازار سنتی زنجان است، راسته ای که روزهای نه چندان دور محل کسب صندوق سازها یا به تعبیر ترک زبانان “یخدان” سازها بود.
صندوقچه های بزرگ که طول آن ها یک متر یا بیشتر بود به “هشدر خان ” معروف بودند، این اسم هم به دلیل بزرگی صندوقچه روی آن نهاده شده بود و هم مربوط به نام شهر هشدرخان واقع در باکو بود که تولید کننده این صندوق ها بود.
در حال فرم دادن دسته های صندوقچه است با چکش قطعه فلزی را روی چیزی شبیه میز فلزی بنام “سندان” فرم می دهد .
صنایع دستی ، صندوقچه چوبی
منبع:seeiran.ir
,