توضیحی در مورد رتبه بندی مقاومت در برابر آب و غبار در گجت های الکتریکی
گجت های الکتریکی مقاوم در برابر آب و غبار
توضیحی در مورد رتبه بندی مقاومت در برابر آب و غبار در گجت های الکتریکی
گاهی کاربران به اشتباه با دیدن عبارت هایی نظیر «مقاوم در برابر آب» چنین تصور می کنند که گجت الکتریکی آنها به طور کامل «ضدآب» است. در چند سال اخیر تعداد کمپانی هایی که از عبارت یاد شده استفاده کرده اند بیش از هر زمان دیگری افزایش داشته در نتیجه بهتر است تا نوع و سطح انواع درجه و گواهی های مختلف برای مقاومت در برابر غبار یا آب را فرا گیریم.
آیا می توانیم از اسمارت فون، تبلت، دستبند سلامتی و… که عنوان مقاوم در برابر آب را یدک می کشند در زیر باران بهره گیریم؟ آن را زیر دوش آب مورد استفاده قرار داده و یا با خود به استخر ببریم؟
گاهی اطلاعاتی که کمپانی های سازنده می دهند، صرفا شامل یک شماره از یک گواهی می شود و کاربران را گمراه می سازد؛ تصمیم داریم شما را با انواع گواهی ها آشنا کرده و آنها را برایتان توضیح دهیم.
• دسته بندی های IP
مهمترین بخشی که باید در هنگام استفاده از گجت خود به آن توجه کنید، نوع و شماره IP است. این شماره ها شامل خط تیره و یا فاصله نمی شوند و در اصل پس از دیدن IP، باید عددی یک یا دو رقمی مشاهده کنید. برای مثال، دو گواهی بسیار معروف که اخیرا در گجت ها مورد بهره گیری قرار گرفته اند IP67 و IP68 هستند. کدهای IP از طرف کمیسیون بین المللی لوازم الکتریک به عنوان یک استاندارد شناخته می شوند؛ این سازمان می گوید که کدهای مذکور برای شناساندن درجه مقاومت محصولات الکتریکی در برابر گرد و غبار و همینطور مایعات استفاده می شوند.
شماره ی اول از سمت چپ به راست، مربوط به دسته بندی در مورد مقاومت در برابر مواد جامد (غبار) بوده و میزان آن نیز از صفر تا شش متغیر است. رقم دوم اما مربوط به درجه بندی مقاومت در برابر رطوبت است که آن نیز از صفر الی ۸ بالا می رود.
کدهای IP از طرف کمیسیون بین المللی لوازم الکتریک به عنوان یک استاندارد شناخته می شوند
گاهی با محصولاتی رو به رو می شوید که به جای رقم اول حرف X قرار داده شده؛ چنین حالتی به معنای آن است که این محصول، در برابر نفوذ جامدات مورد آزمایش قرار نگرفته است. برای مثال اگر گجتی تهیه کردید که از گواهی IPX7 بهره می برد، می توانید از آن انتظار داشته باشید تا ۳۰ دقیقه در عمق یک متری آب قرار گرفته و بعدا نیز بدون مشکل به کارکرد خود ادامه دهد اما شرکت سازنده ضمانتی در خصوص مقاوم بودنش در برابر گرد و خاک به شما ارائه نمی دهد.
گلکسی اس ۵ از بالاترین درجه مقاومت در برابر غبار برخوردار است
پرچمدار سال گذشته سامسونگ به نام گلکسی اس ۵ از گواهی IP67 برخوردار است؛ همانگونه که گفتیم، رقم اول نمایانگر مقاومت در برابر جامدات و رقم دوم نشانگر مقاومت در برابر مایعات است؛ IP67 به این معناست که گلکسی اس ۵ از بالاترین درجه مقاومت در برابر غبار برخوردار بوده و از سوی دیگر می تواند دست کم تا ۳۰ دقیقه تا عمق ۱ متری آب قرار گیرد. عدد ۷ البته در بخش مقاومت در برابر مایعات بیانگر این موضوع نیز که شما نمی توانید آن را در زیر یک جریان سریع آب قرار دهید؛ برای مثال شیر آب را باز کرده و گلکسی اس ۵ را در مسیر پر شدت آب بگذارید.
سونی اکسپریا Z3 را می توان به راحتی تا ۳۰ دقیقه در عمق ۱.۵ متری آب قرار داد
آخرین پرچمدار Sony به نام اکسپریا Z3 اما از گواهی IP68 بهره برده که جدا از مقاومت بالایش در برابر گرد و غبار، می توان آن را در مسیر آب، با فشار معمولی نیز نگه داشت. سونی در این خصوص اعلام نموده که Z3 را می توان به راحتی تا ۳۰ دقیقه در عمق ۱.۵ متری آب قرار داد.
• فشار آب
اگر روزی شخص یا شرکتی به شما گفت که یک ساعت، ضد آب است، آگاه باشید که در حال شنیدن یک دورغ بزرگ هستید. هیچ ساعتی به معنای واقعی کلمه، ضد آب نیست؛ کار تا جایی پیش رفته که حتی سازمان جهانی استاندارد و کمیسیون تجارت فدرال، به ساعت سازان اجازه نمی دهند دیگر از چنین عنوان هایی بهره جویند. ساعت ها با توجه به نوع کیفیت ساخت و آلیاژ به کار رفته در آنها، می توانند تا درصدی از فشار آب را تحمل کنند اما در نهایت آب به بخش های داخلی آنها نفوذ خواهد کرد. استفاده از اصطلاح «ضدآب» برای یک محصول این باور را در ذهن کاربر و مشتری به جای می گذارد که در هر شرایط سختی، سالم باقی خواهد ماند.
در این میان سازمان ISO نیز استانداردهایی برای سازندگان ساعت ها تعریف نموده که بیشتر تولید کنندگان ساعت های کلاسیک از آن پیروی می کنند اما چنین استانداردهایی، زیاد باب طبع سازندگان محصولات الکتریکی، بخصوص سازندگان ساعت های هوشمند نبوده است؛ آنها تمایل دارند بیشتر از گواهی های IP بهره گیرند.
فشار آب توسط واحدی به نام ATM شمارش می شود که هر ATM نیز معادل ۱۰ متر عمق آب است. برای مثال محصولی که به گفته سازنده بتواند سه ATM را تحمل کند، در اصل می تواند تا عمق ۳۰ متری رفته و سالم برگردد یا ابزاری که از ۲۰ ATM برخوردار باشد، تا عمق ۲۰۰ متری، قابلیت تحمل فشار آب را داشته و چنین استانداردی معمولا در لوازم غواصی مورد استفاده قرار می گیرد.
کمپانی های Pebble و Garmin Vivoactive هر دو دارای محصولاتی هستند که از رتبه ی ATM پنج بهره می برند؛ این سازندگان ادعا می کنند که می توان ساعت های هوشمندشان را در حمام و یا هنگام شنا نیز به راحتی مورد استفاده قرار داد. از طرف دیگر این نکته نیز باید مورد توجه قرار گیرد که اگرچه ۵ ATM نشانگر قابلیت تحمل فشار یک محصول در عمق ۵۰ متری است، اما باید دقت داشت که این میزان اندازه گیری، برای ۵۰ متر با حرکت آب ساکن بوده است و در شرایط واقعی و تکان هایی که برای مثال در دریا اتفاق می افتند، چنین فشاری در این عمق، می تواند سریعا تغییر کرده و بیشتر شود.
بهتر است پیش از استفاده از محصولات الکتریکی در تماس با آب و بردن آنها به استخر، سری به وب سایت آنها زده و اطلاعات مروبطه را در خصوص گجت خود مطالعه کنید.
چه مواردی را به خاطر بسپاریم؟
√ تست هایی که در کمپانی ها انجام می گیرند، در آب شیرین و البته ساکن هستند. هیچ گارانتی وجود ندارد که در آب شور دریا و همچنین فشار بسیار بیشتر آن نیز بتوان گجتی را تا عمق ۱۰ متری برد و سپس نیز انتظار سالم ماندن آن را داشت.
√ پیش از بردن گجت خود به استخر (در صورتی که کارخانه سازنده این کار را توصیه نموده)، تمام درپوش های لازم را بر روی آن قرار دهید.
√ دوش گرفتن با گجت هایی که بالاترین رتبه IP را دارند نیز به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
√ تست های انجام شده بر روی محصولات در دمای هوای بین ۱۵ الی ۳۵ درجه صورت می گیرند. قرار گیری در محیط هایی با دمای بیشتر مانند سونا یا اتاق بخار، می تواند به راحتی به اسمارت فون یا اسمارت واچ «مقاوم در برابر آب» شما آسیب برساند.
√ زمانی که گجت خود را در زیر آب مورد استفاده قرار می دهید، هیچکدام از دکمه های آن را فشار ندهید. (مگر اینکه توسط کارخانه سازنده، این کار تایید شده باشد.) چنین عملی باعث می شود تا جریان آب به قطعات داخلی محصول راه یافته و منجر به آسیب آن شود.
منبع : digiato.com