معمای ریاضی تاریخ تولد + پاسخ - تست هوش تاریخ تولد مریم
مدتی قبل، رنگ آن لباس کذایی (آبی و مشکی یا سفید و طلایی) سوژه داغ شبکه های اجتماعی بود و امروز، معمایی ریاضی از سنگاپور ذهن کاربران اینترنتی را به چالش کشیده است.
ماجرا از پست فیس بوک کنت کونگ، یکی از مجریان تلویزیونی سنگاپور شروع شد. او تصویری از یک برگه امتحانی ریاضی را منتشر کرد و با حدس های مختلف، گلایه از اشتباه بودن یا بی معنی بودن سوال و ... در کامنت های زیر پست مواجه شد.
تست هوش تاریخ تولد مریم
متن سوال از این قرار است:
آلبرت و برنارد به تازگی با شریل آشنا شده اند. آلبرت از شریل پرسید: «تولدت چه روزی است؟» شریل لحظه ای فکر کرد و گفت: «من تاریخ تولدم را به شما نمی گویم، اما چند راهنمایی می کنم». سپس روی کاغذ فهرستی از 10 تاریخ را نوشت و گفت: «تاریخ تولد من یکی از اینهاست»
15 می - 16 می - 19 می - 17 ژوئن - 18 ژوئن - 14 ژوئیه - 16 ژوئیه - 14 اوت - 15 اوت - 17 اوت
شریل سپس ماه تولدش را در گوش آلبرت زمزمه کرد و روز تولدش را درگوشی به برنارد گفت. بعد از آلبرت پرسید: «آیا می توانی تاریخ تولدم را مشخص کنی؟» آلبرت گفت: «من تاریخ تولد تو را نمی دانم، ولی می دانم که برنارد هم تاریخ تولد تو را نمی داند». برنارد گفت: «من هم اولش تاریخ تولدت را نمی دانستم، اما الان فهمیدم تولدت چه روزی است». آلبرت گفت: «خب، من هم الان فهمیدم تولدت چه روزی است!» تاریخ تولد شریل چه روزی است؟
آقای کونگ ادعا کرده بود که این برگه امتحانی متعلق به کودکان سال پنجم دبستان است اما بعدتر مشخص شد که این برگه مربوط به المپیاد ریاضی یک دبیرستان معروف در سنگاپور است.
این نوع معماها به معماهای منطقی معروفند و حتی در برخی آزمون های دانشگاهی و ورود به مقاطع تحصیلات تکمیلی مانند GMAT مطرح می شوند. شما هم اگر مایلید، می توانید ذهن خود را با حل این معما به چالش بکشید.
اما راه حل و پاسخ این معما:
در معماهایی از این دست، هر جمله مسئله هر چند در ظاهر بی معنی یا بدیهی به نظر برسد، حاوی اطلاعات است. از همه مهم تر اینکه 10 گزینه برای جواب ارائه شده و ساده ترین روش برای حل مسئله، حذف گزینه های نادرست است.
آلبرت فقط ماه تولد را می داند و برنارد فقط روز تولد را اما این تمام دانسته های آنها نیست! آلبرت و برنارد همچنین می دانند که دیگری فقط نیمی از اطلاعات را دارد و همین، کلید حل ماجراست.
آلبرت می گوید: «من نمی دانم تاریخ تولد تو چه روزی است و می دانم که برنارد هم نمی داند»؛ یعنی چه؟ یعنی روز تولد شریل قطعا یکی از عددهایی است که تکرار شده است وگرنه اگر 18 یا 19 بود، برنارد تاریخ تولد شریل را می فهمید؛ اما آلبرت که عدد روز را نمی داند، او ماه را می داند و چون عددهای 18 و 19 در ماه های ژوئن و می قرار دارند، می فهمیم که ماه تولد، ژوئن یا می نیست. پس گزینه ها به نصف کاهش می یابد: 14 ژوئیه - 16 ژوئیه - 14 اوت - 15 اوت - 17 اوت
حالا به سراغ جمله بعدی برنارد می رویم. او می گوید: «من هم اولش تاریخ تولدت را نمی دانستم اما الان فهمیدم تولدت چه روزی است»؛ یعنی در میان عددهای باقیمانده باید دنبال تنها عددی باشیم که روز و ماه را مشخص کند. عدد 14 تکرار شده و نمی تواند تاریخ تولد باشد. پس گزینه ها به سه گزینه 16 ژوئیه، 15 اوت و 17 اوت محدود می شود که عددشان فقط یک بار آمده است.
حالا نوبت جمله آخر آلبرت است: «خب، من هم الان فهمیدم تولدت چه روزی است!» یعنی آلبرت با دانستن ماه تولد، گزینه درست را فهمید. اگر ماه تولد اوت بود، او دو انتخاب داشت و نمی توانست پاسخ را بفهمد اما برای ماه ژوئیه فقط یک انتخاب دارد و همان پاسخ نهایی است.
تاریخ تولد شریل 16 ژوئیه است.
بخش دانش و زندگی تبیان
,