شایعات نامشخص فهرستهای نامعلوم
هنوز هيچ اطلاعات دقيقي از تاييد صلاحيتهاي شوراي شهر تهران نيست، هرچه هست گفتهها و شنيدههايي است كه از ردصلاحيت ورزشكاران شورا و الهه راستگو، عضو فعلی شورای شهر تهران حكايت دارد اما خبري از ردصلاحيت در اشردوگاه اصلاحطلبان نيست و به اعتقاد تعدادی از آنها، اين يعني صلاحيت تمامي چهرههاي شاخص اصلاحطلبان تاييد شده است. اعضاي شورا ميگويند كه گزينههاي نهايي ليست اصولگرايان از ميان ٤٠ تا ٥٠ نفر بیرون میآید و گزينههاي نهايي ليست اصلاحطلبان از ميان ١٠٠ نفر.
بيشتر از يك ماه به برگزاري انتخابات شوراي شهر مانده كه همزمان با انتخابات رياستجمهوري برگزار ميشود؛ انتخاباتي كه بهرغم اهميت بالاي آن در شهرها هنوز هم زير سايه انتخاب رئيس دولت است. مثل هر دوره، بازار گمانهزنيها درباره تاييد و ردصلاحيتها داغ است. چند روزي است كه ميگويند عباس جديدي، حسين رضازاده، هادي ساعي و الهه راستگو ردصلاحيت شدهاند و اعضاي شورا هم اگرچه اين اخبار را جسته گريخته شنيدهاند اما به آن قطعيت نميدهند.
غلامرضا انصاري، عضو اصلاحطلب شوراي شهر تهران تنها كسي بود كه در گفتوگو با « شهروند» رد صلاحيت ٤ عضو شورا را عنوان كرد و گفت كه بنده هم شنيدهام، ولى هنوز خبر رسمى دريافت نكردهام. او البته گفت كه در كل با ردصلاحيتها موافق نيستم و آن را ضددموكراتيك دانست: «بايد در اين زمينه تجديدنظر شود ما بايد گزينش افراد را به مردم بدهيم. مگر احراز تخلف مالى و اخلاقى مستند به حكم قطعى، در حالي كه رويه ردصلاحيتها همان رويهاى بود كه در گذشته از دوره چهارم مجلس بهصورت استصوابى به وجود آمد و اكثر نخبگان سياسى و اجتماعى به آن معترض بودند.»
او معتقد است كه كانديداهاي شوراي شهر بايد در يك چارچوب قانونى به شورا بيايند و كساني كه ميتوانند آنها را رد يا تاييد كنند تنها مردم هستند: «قطعا عقل جمعي از عقل فردي بيشتر است.» غلامرضا انصاري به ردصلاحيت يا تاييد صلاحيتهاي تاريخي اشاره كرد: «كسي كه دو بار تاييد صلاحيت شد و نتيجه آن حالا بهعنوان جريان انحرافي معرفى مىكنند و آقاي هاشمي هم يكبار ردصلاحيت شد اما در نهايت مردم جواب خود را در مراسم تشیيع جنازه تاريخى ايشان دادند و صلاحيت و بصيرتش را تایيد نمودند» به اعتقاد اين عضو اصلاحطلب شوراي شهر تهران بايد در قانون نظارت استصوابي تجديدنظر شود: «بايد به احزاب فرصت رشد داده شود تا براي انتخابات برنامه ارایه و متناسب با آن نامزدهاى توانمندى كه تحقق عملى شدن آن برنامه را دارند معرفى و در معرض رأى قرار دهند، تا مردم با تضمين احزاب انتخاب خوبي داشته باشند. ما با هتاكي، فحاشي و ردصلاحيتها و دلواپسى مخالف هستيم و معتقديم كه مردم بايد آن را تاييد كنند.» آنطور كه او گفته حرف از ردصلاحيت افراد ديگر نيست اما قطعا تا دوم ارديبهشت آمار تاييد صلاحيتها اعلام خواهد شد و در نهايت هم شورايعالي سياستگذاري اصلاحطلبان وارد تطبيق شاخصها با نامزدها براى حضور در ليست خواهد شد تا بر اين اساس ليست نهایى جبهه اصلاحات مشخص شود.
محمد سالاري، رئيس كميسيون معماري و شهرسازي شوراي شهر هم به «شهروند» ميگويد كه هيچ عضو اصلاحطلبي ردصلاحيت نشده است بهخصوص افرادي چون مرتضي الويري يا محسن هاشمي كه از چهرههاي شناخته شده شهرياند. «علي نوذرپور»، معاون سابق دهياري و شهرداريهاي وزارت كشور هم به «شهروند» میگوید كه تا جايي كه اطلاع در دست است اعضاي شاخص اصلاحطلبان تاييد صلاحيت شدهاند.
اقبال شاكري كه عضو اصولگراي شوراي شهر است اما خيلي خوشبينتر به ماجراي تاييد صلاحيتها نگاه ميكند: «شايعاتي در مورد ردصلاحيتها هست اما اين فرآيندي است كه در دورههاي قبلي هم طي شده است و تا زماني كه هيأت نظارت مركزي اين موضوع را قطعي اعلام نكند نميتوان درباره آن حرف زد ضمن اينكه اصولا بعد از روند رسيدگي به اعتراضات نتايج قطعي مشخص ميشود و قطعا ردصلاحيتها حلوفصل ميشود.» ابوالفضل قناعتي، ديگر عضو اصولگراي شورا هم به تاييد صلاحيتها خوشبين است: «هنوز فرآيند قانوني تاييد صلاحيت تمام نشده است و تازه پروندهها به هيأت نظارت رفته پس نميتوان درباره آن قطعي صحبت كرد اما احتمالا همه تاييد ميشوند چون در نهايت اين مردم هستند كه بايد براي شورا تصميم بگيرند.» محمد حقاني، عضو ديگر اصلاحطلب شورا هم ميگويد تا دو روز آينده تكليف ردصلاحيتها تا حدي معلوم ميشود در حالي كه پرويز سروري، عضو اصولگراي شورا درباره ردصلاحيت بيش از ٦ نفر حرف ميزند اما نامي از آنها نميبرد.
با وجود اين گمانهزنيها البته رضا تقيپور، سخنگوي شوراي شهر تهران و عضو اصولگراي شورا در گفتوگو با «مهر» تلويحا ردصلاحيت بعضي اعضا را تاييد كرده است: «شنیده شده بعضی از اعضای فعلی شورای شهر تهران از سوی هیأت نظارت بر انتخابات شوراها رد شدهاند که این جای تعجب دارد. امیدواریم هیأت رئیسه مجلس نظارت کاملی بر انتخابات شورا داشته باشد.» همزمان با اين حرفها علی جنگروی، رئیس کمیته اطلاعرسانی ستاد انتخابات شهرستان تهران هم در اين باره به «ايلنا» اینطور گفته است: «هر نقل قول یا اظهارنظر درباره رد یا تأیید صلاحیت داوطلبان شورای شهر را تا قبل از اعلام نظر هیأت نظارت تأیید نمیکنیم. نتایج بررسیهای هیأت اجرایی درباره صلاحیت داوطلبان محرمانه است.»
از ليستها چه خبر؟
مسأله مهم ديگري كه در اين چند روز بازار حدس و گمان براي آن داغ است ليست گروههاي مختلف در اين انتخابات است. ظاهرا اصلاحطلبان به دنبال تخصصگرايي كه قدمهاي نخست آن در ليست دوره چهارم انتخابات شورا برداشته شد حالا يك رويه ارزيابي ثبتنامكنندگان براي ورود به ليست را دارند؛ رويهاي كه قرار است در نهايت از ميان ١٠٠ چهره شاخص كه ثبتنام كردهاند به ليست نهايي برسند در حالي که اصولگرايان ليست نهايي را از ميان ٤٠ تا ٥٠ نفر تعيين خواهند كرد. محمد سالاري، رئيس كميسيون معماري شوراي شهر درباره روند رسيدن به ليست نهايي توضيح داد: «پرسشنامههايی درباره رزومه ثبتنامكنندگان در سايت شورايعالي اصلاحطلبان قرار گرفته است و افراد براساس شاخصها ميتوانند رزومه خود را منعكس كنند و يك كارگروه بيطرف هم قرار است با بارمبندي رزومه را انجام دهند.
ممكن است كه حدود ٧٠٠ تا ١٠٠٠ كانديداي اصلاحطلب طي دو يا سه مرحله ارزيابي به ميزان ٤٠ تا ٦٠ نفر برسد. اين افراد در جلسه شوراي سياستگذاري به رأي گذاشته ميشوند تا در نهايت گزينههاي اصلي مشخص شوند.» محمد مهدي تندگويان، عضو شوراي سياستگذاري اصلاحطلبان هم به «شهروند» ميگويد كه جلسات شورايعالي سياستگذاري اصلاحطلبان برگزار ميشود و درحال جمعبندي امتيازات هستند: «از ميان تمام افرادي كه ثبتنام كردهاند ما در مورد ١٠٠ نفر شاخص حرف ميزنيم كه سوابق مشخص و قابل بحثي دارند يا جزو نيروهاي جوان هستند بايد ببينيم طبق فرمتها چه امتيازي ميگيرند بعد در باره ليست تصميم بگيريم.»
اقبال شاكري، عضو اصولگراي شورا هم درباره ليست نهايي اصولگرايان ميگويد كه از ميان ثبتنامكنندگان اطلاعات ٤٠ تا ٥٠ نفر از افراد براي ليست اصولگرايان آماده شده است: « افراد اصلي با توجه به ملاكهايي كه براي شوراي شهر پيشبيني شده است از بين اين تعداد براي ليست نهايي مشخص ميشود.» البته به اعتقاد او فعلا انتخابات رياستجمهوري التهاباتي ايجاد كرده و انتخابات شوراي شهر را تحتالشعاع قرار داده است اما براي رسيدن به اطلاعات قطعي بايد تا نيمه اول ارديبهشت صبر كنيم. قناعتي هم ليستهايي كه در فضاي مجازي منتشر شده است را رد ميكند: «جزييات ليست مشخص نيست اما احتمالا خانم راستگو در ليست اصولگرايان است چون ٤سال با اصولگرايان همراه بوده است. افراد متنوعي با توجه به ماموريتهاي مورد نياز شهري و شورا براي ليست انتخاب ميشوند.»
چه كساني سر ليست مي شوند؟
بعد از همه گمانهزنيها درباره رد و تاييد صلاحيتها يا ليستها سرليست گروههاي مختلف موضوع مهم ديگري است كه در نهايت رياست و نحوه اداره شوراي شهر را مشخص خواهد كرد. تا همين حالا مهدي چمران، متحملترين گزينهاي است كه همچنان بهعنوان سرليست اصولگرايان مطرح است و اقبال شاكري هم تلويحا آن را تاييد ميكند در حالي اصلاحطلبان فعلا دو گزينه محتملتر در اين باره دارند؛ احمد مسجدجامعي و محسن هاشمي كه به عقيده علي نوذرپور هر دو افرادي متخصص و مصلح هستند كه در مديريت شهري از سابقه طولاني برخوردارند: «شوراي سياستگذاري اصلاحطلبان قطعا بعد از احراز صلاحيتها بررسي درباره سرليستها را در دستور كار قرار ميدهد.» در چند روز گذشته يك شايعه جالب هم دهان به دهان ميچرخيد آن هم ارایه ليست اصلاحطلبان با دو سرليست بود اما محمد حقاني، عضو اصلاحطلب شورا اين موضوع را بهطور كامل رد كرد.
اخبار اجتماعی - شهروند