جراحیبینی از مد افتاد؛ چشمگربهای و کپی از هنرپیشهها رسید
عضو هیات مدیره انجمن جراحان پلاستیک میگوید: در مجموع جراحیهای زیبایی، ایران به نسبت جمعیت، رتبه اول را در دنیا دارد.
دیروز خبری در برخی خبرگزاریها و رسانه ها به نقل از رییس انجمن جراحان پلاستیک منتشر شد كه در آن اشاره شده بود به طور متوسط روزانه 300 جراحی زیبایی بینی در تهران انجام میشود. این خبر البته در جای دیگری اشاره كرده بود این آمار ماهانه 20 هزار جراحی زیبایی است كه با روزی 300 جراحی، همخوانی نداشت. برای اطلاع از این كه چه آماری از جراحی زیبایی بینی در كشورمان وجود دارد و این كه چه تغییراتی در سالهای گذشته در روند جراحیهای زیبایی انجام شده، با دكتر عبدالجلیل كلانترهرمزی، عضو هیات مدیره انجمن جراحان پلاستیك گفتوگو كردیم. او كه پیش از این هم نسبت به پرهیز از عملهای غیرضروری زیبایی هشدار داده بود، باز هم تاكید كرد كه بهتر است تا حد ممكن، از دخالت در فرم طبیعی چهره و بدن اجتناب شود.
گفتوگوی خبرآنلاین با این استاد دانشگاه و فوق تخصص جراحی پلاستیك را در ادامه بخوانید؛
آمار دقیقی از جراحی زیبایی بینی در تهران یا به طور كلی در ایران داریم؟
آمار دقیقی نداریم چون در این زمینه تنها وزارت بهداشت است كه میتواند آمار داشته باشد. هرچند بعضی عملها ثبت نمیشود، با این حال وزارت بهداشت برنامهای را دارد كه تمام اعمال جراحی كشور كه در بیمارستانهای دولتی انجام میشود را به صورت الكترونیك ثبت میكند، یعنی وزارت بهداشت در هر لحظه میتواند این آمار را داشته باشد كه چه میزان عمل انجام شده است و درواقع بهتر است آنها این آمار را اعلام كنند.
بعد از گذشت این همه سال از تب جراحی بینی، هنوز آمار متقاضیان این عمل زیبایی فروكش نكرده؟
تب جراحی بینی مختصری كمتر شده اما درخواست برای سایر عملهای زیبایی بالا رفته.
چه عملهایی؟
جراحیهای فك و صورت، تزریقها، جراحیهای لیفت و لایپوساكشن. افراد ممكن است از كارهایی مانند لیفت و تزریق ژلها در كوتاهمدت سود ببرند ولی در درازمدت برایشان دردسرهای زیادی وجود خواهد داشت. همچنین گاهی تقاضاهایی میشنویم مثلا این كه میخواهند چشمها را گربهای كنند، لبها را به شكل هنرپیشههای حاشیه خلیج فارس دربیاورند، كشش صورت زودهنگام و در سنین پایین انجام دهند، چالهای روی گونه ایجاد كنند. این موارد از تقاضاهای شایع اما غیراصولی است.
چرا برای این عملهای زیبایی و به گفته شما غیرضروری اصرار وجود دارد؟
اغلب، افراد جراحی زیبایی را به شكل معجزه میبینند، فكر میكنند یك جراح زیبایی هر كاری بخواهد میتواند انجام دهد، در حالی كه اینطور نیست. یك جراح پلاستیك، دوره تناسب زیبایی را هم آموزش میبیند و میآموزد كه چطور بر اساس استانداردها و در صورت لزوم، نسوج سخت و نرم را جابجا كند. این با تصور مردم كه فكر میكنند هر شكلی میشود به هر چهرهای داد مغایر است. ممكن است در بعضی موارد این اتفاق هم ممكن باشد اما باید به جنبههای علمی و سلامت آن توجه كرد. ما هنوز نتوانستهایم این ذهنیت را پاك كنیم كه جراحی زیبایی برای هر نقطه از بدن و به هر شكلی كه خواستند، امكانپذیر و صحیح نیست.
باید این فرهنگ را در مردم ایجاد كرد كه هیچكس نمیتواند شبیه شخص دیگری شود و اصلا لزومی برای این كار وجود ندارد. خداوند هر كدام از ما را به شكلی آفریده كه در جزییات با همدیگر تفاوت داریم و اصلا زیبایی در همین تفاوتهاست. مخصوصا عملهای استخوانی و اسكلتی صورت اصلا آسان و بیعارضه نیست، حتما باید لزومی داشته باشد كه این عملها انجام شود و در قالب استانداردها بگنجد. باید حتما ارزش این كار را داشته باشد نه این كه بخواهند شبیه هنرپیشهها شوند یا تنوع ایجاد كنند، این دلایل اصلا منطقی نیست كه بخواهند خودشان را به عمل جراحی بسپارند.
این عملها در مردان هم افزایش پیدا كرده؟
نسبت مردان به زنان در گذشته یك به 10 بوده و الان هم تقریبا همان است و تفاوت معناداری پیدا نكرده.
ایران همچنان بیشترین آمار جراحی زیبایی را دارد؟
بله ایران همچنان بیشترین عملهای جراحی زیبایی را در دنیا دارد كه شامل موارد مختلف است. در ایران، جراحی بینی بیشترین میزان عملهای زیبایی را دارد اما ممكن است در كشورهای دیگر جراحیهای دیگر در صدر باشند.
با این میزان جراحی زیبایی، برای كاهش عواقب آن باید چه كار كرد؟
من همیشه میگویم سهم مردم در عواقب جراحیهای زیبایی كمتر از پزشكان نیست چون موضوع به این مهمی را دستكم میگیرند و گاهی به متخصصانی مراجعه میكنند كه به سوابق علمی آنها آشنایی ندارند. متاسفانه كمیته تخصصی برای نظارت بر تبلیغهای تلویزیونی هم وجود ندارد و بسیار میبینیم كه در صداوسیما كسی كه متخصص است به عنوان فوق تخصص معرفی میشود یا شخصی كه یك دوره شش ماهه گذرانده یا حتی در دانشنامه او اسمی از زیبایی و پلاستیك برده نشده، به عنوان جراح پلاستیك معرفی میشود. این موارد به جراحیهای غیرتخصصی دامن میزند.
بنابراین مردم خودشان باید آگاه باشند و تحقیقات لازم را انجام دهند كه به چه افرادی مراجعه میكنند. مردم گاهی فراموش میكنند كه هر جراحی چه زیبایی و چه غیرزیبایی یك دخالت در سلامت و كار تهاجمی است بنابراین به این راحتی نباید سلامتشان را به دستانی بدهند كه تیغ بر دست دارند و از تخصص آنها اطلاعی ندارند. به مردم توصیه میكنم برای انجام هر عمل زیبایی به خودشان زمان بدهند، اجازه بدهند كه گذشت زمان به آنها نشان دهد واقعا مصمم هستند این عمل را انجام دهند یا نه و به محض این كه چنین فكری به ذهنشان خطور كرد برای انجام جراحی اقدام نكنند.