وجود 13 میلیون دختر و پسر در آستانه ازدواج در ایران
به گزارش ایرنا، محمد اسماعیل مطلق چهارشنبه در همایش تبیین سیاستهای کلی جمعیت مبتنی بر سلامت مادر و کودک در بندرعباس، اظهار داشت: بهترین سن برای ازدواج و بارداری 18 تا 35 سال است و بعد از آن باروری باید با مراقبت انجام شود.
وی اشاره به وجود چالشهای متعدد در کاهش نرخ باروری در کشور ادامه داد: متوسط تعداد فرزندی که یک زن در طول دوران باروری خود به جهان میآورد را نرخ باروری کلی میگویند و برای پیشگیری از منفی شدن رشد جمعیت میزان نرخ باروری باید حداقل 2.1 (سطح جانشینی) باشد.
مطلق با بیان اینکه بر اساس اعلام جمعیت شناسان میزان باروری کلی یک و 9دهم در کشور است که باید به 2 و یک دهم برسد، افزود: اگر میزان باروری کلی کمتر از دو و یک دهم باشد، وضعیت سلامت کشور در آینده مناسب نیست.
وی افزایش فاصله ازدواج تا فرزند اول و افزایش فاصله فرزند اول تا دوم، تک فرزندی و افزایش سن ازدواج را از مهمترین عوامل کاهش میزان باروری کلی در کشور عنوان کرد.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت : اگر میانگین سن ازدواج در کشور تا دو سال کاهش یابد، نرخ باروری افزایش می یابد.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود افزود: رهبر معظم انقلاب در اردیبهشت سال 93 سیاستهای افزایش جمعیت را در 14 بند ابلاغ کرد که پنج بند از این سیاستها به وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی مربوط است که این وزارتخانه تمام تلاش خود را برای تحقق این موارد انجام می دهد.
این مقام مسئول با اشاره به اجرای طرح کمک به زوج های نابارور در هشت استان محروم کشور برای افزایش میزان باروری، گفت: این طرح با مشارکت بنیاد برکت، ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) و وزارت بهداشت در حال اجراست.
وی با اشاره به وجود حدود سه میلیون زوج نابارور در کشور، بیان داشت: از این شمار، 44 هزار نفر آنها در مناطق محروم هستند.
مطلق مشاوره و کمک هزینه درمان نازایی، راه اندازی مراکز درمان نازایی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور را از جمله اقداماتی عنوان کرد که برای زوج های نابارور انجام می شود.
رهبر معظم انقلاب در اردیبهشت سال 93 سیاستهای افزایش جمعیت را در 14 بند ابلاغ کرد که پنج بند از این سیاستها به وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی مربوط است.
بند اول سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری یعنی ارتقاء پویایی، بالندگی و جوانی جمعیت با افزایش نرخ باروری به بیش از سطح جانشینی و بند دوم این سیاستهای ابلاغی که شامل رفع موانع ازدواج، تسهیل و ترویج تشکیل خانواده و افزایش فرزند، کاهش سن ازدواج و حمایت از زوجهای جوان و توانمندسازی آنان در تأمین هزینههای زندگی و تربیت نسل صالح و کارآمد است به وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی مربوط است.
همچنین اختصاص تسهیلات مناسب برای مادران بویژه در دوره بارداری و شیردهی و پوشش بیمهای هزینههای زایمان و درمان ناباروری مردان و زنان و تقویت نهادها و مؤسسات حمایتی ذیربط و تحکیم بنیان و پایداری خانواده با اصلاح و تکمیل آموزشهای عمومی درباره اصالت کانون خانواده و فرزندپروری و با تأکید بر آموزش مهارتهای زندگی و ارتباطی و ارائه خدمات مشاورهای بر مبنای فرهنگ و ارزشهای اسلامی- ایرانی و توسعه و تقویت نظام تأمین اجتماعی، خدمات بهداشتی و درمانی و مراقبتهای پزشکی در جهت سلامت باروری و فرزندآوری و ارتقاء امید به زندگی، تأمین سلامت و تغذیه سالم جمعیّت و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، بویژه اعتیاد، سوانح، آلودگیهای زیست محیطی و بیماریها از دیگر بندهای این سیاستهای ابلاغی است که اجرایی کردن این سیاستها به برنامهها و دستورالعملهای وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی مربوط شده است.