ولع قدرت احمدينژاديها
حجتالاسلام محسن غرويان، استاد حوزه و دانشگاه، در گفتوگو با «وقايعاتفاقيه» درباره صفکشي مردان احمدينژاد ميگويد: اصولگرايان بايد به اين تشخيص رسيده باشند که مردم طالب اعتدال هستند؛ بنابراين نبايد احمدينژاديها که ايران را در دنيا منزوي و تنش و درگيري داخلي ايجاد ميکنند، اجازه يابند دوباره وارد ميدان شوند اما ماجرا از چه قرار است؟ مروري بر اتفاقهاي چند ماه گذشته نشان ميدهد، بعد از اينکه احمدينژاد از سوي رهبري نظام براي حضور در انتخابات رياستجمهوري منع شد، اطلاعيهاي منتشر کرد و از تبعيتش از رهبري گفت. بااينحال، او هفته گذشته و بعد از آنکه چند سفر استاني از جمله تختجمشيد و پاسارگاد هم انجام داده است، در بيانيهاي اعلام کرد از هيچ فرد يا جناح، حزب و گروهي در انتخابات ۹۶ حمايت نميکند.
حالا به فاصله يک هفته از صدور اين بيانيه، پنج نفر از همفکرانش از حضور قطعي خود در انتخابات رياستجمهوري خبر دادهاند؛ خبري که بيانگر آغاز ساعت عمليات براي احمدينژاديهاست زيرا يکي از اعضاي جبهه يکتا- جبههاي که در دو، سه سال اخير از سوی تيم احمدينژاد با هدف حضور در رقابتهاي سياسي شکل گرفت- خبر از انتخاب حميدرضا حاجيبابايي و رستم قاسمي بهعنوان کانديداهاي اين جبهه براي انتخابات رياستجمهوري داد. سيدمحمد حسيني به ايسنا گفته بود: اسامي اين دو نفر را به جبهه مردمي نيروهاي انقلاب اسلامي اعلام کرديم و جبهه مردمي قرار است از بين افرادي که مطرح هستند، 10 نفر را بهعنوان کانديداهاي مرحله نهايي در نظر بگيرد. بههميندليل، ما محدوديتي براي اعلام کانديداهاي خودمان در نظر نگرفتيم و دو نفر را معرفي کرديم. سايرين هم ميتوانند بيايند و آمادگي خودشان را براي انتخابات اعلام کنند تا در نهايت ببينيم که جزء آن 10 نفر نهايي خواهند بود يا نه.
نبود وحدت در ميان اصولگرايان، در تعدد کانديداي آنها و البته اظهارات بعدي اين فعال سياسي دوباره به چشم ميآيد. به گفته حسيني، بقيه کساني که ميخواهند براي انتخابات اعلام آمادگي کنند، ميتوانند از تشکل خودشان يا بهصورت مستقل اين آمادگي را اعلام کنند و وارد رقابت شوند تا ببينند مورد اقبال واقع ميشوند يا نه؛ با اين توضيح که مهرداد بذرپاش، محمدمهدي زاهدي، محمد عليآبادي و مسعود زريبافان آمادگي خود را اعلام کردهاند اما از جبهه يکتا فقط همان دو کانديدايي که اعلام شد، مورد نظر هستند اما نکته قابل تأمل اين است که اين عضو جبهه يکتا احتمال ميدهد که خود نيز بهعنوان دبيرکل کانون دانشگاهيان ايران اسلامي از سوي اين کانون، کانديداي انتخابات رياستجمهوري پيشرو شود زيرا ميگويد: جمعه، 6 اسفند، کنگرهاي را برگزار ميکنيم و در آنجا با ساير اعضاي اين کانون به بحث و تبادلنظر خواهيم پرداخت تا در نهايت، دراينباره تصميمگيري شود.
سناريوي احمدينژاد چيست؟
کمکم آنچه احمدينژاد در سر ميپروراند، چه اينکه قصد شکستن آراي حسن روحاني را دارد و چه شکست رأي اصولگرايان، يکييکي با حضور يارانش نمايان ميشود. حجتالاسلام غرويان، با تأييد هر دو فرضيه، از اهداف احمدينژاديها به «وقايعاتفاقيه» ميگويد: حرکات اين جريان نشان ميدهد بهدنبال کاهش آراي سبد روحاني بوده و از طرف ديگر، در پي ايجاد تفرقه در ميان اصولگرايان هستند. از يک سو، احمدينژاد حاضر نيست با راستگرايان همکاري کند و از سوي ديگر، اصولگرايان با کانديداتوري و خط او موافق نيستند؛ بنابراين احمدينژاد با تعريف يک سناريو و ورود يارانش به بازار انتخابات، شکست رأي اصولگرايان را نشانه رفته، اين درحالي است که صلاح مملکت در اين بوده که حسن روحاني براي چهار سال ديگر، رئيسجمهوري باقي بماند تا برنامههاي خود را پيگيري و کامل کند.
در اين ميان، خبرهايي هم از کانديداتوري افرادي همچون سيدرضا تقوي و سيدابراهيم رئيسي، توليت آستان قدس رضوي، در انتخابات رياستجمهوري 96 به گوش ميرسد که اين استاد حوزه و دانشگاه معتقد است: محبوبيت روحاني از ساير افراد مطرحشده، بيشتر است و رأي اکثريت را هم از آن خود خواهد کرد. بااينحال، به گفته حجتالاسلام غرويان، از آنجايي که روحيه احمدينژاد بهگونهاي بوده که با منع صورتگرفته هم از عرصه انتخابات کنار نميکشد، ازاينرو، بهدنبال اين است که ايدهها و برنامههاي خود را در قالب افراد ديگر پياده و در نهايت، به مردم معرفي کند تا به هر نحوي شده، قدرت را بار ديگر بهدست بگيرد و خط فکري خود را ادامه دهد.
غرور و انحصارطلبي برخي اصولگرايان
درواقع، در اظهارات اين فعال سياسي دوباره ماجراي انحراف عدهاي در اردوگاه اصولگرايان و وجود چنددستگي به ميان ميآيد؛ انشقاقي که اين طيف سياسي در سالهاي اخير، بارها از آن رنج برده و گزاف نيست اگر بگوييم که تير خلاص را بر بدنه اصولگرايي وارد کرده زيرا حجتالاسلام غرويان نيز معتقد است: اصولگرايي، اصل و پايه ثابت و روشني ندارد. درواقع، اصطلاحي است که جاافتاده و مرسوم شده و در اين ميان، عدهاي هم به نام اصولگرا معروف شدهاند، درحاليکه اين موضوع جاي بحث دارد.
پرسشي که مطرح ميشود، درباره اصل و مبناي اصولگرايي بوده زيرا ما معتقد هستیم اصل در اجماع و مشورت با مردم است؛ به عبارت ديگر، رأي اکثريت جامعه نکتهاي است که در مشروعيت قوانين و اصل نظام دخالت دارد اما در سالهاي گذشته، اتفاقاتي افتاده که نشان ميدهد اصولگرايان نميتوانند به وحدت و وفاق جمعي برسند و نشأتگرفته از غرور و انحصارطلبي برخي از آنهاست. تأکيد او بر اين است که وجود افراد افراطي در ميان راستگرايان موجب ايجاد انحراف در اين طيف سياسي شده است، درحاليکه اگر مشي اعتدال را در پيش بگيرند، راه رسيدن به اجماع کوتاهتر و سادهتر ميشود. به عقيده حجتالاسلام غرويان، مباحثي که اصلاحطلبان و برخي روشنفکران مطرح ميکنند، مبناي فقهي و ديني دارد، يعني مشي اعتدالي است که مورد تأکيد اسلام بوده و البته جزء اصول اصولگرايي هم هست که در بخشي از اين طيف منحرف شده است.
خطرات بازگشت دولت افراطي
همه اين اظهارات درحالي است که به نظر ميرسد بازي احمدينژاد آغاز شده است؛ کسي که به اصل و مبناي اصولگرايي هم کاري ندارد زيرا سالهاست با گفتار و عمل، خود را از اين جريان سياسي جدا کرده و البته آنها هم او را طرد کردهاند. آنچه حرکات احمدينژاد و مهرههاي او نشان ميدهد، گوياي اين است که آنها آخرين تلاشهاي خود را براي ديدهشدن و بازپسگيري قدرت ميکنند و اين راهي ندارد جز اينکه حتي اگر از سد شوراي نگهبان هم عبور نکنند اما تا جايي که بتوانند، ميخواهند ذهن جريانهاي سياسي را درگير خود کنند تا اينگونه بازي انتخاباتي اصولگرايان و حسن روحاني را بههم بزنند.
نکتهاي که نبايد فراموش کرد فسادهاي کلان دولت احمدينژاد است که با وجود آنها نميتوان چشمانداز اميدوارکنندهاي براي او و يارانش متصور بود اما اينها دليلي نميشود که او بهسادگي از مسائل سياسي، بهويژه مواردي که فکر ميکند در آن حقي دارد، بگذرد. آنها هشت سال طعم قدرت را چشيدهاند و باز سوداي رياستجمهوري در سر دارند. تأکيد اين فعال سياسي بر اين است که مردم طالب اعتدال و آرامش هستند. چرا بايد دائما ايران تحت فشارهاي بينالمللي باشد؟ چرا بايد افرادي به مردم معرفي شوند که جنگطلبي و ايجاد تلاطمهاي داخلي رويه آنان بوده است؟ اينها پرسشهايي است که اين استاد دانشگاه مطرح و بر ضرورت توجه اصولگرايان به اين نکات تأکيد ميکند.
همه اينها درحالي است که مردم بايد نسبت به اين بازيهاي عدهاي براي رسيدن به مسند قدرت آگاه باشند. فقط ميتوان به اين جمله مرتضي مبلغ، معاون سياسي وزارت کشور دولت اصلاحات اميدوار بود که گفته است: مردم بهتر ميدانند بازگشت دولت افراطي چه خطرهايي براي کشور دارد.