تاثیر سیگار بر پوست،مو،چشم،دهان و ریه - اثر ترک سیگار بر پوست


سیگار در مدت کوتاهی باعث زردشدن دندان ها می شود. خمیر دندان های مخصوص افراد سیگار ی در بازار وجود دارد که حاوی مواد ساینده بیشتری نسبت به خمیر دندان های معمولی است. اما باید توجه داشت که اثر این خمیر دندان ها موقتی بوده و درمان قطعی این بدرنگی دندان ها، ترک سیگار است.


اثر ترک سیگار بر پوست

اثر ترک سیگار بر پوست

پوست

در افراد سیگار ی چروک های پوست بیشتر و در سنین کمتری نسبت به افراد غیر سیگار ی ظاهر می شود. سیگار باعث کاهش کلاژن پوست می شود (کلاژن مسئول کشسانی پوست است) و پوست را شل می کند.

خطوط پوستی از لب‌های فوقانی و تحتانی انتشار می‌یابد. خطوط کم عمق روی چانه و فک تحتانی و صورت ظاهر می‌گردد و سبب لاغری و زرد رنگ شدن پوست می‌شود.

افراد سیگار ی، 8 تا 20 سال پیرتر از سن واقعی خود به نظر می رسند.

10 دقیقه کشیدن سیگار باعث کاهش اکسیژن رسانی پوست به مدت یک ساعت می شود. اغلب سیگار ی ها یک رنگ خاکستری روشن در پوست صورتشان دارند که بعد از ترک سیگار از بین می رود.

نیکوتین موجود در سیگار ، عروق خون ی را تنگ و جریان خون را کم می کند. سیگار کشیدن باعث تأخیر در ترمیم زخم پوستی می شود.

 

مو

در افراد سیگار ی موها زودتر به رنگ خاکستری در می آیند. سیگار باعث افزایش هورمون مردانه می شود و لذا احتمال ریزش مو را بیشتر می کند.

سیگار باعث نازک شدن لایه فوقانی پوست، کاهش ضخامت زیر پوست و آ سیب به فولیکول های مو می شود.

مونوکسیدکربن دود سیگار باعث کاهش اکسیژن رسانی و در نتیجه افت دید در شب می شودچشم

سیگار در ابتلا به بسیاری از بیماری های شایع چشم مانند: پوسیدگی لکه زرد شبکیه ناشی از سن (دژنرسانس ماکولا)، گلوکوم (آب سیاه) ، کاتاراکت(آب مروارید) و تنبلی چشم (آمبلیوپی) به عنوان عامل خطرساز محسوب می شود. بسیاری از این بیماری ها منجر به کاهش غیرقابل برگشت بینایی می شوند.

سیگار باعث کاهش سطح خون ی مواد آنتی اکسیدان می شود. این مواد وظیفه م حافظ ت از سلول های شبکیه چشم را بر عهده دارند.

سیگار باعث تخریب لایه م حافظ مابین شبکیه و عروق خون ی شده و منجر به کاهش خون رسانی، تحریک و ایجاد بافت اسکار (زخمی) می شود.

سیگار باعث می شود که بدن در معرض رادیکال های آزاد قرار گیرد که باعث آ سیب سلولی و نرسیدن مواد مغذی به شبکیه و عدسی چشم می شود.

مونوکسیدکربن دود سیگار باعث کاهش اکسیژن رسانی و در نتیجه افت دید در شب می شود.

سیگار کشیدن تولید سیانید کرده که برای شبکیه سمی است و ممکن است منجر به مشکلی بنام آمبلوپی سمی (Toxic Amblyopia) شود. آمبلیوپی (تنبلی چشم) یعنی کاهش بینایی، بدون ارتباط با تغییرات ساختمانی قابل رویت در چشم. به گفته دیگر چشم از نظر ساختمان، ظاهری طبیعی دارد، اما فرد بینایی خوبی ندارد.

در افراد سیگار ی و افرادی که با سیگار ی ها زندگی می کنند، پوسیدگی لکه زرد شبکیه ناشی از سن، 2 تا 3 برابر بیشتر ایجاد می شود.

 

دهان و دندان و لثه

سیگار در مدت کوتاهی باعث زردشدن دندان ها می شود. خمیر دندان های مخصوص افراد سیگار ی در بازار وجود دارد که حاوی مواد ساینده بیشتری نسبت به خمیر دندان های معمولی است. اما باید توجه داشت که اثر این خمیر دندان ها موقتی بوده و درمان قطعی این بدرنگی دندان ها، ترک سیگار است.

دندان های افراد سیگار ی نسبت به سایرین، استعداد بیشتری برای تشکیل جرم و پلاک میکروبی دارد که هردو ، عامل بیماری های لثه هستند.

به علت کاهش اکسیژن در جریان خون سیگار ی ها، عفونت های لثه دیر ترمیم می شود. عفونت و بیماری های لثه از شایع ترین علل از دست رفتن زودهنگام دندان ها هستند.

از دیگر آثار سیگار بر دهان می توان به بوی بد دهان و ابتلا به سرطان دهان اشاره کرد.

بسیاری از سیگار ی ها نسبت به بی حسی موضعی مقاوم هستند و با وجود تزریق ماده بی حسی دندانپزشکی ، همچنان درد را حس می کنند.

سیگار ی‌ها نسبت به غیر سیگار ی‌ها احتمال بیشتری برای ابتلا به سرطان دهان، گلو و مری دارندبیماری انسداد مزمن ریه

مواد محرک دود تنباکو (قطران و گاز سیانید) مسئول بروز برونشیت مزمن و آمفیزم هستند.

در ریه، موهای کوچکی بنام مژک وجود دارد که ریه‌‌ها را از آلو دگی ها پاک می‌کند. این محرک‌ها، عمل مژک ها را متوقف می‌کند و سبب، ترشح بیشتر موکوس توسط غدد ریه می‌شوند. وقتی‌که مژک‌ها غیرفعال می‌شوند، فرآیند پاک سازی ریه‌ها از موکوس اضافی، قطران و سایر ناخالصی‌ها اجباراً باید توسط سرفه انجام شود. سیگار ی‌ها، بیشتر از غیر سیگار ی‌ها سرفه می‌کنند و خلط بیشتری تولید می‌کنند.

سایر علائم تنفسی شامل: نفس نفس زدن، سنگینی سینه ، خس‌خس، درد سینه ، سینوزیت ‌ و سرماخوردگی ‌های مکرر است.

تقریباً تمام بیماران مبتلا به آمفیزم، سیگار ی هستند. آمفیزم در اثر تخریب ریه به وجود می آید که می‌تواند به دلیل صدمه مستقیم دود سیگار ، اکسیدان‌های القا شده و یا تولید مواد واسطه‌ای التهابی جدید به‌دلیل تماس با دود باشد.

 

سرطان ریه

ابتلا به سرطان ریه در سیگار ی‌ها، 20 برابر غیر سیگار ی‌هاست. ایجاد سرطان ریه مستقیماً با تعداد سیگار های کشیده شده در روز، مدت سیگار کشیدن و محتوای قطران و نیکوتین سیگار های کشیده ارتباط دارد.

سیگار ی‌های افراطی 15 تا 25 بار احتمال بیشتر برای مرگ ناشی از سرطان ریه نسبت به غیر سیگار ی‌ها دارند و تنها 15 تا 20 سال از سیگار کشیدن می‌گذرد تا سرطان ریه ایجاد شود و تعداد کمی از بیماران با این بیماری بیش از 5 سال زنده می‌مانند.

 

سایر سرطان ها

سیگار ی‌ها نسبت به غیر سیگار ی‌ها احتمال بیشتری برای ابتلا به سرطان دهان، گلو و مری دارند.

در مورد سرطان مثانه، تغلیظ سرطان زاها در ادرار به عنوان عامل ایجاد کننده سرطان به‌نظر می‌رسد. سرطان معده و پانکراس و سرطان گردن رحم با شیوع بیشتری در سیگار ی‌ها نسبت به غیر سیگار ی‌ها رخ می‌دهد.

 

خانم های سیگار ی

زنان سیگار ی که قرص ضد بارداری استفاده می‌کنند، نسبت به خانم‌هایی که سیگار نمی‌کشند ، 20 برابر بیشتر در معرض خطر حمله قلبی و حمله مغزی هستند.

منابع :

خبرگزاری جمهوری اسلامی

سایت دکتر علیرضا نادری – جراح و متخصص چشم

سایت دکتر نیلفروش زاده – متخصص پوست وم و

پرشین دنتیست – زهرا جعفری

tebyan.net

گردآوری سلامت برگزیده ها گردآوری سلامت برگزیده ها
,