خواص باقلا و دیابت - خواص باقلا سبز
باقلا در خانواده حبوبات جای می گیرد و به عنوان یکی از منابع غذایی فیبر و پروتئین شناخته شده است. در 100 گرم باقلا، 26 گرم پروتئین وجود دارد و می توان گفت که خوردن این ماده غذایی نیز به تامین پروتئین مورد نیاز بدن کمک می کند. به این دلیل است که خوردن آن را به همراه برنج، به عنوان یک تکمیل کننده پروتئین توصیه می کنند، زیرا این ماده غذایی تمامی اسیدها ی آمینه ضروری بدن را ندارد و با ترکیب شدن با غلات می تواند کامل شود.
علاوه بر پروتئین ، کلسیم و پتاسیم این ماده غذایی نیز بالاست، به این ترتیب که در هر 100 گرم از آن 100 میلیگرم کلسیم و 109 میلیگرم پتاسیم دارد که می تواند از ابتلا به پوکی استخوان جلوگیری کرده و به کنترل فشار خون بالا کمک کند.
علاوه بر مواد یاد شده، این ماده غذایی در مقایسه با سایر حبوبات از لوبیا گرفته تا نخود و سویا، بیشترین فیبر غذایی را دارد، به این ترتیب که در هر 100 گرم از آن، 28 گرم فیبر وجود دارد.
این ماده غذایی در صورتی که با پوست میل شود می تواند به درمان یبوست کمک کند. اما تنها افراد مبتلا به "فاویسم" از خوردن این ماده غذایی و حتی بوییدن آن محروم هستند، زیرا موجب تشدید بیماریشان می شود."
فاویسم(favism) یک بیماری فصلی، ارثی و تغذیه ای است که بهشکل کم خونی و بیشتر در اثر خوردن باقلای سبز خام و گاهی فریز شده و یا در اثر مصرف برخی از داروها و مواد شیمیایی اکسیدکننده در افراد حساس اتفاق میافتد.
در ایران، فاویسم، بومی سواحل خزر است. کانونهایی از بیماری هم در سواحل خلیج فارس بهویژه مناطق جنوب و جنوب شرقی ماهدشت، فسا و فیروزآباد فارس و روستاهای شمالی ایرانشهر در استان سیستان و بلوچستان نیز دیده میشود.
در سواحل دریای خزر، خطر ابتلا به بیماری از هفته اول اردیبهشت تا هفته دوم خرداد، ساکنان منطقه را تهدید میکند، ولی بحرانیترین زمان هفته دوم خرداد است. بعد از این هفته هم، بیماری بهطور موقت فروکش میکند، بهطوری که تا سال بعد بیماری حالت رکود را طی خواهد کرد. سن شیوع این بیماری هم یک تا 10 سالگی است، اما بیشتر مبتلایان در رده سنی زیر 5 سال قرار دارند. در کودکان زیر یک سال نیز ممکن است بیماری از طریق خوردن شیر مادر اتفاق بیفتد.
فاویسم در اثر کمبود آنزیمی به نام گلوکز6 فسفات دی هیدروژناز (G6pd) بهصورت ارثی معمولا از مادر به پسر منتقل میشود . ژن این آنزیم روی کرو موز وم X سوار میشود، ولی اگر در این امر خللی پیش بیاید، فرد، مبتلا به فاویسم خواهد شد.
باقلا از جمله مواد اکسیدان است، یعنی موادی که اکسیژن در آنها زیاد تولید میشود. همین امر باعث میشود که گلبولهای قرمز فاویسمیها در مقابل مواد اکسیدان از بین بروند یا پاره شوند.
حاصل این فرآیند بهصورت کم خون ی شدید، اسهال و استفراغ، تهوع، زردی سفیده چشم، زردی پوست و خون ی شدن رنگ ادرار خواهد بود.
ولی این به این معنا نیست که هر کس باقلا بخورد کم خونی می گیرد.
2- افراد دیابت ی باید حداقل میزان مواد نشاسته ای مانند نان، سیب زمینی و ماکارونی را مصرف کنند.
مواد غذایی نشاسته ای، بخشی از یک رژیم غذایی سالم را تشکیل می دهند. آنچه مهم است، مقدار مصرفی آن هاست. نان های سبوس دار، برنج، غلات صبحانه، ماکارونی و سبزی جات نشاسته ای مانند سیب زمینی ، نخود فرنگی، کدو حلوایی ، ذرت و باقلا می توانند در هر یک از وعده های اصلی یا میان وعده ها مصرف شوند. تنها مسئله مهم، رعایت مقدار مصرفی آن هاست. برای اکثر دیابت ی ها مصرف 3 الی 4 واحد از مواد غذایی حاوی نشاسته بلا مانع است. همچنین غلات سبوس دار، منابع خوبی برای تأمین فیبر مورد نیاز بدن نیز به شمار می روند و به حفظ سلامت ی تان نیز کمک می نمایند. یک واحد از سبزی جات نشاسته ای مساوی ا یا 1/2 لیوان از این سبزی جات به صورت پخته می باشد.
موفق باشید.
خواص باقلا سبز , خواص باقلا