ذات الریه در اثر برگشت مواد معدی-مری - ذات الریه در نوزادان
ذات الریه در اثر برگشت مواد معدی-مری
تعریف : این بیماری در اثر ورود مواد خارجی بداخل ریه ایجاد میگردد.
اهمیت : تقریباً ۷ درصد از کودکان دچار برگشت مواد معدی هستند که باید تحت مراقبت پزشک باشند و ۴۰ تا ۵۰ درصد کودکان ی که دچار برگشت مواد معدی - مری هستند دچار این بیماری میگردند. مشخص گردیده است که حدود ۲۵ تا ۸۰ کودکان ی که دچار آسم هستند دچار برگشت معدی - مری نیز میباشند. شیوع این بیماری در شیرخوار انی که زمینه نقص مادرزادی آناتومی دهان و یا بیماری نقص عصبی دارند زیاد است.
ذات الریه
۲۵ درصد کودکان ی که دچار این بیماری می شوند بر اثر شدت آن فوت میکنند. ولی اگر کودک زمینه ژنتیکی بیماری نقص اعصاب نداشته باشد بعد از یکسال بیماری وی بهبود مییابد. چرا که برگشت معدی-مری چند ماه اول زندگی شایع است و بعد از ۲-۱ سال رفع میگردد.
▪ علل : بیشترین علت این بیماری ورود مواد داخل دهان یا مواد داخل معده به داخل ریه بدلیل بیماریهای مثل بیماری ریفلاکس معدی - مری، اختلال در عمل بلع و بیماریهای سیستم دستگاه عصبی میباشد. ولی شایعترین عامل ریفلاکس معدی - مری است که در کودکان و نوزادان نیز فراوان دیده میشود. افزایش فشار داخل معده بدلیل سرفه و یا افزایش فشار داخل شکم ازعلل عمده بیماری ریفلاکس معدی - مری است. اختلال در عمل بلع بدنبال نقایص مادرزادی آناتومی یا نقایص سیستم عصبی میتواند عامل این بیماری باشد. بعضی موارد در کودکان ی که از پودر بچه استفاده میشود ورود این مواد بداخل ریه باعث حالت شدید این بیماری میگردد.
▪ علائم و نشانهها :
از جمله علائم شایع این بیماری شامل سرفه مزمن، خس خس سینه ، گرفتگی صدا و نیز عفونت مکرر ریوی میباشد . این بیماران ممکن است با سیانوز، عرق شبانه، تبهای بدون دلیل و سکسکه خود را نشان دهند. اغلب این کودکان دچار نقص در رشد خواهند بود. ذات الریه مکرر و آبسه های ریوی از عوارض این بیماری میباشد.
▪ کلیات تشخیصی:
در آزمایش خون میتوان میزان گازهای خون ی را مشخص کرد. با آزمایش نوار ریوی میتوان میزان عملکرد ریه را نشان داد. در عکس سینه عفونتهای مختلف را میتوان نشان داد. عکس رنگی مجاری گوارشی و برونکوسکوپی میتواند به تشخیص کمک کند.
▪ روشهای پیشگیری :
قرار دادن کودک بصورت ایستاده و یا خواباندن کودک رو به بالا
کودکان زیر ۶ ماه را نباید تا ۹۰ دقیقه بعد از غذاخوردن بصورت نشسته قرار داد.
کودکان را نباید تا ۹۰ دقیقه بعد از غذا خوردن خواباند.
سه کودک را هنگام خواب تا ۳۰ درجه بالا قرار دهید.
▪ شیردادن از سینه مادر
غذای کمکی به مقدار کم و تعداد بیشتر داده شود.
غذای کمکی بصورت غلیظ داده شود.
در صورت ضرورت غذا با لوله گوارشی داده شود.
از خوردن موادی مثل غذای پرچرب ، قهوه ، چای، نوشابههای گازدار ، فلفل و آب لیمو در کودکان بزرگتر خودداری گردد.
▪ درمان:
از داروهای آنتی بیوتیک و ضد ریفلاکس استفاده میشود.
درمان جراحی برای اصلاح ریفلاکس معدی - مری یا اصلاح نواقص آناتومی
واحد مرکزی خبر
ویرایش و تلخیص:برگزیده ها
ذات الریه در نوزادان , ذات الریه در کودکان