خواص زردآلو در طب سنتی - فیلم بخور دادن زردآلو با گوگرد
بهترین زردآلو رسیده شیرین لطیف پوست، هسته شیرین، پر آب و کم جرم آن است و خشک کرده آن بهتر از تازه آن.
فیلم بخور دادن زردآلو با گوگرد
زردآلو درختی است که بومی ترکستان و مغولستان می باشد و انواع وحشی آن در چین دیده می شود و از 3 قرن پیش از میلاد پرورش آن در چین رواج داشته است و به چینی آن را هزینگ Hesing می نامیدند. در سده قبل از میلاد به ایران وارد شده است و به زبان پهلوی هلیک، زردآلو ک و شفتالوک ارمنیک نامیده شده است. لینه این درخت را Prunus armeniaca نام گذاری کرده بود که معنی آن به یونانی قدیم آلو ی ارمنی می باشد.از خانواده گل سرخ یان (rosaceae) است. بلندی این درخت به 6 متر می رسد شاخه ها در اطراف گسترده، برگ ساده، پهنک گرد یا بیضوی یا قلبی شکل به رنگ سبز روشن یا سبز مایل به زرد با کناره دندان ه دار و نوک تیز، گل ها درشت سفید یا صورتی بدون دمگل و دارای 5 گلبرگ و مقدار زیادی پرچم می باشد.
میوه پرورشی درشت، خوش طعم، شیرین و میان بر آن به رنگ زرد روشن و در داخل میوه هسته قرار دارد. مغز هسته بادام ی شکل با پوست نازک و طعم تلخ و کمی شیرین است.
عقیلی خراسانی در کتاب مخزن ال ادویه آن را چنین توصیف نموده است: ثمری است معروف و بهتر از خوخ و در بلاد سردسیر به هم می رسد و اقسام می باشد از هسته شیرین و تلخ و هر یک به نامی مشهور و بهترین همه رسیده شیرین لطیف پوست، هسته شیرین، پر آب و کم جرم آن است و خشک کرده آن بهتر از تازه آن.
بهترین آن شیرین پر آب و کم جرم آن است و خشک او بهتر از تازه آن می باشد، با طبیعت سرد و تر، مفید حال گرم مزاج ها.
* خوردن زردآلو گیر و سده های درون را باز کرده باعث تلیین مزاج و نرم شدن سفتی ها و بستگی ها می شود.
* زردآلو ی شیرین موافق گرم مزاج ها است که مزاج را لینت داده و تا در معده فاسد نشده باشد جلوگیری از تشنگی و التهاب می کند.
* زردآلو غلیان و ناراحتی را تسکین داده، خون و صفرا را نفع رسانده، خصوصاً ترش او که آروغ را رفع می کند.
* چون خشک او را خیسانده، بیمار تب گرم و سرد بخورد و آب گرم و عسل بعد از آن بنوشد و قی بکند اخلاط مزاحم بدن او را رفع کرده تب او قطع می شود.
* هرگاه بعد از خوردن زردآلو خون بگیرد خون سفیدرنگ مشاهده می شود و لذا مداومت به آن باعث برص و لک سفید می گردد.
کیفیت مفرده
در دوم سرد و تر گفته اند ظاهراً شیرین آن گرم و تر باشد.
افعال و قوا در طب سنتی ایران:
* بازکننده سدد و ملین.
- شیرین آن ملین طبع و موافق گرم مزاج ان تا زمانی که در معده فاسد نشده باشد.
* باعث رفع بدبویی دهان
* آشامیدن آب پخته و یا خیسانده خشک آن:
- مسهل صفرا
- ملین طبع
- مسکن تشنگی و جوشش خون و صفرا
- کاهش التهاب معده رافع آروغ، خصوصاً میخوش (ترش و شیرین) آن.
تخم: نوع تلخ آن در دوم گرم و خشک و تخم نوع شیرین آن در درجه اول گرم و تر.
افعال و خواص آن: افزاینده میل جنسی و دارای هضم ضعیف، اصلاح آن بریان کردن و نمک بر آن زدن است.
روغن: همه اقسام آن بازکننده سدد و ملین سختی ها و برطرف کننده خشونت حلق و خشکی جلد
روغن شیرین آن ضعیف تر از روغن بادام شیرین است.
رازی در رابطه با زردآلو می گوید معده را به شدت سرد می کند و باعث آروغ ترش و تولید صفرا و خون بد می شود به خصوص کسانی که مبتلا به نفخ و آروغ ترش هستند باید از خوردن آن اجتناب نمایند و آن را با زیره سبز یا رازیانه باید خورد اما برای کسانی که معده گرم و عطش زیاد دارند خوب است.
کاربردها در طب نوین
دارای ترکیبات آنتی اکسیدانی بوده و کاهنده روند اکسیداسیون در چربی های بدن می شود. همچنین در تحقیقات عصاره این میوه دارای خواص ضدمیکروبی بوده است.
در درمان و کاهش علائم لکه های پوستی، سردرد و دردهای مفصلی مورداستفاده طب های سنتی جهان است و همچنین روغن دانه زردآلو در التهاب و وزوز گوش و مشکلات پوستی کارایی داشته است.
همچنین مصرف خوراکی میوه زردآلو در کاهش علائم بیماران مبتلا به یبوست موثر است.
ترکیبات شیمیایی
هر 100 گرم قسمت گوشت دار میوه حاوی 81 تا 85 گرم، کربوهیدرات 8 تا 12 گرم، پروتئین 0.43 تا 1، چربی 0.1 تا 0.12، کلسیم 18 میلی گرم، فسفر 22، آهن 3.07، پتاسیم 320، سدیم 1، گوگرد 6.1، منیزیوم 12.3، کلر 1، مس 0.12 میلی گرم، ویتامین A 2700-3000 واحد، ویتامین B1 10 میکروگرم، ویتامین B2 0.05 میکروگرم، اسیدفولیک 3 میکروگرم، اسید پانتونیک 0.3 میلی گرم، ویتامین C 15 میلی گرم.
مغز دانه حاوی 41 درصد روغن، ویتامین های A، B1، B2، C، PP، آسپاراژین، الورون، قندهای مختلف، اسید یانگامیک یا ویتامین B15، و دانه های تلخ 0.6-0.8 آمیگدالین دارد. برگ زردآلو نیز دارای آمیگدالین است.
خطرات و هشدارها
* مصرف دانه های تلخ طعم زردآلو به دلیل داشتن آمیگدالین می تواند سبب بروز مسمومیت در افراد شود.
* در معده به سرعت متعفن و فاسد می شود و نفاخ و موجب آروغ ترش و تب های عفونی است.
* مضر سرد مزاج ان و صاحبان ریاح و تمدد و ضعف معده و مشایخ.
مصلح آن: شکر و مصطکی و انیسون و نانخواه و جوارش زیره و کندر .
- خوردن آب بعد از زردآلو به خصوص آب سرد و یخ و برف و یا خوردن آن بعد از غذای غیر منهضم خصوص غذای غلیظ بطی الهضم به شدت مضر است.
مصلح آن: قی فرمودن و تنقیه بدن با هلیله یا تخم رازیانه چند روز پی هم و یا بعد از آن سکنجبین خوردن و گویند نیم درهم مصطکی و نیم درهم انیسون با شراب میبه ممسک بیاشامند.
- ناشتا خوردن آن بسیار بد و مداومت بر آن باعث سحج.
مصلح آن: شکر و انیسون در جمیع امزجه.
و گفته اند هرگاه بعد از خوردن زردآلو فصد کنند خون سفید مشاهده گردد و لهذا زیاده روی در خوردن آن را سبب برص دانسته اند به جهت آنکه سریع التعفن و مولد خلط بلغمی است.
هسته زردآلو
* مغز دانه تلخ او گرم و خشک و مغز شیرین او گرم و تر و باددار و روغن همه قسم آن بادشکن و ملین و ریزاننده سنگ کلیه می باشد.
* مالیدن روغن مغز زردآلو ، خشکی و زبری پوست را برطرف و غرغره اش خشونت حلق را دور می سازد.
* خوردن به قدر یک مثقال (5 گرم) از روغن مغز تلخ او کرم را کشته مسهل قوی بیرون آوردن کرم می باشد.
* خوردن و مالیدن روغن مغز او ورم ها از جمله ورم مقعد را نرم و سنگ کلیه را ریخته و دل پیچه سرد و بواسیر ظاهری و داخلی را رفع می کند.
* مالیدن روغن آن با تریاک مسکن جمیع دردهای اندام بوده، چکاندن آن در گوش قطع درد گوش کرده سریع الاثر و در سایر افعال نزدیک به روغن بادام تلخ می باشد.
* خوردن آب برگ پخته او کرم معده را ریخته، مالیدنش ورم ها را تحلیل برده، خوردن برگ خشک سائیده او به مقدار کفی قطع اسهال و خوردن سائیده شکوفه او قطع خون ریزی باطنی و پاشیدنش بر زخم قطع خون ریزی جراحات می کند.
مقدار خوراک از روغن او تا دو مثقال (10 گرم) می باشد.
منابع:
تندرستان - ریحانه معینی، پزشک و دستیار دکترای تخصصی طب سنتی ایران
انجمن تحقیقات طب سنتی ایران
,