چرا بعد از زایمان افسرده شدم؟ - چرا افسرده شدم
هفت صبح: دوران بارداری شاید از مهم ترین زمان هایی است که زنان از نظر فیزیولوژیکی سپری می کنند. تغییراتی که در این دوره روی می دهد می تواند پس از زایمان نیز امتداد داشته باشد.
یکی از تغییرات حالتی شایع بعد از به دنیا آوردن فرزند، ابتلای مادر به درصدی از افسردگی است که با تغییرات بدنی، رفتاری و عاطفی بروز می کند. مدت زمان رخداد علائم این بیماری پس از زایمان و طول مدت افسردگی در تشخیص این بیماری تاثیر می گذارد.
چرا افسرده شدم
انستیتو بهداشت روان آمریکا به تازگی آماری ارایه داده که طبق آن بیشتر مادران پس از زایمان دچار نوعی خفیفی از افسردگی به نام اندوه پس از زایمان می شوند.
حدود یک نفر از 10 زن به فرم شدیدتر و طولانی تر بیماری به نام افسردگی پس از زایمان دچار می شوند و از هر هزار زن زایمان کرده نیز یکی مبتلا به فرم بسیار شدید بیماری به نام جنون پس از زایمان می شود.
اختلالات خستگی مفرط و تغییرات مکرر خلق و خو علائم و نشانه های این بیماری هستند. ممکن است عوامل گوناگونی در افزایش ریسک بروز افسردگی پس از زایمان نقش داشته باشند که نبود حمایت کافی عاطفی از سوی همسر و فامیل، بارداری ناخواسته، پایین بودن سن مادر به علاوه سابقه افسردگی در دوران بارداری یا قبل از بارداری از مهم ترین دلایل این بیماری به شمار می آیند.
اندوه پس از زایمان
بیشتر زنان بدون آنکه بدانند در چند روز اول پس از زایمان دچار احساساتی از قبیل اضطراب بیقراری و غم و اندوه می شوند که از دید پزشکان نرمال تلقی می شود. ممکن است این مادران بدون دلیل خاصی حتی تا دو هفته پس از زایمان گریه کنند.
پزشکان برای اندوه پس از زایمان درمان خاصی توصیه نمی کنند اما حمایت عاطفی بیشتر مادر از سوی همسر و اطرافیان و همچنین معاشرت مادر با سایر مادران را در درمان اندوه بسیار مفید می دانند.
افسردگی پس از زایمان
افسردگی پس از زایمان برخلاف اندوه پس از زایمان که در زایمان بچه های اول شایع است ممکن است تا هفته ها پس از تولد نوزاد آن هم در هر زایمان ی بروز کند. اضطراب، بی قراری، عدم احساس شادی و غم شدید علائم این افسردگی هستند که می توانند زندگی مادر را دچار اختلال کند.
برای درمان سریع تر این بیماری مراجعه به پزشک، مصرف داروهای ضد افسردگی و مشاوره درمانی لازم است. ممکن است در صورت بی توجهی مادر و اطرافیانش به نشانه های بیماری و درمان آن، مدت آن یک سال طول بکشد.
جنون پس از زایمان
جنون، حالت بسیار شدید افسردگی پس از زایمان است که مانند اندوه پس از زایمان بیشتر مادران در زایمان اول به آن دچار می شوند. این بیماری خیلی زود و در سه ماهه اول پس از تولد نوزاد بروز می کند. بیمار دوست ندارد با واقعیت ارتباط برقرار کند و به توهمات بینایی یا شنوایی دچار می شود. رفتارهای عجیب و پارانوئید، بی خوابی، ترس و اضطراب شدید شرایطی را برای بیمار به وجود می آورد که خیلی زود به درمان با داروهای ضد افسردگی یا حتی بستری شدن در بیمارستان به دلیل جلوگیری از آسیب رساندن به خود یا نوزاد نیاز پیدا می کند.
پیشگیری از افسردگی پس از زایمان
پزشکان راهکارهای فیزیولوژیک، روانی و تغذیه کارآمدی را برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری توصیه می کنند. یک ساعت در روز پیاده روی در هوای آزاد و ورزش منظم، گسترش معاشرت با دوستان و خانواده، خواب و استراحت مادر در زمان خواب نوزاد ، حمایت و ایجاد ارتباط عاطفی قوی بین زوجین به علاوه داشتن تغذیه ای سرشار از ویتامین ها، میوه و سبزی جات تازه احتمال ابتلا به این بیماری را تا حدود زیادی کاهش می دهد.
نتایج یک مطالعه که سال گذشته در ایا لات متحده ارایه شد نیز حاکی از آن است که مصرف غذاهای حاوی اسیدهای چرب امگا 3 مانند قل آلا، شاه ماهی و گردو در دوره بارداری ضمن تقویت مغز، اعصاب و سیستم قلبی عروقی، از افسردگی پس از زایمان پیشگیری می کند.
,