کم کاری تیروئید چیست - کم کاری تیرویید
کم کاری تیروئید چیست
باز هم در خدمت شما هستیم با سری مقالات بخش سلامت ، در این مقاله قصد داریم به موضوع کم کاری تیروئید بپردازیم. اختلالی که شاید برای خیلی از افراد اتفاق بیافتد و این موضوع در بین نوزادان بیشتر صدق می کند، به طوری که آمار زیادی درباره کم کاری تیروئید در بین نوزادان منتشر شده است. برای شناخت بیشتر شما بازدیدکنندگان محترم با این اختلال مقاله ای را با همین عنوان آماده کرده ایم . پس با برگزیده ها همراه باشید.
تیروئید چیست
هر نوع اختلال ساختاری یا کارکردی تیروئیدکه باعث شود هورمن های تیروئیدی کمتر از حد لازم ترشح شوند جزو کم کاری تیروئید یا هیپو تیروئیدی سم محسوب میشوند. به دو صورت اولیه و ثانویه وجود دارند که در انواع اولیه اشکال در خود غده تیروئید است و در انواع ثانویه، براثر مشکل یا بیماری در نقطه ای دیگر از بدن، این حالت برای تیروئید بوجود می آید. اکثر موارد این بیماری اولیه هستند.
انواع کم کاری تیروئید
3 دسته مهم وجود دارد. در حالت اول خود غده تیروئیدبه اندازه کافی رشد نکرده است، که به آن آتروفی تیروئید میگویند. در حالت دوم، تیروئید وظیفه خود را انجام میدهد ولی هورمن های درست شده توسط تیروئید دچار اشکال هستند به دنبال این حالت تیروئید بزرگ شده و گواتر بوجود می آید، که در این حالت هم گواتر و هم کم کاری تیروئید هر 2 وجود دارند. در حالت سوم، غده تیروئید طبیعی است ولی محرک اصلی برای ساخت هورمون، یعنیT.S.H وجود ندارد.
در مورد کم کاری مادر زادی تیروئید، از هر 4 هزار نوزاد که بدنیا می آیند، یک مورد کم کاری تیروئید وجود دارد. البته متاسفانه در ایران از هر 950 نوزاد متولد شده، یک نفر مبتلا به کم کاری تیروئید است.
کم کاری اکتسابی معمولاً در بزرگسالان بوجود می آید و شیوع آن در 1 تا 2 درصد زنان و 2/. درصد مردان است.
کم کاری اولیه تیروئید و گواتر حدود 95 درصد موارد کم کاری تیروئید راتشکیل میدهند. نوعی از کم کاری تیروئید وجود دارد که پس از درمان پرکاری باید با جراحی و یا تابش اشعه در رادیوتراپی ایجاد میشود و امروزه یکی از شایع ترین دلایل کم کاری تیروئید است.
مصرف بیش از حد ید سبب جلوگیری از ساخت هورمن ها میشود. معمولاً یدی که قبل از جراحی به بیمار داده میشود به صورت قطره لوگول است که 3 مرتبه در روز مصرف میشود و از ساخت و آزاد شدن هورمن جلوگیری کرده، هم چنین پر خون ی تیروئید را کاهش داده، آنرا برای جراحی آماده میکند.
داروها ی ضدتیروئید مثل متیمازول و پروپیل تیواوراسیل میتوانند باعث کم کاری تیروئید شوند. التهاب تیروئید بر اثر ویروس ها یا پس از زایمان هم میتوانند در نهایت منجر به کم کاری تیروئید گردند.
علائم و نشانه های کم کاری تیروئید
یکیاز مهمترین علائم، خستگی و ضعف میباشد. عدم تحمل سرما، تنگی نفس هنگام فعالیت، اضافه وزن ، اختلال خلق و خو، یبوست، کند شدن تکلم و فرایندهای ذهنی، کاهش ضربان قلب، از مهمترین علائم کم کاری تیروئید میباشند.
در کم کاری تیروئید به علت رسوب اسیدهیالورونیک و جذب آب، ظاهر بیمار متورم است. تجمع این مواد در پلک چشم، زبان، حنجره و پوست دست میگردد. پوست بیماران خشک بوده و ترشح غدد عرق کاهش مییابد. از طرف دیگر به علت انقباض عروق پوستی، پوست سرد و رنگ پریده است.
از دیگر علائم کاهش ضربان قلب و ریزش مو است. کلسترول در این افراد بالا میرود. 10 تا 20 درصد از این بیماران دچار فشار خون بالا نیز میشوند. کم اشتها ییو یبوست از دیگر شکایات این افراد است. در زنان این حالت باعث اختلال در قاعدگینیز میشود و عموماًً با افزایش خون ریزیهمراه است. در برخورد با بیمار مبتلا به کم کاریتیروئید همیشه باید کم کاریغده فوق کلیویو خطر بروز بحران فوق کلیوی(آدرنال) را مد نظر قرار داد. تغییرات واضح ناخن همانند پرکاریتیروئید وجود ندارد. حدود 40 درصد افراد مبتلا به کم کاریتیروئید، کم خونی دارند.
تیرویید
بیماری تیروئید چیست
با اندازه گیریT.S.H , T4 , T3، کم کاری تیروئید مشخص میشود. برایدرمان نیز دارویلووتیروکسین تجویز میشود. ممکن است در هفته اول مصرف این دارو افراد دچار ریزش مو، تپش قلب و لرزش شوند. 8-6 هفته بعد از درمان میزان هورمن ها به حد طبیعی میرسد ولیT.S.H بعد از 3 ماه به حد طبیعی خود بر میگردد.
طی حاملگی باید میزان مصرف داروی فوق را 50 تا 100 درصد افزایش داد. متاسفانه پزشکان متخصص زنان و زایمان توصیه به عدم مصرف هرگونه دارویی در زمان بارداری میکنند که این برای جنین خطرناک است. فروس سولفات و بعضی داروها ی کاهنده چربی نباید همزمان با این دارو مصرف شوند..
درصورت عدم درمان کم کاری تیروئید ، این علایم می توانند سخت تر و جدی تر شوند، همچنین علایم کم کاری تیروئید در نوزادان شامل:
- زردی صورت و چشم ها.
- زبان بزرگ و بیرون زده
- پف کردن صورت
- خفگی مکرر
- یبوست
- حجم کم عضلات
- خواب بیش از حد
این علایم در کودکان و نوجوانان می تواند شامل:
- رشد ضعیف و در نتیجه کوتاهی قد
- بتاخیر افتادن بلوغ
- بتاخیر افتادن رشد دندان های دائمی
- رشد ذهنی ضعیف
آنچه باید از پزشک انتظار داشت
پزشک شما تعدادی سوال از شما خواهد پرسید اگر برای این سوالات آماده باشید می توانید زمان بیشتری را به خود اختصاص دهید سوالاتی که پزشک می پرسد احتمالا عبارتند از:
• اولین بار چه موقع علائم را مشاهده کردید؟
• آیا علائم مقطعی بود یا ادامه پیدا کرد؟
• چگونه علائم شما تشدید می شد؟
• به نظر شما چه مواردی باعث بهبود علائمتان می شد؟
• چه مواردی علائم شما را تشدید میکرده است؟
کم کاری تیروید
بیماری تیروئید چیست
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
به نقل از برگزیده ها : زمانی که کاهش وزن بی علت، افزایش ضربان قلب، تعریق غیر عادی، تورم در قسم قدامی گردن یا سایر علائم مرتبط با هیپر تیروئیدیسم را داشتید به پزشک خود مراجعه کنید. و این مطلب حائز اهمیت است که شما به دقت تمام تغییراتی را که رخ داده است مشاهده و گزارش دهید زیرا بسیاری از علائم هیپر تیروئیدیسم با سایر بیماری ها مشترک است و زمانی که تحت معالجه قرار گرفتید و یا پس از آن به صورت مرتب برای کنترل سلامت خود با پزشکتان مشاوره داشته باشید.
گیاه درمانی
شما باید علاوه بر کنترل وضعیت غده تیروئید و کاهش وزن ، به فکر کاهش و کنترل چربی خون نیز باشید. به همین دلیل م صرف غذا های سرخ کردن ی را به طور کل کنار بگذارید و غذاها را به شیوه بخارپز و کباب پز تهیه و مصرف کنید. تا حد امکان می توانید چربی های گوشت قرمز و پوست مرغ را کاملا جدا کنید. مصرف خامه، کره و چربی های حیوانی را به حداقل ممکن برسانید و برای کاهش وزن هم مصرف قند مثل شیرینی و شکلات را متوقف کنید. برای کاهش چربی خون بهتر است از اسپرزه، آویشن ، شنبلیله، سیر، پیاز، جو، جعفری و گریپ فروت استفاده کنید و در نهایت اینکه استفاده از روغن زیتون هم توصیه می شود.
درمان
بیشتر پزشکان لووتیروکسین سدیم را برای درمان این بیماری تجویز می کنند که به صورت قرص با یک درمان تک دوز روزانه داده می شود که بسته به میزان TSH تجویز می شود. به طور مثال در بیمارانی که عملکرد تیروئید تقریبا صفر است روزانه 100 تا 150 میکروگرم یا در بیمارانی که زیر 60 سال دارند و نشانه های بیماری قلبی در آنها دیده می شود دوز لووتیروکسین 50 تا 100 میکروگرم است. هدف نهایی این درمان رسیدن به حد نرمال TSH است که اگر 2 یا 3 سال طبیعی بود و تغییری نکرد نیازی به ادامه درمان نیست. هورمون تیروئید در بدن بسیار کند عمل می کند و بنابراین چند ماه پس از شروع درمان طول می کشد تا درعلایم بهبودی مشاهده شود. از آنجا که بسیاری از موارد هیپوتیروئیدی ، دائمی و اغلب پیشرونده هستند ضروری است که درمان این وضعیت در طول زندگی فرد ادامه پیدا کند و درمان دارویی در کم کاری تیروئید هیچ گاه قطع نمی شود. اندازه گیری دوره ای سطح TSH و وضعیت بالینی برای اطمینان از اینکه دوز مناسب تجویز شده است ضروری است چرا که ممکن است نیاز به تعدیل دوزهای درمانی در زمانهای مختلف وجود داشته باشد.
گردآوری بخش سلامت برگزیده ها
تیرویید چیست , علایم کم کاری تیرویید