شکستگی، دررفتگی یا پیچ خوردگی؟ - زاویه ی گچ گرفتن مچ پا در پیچ خوردگی

زاویه ی گچ گرفتن مچ پا در پیچ خوردگی

زاویه ی گچ گرفتن مچ پا در پیچ خوردگی


برخلاف دررفتگی که به دلیل فشار بیش از حد روی مفصل ایجاد می شود، پیچ خوردگی معمولا آ سیب ی ورزشی است که بر اثر چرخش یا کشش ناگهانی و بیش از حد معمول عضو در سطح مفصل ایجاد شده و باعث کشیدگی یا پارگی رباط یا لیگامان های م حافظ مفصل می شود.

فرض کنید در یک شب بهاری برای پیاده روی با خانواده یا دوستانتان به یکی از بوستان های خوش آب و هوای شهر رفته اید. همه چیز خوب پیش می رود تا این که پای تان به سنگ کوچکی گیر می کند و زمین می خورید و دیگر نمی توانید پایتان را تکان دهید. کم کم متوجه می شوید مچ تان در حال ورم کردن و کبود شدن است. از کجا بفهمید پایتان شکسته، پیچ خورده یا ضرب دیده است؟ اصلا این آ سیب ها چه تفاوتی با هم دارند؟ با ما همراه باشید تا به پاسخ برسید. بد نیست بدانید تشخیص آ سیب های وارد شده به مفصل و استخوان و عضلات که تحت عنوان شکستگی ، ضرب دیدگی، دررفتگی ، کوفتگی، رگ به رگ شدن و... آنها را می شناسیم اصلا ساده نیست و نیاز به نظر پزشک دارد و نمی توانیم با یک نگاه ظاهری متوجه شویم که چه اتفاقی افتاده است.

دکتر مرتضی سلیمی، فیزیوتراپیست می گوید: دررفتگی همان خارج شدن سر استخوان از حفره مفصلی است که می تواند با پارگی و آ سیب به رباط های نگهدارنده اطراف مفصل همراه باشد. دررفتگی معمولا در مفاصل لگن، قوزک، شانه، انگشتان و آرنج شایع است و علائمی شبیه شکستگی دارد به طوری که در محل مفصل، بدشکلی هم دیده می شود. بهترین اقدام هنگام بروز دررفتگی مراجعه به یک متخصص ارتوپد است تا بدون آ سیب به مفصل، استخوان در رفته را جا بیندازد. اگر جاانداختن مفصل در رفته بخوبی صورت بگیرد و در دوران نقاهت فشاری به مفصل وارد نشود پس از گذراندن یک تا دو هفته مفصل دررفته به حالت اولیه خود برمی گردد و جای نگرانی نیست.

دررفتگی را با پیچ خوردگی اشتباه نگیرید

به گفته دکتر سلیمی، برخلاف دررفتگی که به دلیل فشار بیش از حد روی مفصل ایجاد می شود، پیچ خوردگی معمولا آ سیب ی ورزشی است که بر اثر چرخش یا کشش ناگهانی و بیش از حد معمول عضو در سطح مفصل ایجاد شده و باعث کشیدگی یا پارگی رباط یا لیگامان های م حافظ مفصل می شود. بد نیست بدانید در ورزش هایی مثل فوتبال، بسکتبال، دو، تنیس، ژیمناستیک و... بیشتر مفاصل پا در معرض پیچ خوردگی قرار می گیرند. علائم پیچ خوردگی تقریبا شبیه شکستگی است، اما نشانه های دیگری هم می تواند داشته باشد. به عنوان مثال، احساس گرما و تغییر رنگ پوست در ناحیه آ سیب دیده از دیگر علامت هاست چون بافت ها و مویرگ ها به دلیل پارگی دچار خون ریزی می شود. همچنین تکان دادن مفصل آ سیب دیده درد را تشدید می کند. نباید فراموش کنید هر چه اقدامات درمانی پیچ خوردگی سریع تر شروع شود، شانس پیشگیری از درد مزمن و مشکلات مفصلی بیشتر خواهد بود که این اقدامات شامل استراحت، استفاده از کمپرس یخ و بانداژ کردن عضو آ سیب دیده از سوی پزشک است. همچنین عضوی که دچار پیچ خوردگی شده است باید بعد از بانداژ بالاتر از سطح قلب قرار بگیرد. معمولا با رعایت این نکات مشکل در عرض چند روز حل می شود؛ مگر در موارد خاص که پیچ خوردگی آ سیب های دیگری را به همراه داشته باشد و بیمار به جراحی و فیزیوتراپی نیاز پیدا کند.

رگ به رگ شدن؟

به گفته دکتر سلیمی، خیلی ها فکر می کنند رگ به رگ شدن همان پیچ خوردگی است در حالی که این آ سیب ها کاملا با هم متفاوت است و تنها نقطه مشترکشان این است که تقریبا هر دو در گروه آ سیب های ورزشی قرار می گیرد. رگ به رگ شدن نوعی کشیدگی عضله یا همان ماهیچه است و زمانی روی می دهد که یک عضله بیش از محدوده طبیعی کشیده شده و رشته های عضلانی دچار پارگی شود. صدای پاره شدن عضله در زمان ورود ضربه، سفتی عضله درد تیرکشنده و بسیار شدید به ویژه هنگام لمس ناحیه آ سیب دیده و ایجاد حفره یا برآمدگی در محل درد از جمله مهم ترین علائم رگ به رگ شدن است. باید بدانید مهم ترین راهکار درمانی استفاده از کمپرس یخ و قرار دادن عضو آ سیب دیده بالاتر از سطح قلب است و بیمار به چند روز زمان نیاز دارد تا علائم برطرف شود.

روش های درمان ضرب دیدگی

وارد شدن ضربه به هر یک از بافت های نرم اعضای بدن که به دنبال آن پارگی مویرگ ها و تجمع خون یا به اصطلاح کبودی زیر پوست ایجاد شود، ضرب دیدگی نامیده می شود که معمولا با علائمی مثل درد، تورم و کبودی همراه است. به گفته دکتر سلیمی، بهترین اقدام برای درمان این آ سیب قراردادن کمپرس یخ یا آب سرد روی ناحیه صدمه دیده است که باعث تسکین درد و تورم می شود.

شکستگی

به گفته دکتر سلیمی، شکستگی یا ترک خوردگی بر اثر از بین رفتن تداوم و پیوستگی استخوان های بدن ایجاد می شود و دو شکل متفاوت دارد؛ نوع اول شکستگی های باز که در آن پس از شکستگی ، پوست بدن پاره می شود و متاسفانه احتمال وجود زخم، خون ریزی و عفونت هم وجود دارد و نوع دوم شکستگی های بسته که در آن هیچ نشانه ای از بریدگی، پارگی و... روی پوست نیست. از طرفی در بیشتر شکستگی ها علائمی مثل تورم عضو (بلافاصله بعد از وقوع شکستگی رخ می دهد)، تغییر رنگ ناحیه آ سیب دیده، درد شدید، از کار افتادن عضو آ سیب دیده و... مشاهده می شود. حتی در شکستگی های شدید لبه های تیز استخوان شکسته شده باعث بریده شدن قسمتی از اندام و رگ ها شده و خون ریزی را به همراه دارد. نکته بسیار مهمی که در شکستگی ها باید به آن توجه کنیم تغییر شکل عضو شکسته است طوری که باعث کوتاه شدن و گاهی زاویه دار شدن استخوان بخش آ سیب دیده می شود. این در حالی است که این تغییر شکل در ترک خوردگی یا موبرداشتن استخوان قابل رویت نیست و اندام آ سیب دیده را باید با اندام سالم طرف دیگر مقایسه کرد. همچنین تغییر رنگ عضو شکسته شده معمولا دیرترین علامتی است که حدود یک ساعت پس از شکسته شدن استخوان ظاهر می شود و با رنگ پریدگی یا کبودی در محل شکستگی همراه است. هنگامی که برای تشخیص شکستگی به پزشک مراجعه می کنید، متخصص برای اطمینان شما را به رادیولوژی ارجاع می دهد تا از عضو شکسته عکس بگیرید و سپس بر اساس نتیجه آن تصمیم به گچ گرفتن عضو یا جراحی آن می گیرد. البته با توجه به گچ های جدیدی که در داروخانه ها و بیشتر مراکز درمانی عرضه می شود، دیگر نگرانی سنگینی گچ های قدیم را هم نخواهید داشت. تا پیش از مراجعه به دکتر هم باید مراقب باشید و عضو شکسته شده را حرکت ندهید، چون می تواند به آ سیب های بیشتر منجر شود و طول درمان ـ که در شرایط معمول شش تا هشت هفته است ـ به واسطه نیاز به جراحی افزایش یابد. بعد از باز کردن گچ و اطمینان از جوش خوردن استخوان، پزشک استفاده از م حافظ های طبی مثل مچ بند، انجام نرمش های تقویت کننده، ماساژ عضو آ سیب دیده با آب نمک ولرم و... را به مدت چهار تا شش هفته توصیه می کند. در مواردی هم که نیاز به جراحی وجود داشته باشد، ممکن است استخوان های مصنوعی یا پلاتین مورد استفاده قرار بگیرد.

توصیه های طلایی

خیلی ها بعد از این که بر اثر یک سانحه دچار آ سیب می شوند توجه چندانی به آن ندارند و حتی به پزشک هم مراجعه نمی کنند، چون براین باورند با کمی استراحت، کمپرس یخ، بستن عضو آ سیب دیده با باندهای کشی موجود در داروخانه ها و حتی استفاده از درمان های خانگی توصیه شده از سوی قدیمی ترها مثلا ماساژ و بستن محل آ سیب بازرده تخم مرغ و زردچوبه و... مشکل حل خواهد شد، اما به گفته دکتر سلیمی گاهی اوقات این باور اشتباه به آ سیب های جدی استخوان، مفصل یا عضله منجر می شود و فرد تا مدت ها با صدمه وارده دست و پنجه نرم می کند در حالی که اگر هنگام بروز آ سیب به پزشک مراجعه می کرد و تحت درمان قرار می گرفت دچار عوارض ناشی از آن نمی شد. مثلا بسیاری از افراد که دچار آ سیب مچ دست یا پا می شوند احتمال شکستگی را ناچیز می دانند و چند روز بعد از اقدامات خودسرانه و بهبود نیافتن و بدتر شدن وضعیت خود به پزشک مراجعه می کنند که کار از کار گذشته و یک شکستگی ساده که با گچ گرفتن درمان می شد نیاز به جراحی و جلسات متعدد فیزیوتراپی دارد. پس توصیه می کنیم در صورت بروز کوچک ترین آ سیب به مراکز درمانی مراجعه کنید تا دچار دردسر نشوید و سلامت تان به دلیل سهل انگاری های بی مورد به خطر نیفتد.

 


,