بیماری حصبه به دلیل مواد غذایی آلوده - حصبه چه بیماریست
بیماری حصبه به دلیل مواد غذایی آلو ده
اسهال ، دل درد و تبی که به صورت پلکانی بالا و پایین میرود و بیش از یک
هفته تداوم مییابد، نشانههایی هستند که شک متخصص عفونی را برای تشخیص
بیماری حصبه به یقین نزدیک میکند.
حصبه چه بیماریست
از آنجا که حصبه با مصرف آب،میوه ها، سبزی جات و غذای آلو ده در فصل تابستان و به دنبال افزایش سفرهای بینشهری شیوع مییابد؛به نظر میرسد که این بیماری خاص فصول گرم سال است، اما هر زمان که بهداشت تغذیه ای را به عنوان یک ضرورت از خاطر ببریم،این بیماری عفونی واگیردار به سراغمان میآید.
حصبه بیماری است که از طریق میکروبی به نام سالمونلا و از طریق آب و مواد غذایی آلو ده سرایت پیدا میکند.انتقال این بیماری نیز تنها از طریق تماس با ترشحات مدفوع بیمار به فرد دیگر صورت میگیرد.
تب حصبهای خطرناک است
حصبه در بسیاری موارد با اسهال و تب گذرا همراه است و بدون مصرف آنتی بیوتیک طی سه تا پنج روز بهبود مییابد، در مواردی که تب بیش از یک هفته تداوم یابد و بیمار نشانههایی از آنفلوآنزا یا را نیز نداشته باشد باید به احتمال ابتلا به حصبه شک کرد. تب حصبه که در واقع نوع خطرناک تر بیماری تلقی میشود معمولا با اسهال ، دل درد و تب متغیر و مداوم بخصوص در فصول شایع بیماری همراه است.
کسانی که سابقه سفرهای بیرون از شهر را داشته اند در صورت رعایت ن کردن نکات بهداشتی تغذیه ای بیشتر در معرض این بیماری قرار میگیرند. به علاوه در برخی موارد تب حصبهای با نشانههایی چون اختلالات هوشیاری و تظاهرات پوستی نیز همراه است.
نکته مهم اینجاست که در صورت درمان ن کردن به موقع تب حصبهای صدمات جبران ناپذیری به قلب و مغز،استخوان و مغز استخوان وارد میشود و میتواند بیمار را دچار عفونت قلبی و مغزی و حتی مرگ کند.
کشت خون ، بهترین راه تشخیص
دوره درمان حصبه بین 10 تا 14 روز به طول میانجامد، هر مریضی که با تب مداوم به ما مراجعه کند از نظر ابتلا به حصبه حتما مورد بررسی قرار میگیرد. دقیقترین روش تشخیصی هم کشت خون است؛ البته تا پیش از مشخص شدن نتیجه آزمایش در صورت قوی بودن نشانههای بالینی بیمار مبنی بر ابتلا به حصبه از طریق وریدی به وی مایعات تزریق میشود تا میکروبهای موجود در خون تا حد زیادی دفع شوند و حال بیمار بهبودی نسبی پیدا کند. درمان قطعی بیمار نیز از طریق آنتیبیوتیک صورت میگیرد.
اگر بیمار پیش از مراجعه به پزشک متخصص، آنتیبیوتیک مصرف کرده باشد، ممکن است که دیگر از طریق کشت خون نتوان میکروب حصبه را شناسایی کرد و در این صورت از کشت مغز استخوان برای تشخیص قطعی استفاده میشود.
به همین جهت استفاده خود سرانه از آنتی بیوتیک به بیمارانی که با نشانههایی از تب یا درد روبه رو میشوند به هیچ وجه توصیه نمیشود.
کسانی که بیشتر در معرض خطرند
در برخی موارد طحال مبتلایان به حصبه بزرگ میشود و از این طریق نیز این بیماری قابل شناسایی است، افراد مبتلا به ایدز بیشتر مستعد ابتلا به عفونتهای سالمونلایی هستند. اگر کشت خون بیمار مبتلا به ایدز نسبت به میکروب حصبه مثبت باشد، باید دوره درمان طولانیتری برای بیمار در نظر گرفت، چرا که معمولا دوره بیماری درآنان بیشتر است.
همچنین افرادی که دارای اسید معده کمی هستند و از داروها ی رانیتیدین و ضد اسید معده استفاده میکنند، بیشتر تحت تاثیر این بیماری قرار میگیرند و درصد ابتلایشان بیشتر میشود؛ چراکه این داروها مقاومت بدن نسبت به میکروب بیماری حصبه را کاهش میدهد.
پیشگیری یعنی رعایت بهداشت تغذیه ای
به دلیل رعایت نکات بهداشتی تغذیه ای از سوی شهروندان موارد ابتلا به موارد حاد حصبه در کشور بسیار کاهش یافته است، پیشگیری از حصبه تنها متکی به رعایت نکات بهداشتی در تامین آب، غذا و سایر خوردنیهایی است که با آب شسته میشوند بخصوص طی سفر رعایت این موارد ضرورت بیشتری پیدا میکند.
ابتلا به حصبه در صورت تشخیص سریع خطری را برای بیمار به همراه ندارد چه بسا که در بسیاری موارد این بیماری به سرعت و به صورت سرپایی نیز قابل درمان خواهد بود.
منبع: سلامت نیوز
ویرایش و تلخیص:برگزیده ها
حصبه , بیماری حصبه در ایران