یک انتخاب؛ خانه یا مهد کودک؟ - تفاوت کودکان خانه و مهدکودک
کودک شما بهخصوص از سه سالگی به بعد نیاز دارد که روند استقلال و اجتماعی شدن را آغاز کند. مهد کودک مکان مناسبی برای طی این مرحله از مراحل رشد کودک است...
تفاوت کودکان خانه و مهدکودک
در روند رشد و تکامل کودک پس از قطع بندناف دورهای از استقلال نسبی آغاز میشود که کودک با اینکه بیشتر در آغوش والدین است، هر روز به سمت ایجاد استقلال بیشتر پیش میرود. به کودکان باید کمک کرد که این روند را طی کنند و درنهایت خودشان بتوانند بالغانی باکفایت شوند. مهدکودک مکان مناسبی برای ایجاد این فضا است و رفتار والدین از بدو تولد کودک میتواند در شکلگیری خاطره خوش از اولین مراحل استقلال کودک موثر باشد. برای اینکه کودک آماده رفتن به مهدکودک باشد نیاز است که از قبل به او برای شکلگیری استقلال نسبیاش کمک نمود. از جمله اینکه بتواند خودش به تنهایی به خواب برود، خودش غذایش را بخورد و در نتیجه عملکرد مستقل خود را تا حدود 3 سالگی کسب کرده باشد. کودکان بهخصوص کودکان بالای 3 سال از مهدکودکی که در آنجا بتوانند خوشحال باشند و تعامل با دیگران را یاد بگیرند، سود میبرند. آموزش مهارت ها و انتقال آن به کودکان در کنار همسالان رخ می دهد، به عبارتی کودکان در اجتماع و از طریق بازی با گروه همسالان خود با آموزه هایی همچون یادگیری زبان، درک مفاهیم کلامی و غیر کلامی، نحوه ارتباط با دیگران، کمک کردن به همنوعان خود و... به صورت هدفمند و گروهی آشنا شده و نهایتاً به رشد اجتماعی می رسند.
ترس از رفتن به مهدکودک
اگر به نظر میآید که کودک از رفتن به مهدکودک میترسد، والدین باید او را به تدریج با محیط جدید آشنا کنند. والدین باید کمک کنند که مهدکودک برای فرزندشان تجربهای مثبت و با استرس کمتر باشد. اگر پدر یا مادر مشکل خاصی مثل احساسهای مبهم از گناه، ترس یا اضطراب در هنگام جدا شدن از کودک دارند و نمیتوانند به راحتی از فرزندشان جدا شوند بهتر است مشاورهای در مورد مسایل مربوط به خودشان داشته باشند؛ زیرا این احساسات، کودک را تحت تاثیر قرار می دهد. اگر کودک با فراهم آوردن تمام شرایط باز هم مساله دارد و بعد از حدود یک ماه هنوز برای رفتن به مهد گریه میکند نیاز است که به وسیله یک متخصص بررسی شود.
توجه به دانش و تجربه مربی، ضروری ترین استاندارد در انتخاب مهد کودک
معمولاً نخستین چیزی که خانواده ها در انتخاب مهد کودک به آن توجه می کنند شکل ظاهری ساختمان، فضای داخلی اتاق ها، رنگارنگ بودن در و دیوار و خلاصه از این جور چیزهاست که البته توجه به این معیارها به نوبه خود مهم است اما مهمتر از همه این ها، توجه به تجربه و دانش مربیان و شیوه های آموزشی است.
از آنجا که رشد زبانی اکتسابی است هرچه کودکان بیشتر در محیط اجتماعی قرار گیرند رشد بیشتری در بین آنان شاهد خواهیم بود و هرچه بیشتر با افراد زرگسال و هم سن و سال خود در ارتباط باشند لذا مجبور به گویش بیشتر و مکالمه بیشتر هستند و در مقابل پرسش های مطرح شده باید پاسخ های مناسب بیابند
دکتر کامکاری با تأکید بر نقش بسیار خطیر مربیان مهد در آموزش و پروش کودکان در دوران مهد کودک و آمادگی می گوید: «از آنجایی که مهد برای کودکان به منزله یک محیط کاملاً صمیمی و دوستانه است لذا تأثیر پذیری کودکان در اینگونه مکان ها از مربیان و همسالان خود به مراتب بیش از محیط خانواده است بنابراین لازم است مربیان مهد طبق معیارهای خاصی انتخاب شوند زیرا اگر مربیان، افرادی آموزش دیده، کارآمد و متخصص در زمینه تربیت کودکان نباشند، بدون تردید، در انجام رسالت خود که همانا جامعه پذیری کودکان است، ناکام می مانند و مهم تر این که با بی تجربگی و نداشتن دانش کافی، لطمات جبران ناپذیری به کودکان وارد می کنند، لذا به همه والدین توصیه می شود در انتخاب مهد کودک ، بیش از هر چیز، نسبت به دانش و تجربه مربیان و همچنین نحوه آموزش آنها اطمینان کامل حاصل کنند.
مربی کودکتان را بشناسید
بهترین سن برای ورود به مهدکودک در کودکان ، حدود 3 سالگی است ولی بسیاری از کودکان بنا به شرایط خاص مجبورند زودتر از 3 سالگی به مهدکودک بروند. در صورتی که کودک زیر 2سال سن دارد، بهتر است مهدکودک ویژگیهای زیر را داشته باشد:
* تعداد مربیان کودکان زیر 3 سال باید بیشتر از تعداد مربیان کودکان بالای 3 سال باشد.
* به کودکان زیر 3 سال باید بیشتر توجه شود.
* یک نگهدارنده باید دوره طولانیتری کودک را نگهداری کند و مربیان نباید سریع عوض شوند.
* مربی باید بیشتر با این دسته از کودکان حرف بزند، بازی کند، با آنها بخندد و برای موفقیتشان در بازیهای فکری آنها را بیشتر و بارزتر تشویق نماید تا بچه لذت ببرد.
* بهتر است والدین به دنبال مربیای باشند که خون گرم بوده و مراقبتکننده باشد و خودکفایی لازم را داشته باشد و احساس مسوولیت و توجه به کودک داشته باشد.
*مربی باید مشوق مهارتهای اجتماعی و رفتار مثبت باشد و بتواند برای رفتار منفی کودک، محدودیت نسبی برقرار نماید.
یکی از مسایل مهمی که والدین باید دقت نمایند این است که مربی کودکشان توانایی برقراری ارتباط با توجه به سن کودکشان را داشته باشد. گاهی افراد فقط با یک طیف محدود سنی کودکان ، خوب ارتباط برقرار میکنند که طبیعتا باید سن کودک و توانمندی ارتباط مربیاش با هم متناسب باشد. مهم است که والدین بدانند چه مدت است مربی در این مهدکودک کار میکند و قرار است چه مدت دیگر آنجا بماند.
تعویض زیاد و مکرر و همچنین تعویض مربی در مراحل خاص بحرانی تکامل کودک میتواند برای کودک استرسزا باشد. بنابراین اگر والدین دریابند که مهدکودک فرزندشان را مناسب انتخاب نکردهاند بهتر است آن را تعویض نمایند.
ده فرمان مهدکودک
1. برای ورود کودک خود به مهدکودک از قبل علاقهمندی، حمایت و تشویق لازم را فراهم آورید.
2. با کودک خود راجع به مهدکودک و اینکه آنجا چه فعالیتهایی انجام میشود، صحبت کنید: اسباببازی، بچهها، خواب، قصه، موسیقی و...
3. خودتان کودک را با مهد آشنا کنید کجا اتاق اوست و جای دستشویی را نشانش بدهید و او را به مربیان معرفی کنید.
4.اگر کودک نگرانی دارد بگذارید راجع به آن صحبت کند. او میتواند اشیای آشنا و یا حتی عکسهایی را از خانواده همراه خود داشته باشد.
5. زمان فعالیتهای روزانه کودک را از قبل متناسب با شرایط مهدکودک رفتنش فراهم آورید (مثلا زمان خواب و بیداری، لباس پوشیدن و...)
6. وقتی تصمیم گرفتید کودکتان را به مهدکودک بفرستید، در تصمیم خود جدی باشید و اگر مشکلی پیش آمد، سعی کنید مشکل را رفع نمایید، نه اینکه از مهد رفتن کودکتان انصراف دهید.
7. حتما سر ساعت تعیینشده برای بردن فرزندتان از مهد اقدام کنید و کودک را منتظر نگذارید زیرا در این صورت نگران شده و فکر میکند که شما فراموش کردهاید او را برگردانید.
8. وقتی کودکان از نگرانیهایشان برای مهد رفتن میگویند به آنها گوش دهید و بگویید بچههای دیگری هم این مساله را داشتهاند و بعضی از آنها میترسند؛ چون نمیدانستند که چهطور باید به مربی خود بگویند که میخواهند دستشویی بروند یا گرسنه هستند. گاهی پیش میآید که بعضی از بچهها، بچههای دیگر را اذیت میکنند و کودکان نمیدانند که چه کار باید بکنند، بنابراین از کودک خود بپرسید: «آیا تو هم از این مشکلات داری، چیزی هست که تو را در مهد اذیت کند؟!» این کمک میکند که ما متوجه مشکل کودک در مهد بشویم و به برطرف شدن آن کمک کنیم.
9. در شروع، کودک ممکن است مشکلاتی داشته باشد. به تشویقهایتان ادامه دهید.
10. همه والدین حق دارند گاهی در طی روز سری به مهد بزنند و ملاقات سرزدهای از آنجا داشته باشند تا از وضعیت فرزندشان باخبر شوند. با آگاهی شما، صبر و شکیباییتان و حتی گاهی کمی جدیت شروع مهدکودک میتواند خاطرهای هیجانانگیز و لذتبخش برای فرزندتان باشد.
اندیشمندان کوشش کرده اند تا نقش مهدکودک ها و خانواده را در رشد زبانی کودکان تفسیر کنند.اطلاعات به دست آمده از این مطلب چنین است که هرچه کودکان در محیط های اجتماعی بیشتر قرار گیرند رشد گفتار و زبان این دسته از کودکان شایع تر است
مهد کودک ها تکلم ورشد اجتماعی را تقویت می کنند
اندیشمندان کوشش کرده اند تا نقش مهدکودک ها و خانواده را در رشد زبانی کودکان تفسیر کنند.اطلاعات به دست آمده از این مطلب چنین است که هرچه کودکان در محیط های اجتماعی بیشتر قرار گیرند رشد گفتار و زبان این دسته از کودکان شایع تر است.
این گروه از کودکان دارای واژگان و لغات بیشتری هستند. از کلمات و عبارات مترادف بیشتر استفاده می کنند و خیلی سریع تر و راحت تر مطلب خود را به سایران می رسانند.
از آنجا که رشد زبانی اکتسابی است هرچه کودکان بیشتر در محیط اجتماعی قرار گیرند رشد بیشتری در بین آنان شاهد خواهیم بود و هرچه بیشتر با افراد بزرگسال و هم سن و سال خود در ارتباط باشند لذا مجبور به گویش بیشتر و مکالمه بیشتر هستند و در مقابل پرسش های مطرح شده باید پاسخ های مناسب بیابند.
لذا به صراحت می توان گفت که مراکزی چون مهدکودک ها می توانند در رشد زبانی کودکان موثر و در پیشرفت آنان تاثیرگذار باشند.
منبع:تبیان
ویرایش و تلخیص:برگزیده ها
,