چطور بفهمیم فردی سکته مغزی کرده؟
مهم ترین علامت سکته مغزی از دست دادن ناگهانی عملکردهای اعضای بدن مانند قابلیت بعضی از سلول های عصبی برای انقباض عضلانی می باشد. در این صورت حرکت نیمی از بدن به خطر افتاده و فلج یا نیمه فلج می شود.
چطور بفهمیم فردی سکته مغزی کرده
حدود یک سال و نیم پیش بود که پدر م در مقابل چشم مان سکته مغزی کرد. با وجود اینکه تا آن موقع کسی را در حال سکته ندیده بودم، اما بلافاصله با اورژانس تماس گرفتم، چون ناخودآگاه متوجه شدم سکته مغزی کرده است. به خاطر اقدام فوری ما و تلاش پزشکان و صدالبته کمک خدا، اکنون حال پدر م خوب است و مشکل چندانی ندارد.
طبق آمارهای جهانی در هر چهار دقیقه، یک نفر سکته مغزی می کند و 62000 نفرشان بعد از شش ماه جان خود را از دست می دهد.
مهم ترین چیزی که باید در مورد سکته ی مغزی بدانید این است که هر یک دقیقه دیر کردن در کمک رسانی به این افراد باعث نابودی دو میلیون نورون (سلول عصبی) در مغزشان می شود.
پس شناخت به موقع سکته مغزی و کمک رسانی به این افراد از اهمیت بالایی برخوردار است.
در این مطلب مهم ترین علائم سکته مغزی را بیان کرده و به چند نکته برای کمک به این افراد اشاره می کنیم. لطفا با ما همراه باشید.
از دست دادن کارایی اندام های بدن
مهم ترین علامت سکته مغزی از دست دادن ناگهانی عملکردهای اعضای بدن مانند قابلیت بعضی از سلول های عصبی برای انقباض عضلات می باشد. در این صورت عملکرد حرکتی نیمی از بدن به خطر افتاده و فلج یا نیمه فلج می شود؛ به عنوان مثال دست ها قدرت خود را از دست می دهند، دهان فرد کج می شود، تکلم فرد دچار مشکل می شود و قدرت حرکتی پاهای فرد کاهش پیدا کرده و به طور کلی، عملکرد نیمی از اعضای بدن ضعیف یا فلج می شود. تمام این علائم به طور ناگهانی رخ می دهند.
هر یک دقیقه تاخیر در کمک رسانی به فرد دچار سکته مغزی باعث نابودی دو میلیون سلول عصبی می شود. در نتیجه به محض دیدن علائم در فرد با حفظ خون سردی، با اورژانس تماس بگیرید از دست دادن میدان دیدممکن است فردی که دچار سکته ی مغزی می شود، به طور ناگهانی تمام یا نیمی از میدان دید خود را از دست بدهد. در نتیجه، بینایی فرد دچار مشکل می شود.
مشکل تکلم
اگر فردی به طور ناگهانی دچار مشکل صحبت کردن شود، به طوری که نتواند جملات را به درستی ادا کند و یا کلمات مورد نظرش را پیدا کند، باید احتمال سکته ی مغزی را داد. به احتمال زیاد این فرد در حال سکته است.
از دست دادن تعادل بدن
اگر به طور ناگهانی فردی تعادل خود را از دست بدهد، به طوری که تلو تلو بخورد و نتواند سرپا بایستد، احتمال سکته ی مغزی دور از ذهن نیست.
اختلال در حس ها
در بین سایر علائم سکته ی مغزی می توان به بروز اختلال در حس فرد اشاره کرد؛ به عنوان مثال نیمی از بدن فردی که دچار سکته ی مغزی شده است، دچار بی حسی شده و حس درد یا سوزش و غیره را در اندام های خود ندارد.
هر نوع سردرد ی
معمولا اولین علامت خطر سکته مغزی سردرد است. البته خود سردرد به خودی خود نمی تواند نشان دهنده ی سکته ی مغزی باشد. در واقع سردرد های ( سردرد های سفاله) خیلی شدید و ناگهانی یا به همراه دیگر علائم اشاره شده در بالا می تواند نشان دهنده ی سکته ی مغزی باشد.
چه باید کرد؟
هر یک دقیقه تاخیر در کمک رسانی به فرد دچار سکته مغزی باعث نابودی دو میلیون سلول عصبی می شود. در نتیجه به محض دیدن علائم اشاره شده در فرد با حفظ خون سردی اقدامات فوری زیر را انجام دهید:
خوردن و آشامیدن ممنوع
فردی که دچار سکته ی مغزی شده است، نباید چیزی بخورد یا بیاشامد، چون امکان مشکل در بلع و بروز عفونت های ریوی زیاد است. در نتیجه چیزی برای خوردن یا آشامیدن به بیمار ندهید.
دراز کشیدن بهترین گزینه
اگر خدای نکرده تصور می کنید خودتان سکته ی مغزی کرده اید و یا یکی از اطرافیان تان دچار این مشکل شده است، حتما دراز بکشید و یا فرد را بخوابانید. به خاطر اینکه این کار مانع از افت زیاد فشار خون می شود. در حالیکه اگر فرد سرپا باشد، فشار خون او بیش از اندازه پایین می آید.
بلافاصله با اورژانس (115) تماس بگیرید
اگر مشکوک به سکته ی مغزی در فردی هستید، به جای اینکه بخواهید فرد را شخصا به بیمارستان برسانید با اورژانس تماس بگیرید.
توصیه می کنیم با مشاهده ی علائمی که به طور ناگهانی در فردی بروز می کند، گوشی تلفن را برداشته و بدون فوت وقت با اورژانس تماس بگیرید.
امکان دارد فرد بیهوش شده باشد، در اینصورت حرکت دادن وی توسط خودتان به او آ سیب خواهد زد.
بهترین کار این است که خون سردی تان را حفظ کنید، بیمار را بخوابانید و منتظر باشید تا اورژانس از راه برسد.
توجه داشته باشید اگر این علائم 10 تا 15 دقیقه ادامه داشته باشد و سپس همه چیز به حالت طبیعی برگردد نشانه ی این نیست که مشکل رفع شده است؛ برعکس این مسئله نشان دهنده ی خطر جدی است، چون احتمال سکته ی مغزی مجدد بالا است.
برخی از افراد به تصور اینکه علائم رفع شده است فرد را به حال خود رها می کنند. در حالیکه هر نوع سکته مغزی باید به سرعت تحت مراقبت و درمان پزشکی قرار بگیرد.
زمانی که با اورژانس تماس می گیرید، با دقت و با حفظ خون سردی به سوالات کارشناس مربوطه پاسخ دهید و تمام علائم فرد را توضیح دهید. کارشناس اورژانس را در جریان بیماری های فرد یا داروها یی که مصرف می کند قرار دهید.
سعی کنید در مقابل بیمار آرامش تان را حفظ کرده و به حفظ آرامش وی نیز کمک کنید.
فاطمه مهدی پور
بخش سلامت تبیان
,