سرطان، کودکان را نمیکشد - سرطان روده در کودکان
سرطان ، کودکان را نمیکشد
سرطان ، یک بیماری قابل پیشگیری و درمان است و به طور قطع آخر این بیماری به مرگ ختم نمیشود. در جامعه ما همیشه جشنها و شادیها با حضور زنان و مردان، دختران و پسران، کودکان و نوجوانان سالم برگزار میشود.
امروز کسانی که به هر دلیل از جمله کهنسالی یا بیماری ناگزیر از فاصله گرفتن از اجتماع میشوند، از یادها هم میروند، به طوری که انگار اصلا نبوده و نیستند. از جمله فراموششدگان، کودکان سرطان ی شده هستند که به رغم میل باطنی خود و صرفا بهعلت داشتن بیماری از حق طبیعی زندگی در میان جمع محروم شده و گوشه انزوا را برگزیدهاند. گرچه هر از چند گاهی و به مناسبتی یادی از این کودکان میشود و یا سوژه و دستمایه تهیه گزارشی رسانهای میشوند ولی این دنیایی نیست که کودکان در رؤیای خود ساخته و پرداختهاند و برای خود نقشی به یاد ماندنی آرزو دارند.
اما خوب است بدانیم اگر چه سرطان کودکان در کشورهای توسعه یافته رو به افزایش است، به طوری که از هر یک میلیون نفر کودک زیر 15سال، سالانه 165کودک در کشورهای رو به رشد به سرطان مبتلا میشوند، اما طبق آمار ارائه شده، امروزه 70درصد از سرطان ها قابل درمان هستند و مبتلایان به آن بهبود مییابند. سرطان ، یک بیماری قابل پیشگیری و درمان است و به طور قطع آخر این بیماری به مرگ ختم نمیشود.
دکتر حسن ابوالقاسمی، مدیرعامل سازمان انتقال خون و رئیس انجمن سرطان ، در گفت و گو با روزنامه همشهری، به انواع سرطان ها و بیماریهای خون ی در کودکان و میزان درمانپذیری آنها پرداخته است.
آقای دکتر کمی راجع به سرطان کودکان ، فراوانی آن و میزان مرگ و میر کودکان از این بیماری توضیح دهید.
شایعترین بیماریهای هماتولوژیک یا خون ی در کودکان که با بزرگسالان کاملا متفاوت است، بدخیمیهای خون ی یا همان لوسمی هستند که از هر 100هزار کودک زیر15سال، در سال 4 نفر به این سرطان مبتلا میشوند و بعد از آن تومورهای مغز شایع هستند. پیش آگهی این تومورها هم بستگی به این دارد که چه زمانی آنها را تشخیص دهیم. هرچه این تشخیص زودتر باشد، پیشآگهی آن بهتر است. بعد از آن، سرطان های غدد لنفاوی هستند که پیشآگهی خوبی دارند و بعد از آن تومورهای مربوط به کلیه و فوق کلیه . این تومورها هم پیش آگهی خیلی خوبی دارند ولی تومورهای فوقکلیوی هنوز پیشآگهی چندان جالبی ندارند. تومورهای استخوان و بافت نرم هم هستند که بستگی به مرحلهای که بیمار مراجعه میکند، میتوانند پیشآگهی و درمان خوبی داشته باشند. در مراحل بعدتر هم تومورهای چشم، کبد و بیضه قرار دارند.ولی باید بگویم میزان موفقیت در درمان این سرطان ها بسیار بالاست بهطوری که الان بالای 85درصد مبتلایان کاملا خوب میشوند.
بهعلت بروز این سرطان ها هم اشاره میکنید.
برای بروز این سرطان ها نمیتوان به یک علت اشاره کرد ولی میتوان گفت موتاسیون ژن در بروز آنها خیلی نقش دارد؛ یعنی در مرحله جنین ی یا قبل از آن ممکن است جهش ژن اتفاق بیفتد و بعد از این روند، باید منتظر یک جهش بعدی برای بروز سرطان بود.
خب، این جهش بعدی ممکن است توسط چه عواملی تشدید شود؟
این جهش ممکن است توسط عوامل محیطی تشدید شود. عوامل محیطی هم اگرچه قابل شناساییاند ولی اکثرا ناشناخته هم هستند، مثلا ما میدانیم که اشعه گاما میتواند منجر به بروز سرطان شود. بعضی از عوامل مثل داروها ی شیمی درمانی هم سرطان زا هستند. اما الان تغییر زندگی، استفاده از افزودنیها، استفاده از انواع نگهدارندهها برای موادغذایی، خارج شدن غذاها از طبیعت خودشان، نگهداری طولانی مدت غذاها ، آلودگی هوا ، آزاد شدن عوامل آلو دهکننده در هوا از عوامل تشدیدکننده بروز سرطان است. پس بهنظر میرسد که سرطان در جامعه رو به افزایش است و ما باید بهدنبال این عوامل باشیم؛ چون ژنها همیشه وجود دارند. اگر قرار بود ژنها فقط مقصر باشند، این افزایش بیماری باید در زمانهای قبلتر هم وجود میداشت ولی عوامل محیطی جهش دوم را تسریع میکنند.
یعنی باید به عوامل مشکوک این بیماری به دید مشکوک نگاه و آنها را حذف کرد؟
همینطور است. این عوامل مشکوک هم شامل بی تحرک ی و تغذیه سنگین هستند. البته نقش این عوامل در بروز سرطان کاملا اثبات نشده ولی میتوانند بهعنوان عامل مؤثر سرطان در نظر گرفته شوند.
خانوادهها چه زمانی و با دیدن چه علائمی باید به بروز سرطان در کودک خود مشکوک شوند؟
ب بینی د علائم اولیه سرطان خیلی وقتها با دیگر علائم یکسان است. برای همین ما نباید این نگرانی را در بین مردم ایجاد کنیم که تصور کنند به محض ورود هر علامتی دچار سرطان شدهاند. مثلا تب یکی از علائم شایع در سرطان است ولی نمیتوان هر تبی را به این بیماری نسبت داد. بلکه تب طولانی و ناشناخته باید جدی گرفته شود. همچنین دردهای استخوانی در کودکان باید حتما پیگیری شوند. دردهای ناحیه کمر در کودکان باید زودتر رسیدگی شوند.
این علائم هم باید حتما پیگیری شوند، مثلا درد شکم اگر با معاینات پزشک توجیه نشود، باید بررسی شود تا بتوان اگر سرطان بود، آن را در مراحل اولیه تشخیص داد چون تومورهای شکم پیشآگهی خیلی خوبی دارند. پس باید سعی کنیم بدون نگرانی، علائمی که توجیهی برای آنها نداریم را زودتر مطالعه کنیم.
در حال حاضر به روند درمان بیماریهای خون ی و سرطان ها در ایران میتوان امیدوار بود؟
بله در ایران در مورد درمان این سرطان ها انقلابی رخ داده و من میتوانم بگویم از سال 1370 به بعد این روند بسیار متحول شد و آن هم بیشتر بهخاطر تربیت نیروی انسانی بود.
کار بزرگی در این زمینه در وزارت بهداشت نیز انجام گرفت و آن هم این بود که نیروی انسانی فوق تخصص تربیت و به شهرستانها فرستاده شد. الان درمان سرطان کودکان در ایران با کشورهای توسعهیافته فرق چندانی ندارد و فقیرترین نقاط کشور، دسترسی به درمان دارند. بهطوری که هزار و 700مورد کودک سرطان ی در سال ثبت میشود. از این تعداد بیش از 90درصد آنها به درمان و بیمه دسترسی دارند و بیش از 85درصد از آنها بهطور کامل بهبود مییابند.
پیوند خون و مغز و استخوان که در بیمارستان شریعتی توسط دکتر قوامزاده انجام شد، چقدر در کاهش بیماری تالاسمی و درمان سرطان های کودکان مؤثر بود؟
این کار بسیار ارزشمندی بود چون تعداد زیادی از بیماران خون ی و تالاسمی که قبلا به ایتالیا فرستاده میشدند، با این کار در کشور درمان شدند. ولی مراکز درمانی برای این اقدام بزرگ باید در کشور توسعه پیدا کنند؛ برای اینکه سلولهای بنیادی خون ساز منشأ درمانی خیلی از بیماریها هستند. بهخصوص برای اطفال در این زمینه باید مراکز بیشتری درنظر گرفته شود چون پیوند مغز و استخوان پاسخ درمانی بسیار خوبی برای کودکان سرطان ی و بهخصوصی تالاسمیهاست.
خبرآنلاین
این یافتهها حاصل مطالعه روی پنج هزار فرد بالغ طی یک دوره 20 ساله است. شرکت کنندگان از یک تحقیق ملی سلامت انگلیس انتخاب شده بودند. به طور کلی معلوم شد که 314 نفر از این افراد تمام چهار عادت رفتاری نامطلوب را دارند. از بین این افراد 91 نفر در طول پژوهش مردند. هم چنین فقط هشت درصد از 387 نفر از سالمترین این افراد در طول پژوهش، هیچ یک از 4 عادت نامطلوب عنوان شده را نداشتند.
این رفتارهای بد شامل استعمال هر نوع دخانیات، مصرف مشروبات الکلی، تحرک بدنی کمتر از دو ساعت در هفته و مصرف میوه ها و سبزی جات کمتر از سه نوبت در روز هستند.
الیزابت کواویک محقق اصلی دانشگاه اوسلو در بررسیهای خود مشاهده کرد که این عادات در ترکیب با هم بسیار خطرناک هستند و عمر انسان را 12 سال کاهش میدهند.
منبع : isna.ir
ابربرچسب : خبرآنلاین باشگاه استقلال تهران ، خبرآنلاین استقلال ، خبرآنلاین استقلال تهران ، خبرآنلاین ورزشی استقلال ، خبرآنلاین ورزشی لحظه به لحظه ، خبرآنلاین ورزشی پرسپولیس ، سایت سیاسی خبرآنلاین ، سایت خبرآنلاین حوادث ، خبرآنلاین حوادث تبریز ، خبرآنلاین سیاسی روز ، خبرآنلاین از باشگاه استقلال ، خبرآنلاین فارسی ، خبرآنلاین حوادث ، خبرآنلاین خودرو ، خبرآنلاین پارسیک ، خبرآنلاین سیاسی ، سایت خبرآنلاین سیاست ، خبرآنلاین پرسپولیس ، خبرآنلاین ورزشی فوتبال ، خبرآنلاین باشگاه استقلال ، خبرآنلاین حوادث ایران ، خبرآنلاین ورزشیچ ، خبرآنلاین ورزشی باشگاه استقلال ، خبرآنلاین ورزشی والیبال ، خبرآنلاین ، خبرآنلاین ورزشی ، خبرآنلاین حوادث تهران
این یافتهها حاصل مطالعه روی پنج هزار فرد بالغ طی یک دوره 20 ساله است. شرکت کنندگان از یک تحقیق ملی سلامت انگلیس انتخاب شده بودند. به طور کلی معلوم شد که 314 نفر از این افراد تمام چهار عادت رفتاری نامطلوب را دارند. از بین این افراد 91 نفر در طول پژوهش مردند. هم چنین فقط هشت درصد از 387 نفر از سالمترین این افراد در طول پژوهش، هیچ یک از 4 عادت نامطلوب عنوان شده را نداشتند.
این رفتارهای بد شامل استعمال هر نوع دخانیات، مصرف مشروبات الکلی، تحرک بدنی کمتر از دو ساعت در هفته و مصرف میوه ها و سبزی جات کمتر از سه نوبت در روز هستند.
الیزابت کواویک محقق اصلی دانشگاه اوسلو در بررسیهای خود مشاهده کرد که این عادات در ترکیب با هم بسیار خطرناک هستند و عمر انسان را 12 سال کاهش میدهند.
منبع : isna.ir
تحقیق دربارهی کودکان سرطانی , سرطان معده در کودکان