مضرات قلیان بیشتر از مضرات سیگار - مضرات قلیون
در این پست از سایت برگزیده ها برای شما اطلاعاتی درباره مضر رات قلیان را آماده کرده ایم ، امیدواریم که مورد توجه شما قرار گیرد.
استفاده از قلیان و سیگار در کشورمان متاسفانه به تفریحی همیشگی تبدیل شده است ، جوانان با تصوری غلط نسبت به کم خطر بودن قلیان نسبت به سیگار به این ماده عفیونی روی آورده اند . سایت سلامت برگزیده ها در این مقاله قصد دارد تا اطلاعاتی درباره قلیان و معایب فراوان آن برای شما بیان کند و ضررهای بین سیگار و قلیان را با هم مقایسه کند تا از خطرات بی شمار قلیان آگاه شوید ، امیدواریم که این مقاله مورد توجه شما قرار گیرد :
مضر رات قلیان
به نقل از برگزیده ها : قلیان یک لوله آبی است که برای کشیدن تنباکو از طریق آب سرد استفاده میشود. تنباکو در کاسهای که در بالای آن قرار میگیرد و از طریق زغالهایی که روی کاسه تنباکو قرار داده میشود، داغ شده و دود از طریق آب که در پایین آن قرار دارد، فیلتر میشود. تنباکوی مورد استفاده برای قلیان ، تنباکویی مرطوب و چسبناک است که در عسل و شیره خیسانده میشود و بطور معمول با طعم های مختلفی از قبیل سیب ، هلو، نارگیل ، انبه ، نعناع و توتفرنگی به فروش می رسد.از جنبه های نگران کننده قلیان این است که سابقاً در کشورهایی مثل پاکستان و هند توسط افراد سالخوردهای که در روستاها زندگی می کردن د استفاده میشد اما اخیراً بیشتر در مناطق شهری ایران بشکل همه گیر مورد استفاده قرار میگیرد. مهمتر اینکه رستورانهای شهری زیادی آن را برای مشتریان خود سرو میکنند.
یک وعده کشیدن قلیان بیشتر از یک پاکت سیگار نیکوتین وارد بدن می کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز از قاهره، سازمان جهانی بهداشت (WHO) چهارشنبه 15 مارس (24 اسفند) اعلام کرد قلیان های آبی معروف مصری، زیان بیشتری از سیگار دارند.."
اثرات قلیان
ازقرن ۱۶ به بعد تصور نادرست طریقه سالم و ایمن مصرف تنباکوبه صورت استفاده از قلیان مطرح گردید زمانی که حکیمی بنام ابوالفتح پیشنهادکردکه دودباید اول از یک محفظۀ آبی بگذرد تا به شکل بی ضرردرآید این عقیده اولیه به منظور پوشاندن عوارض تنباکو انگیزه ای و هدفی خوب را دنبال می کرد ولی بدون هیچ گونه شواهد مبنی بر کاهش بیماری باعث تصور نادرست ایمن بودن مصرف تنباکو به شکل قلیان شد.
کشیدن یک یا دو بار قلیان در روز، فرد استفاده کننده را دچار اعتیاد می کند، در حالی که تصور غلط جامعه این است که دود حاصل از قلیان از آب رد می شود و مواد سمی آن از بین می رود امروزه ترکیبات مخصوص تنباکو که فروخته می شوند اغلب با میوه ، عسل ، شهد و بعضی گیاهان با غلظت زیادی طعم دار شده اند که جذابیت کاذب درمصرف کننده ایجاد می کند.
هر وعده قلیان برابرمصرف یک پاکت سیگار بوده و قلیان ، در هر بار مصرف، دود بسیار زیادتری را در مقایسه با کشیدن یک نخ سیگار ایجاد می کندبصورتی که مصرف یک نخ سیگار بین ۵۰۰ سی سی تا یک لیتر دود تولید می کند، اما استفاده ی یک بار از قلیان ۱۰ تا ۲۰ لیتر دود تولید خواهد, دود استنشاق شده از قلیان ، نه تنها همه ی مواد سرطان زای دود سیگار را دارا است، بلکه مونوکسیدکربن بیشتری هم دارد و در فرهنگ جامعه ی ما به این حقیقت علمی توجهی نمی شود
افراد سیگار ی که به طور متداول ۸ تا ۱۲ نخ سیگار در روز مصرف می کنند، به طور متوسط با ۴۰ تا ۷۵ پُک که به مدت ۵ تا ۷ دقیقه به طول می انجامد، حدود ۵ تا ۶ لیتر دود استنشاق می کنند و این در حالی است که مصرف کننده ی قلیان در هر وعده مصرف که به طور متداول ۲۰ تا ۸۰ دقیقه طول می کشد، حدود ۵۰ تا ۲۰۰ پُک می زند که هر پک به طور متوسط حاوی ۱۵/۰ تا یک لیتر دود است. میزان و عمق دَم در حرکت دادن آب قلیان بسیار مهم است و قلیان با وجود اینکه کمتر مصرف می شود، اما حجم دودی که از طریق آن وارد بدن می شود، ۱۰ تا ۲۰ برابر دود ناشی از مصرف سیگار است.
بسیاری از مصری ها که قلیان می کشند، معتقدند عبور دود از میان آب درون محفظه شیشه ای، برخی از سموم تنباکو را تصفیه می کند. اما حسین جزایری رئیس منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت می گوید: اینطور نیست.
جزایری در یک کنفرانس خبری گفت: " ده ها سال، عقیده کاذب فراگیری وجود داشته است که قلیان های آبی از سیگار خطر کمتری دارند. دود استنشاق شده از قلیان ، نه تنها همه مواد سرطان زای دود سیگار را داراست، بلکه مونوکسیدکربن بیشتری هم دارد. به علاوه دود قلیان مجموعه ای از مواد سرطان زای دیگر هم دارد که ناشی از سوختن زغال است و خطر انتقال بیماری های عفونی مانند سل و هپاتیت از قطعه دهانی مشترک قلیان هم وجود دارد
بررسی WHO نشان می دهد که یک قلیان کش عادی 2 تا 3 بار در روز از قلیان استفاده می کند و مقدار نیکوتین دریافتی در هر وعده قلیان کشیدن، از نیکوتین دریافتی کشیدن یک بسته سیگار هم بیشتر است.
قلیان و سیگار
عثمانی ها در قرن 17 میلادی قلیان های آبی را به مصر آوردند. اگرچه در قرن های بعدی با آمدن سیگار به بازار، فقط در مناطق روستایی از قلیان استفاده می شد، ولی در دهه های اخیر دوباره مصرف قلیان در میان مصری ها رواج پیدا کرده است.
به خصوص زنان مصری تحت تاثیر این مد جدید و با تصور زیان کمتر قلیان نسبت به سیگار ، به کشیدن آن روی آورده اند.
مصطفی کمال از موسسه پژوهشی مبارزه با دخانیات مصر می گوید، یک سوم از 34000 مورد مرگ و میر سالانه ناشی از دخانیات در مصر، مربوط به کشیدن قلیان است.
منبع: همشهری
,