زخم دهانه رحم در خانم ها - زخم رحم
برگزیده ها : معقوله بچه داری و بچه دار شدن برای خانم ها بسیار مهم است و یکی از آرزوهای همیشگی زنها داشتن یک فرزند است ، به همین دلیل برای بچه دار شدن یک زن مهمترین قسمت از بدن رحم آن می باشد ، این قسمت از بدن نیاز به توجه بسیاری دارد به خصوص در زمان قبل از بارداری و همچنین در دوران بارداری ، یکی از بیماریهای شایع رحم زنان زخم دهانه رحم می باشد که در این مقاله از سایت کودک آکا ایران می خواهیم به آن بپردازیم. پس با ما همراه باشید تا بیشتر با این بیماری آشنا شویم.
زخم دهانه رحم
زخم دهانه رحم در خانم ها
یکی از بیماری های زنانه که خانم ها در دوران باروری و قبل از باردارشدن باید به آن توجه داشته باشند و در معاینه های معمول مورد توجه قرار گیرد، زخم دهانه رحم است که اگرچه مشکل چندان نگران کننده ای نیست، اما نباید به آن بی توجه بود.
برای آشنایی بیشتر با زخم دهانه رحم و اینکه بدانیم ممکن است چه خطرهایی در دوران بارداری ایجاد کند، با دکتر فاطمه قائم مقامی، متخصص بیماری های زنان و زایمان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت وگو کرده ایم.
ابتدا در مورد علت زخم دهانه رحم برای خانم هایی که آن را نمی شناسند توضیح دهید.
به نقل از برگزیده ها : دهانه رحم در پایین ترین بخش رحم و در بالاترین بخش واژن قرار گرفته است. زخم دهانه رحم ، در حقیقت حالتی غیرطبیعی در دهانه رحم و تغییر شکل مخاط آن می باشد که با چشم قابل تشخیص است؛ سلول های زیاد به رنگ قرمز و مخملی شکل. این حالت زمانی رخ می دهد که لایه داخلی کانال دهانه رحم به بیرون رشد کند.
به نظر می رسد که این مشکل، حالتی فیزیولوژیک و طبیعی باشد و به اشتباه به آن زخم گفته می شود. در خانم های جوان که سطح هورمون ها در آنها بالاست، در خانم هایی که قرص های پیشگیری از بارداری استفاده می کنند و در خانم های باردار، ممکن است مخاط داخل دهانه رحم به بیرون گستردگی پیدا کند که به آن «اکتروپیون» می گویند.
زخم دهانه رحم را نباید علامت بیماری دانست، زیرا گاهی در زنان کاملا سالم هم مشاهده می شود و به دلیل اینکه بافت آن کمی نازک تر از قسمت های دیگر است، خود را بیشتر به رنگ قرمز روشن نشان می دهد. این وضعیت منجر به سرطان نمی شود.
متاسفانه برخی پزشکان به بیمار می گویند به «زخم دهانه رحم » مبتلا شده است، بدون اینکه توضیح دهند واقعا زخمی در کار نیست و با عمل جراحی سوزاندن یا انجماد اقدام به از بین بردن این بافت می کنند تا بافت «اسکواموس» که بافت طبیعی خود دهانه رحم است، ایجاد شود، در حالی که با گذشت زمان و به مرور و با افزایش سن در مدت 4 تا 5 سال این فرایند خود به خود اتفاق می افتد و اگر عفونت یا مشکلی وجود نداشته باشد، نیازی به انجام این اقدام ها نیست.
اگر زخم دهانه رحم ، باعث افزایش ترشحات واژن شود یا هنگام روابط زناشویی باعث خون ریزی شود، باید مورد بررسی بیشتر و «کولپوسکوپی» قرار گیرد
چرا انجماد را پیشنهاد نمی کنید؟
همان طور که گفتم اگر این حالت بدون عفونت باشد، نیازی به انجماد یا کرایو نیست. از طرفی انجماد، دقت تست پاپ اسمیر را که نوعی آزمون تشخیص سلول های سرطان ی است، کم می کند و ممکن است جواب مثبت یا منفی کاذب ایجاد کند.
متاسفانه در برخی مراکز بهداشتی این نوع درمان نادرست انجام می شود که اصلا توصیه نمی شود.
بیرون زدگی به خودی خود درمان هم ندارد و پیگیری و معاینه های روتین معمول نباید باعث ایجاد ترس در بیمار شود.
در چه صورتی باید آن را جدی تلقی کرد؟
اگر این بیرون زدگی یا به اصطلاح عموم «زخم دهانه رحم »، باعث افزایش ترشحات واژن شود یا هنگام روابط زناشویی باعث خون ریزی شود، باید مورد بررسی بیشتر و «کولپوسکوپی» قرار گیرد.
کولپوسکوپی، معاینه ذره بینی مخاط گردن رحم است و پزشک در آن با میکروسکوپ سه بعدی، مخاط را مشاهده می کند و با استفاده از محلول های خاصی مثل اسید استیک در محل می تواند زخم فیزیولوژیک را از نوع غیرطبیعی تشخیص دهد.
برخی مواقع این زخم ها حالت پیش سرطان ی دارند که البته احتمال آن خیلی کم است. به خصوص در سنین نزدیک یائسگی یا یائسگی که ما انتظار بیرون زدگی مخاط را نداریم، اهمیت انجام معاینه ذره بینی مخاط گردن رحم بیشتر است.
زخم رحم
زخم دهانه رحم
زخم دهانه رحم علامتی هم دارد؟
این حالت در بیشتر زنان سالم هم وجود دارد و علامتی ندارد و در معاینه های معمول، پزشک متوجه این مشکل می شود.فقط گاهی باعث بروز ترشحات می شود. در زنان جوان (به دلیل روابط زناشویی بیشتر) و مخصوصا زنانی که قرص های ترکیبی خوراکی مصرف می کنند، امکان ایجاد این مشکل بیشتر است.
می توان گفت ترشحات واژینال بدون سابقه عفونت می تواند علامتی از زخم دهانه رحم باشد. برخی خانم های مبتلا هنگام روابط زناشویی ممکن است دچار خون ریزی شوند که باید بعد از بررسی دقیق دهانه رحم ، برایشان کولپوسکوپی انجام شود، یعنی معاینه ذره بینی مخاط گردن رحم .
آیا ممکن است این زخم یا همان بیرون زدگی بافتی باعث ناباروری شود؟
اگر زخم دهانه رحم فیزیولوژیک و به علت بالابودن استروژن ایجاد شده باشد، باعث ناباروری نمی شود، زیرا هیچ مساله فیزیولوژیکی مانع بارداری نخواهد شد، مگر اینکه عفونت روی آن برآمدگی ایجاد شده باشد که با درمان معمولی بهبود پیدا نکند. در این صورت لازم است کرایوتراپی یا انجماد انجام شود که البته آن هم مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
بعضی ها می گویند موقع بارداری این خانم ها، احتمال دوختن دهانه رحم وجود دارد؟
خیر. دوختن دهانه رحم برای خانم هایی انجام می گیرد که دچار مشکلات مربوط به دهانه رحم از جمله سابقه سقط بالای سه ماه هستند، یا در سونوگرافی آنها مشخص شده باشد که طول گردن رحم شان کوتاه است یا بزرگی رحم احتمال زایمان زودرس را ایجاد کند.
در این صورت هم وقتی در سه ماهگی معلوم شد جنین سالم است و به علت مسایل کروموزومی احتمال سقط نیست، دهانه رحم دوخته می شود و ربطی به زخم دهانه رحم ندارد.
اگر زخم دچار عفونت شود و خانمی در بارداری و با معاینه های پزشکی متوجه این عفونت شود، مصرف داروها مشکلی برای مادر یا جنین ایجاد نمی کنند؟
وقتی باروری ایجاد شود، یعنی عفونت حادی وجود نداشته است، چون عفونت حاد معمولا مانع بارداری است. برای عفونت های معمول می توان از کرم ها یا آنتی بیوتیک هایی که برای بارداری و جنین ضرر ندارد استفاده کرد.
آیا این زخم ها احتمال زایمان زودرس را افزایش می دهند؟
بله، اگر زخم عفونی شود، ممکن است زایمان زودرس ایجاد کند. در این صورت مراجعه منظم به پزشک و بیشتر تحت نظر بودن مادر باردار بیشتر توصیه می شود. علاوه بر این، مادر باید داروها را تا اتمام دوره درمانی مصرف کند.
چه مدت بعد از درمان زخم دهانه رحم ، یک خانم می تواند اقدام به بارداری کند؟
معمولا دو ماه بعد از کرایو و درمان عفونت با دارو می توان برای بارداری اقدام کرد.
منبع: هفته نامه سلامت
tebyan.net
گردآوری گروه کودک برگزیده ها
رحم زخم نشانه چیست , درمان زخم رحم