25 مورد از زیباترین سنگ ها و کانی های معدنی - سنگ نیلی رنگ معدنی
برگزیده ها: در این پست ۲۵ مورد از زیبا ترین و ناب ترین سنگ ها و کانی های دیدنی را خدمتتان معرفی می کنیم. زیبا یی این سنگ ها و کانی ها وصف ناشدنی است. این تصاویر تنها گوشه ای از زیبا یی بیکران هستی و از قدرت بی نظیر خداوند در آفرینش زیبا یی است. زندگی زیبا ست و زیبا اندیشان به زیبا یی رسند، پس ازاین زندگی زیبا به زیبا یی بر روی زمین بهره مندشویم
۱. بزرگترین یاقوت ارغوانی Geode (سنگ پوکی که درون آن ازمواد بلورین یا مواد معدنی پوشیده باشد) – ‘ملکه اروگوئه’
به گزارش برگزیده ها: آمیتیست، گران بهاترین سنگ در گروه کوارتزها به شمار می رود . این سنگ را در کتب جواهرشناسی فارسی ( جمشت ) گفته اند لکن نام آن در لاتین ( آمیتیست ) است . این سنگ از خانواده سلطنتی یاقوت ارغوانی است که محدوده رنگ آن از یاسی روشن تا ارغوانی تیره می باشد. رنگ ارغوانی متوسط و رنگ گل سرخ درخشان آن از با ارزش ترین نوع این سنگ می باشند. بر اساس باورهای موجود، سنگ آمیتیس نمادی از متانت، صلح و آرامش بوده و قادر به پراکنده کردن افکار بد و باز شدن ذهن انسان است. آمیتس سنگ بادوامیست ولی باید در مقابل خراش و ضربات شدید از او م حافظ ت نمود. این سنگ نشانه ماه فوریه و همچنین نشانه ششمین سالگرد ازدواج است. سنگ آمیتیس در بسیاری از کشورهای مختلف مانند برزیل ، ماداگاسکار ، بخش های مختلف ایالات متحده و کانادا قابل استخراج است.
سنگ نیلی رنگ معدنی
برگزیده ها: 25 مورد از زیبا ترین سنگ ها و کانی های معدنی
۲. بیسموت
بیسموت از تمامی فلزات مغناطیسی تر است و بجز جیوه از تمامی عناصر خاصیت رسانایی حرارتی کمتری دارد. از ترکیبات بیسموت در ساخت لوازم آرایش، رنگ دانه ها و کاربردهای دارویی استفاده می شود. بیسموت در مقایسه با دیگر فلزات سنگین به طرزی غیرعادی سمیت پایینی دارد و از زمانی که سمیت سرب برای انسان مشخص شده، آلیاژهای بیسموت به عنوان جایگزین سرب کاربرد پیدا کرده اند. بیسموت از دوران باستان برای بشر شناخته شده بود اما بسیاری از اوقات با سرب و قلع اشتباه گرفته می شد تا اینکه “کلاد جفری جونین” در سال ۱۷۵۳ تمایز آن را از سرب اثبات کرد.
۳. اپال غروب آتش
اُپال یا اوپال (Opal)، یا سنگ چشم گربه (نام های دیگر: اوپال، عین الهَر، عین الشمس) گونه ای از سنگ های بهادار است. اپال یا چشم گربه گونهٔ بی شکل و نرم تر از در کوهی است. سنگ چشم گربه یک سیلیس آبدار است که میزان آب آن تا ۲۰ درصد هم می رسد. این سنگ ممکن است بی رنگ باشد ولی در رنگ های سفید، آبی شیری، خاکستری، سرخ، زرد، سبز، قهوه ای و سیاه یافت می شود. اپال های سفید و سبز بیش از دیگر رنگ ها یافت می شوند و کمیاب ترین گونه، سرخ بر زمینهٔ سیاه است. تفاوت ها در رنگ چشم گربه تابعی از اندازهٔ رشد در طول موج های سرخ و فروسرخ است.
۴. یک اپال داخل اقیانوس
۵. رز کوارتز Geode
رزکوارتز دارای ترکیب رنگهای گوناگون ملایم با ترکیب صورتی تیره و صورتی رزی می باشد. منیزیم و تیتانیوم که به صورت ناخالصی در این سنگ وجود دارند باعث رنگ آن می شوند. رزکوارتزهای روشن بسیار کمیابند و سنگ آنها اغلب تیره رنگند. بلورهای آنها شکننده اند و اغلب ترک دارند. سنگها رنگهایشان را بر اثر گرما از دست داده و به رنگ سیاه در می آیند وقتی که در معرض تابش قرار می گیرند. دو رنگی در سنگهای رنگ تیره کاملا آشکار است. رز کوارتز در برزیل و ماداگاسکار یافت می شود. با این حال، مطالعات پراش اشعه X اخیر نشان داده که رنگ ممکن است توسط الیاف میکروسکوپی نازکی ایجاد شود که در ساختار رز کوارتز نادیسه بوجود می آیند که احتمالا ممکن است به دومورتیریت (dumortierite) معدنی مربوط شود. در نوع نادر رز کوارتز که به شکل بلورین رخ می دهد و تحت عنوان کوارتز صورتی شناخته شده، اعتقاد بر این است که علت رنگ ناخالصی های آلومینیوم و فسفر می باشد، اما این رنگ نسبت به نور حساس بوده و ممکن است به مرور زمان در معرض نور خورشید، محو شود.
۶. لوز اپال با داخل کهکشان
۷. کهربای برمه اصل
کهربا به شیره (صمغ) فسیل شدهٔ درخت گفته می شود که معمولاً به خاطر رنگ زیبا یش دارای ارزش است. معمولاً ازاین ماده برای ساخت اشیاء تزئینی و جواهر استفاده می شود. عمده کهربای جهان عمری بین ۳۰ تا ۹۰ میلیون سال دارد. گاهی در داخل کهربا حشرات و حتی پستان داران کوچک به دام افتاده روزگاران پیش از تاریخ نیز یافت شده اند. کهربا در گروه سنگهای اورگانیک (منشا گیاهی، حیوانی) قرار دارد. در دوران قدیم زمین شناسی به صورت صمغ از درختان کاج مخروطی شکل به نام (پیتوس-سوکسینیفرا) خارج شده و پس از خشک و سخت شدن به صورت فسیل و سنگ درآمده است. کشورهای ایتالیا، جمهوری دومینیکن، رومانی، برمه، چین، کانادا، مکزیک، ژاپن، روسیه و آمریکا دارای معدن کهربا هستند. بزرگ ترین معدن کهربا در غرب کالیمینگراد در روسیه در عمق ۳۰ متری زمین در زیر شن و ماسه است.
۸. کوارتز تیتانیوم
کوارتز یا دُرّ کوهی سنگی است بسیار سخت که سختی آن نه دهم و سختی الماس که سخت ترین سنگها است یک می باشد. کوارتز به رنگ و اسامی مختلف دیده شده است که یکی از انواع آن عقیق است که به رنگهای کهربائی- زرد- سفید- جگری- جگری مایل به سیاه و سبز دیده شده است. کوارتز بعد از فلدسپات, دومین ماده کانی فراوان پوسته زمین است. کوارتز از شبکه پیوسته SiO۴ تشکیل شده، بگونه ای که هر اتم اکسیژن بین دو چهار وجهی قرار گرفته است. بنابر این فرمول عمومی کوارتز SiO۲ می باشد. بلورهای کوارتز در شکلهای مختلف یافت می شوند و برخی از آنها بعنوان جواهر استفاده می شوند.تیتانیم فلزی است که با نسبت قدرت به وزن بالا شناخته شده است. تیتانیوم فلزی قوی با چگالی کم و کاملاً انعطاف پذیر (به خصوص درحضور اکسیژن محیط) است. از لحاظ مغناطیسی پارامگنتیک بوده و رسانایی الکتریکی و حرارتی نسبتاً کمی دارد.
۹. رودوکروزیت
رودوکروزیت (Rhodochrosite) با فرمول شیمیایی MnCO3 از مجموعه کانی هاست و لومینسانس قرمز تیره کامل در امتداد محور طولی از خود نشان می دهد. در شعله عادی می سوزد. در اسیدها حل می شود. برای اولین بار در آلمان غربی کشف شد و از نظر شکل بلور: رمبوئدر – قرص ی شکل – منشوری، رنگ: صورتی – قرمز – قهوه ای – خاکستری، شفافیت: نیمه شفاف، شکستگی: صدفی – نامنظم، جلا: شیشه ای، رخ: کامل، سیستم تبلور: رمبوئدریک و در رده بندی کربنات است همچنین خاصیت مغناطیسی ندارد و منشأ تشکیل آن هیدروترمال – دگرگونی مجاورتی – پگماتیتی – رسوبی است. بیشتر در آلمان غربی و شرقی، رومانی، چک اسلواکی، فرانسه، پرو،آمریکا، مکزیک و آرژانتین یافت می شود.
۱۰. فسیل اپال
۱۱. کریزوکل در مالاکیت
کریزوکل ( Chrysocolle) با فرمول شیمیایی CuSiO3 + nH2O از مجموعه کانی هاست و از کلمات یونانی Khrusos یعنی طلا و Kolla به معنی چسب گرفته شده است. ناپایدار برای اولین بار در چک اسلواکی کشف شد و از نظر شکل بلور: منشوری – آسیکولار، رنگ: سبز -آبی – سبز تا آبی، شفافیت: نیمه شفاف، جلا: شیشه ای – کدر، رخ: ندارد، سیستم تبلور: آمرف و در رده بندی سیلیکات است و منشأ تشکیل آن ثانوی است.
مرمر سبز یا مالاکیت (Malachite) با فرمول شیمیایی Cu2[(OH)2 – CO3] از مجموعه کانی هاست و از واژه یونانی Malakhe به معنای پنیرک که رنگ آن سبز است گرفته شده است. محلول در HCl – در حرارت شعله اسید را رنگین می کند. CuO:۷۱٫۹۵٪ CO۲:۱۹٫۹٪ H2O:۸٫۱۵٪ از نظر شکل بلور: منشوری، رنگ: سبز – سبز تیره، شفافیت: نیمه کدر، شکستگی: صدفی، جلا: شیشه ای – چرب، رخ: ناقص، سیستم تبلور: مونوکلینیک و در رده بندی کربناتاست. همچنین خاصیت مغناطیسی ندارد و منشأ تشکیل آن ثانوی است.
۱۲. فلوریت
فلوریت یکی از مواد معدنی جذاب در دنیاست که خواص و فریبندگی بسیاری دارد. این ماده خواص صنعتی زیادی داشته و مورد علاقه گردآورندگان مواد معدنی است. این سنگ معدنی بسیار محبوب باید با دقت تراش داده شده، پرداخته شود و سپس مورد استفاده قرار گیرد. در واقع فلوریت ماده بسیار ویژه ای است که در نمایشگاه توسکان (Tucson) در سال ۲۰۱۳ موضوع رسمی جامعه مواد معدنی و سنگ جواهر توسکان قرار گرفت. فلوریت در ترکیب شیمیایی یک فلورید کلسیم محسوب می شود. یک ماده معدنی ایزومتریک که دارای بلورهای مکعبی شکل است در حالی که اشکال ۸ وجهی و ایزومتریک های پیچیده تر نیز در آن مشاهده می شود. از آنجا که فلوریت بلورهای منظمی در اشکال مختلف می سازد، مورد توجه گردآورندگان قرار گرفته است.
۱۳. ترکیب فلوریت / کوارتز / پیریت
پیریت یا پیریت آهن که در متنهای کهن فارسی مارقشیشا نامیده میشود، یک کانی با فرمول شیمیایی FeS2 است. پیریت از لغت یونانی پیر به معنی آتش گرفته شده است. شاید این نامگذاری به علت تولید جرقه است که بر اثر برخورد با سنگ های دیگر حاصل می شود. این کانی را در کانی شناسی قدیم ایران با مارکازیت یکی دانسته اند. در فارسی واژهٔ برنجه و سنگ نور نیز برای پیریت بکار برده می شود.از نظر کریستالوگرافی سیستم تبلور مکعبی دارد که شبیه به نمک طعام می باشد. علاوه بر تبلور مکعبی، پیریت به صورت اکتاهدرال وپیریتوهدرال و گاهی دودکاهدرال دیده می شود. علاوه بر عناصر یاد شده ناخالصی هایی از نیکل، کبالت، طلا، نقره، مولیبدن، کرومیوم،وانادیوم، تنگستن، تالیوم، مس، روی، آرسنیک و تیتانیوم در کانی یاد شده می تواند مشاهده گردد. این کانی از نظر شفافیت کدر بوده و به رنگ زرد، زرد طلایی با بازتاب چند رنگی مشاهده می شود و آنرا طلای احمق ها می نامند. اشکال ظاهری آن به صورت بلوری، آگریگات توده ای، دانه ای، دندریتی اشباع شده، سودومورف و پودری است. پیریت از نظر سختی ترد بوده و خاصیت مغناطیسی خوبی دارد.
۱۴. کبالتوکلسیت
کبالت-کلسیت (Cobalt-Calcite)، نگین های ساخته شده از این کانی به وسیله رنگ کردن با کبالت به رنگ بنفش و قرمز در می آیند. انواع مرغوب و قابل تراش آن در اسپانیا یافت می شود و به فرم کابوشن یا صفحه دار تراش می دهند.
۱۵. اپال سیاه پشته براق
۱۶. کهربای اصل هندوانه ای
۱۷. بیسموت
۱۸. آزوریت
آزوریت (Azurite) کانی نرم مس است که در اثر هوازدگی رسوب های سنگ معدن مس ایجاد می شود. پس از آنکه اولین بار در شسی له مین نزدیک لیون فرانسه کشف شد آن را با نام شسیلیت نیز می شناسند. این کانی در زمان باستان نیز شناخته شده بود، در تاریخ طبیعی پلینیوس از آن با نام یونانی kuanos به معنی «آبی سیر» یاد شده است. نام لاتین آن نیزcaeruleum است. به دلیل رنگ آبی کم نظیر این کانی از زمان باستان همیشه تمایل بوده که این کانی را به رنگ آسمان آبی بی ابر مرتبط کنند. ولی نام انگلیسی امروزی آن Azurite به این دلیل انتخاب شده است که هر دو کلمه های azurite و azure (به معنی رنگ نیلی یا لاجوردی) از عربی شدهٔ کلمهٔ پارسی لاژورد lazhward منطقه ای که به دلیل داشتن سنگ لاجورد معروف است، گرفته شده اند. این کانی بسیار فراوان است و در آلمان، فرانسه، شیلی، استرالیا و امریکا یافت می شود.
۱۹. اسکولسیت
زئولیت(Zeolite) یک ماده معدنی است که عمدتاً از آلو مینوسیلیکات تشکیل شده و کاربرد تجاری عمده آن در صنایع یه عنوان جاذب سطحیاست.از بین زئولیت های طبیعی فقط ۹ نوع به مقدار زیاد در طبیعت یافت می شوند.خواص فیزیکی و شیمیایی زئولیت های طبیعی متفاوت بوده و در بین نمونه های مختلف یک نوع خاص از زئولیت نیز تفاوت هایی در خواص فیزیکی (اندازه منفذ، اندازه بلور، ظرفیت تبادل یونی و ظرفیت جذبی) و ترکیب شیمیایی وجود دارد. موارد استفاده زئولیت های مصنوعی و طبیعی از خواص فیزیکی و شیمیایی آن ها منشا می گیرد که خود آن هم به نوبه خود تابعی از ساختمان بلوری و ترکیب شیمیایی زئولیت ها است. زئولیت متداول در منطقه جنوب غربی بیرجند از نوع اسکولسیت و هولاندیت است.
۲۰. زرنیخ سرخ در کلسیت
زرنیخ جسمی است معدنی و آن عبارت است از ترکیب گوگرد و ارسنیک که در اصطلاح شیمی آنرا سولفور ارسنیک گویند و بر دو نوع است . یا زرنیخ زرد : عبارت است از ترکیب سه ظرفیتی ارسینک با گوگرد رنگ آن زرد است و در نقاشی برای تهیه رنگ زرد و سبز ( مخلوط با آبی پروس ) بکار میرود و همچنین در تهیه واجبی ( نوره ) از آن استفاده میکنند . یا زرنیخ قرمز عبارت است از ترکیب دو ظرفیتی ارسینک و گوگرد رنگ آن قرمز است و در نقاشی مصرف دارد . زرنیخ سرخ معمول کیمیاگران است. کلسیت یک کانی کربناته و پایدارترین کربنات کلسیم (CaCO۳). چندریخت است. کانی کلسیت به کانی هزارچهره معروف است و از کلسیم کربن و اکسیژن تشکیل شده و این کانی با اسید واکنش می دهد. کلسیت در دستگاه سه ضلعی (تری گونال)، رده اسکالنوئدریک متبلور می شود. دارای بلورهای درشت و مشخص و یا بصورت توده های دانه ای می باشد. فرمهای رومبوئدر و اسکالنوئدر کلسیت فراوانتر است. دارای ماکل های گوناگون و متنوع نیز می باشد. کلسیت در بیشتر موارد بافت مو زائیکی بی شکلی را دارد و در الیت ها و بعضی از سیمان های ته نشین شده ممکن است شکل شعاعی یا رشته ای داشته باشد. کلسیت در سنگهای آهکی هم به صورت اولیه و هم به صورت ثانویه وجود دارد.
۲۱. یوواروویت
یوواروویت (Uvarovite) با فرمول شیمیایی Ca۳Cr۲[SiO۴]۳ از کانی های کمیاب گروه گارنت است. نام این کانی از نام وزیر روسی S.S.Ouvarov گرفته شده است. برای اولین بار در روسیه (اورال) پیدا شد رنگ های این کانی عبارتند از سبز تا سبز زمردی تیره. منشأ تشکیل آن سنگ های اولترابازیک است. یوواروویت را گاه به عنوان سنگ زینتی برش داده می دهند. این کانی کمیاب را می توان بیشتر در درژیزمان های کروم(Cr)، در روسیه (اورال)، اتیوپی پیدا می شود. ترکیب شیمیایی آن گاه حاوی Ti است (Schorlomite) و به طور کلی ترکیب شیمیایی متغیری دارد برای ایزومورف های مرتبه بالای آن عناصر Mg- Fe – Ca- Al- V -Cr -Zr -Ti -Mn – Y در کانی ها به صورت اولیه یافت می شود.
۲۲. کروکوئیت
کروکوئیت (Crocoite) با فرمول شیمیایی PbCrO4 از مجموعه کانی هاست و با چاقو بریده می شود-لومینسانس قهوه ای تیره-ازکانیهای مشابه آن رآلگار و سینابراست. از کلمه یونانی Krokos به معنای زعفران گرفته شده است. محلول در HCL گرم و KOH با فسفر و براکس به رنگ سبز زمرد درمی آید. PbO:۶۹٫۰۶٪ CrO۳:۳۰٫۹۴٪ برای اولین بار در استرالیا کشف شد و از نظر شکل بلور: منشوری – ندرتاْ رومبوئدر، رنگ: قرمزنارنجی – نارنجی تیره، شفافیت: شفاف، شکستگی: صدفی – نامنظم، جلا: الماسی، رخ: خوب، سیستم تبلور: مونوکلینیک و در رده بندی کرومات است و منشأ تشکیل آن ثانوی است.
۲۳. کروکوئیت
۲۴. کهربای اصل روی کوارتز با لپدولیت و کلیولاندیت
لپدولیت نوعی میکا که دارای لیتیم است، بوده و به صورت توده های پولک مانند یافت می شود.