ایرانی تبارهای پارلمان و دولت سوئد - اخبار ستاره ها ، اخبار چهره ها ، سلبریتی ها - بیوگرافی امنه کاکه باوی
برترین ها: حضور گسترده ایرانی تبارهای جامعه سوئد در عرصه سیاست این کشور، همچنان ادامه دارد و جامعه بیش از صد هزار نفری ایرانیان سوئد، روز به روز نقش پر رنگ تری در نظام تصمیم گیری و قانون گذاری این کشور اسکاندیناوی، ایفا می کنند. در جدیدترین انتخابات پارلمانی که در سپتامبر سال گذشته میلادی در سراسر این کشور برگزار شد، 7 ایرانی تبار، موفق به راهیابی به پارلمان سوئد شدند که اکثر آن ها، زیر 35 سال سن دارند.
در این فهرست، 3 خانم ایرانی، در کنار 4 پسر جوان به چشم می خورند. از بین ایرانیان راه یافته به پارلمان سوئد، اردلان شکرآبی موفق شد به عنوان وزیر امور مدنی دولت استفاون لوف ون، به کابینه این کشور نیز راه یابد که برای نخستین بار در تاریخ ایرانیان اروپا، یک جوان 30 ساله ایرانی تبار، به مقام وزارت می رسد.
بیوگرافی امنه کاکه باوی
(ایرانی تبارهای سوئد که در سال 2014 میلادی به پارلمان راه یافتند)
همچون روال قبلی انتخابات پارلمانی سوئد که شاهد حضور ایرانی تبارها در ریکسداگن استکهلم بود، این بار نیز جامعه ایرانیان این کشور، شاهد حدود 61 سوئدی ایرانی تبار بودند که خود را در لیست نامزدهای انتخابات احزاب و گروه های سیاسی سوئد قرار دادند. از این تعداد، 7 نفر موفق به راهیابی به پارلمان شدند. بر اساس آمارهایی که مقامات سوئدی منتشر کرده بودند، در لیست حزب چپ Vänsterpartiet 13ایرانی تبار و در لیست سوسیال دموکرات ها socialdemokratina, دوازده ایرانی و یک افغان حضور دارند. در سال های اخیر احزاب بورژوازی نیز در جذب ایرانیان موفق بوده اند. حزب موردات (Moderaterna) هشت، حزب لیبرال مردم (Folkpartiet) شش و حزب سنتر (Centerpartiet) نیز ۴ نامزد ایرانی را معرفی شده بودند که در نوع خود یک رکورد به حساب می آید.
(کارت احزاب سوئد برای معرفی نامزدها در پارلمان سراسری)
حزب محیط زیست (Miljöpartiet) نیز با ۵ نامزد ایرانی، یکی دیگر از احزاب مورد علاقه مهاجرین است. دو آمار دیگر در لیست انحصاری بخش فارسی رادیو سوئد چشمگیر هستند. در لیست حزب ابتکار فمینیستی (Feministisk initiativ) که هم اکنون خارج از پارلمان است و در سالهای اخیر بسیار بر محبوبیتش افزوده شده، ۶ دختر جوان ایرانی حضور دارند که این حضور بسیار پررنگ است. همچنین علیرغم گمان های بسیار در رابطه با حمایت ایرانیان مهاجر از حزب دموکرات های سوئد، در لیست این حزب هیچ نام ایرانی دیده نشد.
حزب چپ سوئد با داشتن چهار نمایندهٔ ایرانی در پارلمان، حزبی است که بیشتر از همه خودنمایی می کند. پس از این حزب، مودرات ها با دو نماینده و حزب سوسیال دموکرات با یک نماینده، احزاب دیگری هستند که نماینده ای ایرانی تبار در پارلمان خواهند داشت. اسامی نمایندگان ایرانی تبار پارلمان جدید سوئد، به ترتیب الفبا به این شرح است: علی اثباتی از حزب چپ، حنیف بالی از حزب مودرات، نوشی دادگستر از حزب چپ، دانیل ریاضت از حزب چپ، اردلان شکرآبی از حزب سوسیال دموکرات، تینا قاسمی از حزب مودرات و آمنه کاکاباوه از حزب چپ. این افراد، قریب به یکسال هست که به عنوان نماینده پارلمان سوئد فعالیت دارند.
اکنون از بین 349 نماینده پارلمان سوئد، 7 نفر ایرانی تبار هستند که در گروه سنی 30 سال جای دارند. متوسط سن نمایندگان پارلمان سوئد، 45 سال گزارش شده است که این کشور در میان اعضای اتحادیه اروپا، پارلمان جوانی در اختیار دارد. در انتخابات پارلمان سال 2014 تعداد 85,8 درصد از افرادی که حق رأی داشتند در رأی گیری شرکت کردند. برای رأی دادن در انتخابات پارلمان بایستی تبعه سوئد بوده و به سن 18 سالگی تمام رسیده باشید. اتباع سوئدی که در روز انتخابات به سن 18 سالگی تمام رسیده باشند و در شورای استان و کمون مربوطه ثبت نام باشند از حق رأی دهی در انتخابات شورای استان و کمون برخوردارند.
اتباع کشورهای اتحاد اروپا و همچنین ایسلند و نروژ نیز از حق رأی دهی تحت همین شرایط برخوردارند. سایر اتباع خارجی بشرطی از حق رأی دهی برخوردارند که نامشان سه سال متوالی قبل از روز انتخابات در آمار ثبت احوال سوئد ثبت بوده باشند. رأی انتخاب شدن در پارلمان بایستی از حق رأی دهی در انتخابات پارلمان برخوردار بود. مفهوم این امر آنست که فرد بایستی تبعه سوئد بوده و به سن 18 سالگی تمام رسیده باشد. فرد همچنین بایستی نامزد یکی از احزاب سیاسی باشد و نام وی در برگه انتخاباتی حزب درج شده باشد. عضویت در یک حزب و اشتغال به فعالیت حزبی باعث سهولت در این امر می شود. سپس آراء رأی دهندگان نماینده شدن فرد در پارلمان را تعیین خواهد کرد.
رأی خود را می توان یا فقط به یک حزب اختصاص داد یا هم به حزب و نام یک کاندیدای بخصوص که روی برگه انتخابات ضربدر زده شده باشد.
علی اثباتی، نماینده پارلمان سوئد از حزب چپ گرا می باشد که 12 ساپتامبر 1976 متولد شده است. وی اکنون، مسئول سیاست های بازار کار در فراکسیون حزب چپ در پارلمان می باشد و ریاست یک کمیسیون را نیز بر عهده دارد. وبلاگ او به نام: Esbatis kommentarer که زمانی، از پر مخاطب ترین وبلاگ سیاست مداران سوئدی به شمار می رفت، عامل محبوبیت وی شد.
(پروفایل آقای علی اثباتی در سایت پارلمان سوئد)
حنیف بالی، متولد 10 آوریل 1987 می باشد و عضو حزب مدرات و نماینده پارلمان است. او برای دومین دوره متوالی، به پارلمان سوئد راه یافته است. وی در شهرداری شهر سولنای سوئد هم، فعالیت دارد. وی در سن 3 سالگی، در حالی که پدر و مادر نیز نداشت، توسط اقوام به سوئد آمد و با خانواده ای سوئدی زندگی کرد و از دانشگاه اوپسالا، فارغ التحصیل شد. وی، برنامه نویس می باشد و بین سال های 2006 تا 2007، به عنوان وب مستر پرتال حزب مدارت فعالیت کرده است. وی جوان ترین نماینده حزب مدرات سوئد است که به پارلمان این کشور راه پیدا می کند.
(اطلاعات آقای حنیف بالی در سایت پارلمان سوئد)
نوشی (مهرنوش) دادگستر، متولد 20 ژوئن 1985 است از حزب چپ، به پارلمان سوئد برای نخستین بار راه یافته است. وی قبلاً، در کلیسای یکی از شهرداری های گوتنبرگ، مشغول به فعالیت بود و اکنون به عنوان فعال سیاسی حزب، در پارلمان به شمار می رود.
(پروفایل خانم نوشین دادگستر در سایت پارلمان سوئد)
دانیل ریاضت، متولد 10 مارچ 1991 میلادی (24 ساله) می باشد که به عنوان نماینده حزب چپ گرای سوئد، به پارلمان این کشور در سال گذشته میلادی راه یافت که پیش از این، در شهرداری شهر کوچک فالون و دالارنا مشغول به کار بود. وی از سال 2000 میلادی، به همراه خانواده اش به سوئد مهاجرت کرد. وی فارغ التحصیل رشته محیط زیست می باشد.
(پروفایل آقای دانیل ریاضت در سایت پارلمان سوئد)
اردلان شکرآبی، متولد 28 نوامبر 1978 است که در سپتامبر 2014 میلادی به پارلمان سوئد راه یافت و اکنون، به عنوان وزیر خدمات عمومی (امور مدنی) در دولت استفان لوف ون، نخست وزیر این کشور به شمار می رود. آقای اردلان، در سوئد بزرگ شده و تحصیل کرده است. ایشان، متولد منچستر انگلیس می باشد و تا سن 10 سالگی، در شهریار کرج، سی کیلومتری تهران زندگی کرده و پس از آن به اتفاق مادرش، به سوئد مهاجرت کرده است. وی در کارنامه سیاسی خود، رهبری شاخه جوانان حزب سوسیال دموکرات و عضویت در کمیته رهبری حزب را تجربه کرده است. وی اکنون، دکترای حقوق در دانشگاه اوپسالا را می خواند و اولین ایرانی تبار سوئد است، که به مقام وزارت در دولت سوئد رسید.
(تصویری از کنفرانس خبری نخست وزیر سوئد با همراه اردلان شکرآبی، وزیر امور مدنی)
انتخاب اردلان شکرآبی، به عنوان یک ایرانی تبار مقیم سوئد جهت پست وزارت امور مدنی در دولت استفان لوف ون، سال گذشته با بازتاب خبری گسترده ای در رسانه های فارسی زبان و حتی انگلیسی زبان مرتبط با مسائل ایران همراه شد.
(خبر تلویزیون پرستی وی ایران درباره انتخاب اردلان شکرآبی به عنوان وزیر کابینه دولت سوئد)
تینا قاسمی، متولد 23 ماه می 1985 می باشد که توسط حزب مدرات سوئد، در سال 2014 به پارلمان این کشور راه یافت. تینا، متولد شهر Skåne سوئد هست و در سال هایاخیر در شهرداری های استکهلم و گوتنبرگ در زمینه های مختلفی، مشغول به کار بوده است. وی، مسئول امور فناوری اطلاعات شرکت STOKAB نیز بر عهده دارد. فعالیت در زمینه جوانان، یکی از فعالیت های وی در حزب مدارت سوئد گزارش شده است.
(پروفایل تینا قاسمی در سایت پارلمان سوئد)
آمینه کاکاباوه، از با سابقه ترین ایران تبارهای پارلمان سوئد می باشد که از سال 2008 میلادی تا کنون، نماینده حزب چپ و فعال کرد، در پارلمان این کشور است. وی متولد 6 دسامبر 1970 بوده و متولد سقز ایران هست. ایشان از سن 14 سالگی، در این کشور زندگی می کند.
(پروفایل خانم آمینه کاکاباوه در سایت پارلمان سوئد)
حضور 7 ایرانی تبار در پارلمان سوئد و 1 ایرانی در کابینه دولت سوئد، نشان دهنده ارتقای جایگاه اجتماعی و سیاسی ایرانیان در کشور سوئد می باشد که می تواند در توسعه فعالیت های ایرانیان مقیم سوئد، نقش بسزایی ایفا کند. پارلمان سوئد در نشانی riksdagen.se و دولت سوئد در آدرس government.se در دسترس می باشد.
پرتال برترین ها، تا کون چند بار، گزارشات مختلفی درباره کشور سوئد ارائه کرده است که گزارش فرصت های تحصیلی در سوئد، گزارش مراسم ضیافت شام نوبل و، گزارش مصور گردن بندهای ملکه سوئد، ازدواج عروس ملکه سوئد و حقایق جالب درباره سوئد، از آن جمله است.