زن ستاره ای که با سوزاندن جنازه اش، برباد رفت! +تصاویر - بیوگرافی بازیگران ، بیوگرافی هنرپیشه ها - کلیوپاترا (فیلم ۱۹۶۳
این زن آمیزه اى از تضادها بود. بازیگری که سیلانى از زیبایی، اغواگری، و خودخواهی را یک جا در وجود خویش داشت. عاقبت هم تسلیم مرگی دردناک شد و با سوزاندن جنازه اش برباد رفت.
به گزارش فانیگما : پنجم نوامبر امسال، صدمین سالروز تولد ویوین لى، ستاره تئاتر و سینماست. زنی بریتانیایی که در جلد اسکارلت اُوهاراى پرغرور برباد رفته فرو رفت و خاطره این نقش را براى همیشه در ذهن شیفتگانش حک کرد و خود نیز به شهرهاى بى بدیل در دنیاى بازیگرى مبدل شد.
ویوین لی، آمیزه اى از تضادها بود. بازیگری که سیلانى از زیبایی، اغواگری، و خودخواهی را یک جا در وجود خویش داشت.
کسى که جدا از نقش هاى جسورانه سینمایى اش، در قالب برخی زنان برجسته دنیای نمایش و ادبیات چون آناکارنینا، لیدی مکبث، اوفلیا و کلئوپاترا نیز ظاهر شد و خوب درخشید، اما فروغش در زیر سایه سنگین و گسترده همسر بازیگرش یعنى سِر لارنس الیویه در تئاتر کمتر دیده شد و بیشتر نقش هاى سینمایى اش در یادها ماند.
او دو بار موفق به دریافت جایزه اسکار بازیگرى شد، یک بار برای ایفای نقش اسکارلت اُوهارا در فیلم برباد رفته ساخته ویکتور فلمینگ و بار دیگر برای بازی اش در نقش بلانش دو بوآ در فیلم اتوبوسی به نام هوس ساخته الیا کازان.
ویوین مری هارتلی، صد سال قبل در سال ۱۹۱۳ از پدر و مادری بریتانیایی در دارجلینگ هند به دنیا آمد. کودکیاش را در مدارس مذهبی گذراند و بعد از آن وارد آکادمی سلطنتی هنرهای دراماتیک شد و در رشته بازیگری درس خواند.
در ۱۹ سالگی با وکیلی به نام لی هولمن ازدواج کرد و از او صاحب دختری به نام سوزان شد. او تحصیلاتش در رشته بازیگری را رها کرد چرا که همسرش با کار او در تئاتر و سینما مخالف بود اما او نام کوچک همسرش را به عنوان اسم هنریاش برگزید تا خوش آهنگتر باشد.
نخستین نقش او در تئاتر، نمایش”نقاب فضیلت” بود که در نقش فاحشهای با چهره معصوم بازی کرد و تواناییاش را در ایفای نقش شخصیتهایی با ذات دوگانه به نمایش گذاشت. نخستین فیلمش نیز فیلمی انگلیسی بود به نام همه چیز خوب به نظر میرسد بود که در آن در نقش کوتاهی ظاهر شد.
او در ۱۹ فیلم بازی کرد که جدا از برباد رفته که معروفترین فیلم اوست، باید از فیلمهایی چون اتوبوسی به نام هوس، دریای عمیق آبی، آناکارنینا،پل واترلو و سزار و کلئوپاترا نام برد.
آخرین کار ویوین لى در سینما، بازی در فیلم کشتی احمقها ساخته استنلی کرامر بود که در سال ۱۹۶۵ ساخته شد.
او زندگی ای جدا از دیگر هالیوودی ها نداشت ازدواج و جدایی، لی و اولیویه در سال ۱۹۴۰ ازدواج کردند و بیست سال بعد جدا شدند
این داستان فرهنگی جدایی و طلاق ادامه داشت تا اینکه، او برای نخستین بار در سال ۱۹۳۷ در نمایش هملت، در نقش اوفلیا در مقابل لارنس اولیویه قرار گرفت. در همین سالها بود که عاشق اولیویه شد، عشقی که سرانجامش ازدواج و زندگی مشترک بیست ساله توام با تنش و افتخار بود.
گفتنی است هالیوودی ها زندگی عجیبی دارند به یکباره همدیگر را می یابند سریع از هم خوششان می آید و هنوز زندگی را آغاز نکرده، زوج خود را از سرشان وا می کنند. با اینکه در آن مدت اندک نیز با چند نفر از جنس مخالف ارتباط گرمی دارند حتی گرم تر از رابطه ای که با زوج یا شریک زندگی دارند.
آنها هر دو از همسرانشان جدا شدند و در سال ۱۹۴۰ با هم ازدواج کردند.
رابطه پر حرارت و ازدواج عاشقانه! آن دو مورد توجه مردم و همواره بر سر زبانها بود. ویوین اتکای زیادی به اولیویه داشت و او را نیروی محرکه خویش میدانست. به گفته مالی هسکل در کتاب “صادقانه بگم عزیزم”، عشق او به لارنس اولیویه، هم وجودش را تعریف میکرد و هم برایش تباه کننده بود.
در دهه پنجاه، با تشدید بیماریهای روانی و جسمی ویوین، رابطه او با لارنس اولیویه نیز دچار تنش شد و در نهایت آنها در سال ۱۹۶۰ از هم جدا شدند.
عجب عشقی! تا کار اندکی به جای نسبتا سخت می رسد و تا استخوان به کارد نرسیده، ادعای عشق آنها به یکباره رنگ می بازد.
بسیاری معتقدند که تصور ساخته شدن فیلم بربادرفته بدون حضور ویوین لی، غیر ممکن بود. برباد رفته نخستین اسکار را برای لی به ارمغان داشت.
واقعیت این است که ویوین لی، تا پیش از حضور در فیلم برباد رفته، بازیگر گمنام اما با استعدادی بود که با بازی در نقش اسکارلت اُوهارا به ستارهای مشهور تبدیل شد.
او کتاب بربادرفته را خوانده بود و از وقتی شنید که میخواهند فیلمی بر آن اساس در هالیوود بسازند، شوهر و دخترش را رها کرد و به همراه لارنس اولیویه که برای بازی در فیلم بلندیهای بادگیر عازم آمریکا بود، از لندن به لس آنجلس رفت.
شباهتهای ویوین لی که در آن زمان ۲۵ سال داشت، به اسکارلت در رمان مارگارت میچل، غیرقابل انکار بود: زنی با پوست سفید و چشمانی سبز که ترکیبی از لطافت و شهامت بود. او چهرهای زیبا اما خویی سرکش و غرور و تکبری آزاردهنده داشت که او را به شخصیت اسکارلت نزدیک میکرد و در نهایت توانست ستارگان بزرگی چون بت دیویس، کاترین هیپورن، جون کرافورد و باربارا استانویک را که برای بازی در نقش اسکارلت، رقیب او بودند، مغلوب کند و این نقش را از آنِ خود کند. نقشی که برای آن ۱۴۰۰ نفر داوطلب بودند و از ۹۰ نفر تست بازیگری گرفته شد.
اتوبوسی به نام هوس
اتوبوسی به نام هوس اثر تنسی ویلیامز، نمایشی است که موضوع و شخصیتهای آن در دهه پنجاه در جامعه آمریکا، غیرمتعارف و سنتشکنانه بود و الیا کازان پیش از ساختن فیلمی بر اساس آن، آن را در برادوی با شرکت جسیکا تندی در نقش بلانش دو بوآ و مارلون براندو روی صحنه برده بود.
بلانش دوبوآ، نماینده زنان بورژوا و اشرافی جنوب آمریکا بود
از طرفی ویوین لی نیز تقریبا همان زمان نقش بلانش را روی صحنه تئاتر لندن اجرا می کرد و الیا کازان او را برای بازی در نقش بلانش دوبوآ برگزید. نقشی دشوار در برابر مارلون براندو که دومین جایزه اسکار را برای او به ارمغان آورد.
ویوین در این فیلم، نقش زنی را بازی میکرد که سعی داشت روح درهم شکستهاش را پشت نجابت ظاهریاش پنهان کند. شخصیت بلانش خیلی به شخصیت واقعی ویوین نزدیک بود و همان وجه دوگانه درونی او را بیان میکرد و اروتیسم ( شامل هر اقدامی به منظور برانگیختن شهوت جنسی و یا به قصد توصیف صحنههای عشق بازی خلق گردیدهاست) و جنون تدریجی او را نشان میداد.
بلانش دوبوآ، نماینده زنان بورژوا و اشرافی جنوب آمریکا بود. زنانی که بحران سرمایه داری دهه ۴۰ آمریکا زندگی آنها را از هم گسیخته و جز نوستالژی رنگ پریده و مبهم شکوهی بیبنیاد که در چمدانی از لباسهای فاخر بیدزده، جواهرات بدلی، نامی اشرافی و بدهیهای سنگین خلاصه میشد، چیزی برایشان باقی نگذاشته بود , ویوین لی، این غرور کهنه و از دست رفته اریستوکراتیک را به بهترین شکلی به نمایش گذاشت.
بازی در این فیلم نیز باعث تشدید افسردگی روحی ویوین شد و به گفته خودش او را دچار جنون کرد.
جدال با بیماری و مرگ
در دهه شصت، بیماری ویوین لی روز به روز شدیدتر شد و باعث وقفههای طولانی میان فیلمها و اجراهای تئاتری او شد. به علاوه ابتلا به بیماری سل، دو بار سقط جنین، افسردگی، از دست دادن حافظ ه و شوک درمانی، لطمه زیادی به فعالیت حرفهای او وارد کرد.
ویوین لى درهشتم ژوئیه ۱۹۶۷ بر اثر بیماری سل از پا درآمد. در این زمان او تنها ۵۳ سال داشت. جنازهاش را سوزاندند و خاکسترش را در دریاچهای در نزدیکی خانهاش ریختند.
گردآوری بیوگرافی برگزیده ها گردآوری بیوگرافی برگزیده ها,