بیوگرافی ندا سپانلو +عکس - بیوگرافی بازیگران ، بیوگرافی هنرپیشه ها - عکس ندا مصباح
عکس ندا مصباح
ندا سپانلو
تصویرنداباساسی
بیوگرافی ندا سپانلو
وی فعالیتش را از سال ۷۷ در معاونت سیاسی سازمان صدا و سیما شروع کرده و پس از آن در رادیو به تولید برنامههایی همچون کنکاش و زیر ذرهبین پرداخته است.
سپانلو در همین حین در تلویزیون هم فعالیت داشته و برنامههای مختلفی از جمله اقتصاد روز، بدون حاشیه، تجارت جهانی ایرانیان، صبح عالی بخیر، راهبرد اقتصادی، جهش و… را تولید یا اجرا کرده است.
ایشان همچنین مدتی تهیه کننده برنامه روز از نو بوده اند.
خلاقیت و نوآوری رکن اصلی کار است
جام جم آنلاین: ندا سپانلو، تهیهکننده برنامه «روز از نو» برای بسیاری از مخاطبان چهرهای آشناست. وی فعالیتش را از سال ۷۷ در معاونت سیاسی سازمان صدا و سیما شروع کرده و پس از آن در رادیو به تولید برنامههایی همچون کنکاش و زیر ذرهبین پرداخته است.سپانلو در همین حین در تلویزیون هم فعالیت داشته و برنامههای مختلفی از جمله اقتصاد روز، بدون حاشیه، تجارت جهانی ایرانیان، صبح عالی بخیر، راهبرد اقتصادی، جهش و… را تولید یا اجرا کرده است. وی از چهاردهم فروردین سال ۱۳۸۹ تهیه برنامه روز از نو را به عهده دارد.
در گفت وگویی با ندا سپانلو، ویژگیهای این برنامه و دلایل موفقیت یک برنامه صبحگاهی را مورد بررسی قرار دادیم.
ساختار و قالب برنامه صبحگاهی بسیار روشن است، اما این موضوع باعث شده شبکههایی که برنامه صبحگاهی دارند در این بخش دچار تکرار شوند. به نظر شما چطور میتوان این مشکل را حل کرد؟
در مورد اینکه برنامههای صبحگاهی شبکههای مختلف یکنواخت و تکراری هستند، نمیتوانم اظهار نظر کنم، به دلیل اینکه خودم در همان محدوده زمانی سر برنامه و داخل استودیو هستم، اما از دوستان یا همکارانم شنیدهام که مثلا برنامه صبح فلان شبکه، عین فلان آیتم شما را امروز پخش میکرد یا مثلا همان کارشناس شما را آورده بود. بخشی از این مساله به نظر من اجتنابناپذیر است چون مناسبتهای تقویمی در دستور کار برنامههای بامدادی همه شبکههاست و برای پرداختن به مناسبتها از زاویهای خلاقانه و مبتکرانه، نیاز به فکر بیشتر، زمان بیشتر و گاهی امکانات گستردهتری است که معمولا بسیاری از اینها در اختیار برنامهساز نیست. اما در مورد اینکه چطور میتوان این مشکل را حل کرد، به نظر من رویکرد جدید معاونت سیما و مرزبندی موضوعات و محتوای هر شبکه براساس تعریف مشخص شده برای آن شبکه، در صورتی که به درستی و کارشناسانه اجرا شود، میتواند راهحل موثری برای جلوگیری از تکراری و یکنواخت شدن برنامهها باشد. در این صورت به یک موضوع واحد میتوان از زوایای مختلف پرداخت و اسیر تکرار و کپیکاری هم نشد. اهتمام بر حفظ مرزهای تعریف شده برای شبکه ۲ که شبکه کودک، نوجوان و خانواده نامگذاری شده، در سال جاری تکلیف برنامهای مثل روز از نو را در پرداختن به بسیاری از موضوعات روشن کرده و در دعوت از مهمانان و تهیه گزارشها، از سردرگمی درآورده است.
همیشه محتوای برنامه یکی از دغدغههای عوامل برنامه به شمار میآید. شما محتوای برنامه روز از نو را بر چه اساسی طراحی میکنید؟
بدون تردید خواست و نیاز مخاطب، مهمترین ملاک انتخاب محتوای روز از نوست. به این معنا که محتوای ارائه شده در هر بخش اصولا برگرفته از ضرورتها و نیازهای جامعه است و مشخصا هدف خاصی را تعقیب میکند. این اهداف ترکیبی از آموزش، اطلاعرسانی و سرگرمی است. از سوی دیگر، سردبیران بخشهای مختلف روز از نو مثل فرهنگ و هنر، ورزش، محیط زیست، دین و معنویت و… هریک کارشناسان و صاحبنظران این حوزهها هستند، آخرین و مهمترین رویدادهای این حوزهها را رصد میکنند و در انتخاب سوژهها و تامین محتوای بخشهای خودشان تاثیرگذارند. از طرف دیگر، برنامههای بامدادی اگر نگوییم مهمترین برنامه شبکه هستند قطعا یکی از برنامههای اصلی هر شبکه محسوب میشوند و طبیعی است که انتظارات مدیر شبکه و مدیر گروه اجتماعی را نیز چه به لحاظ محتوا و چه به لحاظ فرم باید تامین کنند. مثلا بخشی که ما هر روز راس ساعت ۳۰/۷ در روز از نو پخش میکنیم به نام زنگ ورزش و اتفاقا خیلی هم مورد توجه مخاطبان است، به پیشنهاد مدیر شبکه ۲ تهیه شد و در جدول پخش قرار گرفت.
نحوه چیدمان بخشها یکی از دلایل موفقیت برنامه تلویزیونی محسوب میشود. شما در برنامه روز از نو آیتمهایتان را بر چه اساسی تقسیم میکنید؟
ویژگی بارز جدول پخش برنامههای صبحگاهی، به نظر من برخورداری از ریتم سریع، تنوع آیتمها و شناخت سلیقه مخاطب در زمانهای مختلف برنامه است.
در یک نگاه به کنداکتور یا جدول پخش برنامه روز از نو میتوانید ملاحظه کنید که مجموعهای از آیتمها و موضوعات بر حسب نوع مخاطب و زمان تماشای آنان تنظیم شدهاند. ما سعی کردیم به ۳ نکته زمان پخش، مدت پخش و تعدد پخش هر آیتم توجه کنیم، اما واقعا جلب رضایت صددرصد مخاطبان کار بسیار دشواری است، چون به تعداد بینندگان ما سلائق و علائق مختلفی وجود دارد. مثلا هنوز پس از گذشت یک سال از پخش آیتم بچههای انجمن گنده و تغییرات مکرری که در تعداد و زمان پخش آن دادهایم، هنوز هم کلی پیامک و تلفن داریم که این آیتم را مثلا به جای ۳ روز در هفته، هر روز پخش کنید یا به جای حدود ساعت ۳۰/۸ قبل از ساعت ۳۰/۷ پخش کنید.
در یک برنامه صبحگاهی علاوه بر این که باید ریتمی تند و شاداب داشت چطور میتوان به نیازهای مخاطبان پاسخ داد؟
ریتم تند و شاداب داشتن و پاسخ به نیاز مخاطب تعارضی با هم ندارند و چهبسا آن ریتم شاد نیاز مخاطب هم باشد، اما نکته مهمی که اینجا باید به آن اشاره کرد نقش مجری در ایجاد نشاط و شادابی هم جهت و در راستای انتقال پیام و پاسخ به نیاز مخاطب است.
در اجرای برنامه صبحگاهی، تکرار عبارات کلیشهای و تکراری که مخاطب را خسته میکند، ارائه پیامهای مستقیم که حالت درس دادن به مخاطب را پیدا میکند، شعار دادنهایی که براحتی بیننده تشخیص میدهد گوینده به هیچ کدام از این شعارها عمل نمیکند و لفاظیهای بیثمر نهتنها شادابی برنامه را از بین میبرد بلکه مخاطب را کاملا کسل میکند. در برنامه صبح باید از مقدمات غیرضروری در طرح مساله و معرفی مهمانان و کارشناسان یا تعریف و تمجید طولانی و اغراق شده از مهمانان و همکاران و… پرهیز کرد، حتی از احوالپرسیها و گپزدنهای ملالآور، چون تجربه نشان داده بیننده صبح زمانی برای شنیدن و دیدن این گونه مقدمات ندارد. مجری صبح باید توانایی و انعطافپذیری بالایی در برقراری ارتباط بین بخشهای متنوع برنامه داشته باشد. روشن است که اگر برای هر پاسکاری بین آیتمها نیاز به پلاتوی چهار پنج دقیقهای باشد، چه بر سر ریتم و شادابی برنامه خواهد آمد.
برنامه شما سال گذشته به دلیل نداشتن مجری موفق نتوانست ارتباط خوبی با مخاطب برقرار کند. به نظر شما در یک برنامه صبحگاهی مجری تا چه اندازه نقش دارد؟
شاید در نگاه اول رمز طراوت و جذابیت برنامههای صبحگاهی، شیوه اجرای آن به نظر برسد، چون مجری میتواند با بیانی روان و نگاهی کارشناسانه، ارتباطی صمیمی، غیررسمی و بانشاط با مخاطب برقرار کند. تسلط و هماهنگی آشکار آن در اجرا و تقسیم بخشها و گفتارهای برنامه از یکسو میان خود و از سوی دیگر در ارتباط با مهمانان و کارشناسان این تصور را ایجاد میکند که آنها قبل از اجرای زنده برنامه، پیش تولید و تمرینهای بسیاری داشتهاند. در اصل، مجری یا مجریان برنامه دلایل موفقیت یا عدم موفقیت یک برنامه میتوانند محسوب شوند.
اما در مورد موفقیت مجری، تصور میکنم این امر تا حدودی نسبی است و یک جمعبندی کلی از آن نمیتوان کرد. چنان که هنوز با گذشت ۲ ماه از برنامه با مجریان جدید، مردم در پیامکها و تلفنهای برنامه سراغ مجری سال قبل روز از نو را میگیرند.
ایجاد جذابیتهای بصری چقدر میتواند به ارتقای برنامه کمک کند؟
بسیار، مخاطب همیشه به دنبال دیدن تصاویری جدید و زیباست. جذابیتهای بصری همیشه میتواند در ارتقای یک برنامه کمک کند و مخاطب از دیدن تصاویر خسته نشود. به طور مثال ما در سال جدید دکورمان را تغییر دادیم. من معتقدم دکور برنامه باید ساده، اما زیبا و پیشزمینه تصویر هم خلوت باشد. دکور مناسب میتواند جذابیت بصری یک برنامه را ارتقاء بخشد.
نداسپانلو
حضور ندا سپانلو به عنوان یکی از مجریان برنامه گزارش صدمین روز دولت یازدهم یک اتفاق تازه بود؛ پیش از این اجرای برنامههایی که به گفتوگو با مسئولان ارشد دولتی و بخصوص رئیسجمهور اختصاص داشته به یکی دو مجری شناخته شده تلویزیون سپرده میشد و این روال در برنامه گزارش عملکرد صد روزه دولت یازدهم تغییر کرد. در این برنامه به جای یک مجری، سه نفر وظیفه پرسش از دکتر حسن روحانی را برعهده گرفتند که یکی از آنها ندا سپانلو بود.
سپانلو که فعالیتش را از سال ۷۷ در معاونت سیاسی سازمان صدا و سیما شروع کرده، اولین مجری خانم در چنین برنامهای است و به اعتقاد بسیاری از صاحبنظران تلویزیونی، به عنوان یک پرسشگر در مقابل رئیسجمهور خوب ظاهر شد. گفتوگو با او را بخوانید.
حضور در برنامه گزارش عملکرد صدمین روز دولت یازدهم و پرسش از دکتر روحانی پیشنهاد خودتان بود؟
نه، از من خواسته شد در این برنامه به عنوان مجری حضور داشته باشم.
به نظر خودتان چرا یک مجری خانم را برای این برنامه انتخاب کردند؟
واقعیت این است که وقتی برای این برنامه دعوت شدم، اصلا به این مساله فکر نکردم که از یک مجری خانم دعوت به همکاری شده است، فکر کردم به این دلیل از من دعوت شده که این سالها در زمینه اقتصاد در رسانه فعال بودهام و در اجرای تلویزیونی و برنامههای اقتصادی تجربه دارم.
چند روز فرصت داشتید برای اجرای این برنامه آماده شوید و طراحی سوالات را خودتان انجام دادید یا به صورت گروهی در این باره برنامهریزی شد؟
از چند روز قبل از برنامه به من خبر دادند و از همان زمان در جریان کار قرار گرفتم و خودم را آماده کردم. مباحث اصلی در همه حوزههای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاست خارجی و… مشخص بود و هر کدام از ما مجریان بر اساس این اطلاعات و رئوس مطالب، سوالات را طراحی کردیم. در واقع آنچه شما در برنامه دیدید به لحاظ ادبیات، نوع سوالات به شخص مجری برمیگشت. مثلا ما میدانستیم که آقای روحانی قصد دارد درباره یارانهها، مسکن مهر، اقدامات دولت در صد روز نخست، تامین دارو و مواردی از این دست توضیح بدهد، اما اینکه چطور این موضوعات مطرح شود و درباره هر موضوعی چه مباحتی مورد بررسی قرار بگیرد، درباره چه مسائلی بیشتر سوال بپرسیم و تاکید بیشتری داشته باشیم یا روند سوالات به چه شکل باشد خود ما طراحی کردیم.
چرا در گفتوگو با دکتر روحانی از چالش با ایشان پرهیز کردید؟
برای اینکه این برنامه کاملا گزارشی بود و آقای روحانی قرار بود در تلویزیون عملکرد صدروزه دولت یازدهم را به اطلاع مردم برساند.ضمن اینکه حجم آمار و اطلاعات و زمان محدود برنامه اجازه چالش و بحث را به ما نمیداد؛ اما با همه اینها در مواردی مانند تعارض بین ادامه اجرای طرح مسکن مهر با تورم و نقدینگی ابهاماتمان را از ایشان پرسیدیم.
دست شما برای طرح سوالات باز بود یا همه آنها با هماهنگی قبلی طرح شده بود؟
نقطه قوت و ارزشمند درباره گفتوگو با آقای روحانی این بود که یک گزارش مدون و تنظیم شده از عملکرد صد روزه در دولت تهیه شده بود و به عبارتی قرار نبود مباحث این برنامه فیالبداهه مطرح شود که ما بخواهیم یا نخواهیم از قبل با ایشان هماهنگ کنیم. گزارش عملکرد صد روزه نخست دولت یازدهم به صورت کامل توسط دولت آماده شده بود و همه جزئیات به صورت دقیق و کارشناسی شده در این گزارش ذکر شده بود.
به همین دلیل آقای روحانی همه مطالب و آمارها را از حفظ بودند؟
من تا به حال مصاحبههای زیادی با مسئولان داشتم، اما واقعیت این است که آقای روحانی از معدود کسانی بود که وقتی با ایشان صحبت میکردم به این نتیجه رسیدم که چیزی را از حفظ نکردهاند، بلکه همه مسائل را فهم و درک کردهاند. تفاوت زیادی هست بین کسی که اطلاعات و آمار را حفظ میکند با کسی که برای جایگاه هر کدام تحلیل دارد و با قیاس کردن، به درک و شناخت کافی از اعداد و آمار رسیده است. به نظرم آمار و ارقامی که دکتر روحانی مطرح میکردند کاملا در ذهن ایشان روشن بود و ایشان در طول جلسات کاری و بررسیها به این آمارها تسلط پیدا کردهاند.
از آنجا که یکی از کارهای مجریان هر برنامهای مدیریت زمان است، در این مورد اقدامی صورت گرفت و آیا مشخص کرده بودید چقدر از زمان برنامه به هر کدام از موضوعات و محورها اختصاص پیدا کند؟
متاسفانه من و آقایان شهیدیفرد و احمدی فرصت زیادی برای هماهنگی و برنامهریزی نداشتیم. فقط در جریان مهمترین سوالات همدیگر قرار گرفتیم و برنامه را شروع کردیم. زمان برنامه هم دست خود آقای روحانی بود و هر زمانی که ضرورت داشت به یک پرسش اختصاص میدادند. مدیریت زمان به شکل مد نظر شما صورت نگرفت.
در طرح سوالات و شیوه بیان موفقتر از آقایان شهیدیفرد و احمدی ظاهر شدید. برای این کار تمرین کرده بودید؟
امیدوارم تعریف از خود فرض نشود اما از سال ۱۳۷۷ که در سازمان صدا وسیما فعالیت میکنم چه در معاونت سیاسی، چه در برنامههای رادیویی و تلویزیونی، همواره به عنوان سردبیر و پژوهشگر فعالیت کردهام و همیشه طراحی سوال برای مجریان برجسته صدا و سیما که همکاری با بسیاری از آنها برای من باعث افتخار است، یکی از مهمترین کارهای من بوده و اگر قابلیتی بروز دادهام به تجربیاتم برمیگردد و مبتنی بر سوابق من است، چون برای این برنامه فرصت زیادی در اختیار نداشتیم که آماده شویم.
شما هم قبل از برنامه فرصت کمی در اختیار داشتید و هم در طول برنامه این امکان وجود نداشت که روی مسائل تمرکز کافی داشته باشید.
بله. خیلی سریع باید آماده میشدیم و نمیدانستیم دقیقا چقدر زمان در اختیار داریم. قرار بود برنامه در زمانی حدود یک ساعت و ۱۵ دقیقه به نتیجه برسد، بنابراین ما هم عجله داشتیم که هر چه زودتر سوالات اصلی و مهم برنامه را بپرسیم، اما بعد شبکه یک تصمیم گرفت زمان بیشتری در اختیار این برنامه بگذارد. در چنین شرایطی خیلی این امکان را نداشتیم که سوالاتمان را بپرورانیم یا بر اساس اولویت آنها را بچینیم.
حضور شما در این برنامه میتواند نوید بخش حضور خانمهای مجری در گفتوگوهای مهم رسانهای باشد؟
امیدوارم. هیچ وقت این عرصه به روی خانمها بسته نبوده است. خانمها تا امروز در حوزههایی که تخصص و تجربه داشتهاند، برنامه اجرا کردهاند حالا شاید در حضور رئیسجمهور نبوده است. امیدوارم من، مدیران تلویزیون را در این باره ناامید نکرده باشم و حتما بعد از این هم از مجریان خانم برای برنامههای این چنینی دعوت به کار کنند، چون فکر میکنم به دلایل مختلف خانمها قابلیتهای بیشتری در این نوع گفتوگوها داشته باشند.
چه دلایلی؟
خانمها در انتخاب کلمات و جملهها نرمتر و با انعطاف بیشتری برخورد میکنند. به موضوعات نگاه ظریفترو به جزئیات توجه دارند، اما با همه اینها به نظرم کسی که توانایی و شایستگی دارد باید انتخاب شود؛ فرقی نمیکند که خانم باشد یا آقا.
ندا سپانلو
ندا سپانلو
ندا سپانلو
ندا سپانلو
منبع : biographyy.ir
,