دوبلور شدن چه آسان، دوبلور ماندن... - بیوگرافی بازیگران ، بیوگرافی هنرپیشه ها - راههایی برای دوبلور شدن


راههایی برای دوبلور شدن

راههایی برای دوبلور شدن



به ترتیب از راست به چپ: اساتید چنگیز جلیلوند، مسعود کیمیایی(کارگردان) ، منوچهر اسماعیلی و خسرو خسروشاهی در استودیو، دوبله فیلم «جرم»


یاد گرفتنی است یا ذاتی؟

بدیهی است که داشتن صدای خوب مربوط به ژنتیک است و کسی صدا را به‌وجود نمی‌آورد. اگر این صدا خوب باشد که نعمت بزرگی به حساب می‌‌آید ولی هر صدای قابل‌قبولی را می‌توان پرورش داد تا به حد ایده‌آل برسد. به‌طور مثال، کسی که خوب ویولن می‌نوازد از بدو تولد که نمی‌توانسته این کار را انجام دهد  و حتما تحت آموزش قرار گرفته و به کمک تمرین و البته با استعدادی که در او بوده توانسته خوب بنوازد. صدا هم همین‌طور است یک فرد علاقه‌مند می‌تواند با آموزش صحیح، تمرین و مهارت به موفقیت برسد.



بهترین راه ورود

به‌جرات می‌توان گفت که آموزش در این راستا نقش مهم و اساسی دارد البته آموزشی که تاثیرگذار باشد و بتواند هنرجو را به سمت پیشرفت سوق دهد چون به‌گفته استادان، بوده‌اند کسانی‌که از صدای متفاوتی برخوردار بوده‌اند و وارد کار شده‌اند ولی به‌دلیل نداشتن مهارت و تکنیک لازم خیلی زود از کار بیرون آمده‌اند یا عده‌ای که خیلی پشتکار و علاقه‌ داشته‌اند، بعد از این‌که متوجه شده‌اند نمی‌توانند بدون داشتن تکنیک به کار خود ادامه دهند به آموزشگاه ها مراجعه کرده و شروع به یادگیری اصولی کرده‌اند. پس اگر احساس می‌کنید علاقه و صدای قابل‌قبولی دارید می‌توانید از آموزشگاه‌های هنری که این رشته‌ها را دارند شروع کنید.



چگونه یک آموزشگاه مناسب انتخاب کنیم؟

به‌تازگی به‌دلیل علاقه و استقبال جوانان به مجری‌گیری، گویندگی و دوبلوری شاهد به‌وجود آمدن موسسات زیادی در گوشه و کنار شهر هستیم که تبلیغات آن‌ها را می‌توان در خیابان‌ها، مطبوعات یا به در و دیوار دید که بعضی از آن‌ها با استفاده از نام گویندگان و دوبلوران معروف و صاحب‌نام می‌خواهند، گوی رقابت را از دیگران بربایند اما با گرفتن شهریه‌های چندصدهزار تومانی ممکن است وعده‌های‌شان را عملی نکنند. نورپردازی، فضای آموزشی، تجهیزات آموزشی، ساعت‌های آموزشی، اتاق فرمان و استودیو و مهم‌تر از همه سطح معلومات و تجربه مربیان را می‌توان جزو فاکتورهای اساسی برای انتخاب یک آموزشگاه خوب و استاندارد قرار داد، پس برای انتخاب آموزشگاه باید دقت کرد.



اگر علاقه کاذب باشد

پس از انتخاب آموزشگاه توسط فرد علاقه‌مند حالا نوبت آموزشگاه است که به‌عنوان یک کاتالیزور عمل کند. به این صورت که از هنرجویان یک تست صدا به عمل می‌آید و به هر یک از آن‌ها متنی داده می‌شود تا بخوانند و تست گیرنده که معمولا از اساتید متبحر است افرادی را که صدای قابل‌قبولی دارند را انتخاب می‌کند تا در دوره‌های آموزشی شرکت کنند. البته بهتر است که 2،3 جلسه اول این دوره‌ها به‌صورت آزاد برگزار شود تا در جلسات اولیه اگر هنرجو احساس کرد، علاقه‌اش به این هنر کاذب بوده یا آن چیزی که فکر می‌کرده نبوده بتواند انتخاب کند و دیگر ادامه ندهد و هم وقت و هزینه خود را بیهوده صرف نکند و هم جای یک علاقه‌مند واقعی را اشغال نکند.



,دوبلور شدن چه آسان, دوبلور ماندن... دوبله,آموزش,بیوگرافی بازیگران و هنرپیشه ها



تمرین فراموش نشود

صدای خوب مطلوب است اما هنر نیست ولی می‌توان صدای خوب را وسیله‌ای برای ارائه هنر دانست. داشتن وسیله خوب، نعمت است و خوب استفاده‌کردن از این وسیله موجب پیدایش یک اثر مطلوب می‌شود. به هر حال برای این‌که بتوان از هر وسیله خوبی خوب استفاده کرد، بدون تردید تمرین لازم و ضروری است.



تقلید نکنید

بسیاری از صداها خوب هستند و هیچ‌گاه نمی‌توان 2 نفر را با صدای کاملا مشابه پیدا کرد و برای گویندگی این صدای واقعی خود فرد است که بهترین است. بعضی از علاقه‌مندان تلاش می‌کنند تا صدای خود را شبیه گویندگان سرشناس کنند تا از این راه صدای خود را موجه جلوه دهند که این اشتباه بزرگی است. زیرا اول مخاطبان متوجه این امر شده و دوم این‌که فرد نمی‌تواند طبیعی باشد و از تمام پتانسیل‌های موجود در خود استفاده کند.



هرچه بیشتر بدانید بهتر است

رسانه‌ها به‌گستردگی دانش و تحصیل‌کردگی اهمیت می‌دهند. بنابراین تحصیلات مناسب دانشگاهی یک شاخص تقویت‌کننده است و داشتن تخصص و شناخت رسانه هم برای شغل گویندگی مهم است. برای این منظور آموزش قبل و حین خدمت بسیار مفید است. آشنایی با علوم اجتماعی و گسترش اطلاعات عمومی که از طریق مطالعه حاصل می‌شود شرط لازم برای گوینده موفق‌بودن است.



,دوبلور شدن چه آسان, دوبلور ماندن... دوبله,آموزش,بیوگرافی بازیگران و هنرپیشه ها



,دوبلور شدن چه آسان, دوبلور ماندن... دوبله,آموزش,بیوگرافی بازیگران و هنرپیشه ها



عشق مهم‌تر از شهرت

ناهید بارانی و فرجامی از گویندگان و مجریان صدا و سیما و مدیران آموزشگاه «چکاوک قاصد» عشق هنرجویان به این هنرها را بیشتر از شهرت در آن‌ها ارزیابی می‌کنند.

درست است که همه عاشق شهرت هستند و دوست دارند آنقدر در یک کاری دیده شوند که به معروفیت و شهرت برسند اما معمولا کسانی که می‌خواهند به این حرفه راه پیدا کنند بیشتر عشق و علاقه آن‌ها را به سمت این‌کار سوق می‌دهد تا رسیدن به شهرت. در حقیقت تا در این‌کار عشق نباشد هیچ موفقیتی هم وجود نخواهد داشت و در کار دوبله یا گویندگی کمتر کسی می‌تواند یک شبه ره صد ساله را طی کند. قطعا عشق عمیق و واقعی می‌تواند فردی را در برابر سختی‌ها و مشکلاتی که در این راه وجود دارد کمک کند.

بسیاری از صداهای خوب در رادیو و تلویزیون ساخته می‌شوند نه این‌که ذاتا وجود داشته باشند البته ویژگی ذاتی صدای خوب مهم است اما بیشتر گویندگان مهارت‌های صوتی موثر را به وسیله تمرین یاد می‌گیرند. صدا یکی از نخستین چیزهایی است که مردم با آن درباره گوینده قضاوت می‌کنند و در رادیو تقریبا مهم‌ترین چیز است ولی فردی که تن صدای متعادل دارد، می‌تواند تا حد یک گوینده حرفه‌ای پیش رود.



,دوبلور شدن چه آسان, دوبلور ماندن... دوبله,آموزش,بیوگرافی بازیگران و هنرپیشه ها



کاظم احمدزاده:

اتفاقی وارد شدم اما خودم را ثابت کردم

کاظـم احمـدزاده جزو آن مجریانی است که بیشتر در برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی فعالیت دارد و سابقه درخشانی هم در سیما دارد.


  •  هم صدا و هم چهره
در مجموع برای گویندگی و اجرا در سیما به جز صدا طبیعتا داشتن چهره و میمیک نه زیبا اما قابل قبول لازم است البته این چهره برای کار و هر قسمتی از گویندگی متفاوت است مثلا در قسمت خبر هر چه قدر چهره جا افتاده‌تر باشد مقبول‌تر است یا در برنامه‌های سرگرمی چهره جوان مناسب‌تر است.
  •  صدای‌تان را محک بزنید
این اشتباهی است که برای بیشتر افراد وجود دارد. بعضی‌ها فکر می‌کنند، چون صدای‌شان خیلی قوی است پس گوینده خوبی می‌شوند یا برعکس بعضی دیگر گمان می‌کنند، صدای‌شان زیر یا پایین است و هرگز نمی‌توانند گوینده شوند اما سلیقه‌ها متفاوت است گاهی ممکن است شخصی که صدای معمولی و آرامی دارد گوینده خوبی شود.
  •  من اتفاقی آمده‌ام اما...
می‌توان گفت که هیچ قانون خاصی برای ورود به این عرصه وجود ندارد و خیلی‌ها مثل خود من اتفاقی وارد این کار شده‌اند و البته اگر نتوانند خود را آن‌طور که باید ارائه دهند خیلی زود از میدان به در می‌شوند و این مورد برای کسانی‌که با پارتی وارد شده‌اند نیز وجود دارد. ولی اگر کسی واقعا کار را اصولی بداند و بتواند خود را ثابت کند، حتما می‌تواند راهی پیدا کند و البته بهترین راه شروع از رادیو است.



,دوبلور شدن چه آسان, دوبلور ماندن... دوبله,آموزش,بیوگرافی بازیگران و هنرپیشه ها



امید و عشق از همه چیز مهم‌تر است اگر...

اکثر هنر جویانی که با هزاران امید و صرف هزینه‌های بالا به این کلاس‌ها پا می‌گذارند در پایان دوره کمی ناامید می‌شوند چون جوابی برای این سوال‌ها پیدا نمی‌کنند که چگونه می‌توانند دوبلور یا گوینده شوند؟ چند‌درصد آن‌ها به صدا و سیما یا رادیو راه پیدا می‌کنند؟ این‌ها چند نفر از علاقه‌مندان هستند که به این کلاس‌ها آمده‌اند.

محسن محبعلی، عضو هلال‌احمر و پرورش‌دهنده ماهی زینتی، 30ساله: متاسفانه در تفرش شهری که من در آنجا ساکن هستم هیچ آموزشگاهی در این رابطه وجود ندارد به همین علت هفته‌ای 2 بار مجبورم که به تهران بیایم تا در کلاس‌ها شرکت کنم البته قبلا در کلاس‌های فن بیان تئاتر شرکت کردم ولی نیاز به آموزش بیشتر را در خودم حس می‌کنم. من تمام عشق و علاقه‌ام را پای این‌کار گذاشته‌ام و درصد موفقیتم را در این راه صددرصد می‌دانم.

الهه عترتی، فارغ‌التحصیل رشته حقوق، 26‌ساله: از طریق آگهی تبلیغاتی با این کلاس‌ها آشنا شدم چون از بچگی به گویندگی و اجرا و البته بیشتر شعرخوانی علاقه داشتم بعد از اتمام تحصیلاتم تصمیم گرفتم که به کار مورد علاقه‌ام بپردازم از حضور در این کلاس‌ها رضایت نسبی دارم و احساس می‌کنم نیازی که سال‌ها در وجودم داشتم تامین شده.

حسین شعبانی، لیسانس ادبیات فارسی، 31‌ساله: کمتر از یک سال از اتمام کلاس‌هایم در دوره گویندگی می‌گذرد ولی به‌دلیل عشق و علاقه‌ای که هم به گویندگی و هم به دوبلاژ دارم فعالیتم را در این عرصه ادامه دادم و برنامه‌های زنده‌ زیادی را اجرا کردم و در چند فیلم هم به‌عنوان دوبلور فعالیت داشتم و مهم‌ترین عامل موفقیتم‌ در این عرصه را تمرین می‌دانم.
محسن ورثه، دیپلمه، 28 ساله: به پیشنهاد یکی از تهیه‌‌کنندگان رادیو که در مترو با او آشنا شدم در این کلاس‌ها شرکت کردم. البته این کلاس‌ها نتوانسته توقعات مرا به‌صورت کامل برآورده سازد ولی همچنان در حال تلاشم و تمام سعی‌ام را می‌کنم تا بتوانم راهی برای ورود به این عرصه پیدا کنم.

  مهری طالبی، کارمند شرکت نفت، 29ساله: از کودکی به کار دوبله علاقه داشتم و خودم را جای کاراکترهای کارتونی می‌گذاشتم. از طریق یکی از کارمندان صدا و سیما با این کلاس‌ها آشنا شدم و الان حدود 2 سال از اتمام دوره‌‌ام می‌گذرد. از این کلاس‌ها بسیار راضی‌‌ام و در همان آموزشگاه مشغول به کار شده‌ام و در دوبله «فصل شکار» هم مدیر دوبلاژ بودم.



,دوبلور شدن چه آسان, دوبلور ماندن... دوبله,آموزش,بیوگرافی بازیگران و هنرپیشه ها



فرزاد جمشیدی:

هر صدا باید یک شناسنامه داشته باشد

فرزاد جمشیدی از آن گروه مجریانی است که شدیدا به اصول آموزشی معتقد است و آموزش خوب را بسیار تاثیرگذار می‌داند و خود نیز توانسته از آموزشگاه نوای تصویر گویندگانی را به این عرصه معرفی کند. حرف‌های او در موفقیت و ماندگاری در این عرصه خواندنی است.

  •   فرمول ماندگاری
برای ماندگار شدن باید امتیازات برجسته‌ای وجود داشته باشد که کاستی‌ها و نواقص را بپوشاند. بعضی‌ها داشتن شانس و پارتی را مهم‌ترین امتیاز می‌دانند که شاید این مورد امتیاز باشد ولی باعث ماندگاری نمی‌شود. به‌طور مثال ما در تلویزیون 3 دسته مجری داریم. گروه اول که تعدادشان هم کم نیست خیلی اتفاقی وارد شده‌اند که البته اکثرشان هم زود از میدان خارج می‌شوند. گروه دوم مجری بازیگر‌ها هستند که زیاد از کارشان استقبال نمی‌شود و گروه سوم که موفق‌ترین و ماندگار‌ترین گویندگان و مجریان هستند، کسانی هستند که اکثرا از رادیو به تلویزیون آمده‌اند و این افراد واقعا براساس توانایی‌های‌شان و اصولی انتخاب شده‌اند و چون در شرایط سخت کار کرده‌اند درنتیجه تجربیات زیادی از رادیو به دست آوردند و تسلط بیشتری در کارشان دارند و می‌توانند ماندگار باشند.
  •   درس‌هایی که باید آموخت
یکی از مباحث مهم که یک هنرجو باید حتما آن را بداند اعراب‌خوانی است چون خیلی از کلمات که در مکالمه روزمره از آن‌ها استفاده می‌کنیم کمی تحریف شده‌اند و به‌صورت تحریف شده در ذهن مانده و مردم نیز به همانگونه تلفظ می‌کنند. ولی یک گوینده باید نحوه تلفظ صحیح کلمات را بداند و به‌صورت درست آن‌ها را بیان کند مثل کلمه بین‌الملل که اکثرا به اشتباه می‌گویند بیلل‌الملل. مبحث بعدی اصول تعلیم و تالیف خبر است که برای هر گوینده‌ای حتی اگر در بخش خبری هم نباشد گذراندن این دوره می‌تواند مثرمثمر باشد. البته از شعرخوانی هم نباید غافل شد و یک گوینده باید بتواند شعر را به‌صورت روان بخواند و تازه بعد از گذراندن این مراحل است که هنر جو اصول گویندگی و اجرا را آموزش می‌بیند.
  •    هرم موفقیت
اگر گویندگی را به‌صورت یک هرم درنظر بگیرم یک سر آن علم قرار داد که این علم فقط از طریق تحصیلات و گذراندن آموزش‌های موثر به‌وجود می‌آید. سر دیگر این هرم فن است که فقط از طریق تمرین و کسب تجربه به دست می‌آید. سر سوم این هرم هنر است که به استعداد و ویژگی ذاتی هر فرد برمی‌گردد که با استفاده از علم و فن این هنر شکوفا می‌شود و موفقیت را تضمین می‌کند.
  •   هم کوشش، هم جوشش
با هر فراخوان صدا و سیما حدود 10هزار نفر برای گویندگی یا مجری‌گیری مراجعه می‌کنند که البته این نه جای خوشحالی بلکه‌ جای تاسف نیز دارد چون مردم از اجرا و گویندگی فقط ظاهر قضیه را می‌بینند و فکر می‌کنند، اگر بتوانند خوب سلام و احوالپرسی کنند قضیه حل است در حالی‌که هر کاری راهی دارد و باید حتما از راهش وارد شد و باید استعداد را شناخت و اگر استعدادی بود حتما آن را با آموزش همراه کرد.
  •   چند پله یکی نکرده‌ام
در زمینه ثبت خاطرات جنگ از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب ایران گشته‌ام و چند جلد کتاب نوشتم. بعد در عرصه مطبوعات در روزنامه‌هایی مانند همشهری و کیهان مقالات متعددی در خصوص نقد فیلم، تئاتر و موسیقی و گفت‌وگو با هنرمندان داشتم تا این‌که برای مجری‌گری در برنامه «عصر بخیر تهران» انتخاب شدم و سپس به‌عنوان کارشناس هنری در برنامه حضور داشتم و حالا به اینجا رسیدم. در حقیقت من پله‌های ترقی را یکی‌یکی گذراندم و این‌طور نبوده که از پله اول به آخر را با یک قدم برداشته باشم و مهم‌ترین عامل موفقیتم را همین‌ می‌دانم.

اختصاصی مجله اینترنتی برترین ها Bartarinha.ir

,دوبلور شدن چه آسان, دوبلور ماندن... دوبله,آموزش,بیوگرافی بازیگران و هنرپیشه ها



,